Author Topic: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V53  (Read 30444 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Alantris

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 94
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V53
« Reply #380 on: October 10, 2011, 11:32:26 AM »
Nak bagi tip sket, cheeewah, untuk Blade 650 owner. Bagi yang 05 model, sedia maklum lah about the dot at the head untuk tau head dah revised.

Untuk the rest of the 650 owner must do list:

- Stator and Rectifier and battery wiring mod - wajib buat untuk elak unnecessary break down masa ride (having a voltmeter is a plus too)

- Monoshock upgrade!!!!!! sejujurnya, engine Blade 650 is considered pretty strong for a V-Twin 650. Standard, it can propel you up to 240kph indicated, that is probably 230 ++ true speed and that is before ever reaching it's redline @ 10500 RPM. Sejujurnya, although many won't admit and some would strongly disagree, Blade 650 engine is more than capable to smoke an ER6 or SV650 baik roll on mahupun acceleration. The only downside is monoshock standard blade 650 yang terbukti useless, brand spanking new, it will be stable enough up to 200kph, after 3-4 months, you'll get the dreaded weave anywhere above 180kph. I changed mine to an Ohlins, you can get yourself a YSS for RM1050 dekat Sentul or source a 2nd hand unit off of a GSXR600/750/1100 year 1996 below, which are a direct fit.

Sebelum buat mods exhaust ke, carb ke, filter ke, do the shocks FIRST, all the power is useless if you can't get it on the tarmac effectively. Once you've done the shocks, you'll realize how fast the Blade 650 really is.

Irony dia macam ni, Blade 650 power surge begins at 7000RPM all the way to 9500RPM, here is where the torque peaked and additional 5Nm dan HP rises significantly up to it's peak hp.. tapi, at 7000RPM is where speed goes to 160kph dan at 170-180 the weave can be triggered by even the slightest bumps or unevenness on the road. Untuk owner yang dah merasa weaving ni, know this, at top gear, you have only used 80% of the engine's true power which is at 9000-9500 rpm, sebab you will probably have to back off masa 180kph@8000rpm. that is 1500RPM in the no-go zone or about almost 10hp you can't touch.

Do the monoshock upgrade FIRST and you can be assured you will only be looking at SVs and ER6 from your side mirror :)

I'm saying this not in terms of provocation ke apa ke, this is just a plain fact, in fact MCN reviewers agrees the Hyosung GT650 have more power than ER6 or SV any day, cuma, for some reason, Naza Blade is blessed with the speed weave (pelik bila rider GT kat US or OZ tak kena similar weave, tak sure if we are getting lower grade monoshocks than they are)

Moral of the story, change the shocks, and next time you ride along ER6 and SVs you can not only keep up, but even pull away, tapi the MOST important thing is, bila perlu untuk memecut, you will be SAFER.

Offline unpro

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 1842
  • Mari meleper...
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V53
« Reply #381 on: October 10, 2011, 11:46:04 AM »
tambah kicap sikit. Better shock, better braking.

p.s. : u mek mi fil laik ai wan to bai a 650 neket...

Shot at 2008-12-16[/IMG]

Offline Alantris

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 94
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V53
« Reply #382 on: October 10, 2011, 11:49:31 AM »
You are not allowed to view links. Register or Login
tambah kicap sikit. Better shock, better braking.

p.s. : u mek mi fil laik ai wan to bai a 650 neket...

+1 on the brakes. Even Faito racing brake pads are better than original brake pads hahahaha..

Offline unpro

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 1842
  • Mari meleper...
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V53
« Reply #383 on: October 10, 2011, 11:52:07 AM »
Ori brake pads on the 250 is good lah!

but they only last 1000km lol

Shot at 2008-12-16[/IMG]

Offline drrock

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
  • Dr Rock .... PhD in Medical BioScience
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V53
« Reply #384 on: October 10, 2011, 01:33:59 PM »
Hello Bladers sekalian , i baru jadi owner megah 250R (dah sebualn pun) .. selama sebulan ,.. memang syiok juga blade tambahan owner lama dah tuka pada tabung TBR ... i ada beberapa kemusykilan utk ditanya
1)masuk gear 4 speed tahan till 100-110 .. gear 5 ( nak pi 140 pun susah but rasa boleh throttle tapi lambat )
2)Brek belakang ada bunyi .. kena tuko pads nyer ke ...
3) dua clip terkluar .. perlu tunggu sampai sprocket longgar atau tuko je sekarang ...
Help help plsss... :) i from Selayang Btw
Add me on my Fb
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Musket

  • MBC Support
  • *****
  • Posts: 572
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V53
« Reply #385 on: October 10, 2011, 01:41:03 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
Assalamualaikum.. Dengan tanpa segan silu dan rasa konfidennya, saya mengisytiharkan bahawasanya saya kini menjadi pemilik blade 650 naked. Alhamdulillah...

Sekian, terima kasih.
Majulah sukan utk negara..

Bagus bro.......patut la kat Muar ty sy pasal Blade nyer reliabiliti, btw good choice (for economoney at least). Ni tambah motor ni buat collection ke......
Small Bike ..... Long Rides

Offline iman210

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 3
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V53
« Reply #386 on: October 10, 2011, 02:03:39 PM »
+1 for alantris...if budget permits, the 650 twin headlamp shall rears shock shall have a new set up...

Offline panda

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 15
  • abarth on board
    • http://img851.imageshack.us/img851/827/26828221340917846071015.jpg
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V53
« Reply #387 on: October 10, 2011, 02:20:50 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
Assalamualaikum.. Dengan tanpa segan silu dan rasa konfidennya, saya mengisytiharkan bahawasanya saya kini menjadi pemilik blade 650 naked. Alhamdulillah...

Sekian, terima kasih.
Majulah sukan utk negara..

Congrate bro...lopeh ni boleh pekena teh sesama....

Offline panda

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 15
  • abarth on board
    • http://img851.imageshack.us/img851/827/26828221340917846071015.jpg
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V53
« Reply #388 on: October 10, 2011, 02:29:14 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
wow...seronok borak pasal 650n...kita buat quick lunch dalam area kl lah 2-3 hari ni view motor...

Jom iman...kalau baerani kita lunch kat putrajaya......hahahaha.........apa2 hal sms jer...

Offline unpro

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 1842
  • Mari meleper...
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V53
« Reply #389 on: October 10, 2011, 02:31:15 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
Hello Bladers sekalian , i baru jadi owner megah 250R (dah sebualn pun) .. selama sebulan ,.. memang syiok juga blade tambahan owner lama dah tuka pada tabung TBR ... i ada beberapa kemusykilan utk ditanya
1)masuk gear 4 speed tahan till 100-110 .. gear 5 ( nak pi 140 pun susah but rasa boleh throttle tapi lambat )
2)Brek belakang ada bunyi .. kena tuko pads nyer ke ...
3) dua clip terkluar .. perlu tunggu sampai sprocket longgar atau tuko je sekarang ...
Help help plsss... :) i from Selayang Btw


tips for the top speed thingy

1) clean spark plug
2) clean air filter
3) properly lubricated chain
4) properly inflated tyres
5) brakes must not be gripping on disk (it happens)
6) carb/engine should be properly tuned to factory spec.

The R type should do around 170kmph with you hugging the bike, literally
not sure if you can hit this speed with an aftermarket tabung.


Shot at 2008-12-16[/IMG]

Offline EL250

  • Licensed Seller
  • *
  • Posts: 119
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V53
« Reply #390 on: October 10, 2011, 03:20:42 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
Hello Bladers sekalian , i baru jadi owner megah 250R (dah sebualn pun) .. selama sebulan ,.. memang syiok juga blade tambahan owner lama dah tuka pada tabung TBR ... i ada beberapa kemusykilan utk ditanya
1)masuk gear 4 speed tahan till 100-110 .. gear 5 ( nak pi 140 pun susah but rasa boleh throttle tapi lambat )
2)Brek belakang ada bunyi .. kena tuko pads nyer ke ...
3) dua clip terkluar .. perlu tunggu sampai sprocket longgar atau tuko je sekarang ...
Help help plsss... :) i from Selayang Btw

aku pulak motor senang2 je klu setakat 140kmh (berat 84kg..hu hu) tp aku bawa biasa dlm 100-120 je..takut beb..hu hu. rasa cm silap beli moto je..

Offline drrock

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
  • Dr Rock .... PhD in Medical BioScience
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V53
« Reply #391 on: October 10, 2011, 03:40:27 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
tips for the top speed thingy

1) clean spark plug
2) clean air filter
3) properly lubricated chain
4) properly inflated tyres
5) brakes must not be gripping on disk (it happens)
6) carb/engine should be properly tuned to factory spec.

The R type should do around 170kmph with you hugging the bike, literally
not sure if you can hit this speed with an aftermarket tabung.

unpro ... finally terpaksa ikut cakap zul oren ... he eh baru gi tuko o ring chain .... .... terus 140 jadi senang ... now my milage 8.3K .. will change the air filter and spark plug at 10K ... regarding two bro exhaust , i notice the pick up is high ,,, but maybe it compromise the top speed .. tapi sound masyuk ma ....
Add me on my Fb
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline drrock

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
  • Dr Rock .... PhD in Medical BioScience
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V53
« Reply #392 on: October 10, 2011, 03:42:52 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
aku pulak motor senang2 je klu setakat 140kmh (berat 84kg..hu hu) tp aku bawa biasa dlm 100-120 je..takut beb..hu hu. rasa cm silap beli moto je..
Thanx bro .. i rasa prob dekat chain dier i tuko truss senang dapat 140 .. can i know wats ur rpm for 140 .. mine showing 9k
Add me on my Fb
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline drrock

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
  • Dr Rock .... PhD in Medical BioScience
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V53
« Reply #393 on: October 10, 2011, 03:55:44 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login  .. boleh add saya di FB .. he he senang sikit communicate :o
Add me on my Fb
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline unpro

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 1842
  • Mari meleper...
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V53
« Reply #394 on: October 10, 2011, 04:12:42 PM »
dulu my OEM chain boleh tegak sampai sekaki setengah. Lepas tukar chain baru..fffuuuuuhhhh!!! lajunya motor ku!

then ada insiden air filter koyak at 15000km. Spark plug bertukar hitam legam. Gosok sehingga berkilat guna berus dawai. Fuuuhh!! lajunya motor ku! :D

Shot at 2008-12-16[/IMG]

Offline drrock

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
  • Dr Rock .... PhD in Medical BioScience
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V53
« Reply #395 on: October 10, 2011, 05:47:56 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
dulu my OEM chain boleh tegak sampai sekaki setengah. Lepas tukar chain baru..fffuuuuuhhhh!!! lajunya motor ku!

then ada insiden air filter koyak at 15000km. Spark plug bertukar hitam legam. Gosok sehingga berkilat guna berus dawai. Fuuuhh!! lajunya motor ku! :D
unpro .. kena buka fairing ker kalau nak bersih spark plug setau aku one kat atas satu kar depan , tak tau camne nak reach
Add me on my Fb
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline EyraYus

  • Licensed Seller
  • *
  • Posts: 52
  • sTRe3tHunt3R
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V53
« Reply #396 on: October 10, 2011, 08:47:38 PM »
aku dah tibai masuk headlight booster...beli yang untuk kereta punya..headlight booster + Philip 100w bulb RM43... kene modify sket utk masuk kat motor..

resultnyer mmg lampu lebih terang :D sungguh happy
Also known as sTRe3tHunt3R in the old days.

Offline Optom

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 16
  • mari naek motor
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V53
« Reply #397 on: October 10, 2011, 10:05:07 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
unpro .. kena buka fairing ker kalau nak bersih spark plug setau aku one kat atas satu kar depan , tak tau camne nak reach


owh motor ni beli kat kapar motor kan? ari tu ingat g usha kat kedai nak dengar two bro punya sound, xsempat, x smpi seminggu motor ni dah ada yang beli. drrock rupanya.
Lagenda 110z --> Naza Blade 250n

Offline panda

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 15
  • abarth on board
    • http://img851.imageshack.us/img851/827/26828221340917846071015.jpg
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V53
« Reply #398 on: October 10, 2011, 10:48:40 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
aku dah tibai masuk headlight booster...beli yang untuk kereta punya..headlight booster + Philip 100w bulb RM43... kene modify sket utk masuk kat motor..

resultnyer mmg lampu lebih terang :D sungguh happy

Yus....mai lah dtg umah...nak tgk cerah cmner...nak jugak buat....

Offline drrock

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
  • Dr Rock .... PhD in Medical BioScience
Re: Hyosung @ Naza Blade 250/650 NakeD and R V53
« Reply #399 on: October 10, 2011, 10:57:18 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
owh motor ni beli kat kapar motor kan? ari tu ingat g usha kat kedai nak dengar two bro punya sound, xsempat, x smpi seminggu motor ni dah ada yang beli. drrock rupanya.
betul bro ... i sebenarnye dah booking for new stock ,, tapi lambat sangat ... budak kapar bagi info ada moto secen milage baru 5k , jer ngan bunyi sodap .. apalagi ,, truss test ride and sambar jer la ... he eh
Add me on my Fb
You are not allowed to view links. Register or Login