Author Topic: Loan Motor Kedai  (Read 13532 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline yangmasri

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 289
Loan Motor Kedai
« on: March 01, 2012, 12:22:25 pm »
Assalamualaikum & Salam Sejahtera warga MBCian..
 ;D ;D
sy nak tanya skit pasai loan moto. Ada tak kedai buat loan sampai 9 tahun..
Kat Penang rata2 7 tahun jar...yg sy tau biasanya kereta jer 9 taun.

harap bro suma tlg bantu.



Offline AbangKL

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 20
Re: Loan Motor Kedai
« Reply #1 on: March 01, 2012, 01:59:23 pm »
Huhu, takat ni tak penah dengar lagi 9 tahun. 7 tahun pun baru arini dengar. Mana2 otai yang ada info harap boleh la share ngan tuan tanah kita ni.

Offline alnizam

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 6
Re: Loan Motor Kedai
« Reply #2 on: March 01, 2012, 02:12:17 pm »
takde. best choice personal loan. bukan kata 9thn, lebih pon boleh!

Offline yangmasri

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 289
Re: Loan Motor Kedai
« Reply #3 on: March 01, 2012, 02:27:05 pm »
aiseh x der noh....mai mana plak depa kata ada ...

kalu private susah nak personal loan.... ::)

Offline antusiang

  • MBC Riders
  • ***
  • Posts: 1177
  • "Anda buat, anda dapat"
Re: Loan Motor Kedai
« Reply #4 on: March 01, 2012, 02:56:58 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
aiseh x der noh....mai mana plak depa kata ada ...

kalu private susah nak personal loan.... ::)
depa tuh sapa? p tanya balik depa tuh.....

loan kedai 7thn pon geng2 credit, bkn betui2 loan kedai....
makna kedai tuh tlg ejas loan, aeon ka, along ka....

nie nk beli moto apa sampai 9thn nie?
macam moto besaq ja.....

Offline AbangKL

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 20
Re: Loan Motor Kedai
« Reply #5 on: March 01, 2012, 03:07:32 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
depa tuh sapa? p tanya balik depa tuh.....

loan kedai 7thn pon geng2 credit, bkn betui2 loan kedai....
makna kedai tuh tlg ejas loan, aeon ka, along ka....

nie nk beli moto apa sampai 9thn nie?
macam moto besaq ja.....


Pergh! Ganaz gak bro kita tu.

Offline patrickstar

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1029
  • MBCian since 5/6/2007 ヤマハ
Re: Loan Motor Kedai
« Reply #6 on: March 01, 2012, 03:18:49 pm »
sy buat loan kedai, boleh maks 5 tahun je.
7/9 tahun tu mesti loan credit tu.xpernah dgr lg loan kedai boleh buat
panjang smp mcm tu.
Bye2 er6n.welcome to versys

Offline yangmasri

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 289
Re: Loan Motor Kedai
« Reply #7 on: March 01, 2012, 03:22:28 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
depa tuh sapa? p tanya balik depa tuh.....

loan kedai 7thn pon geng2 credit, bkn betui2 loan kedai....
makna kedai tuh tlg ejas loan, aeon ka, along ka....

nie nk beli moto apa sampai 9thn nie?
macam moto besaq ja.....

heheh...ada sorang brader dok luah ati dia lam mukabuku...pasai kes moto dia lar..dok cita dia dpt loan 9 tahun...

memang motot besaq lar bro....mana moto kecik loan 7 tahun...hehehe

kat Mega Fortune Penang depa ada loan kedai 7 tahun...kalu salah tlg perbetulkan...

Offline antusiang

  • MBC Riders
  • ***
  • Posts: 1177
  • "Anda buat, anda dapat"
Re: Loan Motor Kedai
« Reply #8 on: March 01, 2012, 03:35:38 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
heheh...ada sorang brader dok luah ati dia lam mukabuku...pasai kes moto dia lar..dok cita dia dpt loan 9 tahun...

memang motot besaq lar bro....mana moto kecik loan 7 tahun...hehehe

kat Mega Fortune Penang depa ada loan kedai 7 tahun...kalu salah tlg perbetulkan...
haha.....dia wat personal loan kot.....
xpo motobot....

share ler sket moto per, kasik meleleh ayaq liuq kengkawan nie...

mega fortune besh p situ, tp bkn kedai juai moto, seberang dia yg juai accs tuh.....
nak plak p time sales, 70%, dari xmo beli sampai keluaq p cari ATM.....haha...bahye sungguh godaan dia....

Offline yangmasri

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 289
Re: Loan Motor Kedai
« Reply #9 on: March 01, 2012, 03:46:23 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
haha.....dia wat personal loan kot.....
xpo motobot....

share ler sket moto per, kasik meleleh ayaq liuq kengkawan nie...

mega fortune besh p situ, tp bkn kedai juai moto, seberang dia yg juai accs tuh.....
nak plak p time sales, 70%, dari xmo beli sampai keluaq p cari ATM.....haha...bahye sungguh godaan dia....


mungkin kot...entah dia ckp x terang2 kot..

tengah dok usha ZZR 500 tuh lar..minat cutting dia..cantik..
rega RM23k...kat MF jln masjid negri..

berhati2 bro brg kat MF tuh...kebanyakan brg dia bukan 100%
original...heheh made in Pakistan pon ada...
kena belek3 teliti...

Offline nitto[lagenda]

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 59
  • sy lelaki tulen badan ade six packs.. cool tk?ahaa
Re: Loan Motor Kedai
« Reply #10 on: March 05, 2012, 04:49:58 pm »
pengalaman sy..

WAH MOTOR JALAN KAPAR, KLANG

LC 4SPEED BLN 9 THN 2011 TUNAI RM6.4K

125ZR GP EDITION
D/P: 3.5K

a) MONTHLY 215.50 X 30MTH
 
b) MONTHLY 245.00 X 24MTH

 :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)
currently in Shah Alam, Selangor.

Offline ejamQSP

  • Licensed Seller
  • *
  • Posts: 120
  • !!!Riding With Insanity!!!
Re: Loan Motor Kedai
« Reply #11 on: March 05, 2012, 06:42:07 pm »
askum...da x sesiapa yg boleh ajar saya camne org kira loan ni...sal saya pernah tanye kedai sal moto FZ..tanye la brape deposit...dier cakap mesti tgk gaji...cam aku ni gaji bersih baru jer 890..dier terus cakap...aku xlayak nk loan FZ..aku pn x phm..dier darab gaji 5 kali la...serius,aku xpaham.. ??? ???
i will not riding with some poser!!!

Offline fiq5116

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 131
Re: Loan Motor Kedai
« Reply #12 on: March 05, 2012, 06:54:57 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
askum...da x sesiapa yg boleh ajar saya camne org kira loan ni...sal saya pernah tanye kedai sal moto FZ..tanye la brape deposit...dier cakap mesti tgk gaji...cam aku ni gaji bersih baru jer 890..dier terus cakap...aku xlayak nk loan FZ..aku pn x phm..dier darab gaji 5 kali la...serius,aku xpaham.. ??? ???

Wasalam. Ni refer pada tokei moto dalam mbc... ;D ;D ;D

You are not allowed to view links. Register or Login
salam semua warga MBC..
saya boleh terangkan segala nya utk warga MBC secara terperinci sebab..
SAYA ADA KEDAI MOTOR !!!!

SENANG SAJA SECARA RINGKAS KALAU NAK BELI MOTOR PAKAI LOAN,IA BEGINI:-
contoh:-
fz150i-
sales price 7988.00 (ini tak yah sebut2,pasal harga kosong,INSURAN ADALAH BERDASAR DARI HARGA INI..=8000)
Next,
harga on the road berapa?
7988.00
+register+r tax=7.00
+insurance=392.20
+pa insurance=13.00
+no plat=40.00
+handling fees=200.00/
=8640.20 CASH PRICE LAH !(nak discount berapa tu pandai2 lah berunding dgn kedai)

ok,sekarang loan..

dari cash price
8640.20
+agrement fees=200,
+hak milik=20
+processing fees=80
=8940.20 (ini adalah harga yg minima dah di mana2 kedai..)
(ingat,ini adalah harga ON THE ROAD HARGA HUTANG TAU !)

OK,U BAYAR WANG MUKA CONTOH NYA LOAN KEDAI,
HARGA OTR HUTANG RM8940.20
WANG MUKA ..........RM3,940.20
LOAN ANDA............RM5000.00
INTEREST 10%/YEAR,2 THN= 5000 X 10%X2=1000
SO LOAN KAMU ADALAH
5000.00+1000=6000
DIVIDE BY 24 BULAN=250 SEBULAN...
(jgn percaya pada apa yg pelik lagi,ini lah harga hutang yg muktamat..)

kalau AEON CREDIT,ada kedai akan main kotor..
aeon sebenarnya ada jadual loan yg tetap,
AEON SUDAH FIX KAN HARGA LOAN UTK SETIAP MOTOR !!!!
interest adalah:-
18% utk full loan,
12% utk wang muka 10%,
10% utk wang muka 25% ke atas..

so,in contohnya..fz150i
loan aeon harga 100% loan adalah:_
9190.00
bayar 3 thn,bunga 18%x3=54%
so,9190.00+54%=14152.60
14152.6 bahagi 36 bulan jadi=393 sebulan x 3 thn.
(ini adalah harga di buat oleh AEON,jgn marah kalau mahal,sebab berani pinjam berani tanggung,MAHAL JGN BELI JE...BELI BASIKAL..hehehe)

kalau wang muka 25% contoh,1840.00 lah,
so u pinjam 9190.00-1840=7350.00
bunga ialah 10% x 3 thn =30%(jika nak bayr 3 thn..)
7350+30%=9555.00
9555 bahagi dgn 36 bulan=265.00 se bulan selam 3 thn !
(jgn kena pusing kedai dgn pelik2 punya kiraan ye..)

peringatan:-KEDAI SELALU AKAN MINTA PROCESSING FEES DARI 200-500 ,SO PANDAI2 LAH NAK RUNDING PASAL DUIT NI..
(sifu no comment sebab sifu pun minta juga,tapi tak melampau lah..)

sebarang pertanyaan boleh email saya di You are not allowed to view links. Register or Login,
sorry kekadang tak cukup masa nak masuk forum,sibuk kendalikan WEBSITE SIFU DAN FACEBOOK SIFU..
(kang tak jwb marah pulak member MBC..huhuhu..)

harap maklumat sifu dapat membantu,insyaALLAH..
wasAlam...



You are not allowed to view links. Register or Login

Offline ejamQSP

  • Licensed Seller
  • *
  • Posts: 120
  • !!!Riding With Insanity!!!
Re: Loan Motor Kedai
« Reply #13 on: March 06, 2012, 11:09:13 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Wasalam. Ni refer pada tokei moto dalam mbc... ;D ;D ;D

thanks 4 da info bro...aku takut nanti kena pusing tokei kedai..biar pn aku memang dh kenal ngn tokei tu...tp phm2 la kan..rambut jer saman hitam,p ati lain2... :-\
i will not riding with some poser!!!

Offline anbusan

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 52
Re: Loan Motor Kedai
« Reply #14 on: March 06, 2012, 11:30:58 pm »
member aku amik aeon muke RM1086  selame3 tahun sebulan RM259......kira2 da abis nanti mau 10k rege die huhu
tp nak pakai sangat motor dan duit muke pun ade tu je terpakse la amik juge

Offline ejamQSP

  • Licensed Seller
  • *
  • Posts: 120
  • !!!Riding With Insanity!!!
Re: Loan Motor Kedai
« Reply #15 on: March 07, 2012, 05:59:04 pm »
ni nak tanye la...kalau nk loan ni mesti tengok gaji gak ke??
i will not riding with some poser!!!

Offline alnizam

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 6
Re: Loan Motor Kedai
« Reply #16 on: March 07, 2012, 06:27:36 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
ni nak tanye la...kalau nk loan ni mesti tengok gaji gak ke??

tak yah, dia tgk muka je.  ::)
Mesti la tgk pendapatan bang. Cuma loan dgn mak bapak je dia tak tgk gaji, 0% interest lak tu .. huhu

Offline ejamQSP

  • Licensed Seller
  • *
  • Posts: 120
  • !!!Riding With Insanity!!!
Re: Loan Motor Kedai
« Reply #17 on: March 08, 2012, 07:19:34 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
tak yah, dia tgk muka je.  ::)
Mesti la tgk pendapatan bang. Cuma loan dgn mak bapak je dia tak tgk gaji, 0% interest lak tu .. huhu

lah..da lak camtu... :D
kalau loan ngn mak bapak ni..loan sampai 10 20 tahun blh....hahahahahah ;D
i will not riding with some poser!!!

Offline eddie.aero

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 130
    • http://www.facebook.com/eddieaero
Re: Loan Motor Kedai
« Reply #18 on: March 09, 2012, 05:15:54 pm »
dari amik loan motor sampai 9 tahun baru ambik kete je bro...

pakai motor cupcai pun dah ok

Offline esbestos

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 3
Re: Loan Motor Kedai
« Reply #19 on: June 19, 2012, 05:08:06 pm »
Salam smua..saje nk share dgn korang ..

Aku da beli moto LC135 4 speed.Deposit aku tolak rxz dia amik RM2300. Aku byr processing fee RM100.lepas dia kira2 installment aku RM297.50 x 24bulan.

Silap aku adalah x tnya harga moto tu btul2..lepas da stuju tu smpai rumah aku kira2 balik ingatkan tokei tu salah kira sbb member aku cakap LC 4S ni RM6900 je kalau cash.

So g la balik kedai tu..rupa2nya harga cash(otr) n utang(otr) lain. Hrga utang (otr) lc4s adalah Rm8250.ditambah lak interest 10% setahun so harga moto jadi RM 7140  patutla bulan2 RM297.50..

so moral kt sini gopoh sgt nk bli moto smpai lupa nk tnya btul2..sob2..

kalau ada korang yg bli moto secara utang tu biasa LC ni bulan2 brapa ek?

tq smua! peace!

Malaysian Bikers Community (MBC)

Re: Loan Motor Kedai
« Reply #19 on: June 19, 2012, 05:08:06 pm »