Author Topic: CBR 250r vs KTM Duke 200  (Read 6445 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline cokelatpanda

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 59
CBR 250r vs KTM Duke 200
« on: November 27, 2012, 10:58:27 am »
Di antara 2 agak2 mana satu korang pilih? Aku bukan nak membeli, aku ada dah belit, lambat lagi la nak tukar. 2-2 sedap main kat bandar, ringan, harga 20k. 2-2 ekzos bunyi biasa ja. Aku suka cbr tapi design dia plain. Duke 200 pulak design ranggi.  :)



Offline walaun

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 85
  • I rides for fun & respect other's road user
Re: CBR 250r vs KTM Duke 200
« Reply #1 on: November 27, 2012, 01:16:28 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Di antara 2 agak2 mana satu korang pilih? Aku bukan nak membeli, aku ada dah belit, lambat lagi la nak tukar. 2-2 sedap main kat bandar, ringan, harga 20k. 2-2 ekzos bunyi biasa ja. Aku suka cbr tapi design dia plain. Duke 200 pulak design ranggi.  :)

Kalau dilihat dari prestasi dan 'nilai' utk wang yg di laburkan pd pendapat saya lebih baik ambik CBR.....Duke nampak 'kecil' sgt dan tak sesuai utk penunggang yg saiz L dan ketinggian lebih dari 172cm.
C70(parent sponsor-1988/89) SS110(1992-93)Kips 150(1993-1998)Jaguh 175(1998-2008) ZXR250(2008-2010)KLE500(2010-2012)/Dash Repsol(2012-present)/Versys 650 CKD(2013-present)

Offline EmO [ReN]

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1004
  • Semakin Pekak
Re: CBR 250r vs KTM Duke 200
« Reply #2 on: November 27, 2012, 02:09:36 pm »
mane boleh compare dua motor lain CC ::) ::)
aku vote CBR..
Wave RS 110 -> Smash V115 -> Wira 1.5 + Vios 1.5 + Belang R 150

Offline cokelatpanda

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 59
Re: CBR 250r vs KTM Duke 200
« Reply #3 on: November 27, 2012, 02:35:59 pm »
Memang bro lain cc tak boleh nak compare; kalau main kat highway buat cruising jalan jauh. Tapi kalau main kat bandar CBR & Duke ni antara pilihan yang terbaik.

Offline ejamQSP

  • Licensed Seller
  • *
  • Posts: 120
  • !!!Riding With Insanity!!!
Re: CBR 250r vs KTM Duke 200
« Reply #4 on: November 27, 2012, 03:26:09 pm »
ambik CBR jer bro...aku ada bca lam FB and jd ngn kawan aku sendiri..Duke ni bnyk problem,eter masuk air la,tempat buang minyak hitam crack la...2 benda ni jd ngn kawan aku,dier nk antar transport fee dari kuching ke Semenanjung x d cover oleh KTM..last2 dier buat duke dier tu jd stunt bike..
i will not riding with some poser!!!

Offline kekuatan

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 8
Re: CBR 250r vs KTM Duke 200
« Reply #5 on: November 27, 2012, 03:42:05 pm »
bila cakap pasal kesesuaian ride dalam bandar dan cruise long distance, aku selalu terkeliru.

apa yang dimaksudkan dengan ride dlm bandar? besar mana bandar tu?
pada aku, 'bandar' tu lebih sesuai kalau dimaksudkan dengan saiz seperti lembah klang + putrajaya.
long distance plak kalau nak gerak dari KL ke JB (at least)

maka, contoh bandar lain mcm Sungai Petani ke Penang aku anggap sbg ride dlm bandar (walaupun kena lalu hiway)

betul ke interpretasi aku nih? mohon pendapat.

Offline EmO [ReN]

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1004
  • Semakin Pekak
Re: CBR 250r vs KTM Duke 200
« Reply #6 on: November 27, 2012, 03:44:23 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
bila cakap pasal kesesuaian ride dalam bandar dan cruise long distance, aku selalu terkeliru.

apa yang dimaksudkan dengan ride dlm bandar? besar mana bandar tu?
pada aku, 'bandar' tu lebih sesuai kalau dimaksudkan dengan saiz seperti lembah klang + putrajaya.
long distance plak kalau nak gerak dari KL ke JB (at least)

maka, contoh bandar lain mcm Sungai Petani ke Penang aku anggap sbg ride dlm bandar (walaupun kena lalu hiway)

betul ke interpretasi aku nih? mohon pendapat.
ride dalam bandar :
- banyak simpang
- banyak lampu isyarat
- banyak bonggol
- jalan tak rata
- jalan sesak, menyelit
- banyak main brek dan gearing

kalau salah tolong betulkan ;D
Wave RS 110 -> Smash V115 -> Wira 1.5 + Vios 1.5 + Belang R 150

Offline cokelatpanda

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 59
Re: CBR 250r vs KTM Duke 200
« Reply #7 on: November 27, 2012, 03:49:25 pm »
Saya sangat bersetuju dengan takrifan encik Emo. Contohnya saya pergi kerja kat bangsar sekarang ada 2 option: ikut LDP+NPE (75% bandar; 25% hiway) atau (MEX: 80% hiway; 20% bandar)

Offline kekuatan

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 8
Re: CBR 250r vs KTM Duke 200
« Reply #8 on: November 27, 2012, 03:52:55 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
ride dalam bandar :
- banyak simpang
- banyak lampu isyarat
- banyak bonggol
- jalan tak rata
- jalan sesak, menyelit
- banyak main brek dan gearing

kalau salah tolong betulkan ;D
kalau begitu, mengapa dikatakan CBR sesuai utk ride dalam bandar berbanding motor sportbikes lain?
x cukup besar ke cc nya? adakah disebabkan power yg lebih utk low dan mid gear?
sesuai utk ride dlm bandar in terms of apa? comfort or financially?

keliru. hehe.

bkn apa, sebelum ni byk terbaca ramai compare CBR ngn Ninja (town vs hiway)...
tapi byk je kapcai yg layan long distance, x masuk lagi skuter dan rxz (xtau kategori ape)

You are not allowed to view links. Register or Login
Saya sangat bersetuju dengan takrifan encik Emo. Contohnya saya pergi kerja kat bangsar sekarang ada 2 option: ikut LDP+NPE (75% bandar; 25% hiway) atau (MEX: 80% hiway; 20% bandar)

ini yg sy lebih suka. gunakan percentage. lebih praktikal.

Offline EmO [ReN]

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1004
  • Semakin Pekak
Re: CBR 250r vs KTM Duke 200
« Reply #9 on: November 27, 2012, 03:56:42 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
kalau begitu, mengapa dikatakan CBR sesuai utk ride dalam bandar berbanding motor sportbikes lain?
x cukup besar ke cc nya? adakah disebabkan power yg lebih utk low dan mid gear?
sesuai utk ride dlm bandar in terms of apa? comfort or financially?

keliru. hehe.

bkn apa, sebelum ni byk terbaca ramai compare CBR ngn Ninja (town vs hiway)...
tapi byk je kapcai yg layan long distance, x masuk lagi skuter dan rxz (xtau kategori ape)

ini yg sy lebih suka. gunakan percentage. lebih praktikal.

saya pon tak taw..pakai kapcai je..
mungkin dari segi saiz motor tu, pengendalian dia senang nak menyelit, pickup dan torque kot..
Wave RS 110 -> Smash V115 -> Wira 1.5 + Vios 1.5 + Belang R 150

Offline Blackburn

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 434
Re: CBR 250r vs KTM Duke 200
« Reply #10 on: November 27, 2012, 04:10:21 pm »
kakaka.. ;D ;D
TT bukan suruh compare pon,
suruh pilih je,
pilih saja le..
a. CBR
b. KTM Duke200
c. dua pon mau
d. tak mau pilih

 ;D ;D

Offline kekuatan

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 8
Re: CBR 250r vs KTM Duke 200
« Reply #11 on: November 27, 2012, 04:11:34 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
saya pon tak taw..pakai kapcai je..
mungkin dari segi saiz motor tu, pengendalian dia senang nak menyelit, pickup dan torque kot..
itu yg pelik. kenapa nak bandingkan town vs hiway kalau benda yg dibandingkan tu x byk beza?
setakat beza 50cc, single vs twin, fairing vs naked... lantak la mana pun asalkan selesa dan praktikal. tak gitu?

lain la kalau buat perbandingan superbike dengan kapcai/skuter
itu baru la kena nak kata hiway dengan town ride.
pendek kata, x kira la motor ape pun, fikir sendiri nak guna untuk apa, mampu ke tak, kemudian beli.
kalau mampu nak pakai motor bmw, nak bawak gi pasar pun lantak la org nak kata
kalau x mampu nak pakai motor besar, tapi balik kampung lalu hiway guna kapcai, sama jugak sampainya.

my 1 cent

Offline Bushido666

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 49
  • Hail!!!
Re: CBR 250r vs KTM Duke 200
« Reply #12 on: November 27, 2012, 04:19:53 pm »
Dua2 enjin single....dua2 ada pro & con...dua2 cun/cute...kalo ikutkan, den pilih CBR. Tapiiiiiiiiiiii......pilih Fireblade boleh? ;D
Keris 110--->Belit 250r--->...still in dilema

Offline EmO [ReN]

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1004
  • Semakin Pekak
Re: CBR 250r vs KTM Duke 200
« Reply #13 on: November 27, 2012, 04:20:46 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Dua2 enjin single....dua2 ada pro & con...dua2 cun/cute...kalo ikutkan, den pilih CBR. Tapiiiiiiiiiiii......pilih Fireblade boleh? ;D
tak boleh..nanti terbakor ;D

Wave RS 110 -> Smash V115 -> Wira 1.5 + Vios 1.5 + Belang R 150

Offline Bushido666

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 49
  • Hail!!!
Re: CBR 250r vs KTM Duke 200
« Reply #14 on: November 27, 2012, 04:34:54 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
tak boleh..nanti terbakor ;D

Hehehe...laju woo. Berdesup je. 8)
Err...rasa tak best compare 2jenis moto ni. Kasi try, baru puas hati. Lagipon macam motard vs sport touring(versi kecik) je bro. Apa pon, den still vote CBR. ;D Kalo KTM, den vote Duke 690 & RC8. 8)
Keris 110--->Belit 250r--->...still in dilema

Offline cokelatpanda

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 59
Re: CBR 250r vs KTM Duke 200
« Reply #15 on: November 27, 2012, 04:54:01 pm »
Saya bukannya apa, nak menyelami perasaan orang-orang yang nak buat commitment 20k. Kenapa mamat tu pilih cbr, tak pilih duke. Kenapa mamat sorang lagi pilih duke, tak pilih cbr. Itu sahaja.  :)
« Last Edit: November 27, 2012, 04:57:08 pm by cokelatpanda »

Offline budakdegilz

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 120
Re: CBR 250r vs KTM Duke 200
« Reply #16 on: November 27, 2012, 05:10:51 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Saya bukannya apa, nak menyelami perasaan orang-orang yang nak buat commitment 20k. Kenapa mamat tu pilih cbr, tak pilih duke. Kenapa mamat sorang lagi pilih duke, tak pilih cbr. Itu sahaja.  :)

hehehe  ;D
tak sesuai tanya kat forum ni bro..
nanti yg perdebatan hangit..hehehe
aku lebih cadangkan g test dua2 motor...
lebih "afdal" utk kepuasan hati sendiri...
dua2 motor orang "cakap" sedap a.k.a ada pick-up/sesuai utk town
tapi semua ni bergantung pd citarasa masing2..

p/s:
dan disebabkan anda post benda ni kat topik honda..
sy dgn bias nyer pon akan memilih cbr250.. ;D ;D

Offline quthrunnada

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 276
  • DUTA-Doa-Usaha-Tawakal
Re: CBR 250r vs KTM Duke 200
« Reply #17 on: November 27, 2012, 05:33:21 pm »
dua dua aku minat, tapi kalau gaya, aku minat kepada KTM Duke,
mcm CBR, nampak ride mcm ZZR, Blade 250, Ninja 250..

bab masalah, tak semua motor yang kita dapat tue perfect, ikut nasib sebenarnya
tgk cara pengendalian motor tue
Life must goes on

Offline muzia

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 5
Re: CBR 250r vs KTM Duke 200
« Reply #18 on: April 21, 2014, 05:14:53 pm »
Salam....

saya budak baru.....otai CBR 250 tentu byk pengalaman tentang cbr ni...boleh beri komen ckit....sebab saya tengah usha cbr ni...kenan jugak tengoknye....

Offline BosanKlong

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 38
Re: CBR 250r vs KTM Duke 200
« Reply #19 on: April 22, 2014, 01:00:39 pm »
antara cara kajian sebelum beli ialah :-

1. Join group FB dua-dua model ni.
Dari situ segala masalah, kerosakan, recall & kos penyelenggaraan bole tau dari post.

2. Sesaje pergi pusat servis, berborak dgn 'real' owner untuk dapatkan input dari lapangan.

Maka buatlah penilaian - 1) senipis mana dompet boleh pergi 2) Gaya anda

a.k.a bak kata XPDC atau Mawar Fareeda - Ukurlah baju Badan Sendiri.

Kalau tanye kt forum ni, biasenye bias/ x telus sangat

Malaysian Bikers Community (MBC)

Re: CBR 250r vs KTM Duke 200
« Reply #19 on: April 22, 2014, 01:00:39 pm »