Zon Bahasa Melayu > Sembang Kerjaya

kerjaya sains geomatik

<< < (2/13) > >>

Lipan_angkasa:
gaji ko degree ke diploma ke..keje swasta ni gaji ko tak lebih 2k kot....tgk pada skill dan kemahiran ko le..
hehe..kala bos ko baik dia bagi gaji mahal..
tapi ko cari le pengalaman dulu...wokay  ;D

banyak company nak pakai GIS ni...contoh satnav, twinice , map it...dan banyak lageyyyy ;D

kop:
ouhh. erk kira okay la kalau saya amek course ni? prospek kerja pun bnyak kan.

t_rekss:
Kalau nk citer pasal gaji, kena tgk bidang apa kita keje. Kalau keje dgn co yg grand, mmg gaji lumayan. O&G mmg lumayan. Tapi life terhad. Klu nk pulun kumpul aset, ok aje.

Dulu dipanggil Ukur Tanah. Tapi disebabkan perkembangan teknologi, maka bidang ukur tanah di tukar nama kpd Geomatic. Kerana lebih luas. Mmg betul mcm2 bidang ada, GIS, Remote sensing, GPS, Hydrographi dsb.

Skrg ni bidang ukur akan lebih berkembang dgn perkembangn teknologi. Bnyk kerja terlibat dgn bantuan satelite. Lebih memudahkan keje.

Kalau keje hydrografi, kena tgk gak. Kalau ada kelulusan Cat B atau Cat A, mmg lumayan. Mana2 pegi seluruh dunia mmg blh keje. Tapi kena bnyk pengalaman juga.

Skrg ni keje di laut lebih lumayan berbanding darat. Punca utama, lawan harga. Nk projek punya pasal smpi harga pun makin rendah.

Bidang Geomatic skrg ni lebih meluas. Sehinggakan teknologi yg di buat di gunakan untuk org awam.

Maklumat terbaru, lepas ni untuk keje2 under ground detection memerlukan jurukur yg buat.  ;D

t_rekss:
You are not allowed to view links. Register or Logingaji ko degree ke diploma ke..keje swasta ni gaji ko tak lebih 2k kot....tgk pada skill dan kemahiran ko le..
hehe..kala bos ko baik dia bagi gaji mahal..
tapi ko cari le pengalaman dulu...wokay  ;D

banyak company nak pakai GIS ni...contoh satnav, twinice , map it...dan banyak lageyyyy ;D

--- End quote ---

Nop. Kalau keje swasta gaji lebih lumayan. Lebih dr 4k (diploma) Kalau degree blh dpt lebih sikit, tp tgk co la. Kalau gomen atau LS, tu tak yah komen la yek..  ;D

kop:
You are not allowed to view links. Register or LoginKalau nk citer pasal gaji, kena tgk bidang apa kita keje. Kalau keje dgn co yg grand, mmg gaji lumayan. O&G mmg lumayan. Tapi life terhad. Klu nk pulun kumpul aset, ok aje.

Dulu dipanggil Ukur Tanah. Tapi disebabkan perkembangan teknologi, maka bidang ukur tanah di tukar nama kpd Geomatic. Kerana lebih luas. Mmg betul mcm2 bidang ada, GIS, Remote sensing, GPS, Hydrographi dsb.

Skrg ni bidang ukur akan lebih berkembang dgn perkembangn teknologi. Bnyk kerja terlibat dgn bantuan satelite. Lebih memudahkan keje.

Kalau keje hydrografi, kena tgk gak. Kalau ada kelulusan Cat B atau Cat A, mmg lumayan. Mana2 pegi seluruh dunia mmg blh keje. Tapi kena bnyk pengalaman juga.

Skrg ni keje di laut lebih lumayan berbanding darat. Punca utama, lawan harga. Nk projek punya pasal smpi harga pun makin rendah.

Bidang Geomatic skrg ni lebih meluas. Sehinggakan teknologi yg di buat di gunakan untuk org awam.

Maklumat terbaru, lepas ni untuk keje2 under ground detection memerlukan jurukur yg buat.  ;D

--- End quote ---

mcm berita baik je buat aku yg baru nk stat blaja nehh.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version