Author Topic: Kawasaki Kips/Superkips Double R Spoket 30  (Read 13239 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline kipas

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 4972
  • Cincin Rosmah RM24 Juta tuh...
    • http://www.kawasakikips.com
Kawasaki Kips/Superkips Double R Spoket 30
« on: August 23, 2013, 10:39:02 AM »
tread2 sblm ini...

You are not allowed to view links. Register or Login -version 7
You are not allowed to view links. Register or Login -version 8
You are not allowed to view links. Register or Login -version 9
You are not allowed to view links. Register or Login -version 10
You are not allowed to view links. Register or Login -version 11
You are not allowed to view links. Register or Login -version 12
You are not allowed to view links. Register or Login -version 13
You are not allowed to view links. Register or Login -version 14
You are not allowed to view links. Register or Login -version 15
You are not allowed to view links. Register or Login -version 16
You are not allowed to view links. Register or Login -version 17
You are not allowed to view links. Register or Login -version 18
You are not allowed to view links. Register or Login -version 19
You are not allowed to view links. Register or Login -version 20
You are not allowed to view links. Register or Login -version 21
You are not allowed to view links. Register or Login -version 22
You are not allowed to view links. Register or Login -version 23
You are not allowed to view links. Register or Login -version 24
You are not allowed to view links. Register or Login -version 25
You are not allowed to view links. Register or Login -version 26
You are not allowed to view links. Register or Login -version 27
You are not allowed to view links. Register or Login -version 28
You are not allowed to view links. Register or Login -version 29

You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Salam semua....

Saja nak up topik ni, tak de niat nak tunjuk pandai ke apa. Cuma apa yg nak dikongsi ni bukannya yg ditetapkan oleh pengeluar, ni just bedasarkan logic dan pengalaman...

1. NAK START ENJIN
- Sebelum tu check le lebih kurang asas moto tu.
- Sebelum nak idupkan moto, on kan spare cock, tak perlu hidupkan kunci, just kick moto secara 'kosong' lebih kurang beberapa kali. Ini bagi memastikan petrol + 2T ( pelincir ) telah masuk ke dalam ruang pembakaran terlebih dahulu bagi menggelakkan enjin hidup tanpa cukup bahan pelincir ( petrol bercampor dgn 2T, selain dinamakan sebagaikan bahan bakar, dan kemudiannya dipanggil sebagai bahan pelincir @ penyejukan ).
- Masa ini juga sesuai untuk menggunakan 'choke' sebelum enjin dihidupkan.
- Pada amnya, bahan pelincir tersebut mungkin agak sedikit atau telah mendap di ruang kompresion @ pecampuran di 'crankshaf' setalah di biarkan lama seperti parking atau telah bermalam.
- Dah sudah tu baru ler dihidupkan enjin seperti biasa, andaikata enjin susah dihidupkan dan perlu menggunakan 'choke', boleh digunakan, selang 5 saat tutup 'choke', selang 5 saat buka balik 'choke', ulang dlm 2 kali memadai, lepas tu pulas trottle sedikit demi sedikit.... dan biarkan dalam 1-3 minit dlm keadaan idle coz sistem sejukan cecair lambat panas.


2. CALIPER BREK
- Boleh di spray dgn bahan pelincir seperti 'WD40' kat piston 'caliper' dlm 2 minggu sekali atau sebulan sekali. Di biarkan seketika, kemudian just disiram dgn air sabun, tak perlu sental pun takpe ( WD40 tidak berasaskan minyak )
- Ini bagi menggelakkan piston caliper berkarat @ berhabuk dan menyebabkan jem @ oil seal bocor.
- Selain itu boleh juga di tembak angin dicelah caliper tersebut.


3. FORK
- Kalo rajin keluar atau selalu terkena hujan ( mesti senang melekat pasir )... kat bahagian batang krom tu..... rajin lah bersihkan dan lap.
- Boleh juga dispraykan 'WD40' di bahagian batang krom.
- Dan jgn lupa, kalo basuh moto, rajin2 ler lap batang krom tu...coz kalo selalu dibiarkan, akan mula nampak kudis2 kecil  Very Happy


4. BLOK, PISTON & RING
- Ni kita ambik cite pasal blok yg tak leh 'rebor' mcm Super Kips.
- Ni tak semestinye di ikut atau percaya bulat2, just hanya amalan dan pengalaman

- 15K km, kita boleh tuko ring ( kalo semua ok tak jem ke apa )
- 30K km, kita boleh tuko ring ( sama )
- 50K km, kita boleh tuko piston dan ring, saiz B( sama )
- 65K km, tuko ring
- 80K km, tuko ring
- 100K km, tuko piston dan ring, saiz C
- 115K km, tuko ring
- 130K km, tuko ring
- Selagi blok ini masih elok, coz kalo ikutan jangka hajat sekira tiada masalah blok mcm jem, mampu bertahan lebih 150K km @ lebih 10 tahun ( just anggaran )
- Moto '2 Stroke', ring memang mudah haus @ berbunyi. Tak perlu ikut, coz akan melibatkan cost, cuma pada sapa2 yg betul menjaga mesin lah.

5. RADIATOR & AIR
- Tak kira apa sebab 'cap radiator' dibuka, sama ade nak check air or tambah, jgn ditutup terus cap tersebut. Hidupkan enjin dan di biarkan seketika sehingga sistem penyejukan berfungsi sepenuhnya atau boleh gak bawa pusing2 jap.
- Selepas tu, andaikata air kurang boleh lah ditambah dan ditutup terus cap radiator. Ini bagi tujuan mengelakan ada ruang kosong yg tertinggal di dalam radiator menyebabkan tekanan tidak sempurna.
- 'Spare Tank', pastikan air di dlm bekas berada pada paras yg tertera. Ini memberikan ruangan kepada tekanan sistem penyejukan @ air limpah. Apabila tekanan radiator mencapai tahapnye, valve kat cap akan terbuka dan membenarkan air lebihan ke spare tank atau dr spare tank ke radiator apabila air kurang.


Ok.... ni jelah yg mampu di kongsi.
Tapi ingat, jangan percaya bulat2...coz den bukan pakar, just berdasarkan pada logic dan pengalaman.

kredit to mira burok...
« Last Edit: August 23, 2013, 10:41:49 AM by kipas »


percakapan dan tulisan anda mencerminkan diri anda siapakah anda sebenarnya...
jgn menukar lorong ketika kona!!!awas jaga-jaga air licik lelehan dari lori sampah..licin wooo...

Offline ginagong

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 427
  • my rider......
Re: Kawasaki Kips/Superkips Double R Spoket 30
« Reply #1 on: August 23, 2013, 02:26:04 PM »
Park depan pintu...
Nak jimat minyak petrol / diesel hingga 50%? klik link di bawah
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Putra

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 27
Re: Kawasaki Kips/Superkips Double R Spoket 30
« Reply #2 on: August 23, 2013, 04:18:25 PM »
bro, boleh tak share service center untuk kawasaki area kl ngan selangor untuk warranty motor baru.. terima kasih..

Offline alldisc

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 747
  • 2 stroke craze - Bernafas pun keluar asap!
Re: Kawasaki Kips/Superkips Double R Spoket 30
« Reply #3 on: August 23, 2013, 05:43:02 PM »
website kawasaki ada senarai workshop.

samada Kawasaki Exclusive Service Centre (KESC) atau Green Shop, atau Pit Stop.

kasik bersihh.. yehaaa...

Offline ikkdelphic

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 15
Re: Kawasaki Kips/Superkips Double R Spoket 30
« Reply #4 on: August 25, 2013, 04:57:34 AM »
tumpang cedok ilmu sikit :)

Offline pancing

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 114
Re: Kawasaki Kips/Superkips Double R Spoket 30
« Reply #5 on: August 27, 2013, 09:19:57 PM »
Salam, kat sebelah utara (Kedah, Penang ) ni kedai spare part mana yang ada jual barang kr petak? Nak cari tangki dan karburator.

Offline fazlihamann

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 3
Re: Kawasaki Kips/Superkips Double R Spoket 30
« Reply #6 on: August 28, 2013, 12:03:16 PM »
Salam,

tumpang lalu, ambil ilmu sikt sbb baru je mula tukar dari rxz ke kips..

Offline werry123

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 87
Re: Kawasaki Kips/Superkips Double R Spoket 30
« Reply #7 on: August 29, 2013, 10:39:39 PM »
Salam. Saya nak tanya abg2 otai kat sini,
saya pakai minyak hitam semi synthetic kt kips saya.
Brapa jarak perjalan(km) bole pergi kalau pakai mnyk hitam semi synthetic?
3000km atau 4000km atau lebih?


dan kalau lampu 2t dh start menyala brapa jauh(km) boleh pergi?
terima kasih.

Offline kipas

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 4972
  • Cincin Rosmah RM24 Juta tuh...
    • http://www.kawasakikips.com
Re: Kawasaki Kips/Superkips Double R Spoket 30
« Reply #8 on: August 30, 2013, 02:45:31 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
Salam. Saya nak tanya abg2 otai kat sini,
saya pakai minyak hitam semi synthetic kt kips saya.
Brapa jarak perjalan(km) bole pergi kalau pakai mnyk hitam semi synthetic?
3000km atau 4000km atau lebih?


dan kalau lampu 2t dh start menyala brapa jauh(km) boleh pergi?
terima kasih.
kalo ikut sesedap rase saya fully synthetic saya bantai sampai max 10000km...tp 8000km dah stand by minyak dah nak tukar...semi synthetic sampai max 5000km...tp 4000km dah stand by minyak nak tukar...mineral sampai max 2500km...tp 2000km dah stand by minyak nak tukar...

terpulang pada masing2...kalo rase berat semacam je elok la tukar tak kisah minyak apa anda pakai sekarang baik mineral, semi atau fully synthetic...

lain org lain rase...tak tau la saya...lain minyak pon lain gak rase ringan dan beratnyer...
percakapan dan tulisan anda mencerminkan diri anda siapakah anda sebenarnya...
jgn menukar lorong ketika kona!!!awas jaga-jaga air licik lelehan dari lori sampah..licin wooo...

Offline werry123

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 87
Re: Kawasaki Kips/Superkips Double R Spoket 30
« Reply #9 on: August 30, 2013, 06:34:46 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
kalo ikut sesedap rase saya fully synthetic saya bantai sampai max 10000km...tp 8000km dah stand by minyak dah nak tukar...semi synthetic sampai max 5000km...tp 4000km dah stand by minyak nak tukar...mineral sampai max 2500km...tp 2000km dah stand by minyak nak tukar...

terpulang pada masing2...kalo rase berat semacam je elok la tukar tak kisah minyak apa anda pakai sekarang baik mineral, semi atau fully synthetic...

lain org lain rase...tak tau la saya...lain minyak pon lain gak rase ringan dan beratnyer...

ouh. Okay bro.
terima kasih.

mto saya jarak perjalanan dh cecah 27500km.
perlu ke saya tukar clutch plate?
saya dgr clutch plate ori kips lmbt habis(waktu keluar kedai). betul ke?


Offline kipas

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 4972
  • Cincin Rosmah RM24 Juta tuh...
    • http://www.kawasakikips.com
Re: Kawasaki Kips/Superkips Double R Spoket 30
« Reply #10 on: September 02, 2013, 09:50:08 AM »
You are not allowed to view links. Register or Login
ouh. Okay bro.
terima kasih.

mto saya jarak perjalanan dh cecah 27500km.
perlu ke saya tukar clutch plate?
saya dgr clutch plate ori kips lmbt habis(waktu keluar kedai). betul ke?
Depend pada penggunaan...kalo moto guna untuk despatch slalu jln kat tmpt jem, mmg cepat out la...yurp mmg lambat habes utk kegunaan biasa2...kalo nak tau clutch plate dah nak habes leh tau dr dlm salah satu tread mbc nih...cuba carik...
percakapan dan tulisan anda mencerminkan diri anda siapakah anda sebenarnya...
jgn menukar lorong ketika kona!!!awas jaga-jaga air licik lelehan dari lori sampah..licin wooo...

Offline werry123

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 87
Re: Kawasaki Kips/Superkips Double R Spoket 30
« Reply #11 on: September 02, 2013, 09:31:57 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
Depend pada penggunaan...kalo moto guna untuk despatch slalu jln kat tmpt jem, mmg cepat out la...yurp mmg lambat habes utk kegunaan biasa2...kalo nak tau clutch plate dah nak habes leh tau dr dlm salah satu tread mbc nih...cuba carik...

ouh. Okay.
terima kasih bro kipas. byk ilmu saya dapat drpd bro :D

Offline yun sempit

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 9
Re: Kawasaki Kips/Superkips Double R Spoket 30
« Reply #12 on: September 03, 2013, 07:49:20 PM »
saya pengguna zx150 baru keluar kedai...  Mili baru 133KM.. xpecah dara lagi..
nape nyer moto susah hidup time enjin sejuk walaupun enjin sejuk..
Knapa time lepas klac dalam RPM 4 kebawah rasa semput dan enjin mati..
knapa enjin bunyi Kasar.. nak kena claim.. ataupun Pekara normal je.. bagi moto baru..
apa yang saya hendak lakukan...

Offline kipas

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 4972
  • Cincin Rosmah RM24 Juta tuh...
    • http://www.kawasakikips.com
Re: Kawasaki Kips/Superkips Double R Spoket 30
« Reply #13 on: September 04, 2013, 10:05:53 AM »
You are not allowed to view links. Register or Login
ouh. Okay.
terima kasih bro kipas. byk ilmu saya dapat drpd bro :D
welcome bro...biasa2 je bro...de org lg hebat tp ramai yg silent reader jer...
percakapan dan tulisan anda mencerminkan diri anda siapakah anda sebenarnya...
jgn menukar lorong ketika kona!!!awas jaga-jaga air licik lelehan dari lori sampah..licin wooo...

Offline kipas

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 4972
  • Cincin Rosmah RM24 Juta tuh...
    • http://www.kawasakikips.com
Re: Kawasaki Kips/Superkips Double R Spoket 30
« Reply #14 on: September 04, 2013, 10:07:33 AM »
You are not allowed to view links. Register or Login
saya pengguna zx150 baru keluar kedai...  Mili baru 133KM.. xpecah dara lagi..
nape nyer moto susah hidup time enjin sejuk walaupun enjin sejuk..
Knapa time lepas klac dalam RPM 4 kebawah rasa semput dan enjin mati..
knapa enjin bunyi Kasar.. nak kena claim.. ataupun Pekara normal je.. bagi moto baru..
apa yang saya hendak lakukan...
setting carb pada pomen yg pakar...tentu masalah anda settle...tentang bunyik enjen tuh adalah berpunca dari minyak enjen yg anda pakai...lain minyak anda pakai lain kadar kesenyapan bunyik enjen anda...
percakapan dan tulisan anda mencerminkan diri anda siapakah anda sebenarnya...
jgn menukar lorong ketika kona!!!awas jaga-jaga air licik lelehan dari lori sampah..licin wooo...

Offline atokkebayanxp

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 126
Re: Kawasaki Kips/Superkips Double R Spoket 30
« Reply #15 on: September 04, 2013, 10:25:07 AM »
Kalau nak jual Double R ni berapa blh dapat erk? rasa macam nak pakai FZi plk.. hehe

Offline kipas

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 4972
  • Cincin Rosmah RM24 Juta tuh...
    • http://www.kawasakikips.com
Re: Kawasaki Kips/Superkips Double R Spoket 30
« Reply #16 on: September 04, 2013, 03:13:54 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
Kalau nak jual Double R ni berapa blh dapat erk? rasa macam nak pakai FZi plk.. hehe
ko biar betol ni atok aizam...sudah pk masak2...
percakapan dan tulisan anda mencerminkan diri anda siapakah anda sebenarnya...
jgn menukar lorong ketika kona!!!awas jaga-jaga air licik lelehan dari lori sampah..licin wooo...

Offline yun sempit

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 9
Re: Kawasaki Kips/Superkips Double R Spoket 30
« Reply #17 on: September 04, 2013, 07:09:22 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
setting carb pada pomen yg pakar...tentu masalah anda settle...tentang bunyik enjen tuh adalah berpunca dari minyak enjen yg anda pakai...lain minyak anda pakai lain kadar kesenyapan bunyik enjen anda...
tapi minyak enjin dari kilang xpernah tukar lagi... adakah kena tukar minyak enjin..
apakah minyak enjin yang sesuai bagi zx150 nie..

Offline kipas

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 4972
  • Cincin Rosmah RM24 Juta tuh...
    • http://www.kawasakikips.com
Re: Kawasaki Kips/Superkips Double R Spoket 30
« Reply #18 on: September 04, 2013, 11:40:01 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
tapi minyak enjin dari kilang xpernah tukar lagi... adakah kena tukar minyak enjin..
apakah minyak enjin yang sesuai bagi zx150 nie..
dah brape ribu km? Kalo dah kate bising elok la tukar...yg terbukti dilitar lumba brand sikolene brand yg familiar dgn kawasaki...tp saya pakai brand lain...
percakapan dan tulisan anda mencerminkan diri anda siapakah anda sebenarnya...
jgn menukar lorong ketika kona!!!awas jaga-jaga air licik lelehan dari lori sampah..licin wooo...

Offline Gamat

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 6
Re: Kawasaki Kips/Superkips Double R Spoket 30
« Reply #19 on: September 05, 2013, 07:54:48 PM »
Berapa ringgit korang semua isi minyak full tank sekarang untuk RR ni? Aku belum isi lagi sebab belum masuk kerja sejak harga dinaikkan.  Tengah mc seminggu. Banyak ke naik?

Ada tak tips jimat minyak selain kena bawak slow  :D atau tukar motor lain  ;)