Author Topic: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V54  (Read 31400 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline DizzyEzy

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 17
    • http://izzizahari.blogspot.com/
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V54
« Reply #40 on: October 12, 2011, 09:21:50 pm »
adakah semua model selepas 05 ada dot jugak kat head enjen mereka? xpenah tgk dot ni so xkenal, huhu.

and adakah semua enjin 04-05 ni akan rosak kalo xtukar? and apa yg rosak sbenarnyer? xleh repair je ke? apa simptom2nyer? ???

hehe maaf la ye banyak bertanya la plak  ;D

Offline panda

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 10
  • abarth on board
    • http://img851.imageshack.us/img851/827/26828221340917846071015.jpg
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V54
« Reply #41 on: October 12, 2011, 09:42:53 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
adakah semua model selepas 05 ada dot jugak kat head enjen mereka? xpenah tgk dot ni so xkenal, huhu.

and adakah semua enjin 04-05 ni akan rosak kalo xtukar? and apa yg rosak sbenarnyer? xleh repair je ke? apa simptom2nyer? ???

hehe maaf la ye banyak bertanya la plak  ;D

bro...ini jawapan dari Alantris berkaitan model blade 04-05...Nak bagi tip sket, cheeewah, untuk Blade 650 owner. Bagi yang 05 model, sedia maklum lah about the dot at the head untuk tau head dah revised.

Untuk the rest of the 650 owner must do list:

- Stator and Rectifier and battery wiring mod - wajib buat untuk elak unnecessary break down masa ride (having a voltmeter is a plus too)

- Monoshock upgrade!!!!!! sejujurnya, engine Blade 650 is considered pretty strong for a V-Twin 650. Standard, it can propel you up to 240kph indicated, that is probably 230 ++ true speed and that is before ever reaching it's redline @ 10500 RPM. Sejujurnya, although many won't admit and some would strongly disagree, Blade 650 engine is more than capable to smoke an ER6 or SV650 baik roll on mahupun acceleration. The only downside is monoshock standard blade 650 yang terbukti useless, brand spanking new, it will be stable enough up to 200kph, after 3-4 months, you'll get the dreaded weave anywhere above 180kph. I changed mine to an Ohlins, you can get yourself a YSS for RM1050 dekat Sentul or source a 2nd hand unit off of a GSXR600/750/1100 year 1996 below, which are a direct fit.

Sebelum buat mods exhaust ke, carb ke, filter ke, do the shocks FIRST, all the power is useless if you can't get it on the tarmac effectively. Once you've done the shocks, you'll realize how fast the Blade 650 really is.

Irony dia macam ni, Blade 650 power surge begins at 7000RPM all the way to 9500RPM, here is where the torque peaked and additional 5Nm dan HP rises significantly up to it's peak hp.. tapi, at 7000RPM is where speed goes to 160kph dan at 170-180 the weave can be triggered by even the slightest bumps or unevenness on the road. Untuk owner yang dah merasa weaving ni, know this, at top gear, you have only used 80% of the engine's true power which is at 9000-9500 rpm, sebab you will probably have to back off masa 180kph@8000rpm. that is 1500RPM in the no-go zone or about almost 10hp you can't touch.

Do the monoshock upgrade FIRST and you can be assured you will only be looking at SVs and ER6 from your side mirror

I'm saying this not in terms of provocation ke apa ke, this is just a plain fact, in fact MCN reviewers agrees the Hyosung GT650 have more power than ER6 or SV any day, cuma, for some reason, Naza Blade is blessed with the speed weave (pelik bila rider GT kat US or OZ tak kena similar weave, tak sure if we are getting lower grade monoshocks than they are)

Moral of the story, change the shocks, and next time you ride along ER6 and SVs you can not only keep up, but even pull away, tapi the MOST important thing is, bila perlu untuk memecut, you will be SAFER.


Offline shukZZR

  • Licensed Seller
  • **
  • Posts: 311
  • Low profile.. But high spirit..
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V54
« Reply #42 on: October 13, 2011, 03:57:26 am »
cuba letak gambar tang mana dot kt block head tuh.... Aku x pasti dot tu..

Lg 1 EO apa yg korang biasa pakai utk 650 ni? Ingat nk pki Motul 3100 gold jer tp ada dua jenis kepekatan. 10-40 atau 20-50 yg sesuai??
« Last Edit: October 13, 2011, 07:15:13 am by shukZZR »
Suzuki Best 110 '95' (1998) - Kriss 110 '97' (1999) - ZZR 250 '96' (2001) - Kristar 110 '04' (2004) - Eliminator 250 '95' (2006) - Elegan 150 '10' (2011)  - ZZR 250 '97' (2011) - Blade 650 '05' (2011)

Offline marnthug

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
  • dayung mendayung perlahan-lahan
    • http://www.payperclick.com.my/index.php?ref=marnthug
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V54
« Reply #43 on: October 13, 2011, 09:58:11 am »
salam...ada kemushkilan...moto aku bile highbeam..meter rpm akan naik dgn sendirinye dan trn kembali...mcm mule2 start enjin tuh...moto taun 2010..mmg biase atau aku sorang jer yg mengalami simptom sebegini...??takut2 ade wiring shot ke..
vs 125 -------> blade 250R

Offline Alantris

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 94
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V54
« Reply #44 on: October 13, 2011, 10:39:34 am »
Jai ada gambar, tunggu Jai bubuh sini pasal dot kat head tu huhuhuhu.

Offline shukZZR

  • Licensed Seller
  • **
  • Posts: 311
  • Low profile.. But high spirit..
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V54
« Reply #45 on: October 13, 2011, 12:12:53 pm »
Haha.. Masih menanti itu...

Rpm naik bila highbeam? Mcm pelik plak, x pernah kna plak, motor2 sblm ni pun xda mcm ni.
Suzuki Best 110 '95' (1998) - Kriss 110 '97' (1999) - ZZR 250 '96' (2001) - Kristar 110 '04' (2004) - Eliminator 250 '95' (2006) - Elegan 150 '10' (2011)  - ZZR 250 '97' (2011) - Blade 650 '05' (2011)

Offline marnthug

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
  • dayung mendayung perlahan-lahan
    • http://www.payperclick.com.my/index.php?ref=marnthug
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V54
« Reply #46 on: October 13, 2011, 12:35:57 pm »
haa..tu la...tp so far blom ade effect kt mane2 dan mintak2 x de ape2...cume highbeam on@off je rpm tuh naik..padahal x pulas throttle pon.. ??? ???
vs 125 -------> blade 250R

Offline shukZZR

  • Licensed Seller
  • **
  • Posts: 311
  • Low profile.. But high spirit..
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V54
« Reply #47 on: October 13, 2011, 12:46:43 pm »
Try la check kt specialist, takut melarat plak. Pasang voltmeter skali. Aku pnya tbakar plak sebab salah cantum masa waayar tanggal tu ari. Huhu..
Suzuki Best 110 '95' (1998) - Kriss 110 '97' (1999) - ZZR 250 '96' (2001) - Kristar 110 '04' (2004) - Eliminator 250 '95' (2006) - Elegan 150 '10' (2011)  - ZZR 250 '97' (2011) - Blade 650 '05' (2011)

Offline marnthug

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
  • dayung mendayung perlahan-lahan
    • http://www.payperclick.com.my/index.php?ref=marnthug
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V54
« Reply #48 on: October 13, 2011, 01:55:15 pm »
laaa..baper modal pasang voltmeter tuh??cap ape??
vs 125 -------> blade 250R

Offline tonjang

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
  • rider tegar(pegi-balik keje je)
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V54
« Reply #49 on: October 13, 2011, 02:14:15 pm »
Salam semua, akhir nya selepas menanti selama beberapa tahun, saya berjaya juga memiliki sebuah Naza Blade 250R. 2nd hand je.

Harap dapat belajar lagi dari otai2 sekalian.

Bro Mohdi: Mai la jenguk muto kat rumah aku. ada dok parking kat umah tu. belum bawak mana2 lagi hehe..

Bro Jai: Aku dah beli moto!



TQ all..
Blade 250R (jetski no more)

Offline matt_keyell

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V54
« Reply #50 on: October 13, 2011, 03:12:45 pm »
 8) wahhaaaaa..tahniah2.. :police:

Offline Kiba

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 1877
  • my way or the highway....
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V54
« Reply #51 on: October 13, 2011, 03:27:17 pm »
tak pasti gambar ni ada ke tak... jumpa kat fesbuk :D











credits to Autoshift.net :)
« Last Edit: October 13, 2011, 03:29:50 pm by Kiba »
"mess with the best die like the rest"

"Silat Cekak Hanafi Penang" :D

Offline myth7

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 803
  • bike ME..
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V54
« Reply #52 on: October 13, 2011, 04:51:57 pm »
pergh power gile rider ni. org mane ni mcm plat k.l je.
You are not allowed to view links. Register or Login

 You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline soundsyst64

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 36
    • Lowyat.net
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V54
« Reply #53 on: October 13, 2011, 05:22:59 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
tak pasti gambar ni ada ke tak... jumpa kat fesbuk :D
credits to Autoshift.net :)

Tony Carbajal warming up to perform stunt
lagi gambar - You are not allowed to view links. Register or Login
Rides
Suzuki RC80 -> Modenas Kriss 1 2001

Offline asrul

  • Storm Riders
  • *****
  • Posts: 392
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V54
« Reply #54 on: October 13, 2011, 05:53:29 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
pergh power gile rider ni. org mane ni mcm plat k.l je.

Esok sampai ahad ada Naza Bike event kat stadium shah alam...tony carbajal akan buat demo extreme bike ride kat sana nanti...

Offline marnthug

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
  • dayung mendayung perlahan-lahan
    • http://www.payperclick.com.my/index.php?ref=marnthug
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V54
« Reply #55 on: October 13, 2011, 05:59:54 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Esok sampai ahad ada Naza Bike event kat stadium shah alam...tony carbajal akan buat demo extreme bike ride kat sana nanti...

x de geng2 mbc bercadang nk g ke??
vs 125 -------> blade 250R

Offline Kiba

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 1877
  • my way or the highway....
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V54
« Reply #56 on: October 13, 2011, 06:16:27 pm »
besar spoket tu :D



"mess with the best die like the rest"

"Silat Cekak Hanafi Penang" :D

Offline panda

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 10
  • abarth on board
    • http://img851.imageshack.us/img851/827/26828221340917846071015.jpg
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V54
« Reply #57 on: October 13, 2011, 06:27:57 pm »
maybe itu kot ejoz moto yang diperkatakan...utk blade bunyi macam dukati

Offline tonjang

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
  • rider tegar(pegi-balik keje je)
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V54
« Reply #58 on: October 13, 2011, 06:31:34 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
8) wahhaaaaa..tahniah2.. :police:

Tq tq.. lama ni plan nak beli  ;D

Wah, ada event kat std shah alam ke? depan opis aku tuh.. boleh la ngular sok..
Blade 250R (jetski no more)

Offline panda

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 10
  • abarth on board
    • http://img851.imageshack.us/img851/827/26828221340917846071015.jpg
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V54
« Reply #59 on: October 13, 2011, 06:36:40 pm »
Salam semua, saya budak baru belajau 

Nama: Jasrisamad aka JAS
No Tel: 019-2291179
Email: You are not allowed to view links. Register or Login
Location: Rawang - KL - Shah Alam
Blade Model: 250R
Color: Oren Hitam dual colour
Plate Number: BKR 1620

Selamat berkenalan 


bro...welcome to the community..... ;D

Malaysian Bikers Community (MBC)

Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V54
« Reply #59 on: October 13, 2011, 06:36:40 pm »