Zon Bahasa Melayu > Sembang Hobi Dan Minat

Nak beli basikal lak...

<< < (4/7) > >>

Kharol69:
You are not allowed to view links. Register or LoginAku cuba explain apa yang aku tau..

Mountain bike - biasanya mountain bike ni orang guna untuk main offroad, maksudnya main kat terrain selain daripada jalanraya. Sebab tu mountain bike ni datang dengan tayar knobby supaya lebih cengkam pada permukaan bumi spt tanah merah, batu, jalan berlumpur & sebagainya. Mountain bike ni kadang2 orang guna untuk main jalanraya jugak, tapi biasanya akan tukar ke tayar slick mcm tayar basikal road aka basikal racing sebab kalau pakai tayar offroad, akan lebih penat & perlahan sebab bunga tayar & saiz yg kurang sesuai.

KATEGORI
Mountain bike ni pun ada banyak jenis tapi masuk 2 kategori utama : A. Hardtail - basikal yg takde suspension belakang




B. Softtail - basikal yg ada suspension belakang (yg ni pun ada banyak kategori mcm...)

1. cross country (xc) softail

xc ni utk yg suka main biasa2 aje x extreme sangat. nama pun cross country.

2. all mountail softail

all mountain plak advance sikit dari xc. nama all mountain tu sebab basikal tu sesuai utk banyak jenis permukaan, nak main xc xde masalah, nak main downhill pun boleh.

3. downhill

yg ni pada aku mmg extreme la... jenis turun bukit laju2. kayuh basikal pun kena pakai fullbody safety gear.

BRAND
Ada banyak gile brand MTB dalam market dari yg harga mampu milik mcm brand Raleigh, RMB, Exitway sampai la ke brand yg lebih advance mcm Merida, Giant, Specialized, Trek, Santa Cruz, Bianchi, Cube, Silverback & macam2 lagi. Harga start dari RM600 sampai ke belas2 ribu pun ada.

PARTS
1. Groupset - Groupset ni kira enjin utk basikal ni la. Dalam groupset ni ada crank, front derailleur, rear derailleur, cassette & shifter.
Groupset ni ada banyak speed, 7 speed (21 speed), 8 speed (24 speed) & 9 speed (27 speed) & 10 speed (30 speed). Speed ni bergantung pada cassette belakang ada berapa banyak (7/8/9/10) darab dgn chainring depan (biasanya ada 3). Lagi banyak cassette, lagi bagus la. Sebab tu, kalau ada RM, terus amik at least 9 speed. Kalau pakai 7 speed nanti x terfolo geng lain. Last2 sibuk nk kena upgrade. Utk advance cyclist, ada yg pakai 2 chainring depan je. Sebabnya biasa chainring paling besar jarang guna masa offroad & pada masa sama bleh reduce weight.

2 manufacturer groupset ni ialah SHIMANO & SRAM. Jenis2 groupset Shimano (ikut ranking,harga quote including brake):
a. Tourney
b. Alivio
c. Deore.
d. Deore XT (RM2K+)
e. XTR (RM4K+)
f. Saint (mahal woooo...)

Kalau SRAM pulak
a. X4
b. X7
c. X9 (RM2K+)
d. X0 (RM4K)
e. XX (mahal woooo...)

2. Brake - Brake ada 2, satu Vbrake (jenis kepit rim kalau brake) & disc brake (pakai disc la)
Skrg ni Vbrake dh less popular, orang prefer disc brake sbb stopping power yg lebih effektif.
Pastu disc brake pun ada dua jenis, MEKANIKAL & HIDRAULIK. hidraulik lebih mahal tapi less maintenance. Nak jual balik pun agak senang la.

3. FORK aka front suspension - Ada banyak brand, SUNTOUR, ROCK SHOX, MANITOU, FOX etc. Fork ni ada banyak la model dia eg (ROCK SHOX): Reba, Revelation, SID, XX, Sektor. Kalau utk xc, travel (panjang) 100mm pun dh cukup. Kalau advance ada yg 120mm, 140mm, 160mm & 180mm.
Ada pulak yg jenis boleh lock mcm Rock Shox Revelation (kalau x silap). Panjang dia 140mm tapi boleh lock jadik 100mm / 120mm utk kegunaan xc.

4. FRAME - Yg ni biasa orang pakai jenis aloi (x karat & lightweight). Ada jugak jenis carbon, mmg ringan gile, lepas beli wallet pun terus jadik ringan gak tapi lifespan dia 5 tahun aje. Berat frame yg ok eg Giant XTC dalam 1.5kg, MERIDA TFS300 1.8kg, LAPIERRE 1.3kg. Lagi ringan laaaaagi bagusss...

5. HANDLE, STEM & SEATPOST - Pun ada banyak jenis & jenama, lagi ringan lagi mahal. kalau yg elok carbon fibre dalam RM300+ bleh dapat dah.

6. SADDLE - ni penting la sebab kalau salah pilih merana la... Antara saddle yg ringan ialah Tioga Spyder dalam 140gm je banding dgn yg lain ada yg 300gm..

7. RIM - Pun ada banyak jenis. Brand yg bagus mcm MVR, AMERICAN CLASSIC, DT SWISS, MAVIC, FULCRUM etc. Kalau FULCRUM Red Metal 5 berat dalam 1.8kg aje sepasang. Harga dia baru dalam RM600+. Nak lagi ringan pun ada mcm AMERICAN CLASSIC 26 berat dalam 1.4kg x silap aku la tapi rega RM1.6K. Rim ni ada yg support tayar tubeless, so x risau kayuh dalam utan tayar pecah. Biasa yg pakai tayar tiub kena standby spare tiub, pam & tools dalam beg kot2 pecah dlm utan.

8. TAYAR - brand mcm PANARACER, KENDA, MAXXIS, MICHELIN, SCHWALBE etc. Sedia aje duit. Yg selalu aku tgk orang pakai Panaracer FireXC pro apa ntah harga dalam RM220 sepasang. MAXXIS Crossmark murah sket RM140 sepasang.

Complete bike ni kalau yg mahal berat dia antara 9kg sampai la ke 18kg pun ada kot. Hobi berbasikal ni mmg makan duit especially kalau xreti kawal nafsu... Lagi ringan lagi mahal...

Kalau roadbike aka racing aku tatau sangat...


--- End quote ---
:)Kash...penerangan yang mantap. so ada sape2 nk jual 2nd x? just sekadar permulaan. Klu ada leh la PM saya...T.kasih daun keladi, atas ilmu yang tuan beri....

fendizx:
Kash bagi penerangan yang terbaikkkk..... ;D...

kash bila nak kayuh kat putrajaya ...Fulcrum M5....hehehehe

fishbed:
You are not allowed to view links. Register or Loginapa ada forum beskal skrg ni? dulu ada jom kayuh, pastu MCF tapi mcm x bape aktif jer..

--- End quote ---

Rasanya forum beskal banyak yang berkubur sebab diaorang chat kat FB. Jom kayuh pon dah pupus ..


Kash tinggal belah mana?

Kalau area gombak/sentul You are not allowed to view links. Register or Login - mostly mountain bike masuk offroad dan ride KL malam2
Shah alam You are not allowed to view links. Register or Login tapi sini geng roadbike je

You are not allowed to view links. Register or Login ni pure offroad

Kash:
bro fendizx, stim la tgk Putrajaya malam2 kayuh mesti best gile.. tapi jauh sangat dari Selayang ni haa...

Fishbed, sy dok selayang. Kayuh malam ni shiok tp wat masa skrg sy dh setop kayuh malam... sbb boring xde geng hehe

fishbed:
You are not allowed to view links. Register or Loginbro fendizx, stim la tgk Putrajaya malam2 kayuh mesti best gile.. tapi jauh sangat dari Selayang ni haa...

Fishbed, sy dok selayang. Kayuh malam ni shiok tp wat masa skrg sy dh setop kayuh malam... sbb boring xde geng hehe

--- End quote ---

Oh selayang tak jauh la ngan geng You are not allowed to view links. Register or Login. Rider batu caves pon ada join group tu. Kat forum tu cari nick BC Kelolo, memang pengayuh tegar dia ni

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version