Author Topic: KTM Malaysia CKD, KTM Duke 390.  (Read 50036 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline cokelatpanda

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 59
KTM Malaysia CKD, KTM Duke 390.
« on: February 05, 2013, 09:13:59 am »
Model Terbaru KTM 390 Duke dilancarkan di Malaysia
20hb Oktober 2013 - Jitra, Kedah

Sebuah  model yang unik, Malaysia merupakan antara Negara terawal dalam Asia melancarkan model ini.

Sepanjang tahun 2012, industri motosikal di Negara kita terus menyaksikan pertumbuhan sekitar 11.4% bagi tahun 2012 ;

Tahun lalu 604,749 unit motosikal didatarkan di seluruh Negara.

Purata jualan bulanan bagi tahun 2012 – 50,396 units motosikal didaftarkan setiap bulan pada tahun 2012.

Tahun 2013 pula, untuk 7 bulan pertama – Januari hingga Julai – purata jualan bulanan ialah 53,883unit motosikal didaftarkan sebulan.

Pertumbuhan hampir 7%.

Pertumbuhan pesat didorong oleh  faktor pertumbuhan ekonomi yang baik, kepelbagain model-model yang berada di pasaran, serta kemudahan mendaptkan pinjaman utk membeli motosikal, serta peningkatan kuasa beli di kalangan pengguna.

Hampir kesemua segmen menunjukkan peningkatan dalam jualan,  suatu persaingan yang sihat buat pengeluar motosikal tempatan.

Untuk segmen  kategori engine berkapasiti 200cc hingga 900cc – terdapat lebih 80 model yang dikeluarkan oleh 19 pengeluar dan pengilang samada melalui pemasangan tempatan CKD , dalam bentuk “complete knock down”  unit atau model-model yang dibawa oleh pengimport atau pemegang AP.

Persaingan sebegini sememangnya akan memeriahkan industri  motosikal Negara.

Perkembangan sebegini juga akan turut memberi peluang kepada lebih ramai usahawan tempatan terlibat dalam penjualan motosikal.

KTM 390 – Satu-satunya model dalam pasaran dengan kapasiti enjin 390cc.

Dengan saiz pasaran yang sentiasa berkembang adalah dijangkakan dengan pengenalan KTM 390 Duke ini bakal melonjakkan penguasaan syer pasaran KTM dari 11% pada masa kini kepada 18%.

KTM Malaysia CKD amat yakin mampu mencapai sasaran itu dalam masa 6 bulan dari sekarang.

Sentiasa mengekalkan ciri-ciri motosikal KTM, Enjin baru, dibangunkan oleh para jurutera KTM, empat lejang sejukan cecair, dengan satu silinder dengan Torque yang  amat menguja
Direka dengan kepakaran yang mengutamakan ciri-ciri –


“Fun”  – seronok ditunggang

“Agile” – atau licik serta tangkas ditunggang

“Compact”– binaan keseluruhan motosikal yang padat

&  “Affordable”  – atau mampu dimiliki ramai peminat 2 roda.


KTM mengutamakan motor yang ringan agar menepati ciri-ciri Perlumbaan atau “Racing”, sistem pancutan bahan api yang menjanjikan penjimatan penggunaan bahan api. Peningkatan harga jualan petrol 95, sudah pasti lebih ramai pengguna kereta di bandar-bandar besar akan beralih angin menggunakan motosikal untuk berulang-alik ke tempat kerja. 

Selain petrol yang semakin mahal, harga tempat meletak kenderaan juga semakin mahal di bandar-bandar utama.

KTM 390 Duke juga masih mengekalkan tradisi menggunakan hanya yang terbaik untuk sistem suspensi yang diperbuat dari jenama WP, memiliki kerangka ringan, langsing dan amat teguh.

44 kuasa kuda adalah antara yang terkuat dalam pasaran.

Didatangkan dengan rim alloy berwarna oren untuk memadankan warna chasis agar nampak lebih garang, dilengkapi tayar jenama “Metzler” untuk cengkaman yang lebih padu.

Sebagai langkah serius KTM Malaysia CKD mengambil langkah membuka pusat latihan untuk meningkatkan kemahiran Mekanik serta pengedar KTM seluruh Negara. Kefahaman tentang jenis model-model KTM, rekabentuk enjin, sistem enjin serta cara-cara menala “Timing” enjin amat dititikberatkan










...



Moto ni masuk Malaysia kan tahun ni? Macam best, berat 139kg je, beza lebih kurang 3 kampit beras 10kg kalau nak banding dengan Belit, banyak tu. Duke 200 power ciput, yang ni okey sikit. 373.2cc, 44bhp peak power kat 9,500 rpm dan 35Nm peak torque kat 7,250 rpm. 
« Last Edit: October 22, 2013, 10:28:35 am by abol »



Offline enkil

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 102
Re: KTM Malaysia CKD, KTM Duke 390.
« Reply #1 on: February 05, 2013, 12:50:05 pm »
Dah ada indicative price ke?  :P
Having fun while at it!

Offline nkarul

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 128
Re: KTM Malaysia CKD, KTM Duke 390.
« Reply #2 on: February 05, 2013, 12:59:53 pm »
Aku pun berminat nak tau price dia berape


Offline dosnx

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 141
Re: KTM Malaysia CKD, KTM Duke 390.
« Reply #3 on: February 05, 2013, 01:43:08 pm »
layan gambar dulu



KTM 390 DUKE ABS 2013: TECHNICAL DETAILS
ENGINE
Design   Single-cylinder, 4-stroke, spark-ignition engine, liquid-cooled
Displacement   373.2 cm³
Bore   89 mm
Stroke   60 mm
Performance   32 kW (44 hp)
Starting aid   Electric starter
Transmission   6-speed, claw shifted
Engine lubrication   Forced oil lubrication with 1 rotor pump
Primary gear ratio   30:80
Secondary gear ratio   14:45
Cooling system   Liquid cooling system, continuous circulation of cooling liquid with water pump
Clutch   Clutch in oil bath / mechanically operated
Ignition system   Contactless, controlled, fully electronic ignition system with digital ignition timing adjustment
CHASSIS
Frame   Tubular space frame made from chrome molybdenum steel, powder-coated
Fork   WP Suspension Up Side Down
Shock absorber   WP Suspension Monoshock
Suspension travel Front   150 mm
Suspension travel Rear   150 mm
Brake system Front   Disc brake with four-pot brake caliper
Brake system Rear   Disc brake with one-pot brake caliper, floating brake discs
Brake discs - diameter front   300 mm
Brake discs - diameter rear   230 mm
Chain   5/8 x 1/4” (520) X-Ring
Steering head angle   65°
Wheel base   1,367±15 mm
Ground clearance (unloaded)   170 mm
Seat height (unloaded)   800 mm
Total fuel tank capacity approx.   11 l
Unleaded premium fuel (95 RON)
Weight without fuel approx.   139 kg

Offline santero_amar

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 851
  • da lame mengidam SBK...
Re: KTM Malaysia CKD, KTM Duke 390.
« Reply #4 on: February 05, 2013, 02:37:01 pm »
Front dan rear tire still same size ke...??
jd la rider yg igt pada Allah...
"Solat itu tiang agama"
Bersolat la kita dlm ape jua skali pon keadaan...
For bikers...Helmet dan lain barangn for bikers

 You are not allowed to view links. Register or Login

Offline triplesaber

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 66
  • Bikes defy gravity, cars just suck!
Re: KTM Malaysia CKD, KTM Duke 390.
« Reply #5 on: February 05, 2013, 05:20:35 pm »
Kat dlm gambar keratan akhbar yg ramai dok posting tu expected price dia RM28k, otr mcm cecah 30k gak agaknya, entahla.
Price range 20k-30k ni byk pilihan utk 2013 ni.

Offline enkil

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 102
Re: KTM Malaysia CKD, KTM Duke 390.
« Reply #6 on: February 09, 2013, 05:31:56 pm »
Bawah 30k kalu fully import ok la.
Having fun while at it!

Offline Ghazx

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 232
  • R1 619 M6 926
Re: KTM Malaysia CKD, KTM Duke 390.
« Reply #7 on: February 22, 2013, 02:50:13 pm »
nampak chasis lebih ngam dari Duke 200. dlm Bike Traders minggu ni dah ada beberapa kedai yang sudah place booking....
agak2 bulan berapa boleh tgk motor ni on road?
Motorsikal untuk semua

Offline enkil

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 102
Re: KTM Malaysia CKD, KTM Duke 390.
« Reply #8 on: February 26, 2013, 12:29:56 am »
Tunggu gak takde citer lagi.. :-[
Having fun while at it!

Offline casterside

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 67
Re: KTM Malaysia CKD, KTM Duke 390.
« Reply #9 on: February 26, 2013, 09:23:20 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
Kat dlm gambar keratan akhbar yg ramai dok posting tu expected price dia RM28k, otr mcm cecah 30k gak agaknya, entahla.
Price range 20k-30k ni byk pilihan utk 2013 ni.

fuhh almost 30k!! tambah skit je lagi bleh dapat 650cc.. tp kalu hati dah minat sume bleh jadi

Offline kisame

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 300
  • XJ6 Naked - idaman
Re: KTM Malaysia CKD, KTM Duke 390.
« Reply #10 on: February 26, 2013, 10:55:44 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
fuhh almost 30k!! tambah skit je lagi bleh dapat 650cc.. tp kalu hati dah minat sume bleh jadi

dah nama pun KTM.. harga pun sendiri ingat la.. hehehehe
Do you know why people cheat and lie? Because they know it's easier to get forgiveness than permission.

Offline myth7

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 803
  • bike ME..
Re: KTM Malaysia CKD, KTM Duke 390.
« Reply #11 on: March 04, 2013, 10:52:10 am »
moto ni menarik gak... walaupun 300+ cc saje tp power leh saing2 blade & er6 sbb moto ni ringan.
You are not allowed to view links. Register or Login

 You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline casterside

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 67
Re: KTM Malaysia CKD, KTM Duke 390.
« Reply #12 on: March 04, 2013, 12:27:05 pm »
Duke 390 boleh hit 100 km/hr bawah 7 saat dan top speed 170Km/hr

Offline tomio

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1192
  • kipas lipas
Re: KTM Malaysia CKD, KTM Duke 390.
« Reply #13 on: March 08, 2013, 10:01:55 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
Duke 390 boleh hit 100 km/hr bawah 7 saat dan top speed 170Km/hr

mana maklumat dapat?? ada video bagos jgk ni....  ;D
          
 Kangar -Shah Alam
c70 - krissII - 135lc(hilang) - Belang R
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline EmO [ReN]

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1004
  • Semakin Pekak
Re: KTM Malaysia CKD, KTM Duke 390.
« Reply #14 on: March 08, 2013, 10:07:24 am »
sayangnye single piston je..
dan harga menusuk kalbu
Wave RS 110 -> Smash V115 -> Wira 1.5 + Vios 1.5 + Belang R 150

Offline tomio

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1192
  • kipas lipas
Re: KTM Malaysia CKD, KTM Duke 390.
« Reply #15 on: March 08, 2013, 10:36:18 am »
kasar2x bnyi enjin dohc motor ko... kasaq lgi enjin dohc ktm ni...
pengalaman den dok lenjan ktm 200 member...hahaha
pick up, hndling terbaik...
390cc ni msti top speed trbaik
          
 Kangar -Shah Alam
c70 - krissII - 135lc(hilang) - Belang R
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline EmO [ReN]

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1004
  • Semakin Pekak
Re: KTM Malaysia CKD, KTM Duke 390.
« Reply #16 on: March 08, 2013, 10:38:31 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
kasar2x bnyi enjin dohc motor ko... kasaq lgi enjin dohc ktm ni...
pengalaman den dok lenjan ktm 200 member...hahaha
pick up, hndling terbaik...
390cc ni msti top speed trbaik

dengar dah KeTaM pakai Akrapovic..gugur jantung aku
Wave RS 110 -> Smash V115 -> Wira 1.5 + Vios 1.5 + Belang R 150

Offline casterside

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 67
Re: KTM Malaysia CKD, KTM Duke 390.
« Reply #17 on: March 09, 2013, 09:08:09 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
mana maklumat dapat?? ada video bagos jgk ni....  ;D

You are not allowed to view links. Register or Login

 ;D

Offline myth7

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 803
  • bike ME..
Re: KTM Malaysia CKD, KTM Duke 390.
« Reply #18 on: March 12, 2013, 04:29:23 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
kasar2x bnyi enjin dohc motor ko... kasaq lgi enjin dohc ktm ni...
pengalaman den dok lenjan ktm 200 member...hahaha
pick up, hndling terbaik...
390cc ni msti top speed trbaik
bagi aku moto jenis ni bukan utk top speed pun. ramai yg agak kecewa kat topspeed owner ktm200 ni. jumpa owner2 kat seky7 storm bike tu.

tp aku rasa duke 390 ni topspeed dalam 160-170 je kot...
You are not allowed to view links. Register or Login

 You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline syahruulaa

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 36
  • Sahaja aku menunggang motor lillahita'ala...
Re: KTM Malaysia CKD, KTM Duke 390.
« Reply #19 on: March 17, 2013, 10:18:23 am »
sabar ye semua, part2 untuk moto ni akan sampai ke kilang bulan depan, then baru diorg start production...

bagi aku la, sape yang gila top speed tu, xyah komplain byk2 la...tukar je sprocket duke ni bagi naik top speed dan rendahkan pickup, tak pun tukar je moto lain...
buat sakit telinga je dgr org komplain top speed rendah...huh
A.Setar - Meru - Bachok
You are not allowed to view links. Register or Login

Malaysian Bikers Community (MBC)

Re: KTM Malaysia CKD, KTM Duke 390.
« Reply #19 on: March 17, 2013, 10:18:23 am »