Author Topic: Kawasaki Kips/Super KIPS 150 - sprocket 19!!  (Read 49104 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline gmie150

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 3
Re: Kawasaki Kips/Super KIPS 150 - sprocket 19!!
« Reply #100 on: February 25, 2010, 04:01:37 PM »
sry la tkr topic ckt, nk tnye sape2 owner ke otai2 ke,, kips ni bley tapau ninja 250 x?haha, sja nk tau.

Offline kipas

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 4972
  • Cincin Rosmah RM24 Juta tuh...
    • http://www.kawasakikips.com
Re: Kawasaki Kips/Super KIPS 150 - sprocket 19!!
« Reply #101 on: February 25, 2010, 04:28:51 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
sry la tkr topic ckt, nk tnye sape2 owner ke otai2 ke,, kips ni bley tapau ninja 250 x?haha, sja nk tau.
kalo nak tau kena dtg trek sepang la...
percakapan dan tulisan anda mencerminkan diri anda siapakah anda sebenarnya...
jgn menukar lorong ketika kona!!!awas jaga-jaga air licik lelehan dari lori sampah..licin wooo...

Offline gmie150

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 3
Re: Kawasaki Kips/Super KIPS 150 - sprocket 19!!
« Reply #102 on: February 25, 2010, 05:46:40 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
kalo nak tau kena dtg trek sepang la...

oh yeke?, igt kot ada spe2 tau ke...

Offline nytroz

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 224
Re: Kawasaki Kips/Super KIPS 150 - sprocket 19!!
« Reply #103 on: February 25, 2010, 05:54:12 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
sry la tkr topic ckt, nk tnye sape2 owner ke otai2 ke,, kips ni bley tapau ninja 250 x?haha, sja nk tau.


huhu....tgk pada rider la....

kalau tanya ninja250 bleh tapau kips150 ke.....maybe jawapan plak kena tgk pada condition moto...


hehehhe....

tunggu trackday yg ada kips & ninja250 la...baru tau.....

Offline alldisc

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 747
  • 2 stroke craze - Bernafas pun keluar asap!
Re: Kawasaki Kips/Super KIPS 150 - sprocket 19!!
« Reply #104 on: February 25, 2010, 08:52:59 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
sry la tkr topic ckt, nk tnye sape2 owner ke otai2 ke,, kips ni bley tapau ninja 250 x?haha, sja nk tau.

pada hari baik, dengan setting yg baik zx150 boleh menandingi ninja 250 dari segi top speed. kelebihan dari segi power-to-weight ratio. tapi acceleration from standing still, ninja 250 jauh di depan.

* jangan pula dibandingkan dengan ZXR250 ye. terlalu kuat utk ZX150 walaupun berat.

menjawap persoalan gmie150, boleh tapau atau tidak - jawapannya ialah tidak. zx150 boleh kejar saja dari segi top speed yang hampir serupa.

kasik bersihh.. yehaaa...

Offline gmie150

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 3
Re: Kawasaki Kips/Super KIPS 150 - sprocket 19!!
« Reply #105 on: February 25, 2010, 09:56:00 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
pada hari baik, dengan setting yg baik zx150 boleh menandingi ninja 250 dari segi top speed. kelebihan dari segi power-to-weight ratio. tapi acceleration from standing still, ninja 250 jauh di depan.

* jangan pula dibandingkan dengan ZXR250 ye. terlalu kuat utk ZX150 walaupun berat.

menjawap persoalan gmie150, boleh tapau atau tidak - jawapannya ialah tidak. zx150 boleh kejar saja dari segi top speed yang hampir serupa.

owhh,, ok thx.tp slalu dgr byk org ckp zx150 ni senang je nk potong balik  ninja 250 kat hi-way, rase cm xberbaloi kalau org beli ninja 250 kalu zx 150 lebih berkuasa,

Offline ska_blur

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 310
  • :D
Re: Kawasaki Kips/Super KIPS 150 - sprocket 19!!
« Reply #106 on: February 26, 2010, 12:18:13 AM »
You are not allowed to view links. Register or Login
owhh,, ok thx.tp slalu dgr byk org ckp zx150 ni senang je nk potong balik  ninja 250 kat hi-way, rase cm xberbaloi kalau org beli ninja 250 kalu zx 150 lebih berkuasa,

kenaper 2 strokes lebeh laju aku pelik toi la
zx 150 senang2 jer leh pegi 190km/j nk tapau zxr x leh kot
tapi tapau kawa 250 leh kot
0173367741 -

Offline maverick

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 109
Re: Kawasaki Kips/Super KIPS 150 - sprocket 19!!
« Reply #107 on: February 26, 2010, 11:10:26 PM »
Salam..

Ninja 250r vs ZX150KRR?? hehe..

Kalo ikut pendapat sy lah.. 2 model ni dri kategori yg berbeza.. so mcm tak adil nak compare dua2 ni dr segi tapau menapau..  ;D
Yela ninja 250r enjin 4stroke, Kips ni lak 2stroke..

Walaupun top speed KIPS baru ni (ZX150KRR) lebih kurang sama dgn Ninja250r, tp mmg susah nak tapau 250r ni, lebih2 lagi kat highway, sbb nya walaupun mesin 2stroke KIPS ni kuat, nak menten dia high speed 190km/h sepanjang jln bg sy tak berapa selamat lah.. kalo setakat 10 ke 20 kilo tu bole la tp bahya gak. Takut2 jem maklum le 2stroke.. mana tau kot2 tiba2 2t tak sapot ke, radiator kong ke (overheat)..

Lain pulak dgn Ninja 250r ni, enjin 4stroke 2 silinder sebaris (enjin amik dr zzr250), so mmg takde masalah model ni nak menten high speed kat hgway (top speed 250r ni 170-180km/h je), ubuh la berapa kilo pun asal kan petrol dia ader lagi.. itu la kelebihan enjin 4stroke.. bkn nak kata KIPS ni tak sedap jalan jauh, mmg sedap cuma bg sy yg setiap bulan ride 300km utk balik ke kg, cruise speed 140 ke 160km/h adalah speed yg rilex (cruise) utk enjin KIPS ni.. ader otai yg bwk KIPS ni fullspeed 180-190km/h utk long distance tp kena tanya lah otai tu, tahap penjagaan (mentenen), keberanian dan keyakinan pd KIPS dia cmne..

Kelebihan KIPS ni pulak (dr pengalaman sy) pikap kuat (tak sekuat TZM) long pun tinggi, tu sbb bole saing dgn ninja 250r..

Sy penah di pintas oleh sebiji 250r kat higway KL-S'BAN thn lepas.. walaupun speed dah nak cecah 190km/h masa tu, still tak bole tapau 250r tu sb nya top speed 2 model ni lebih kurang sama je..

Tp lain citer dlm trek la.. KIPS ni kecik, ringan, pikap lebih.. so KIPS ader kelebihan la kalo nak banding dgn 250r ni..

Pendapat sy ni adalh berdasarkan setting standard utk 2 model ni.. kalo yg dah siap tuning, mod tu lain citer la pulak..

2 model ni bg sy adalah model yg sesuai utk rider beginner yg berjinak2 dgn dunia sportbike..
Tp rider yg pernah bwk KIPS kalo nak tukar ke 250r ni tak berapa sesuai bg sy sbb beza power tak byk, tp rider yg tak penah bwk mana2 2 stroke 150cc, mmg elok amik 250r ni sebg motor beginner dia..

Tu sj pendapat sy lah.. kalo salah tu tlg betulkan.. TQ :)
2005 > Kawasaki KRR ZX150
2013 > Yamaha XJ6 Diversion (OTW)

Offline nytroz

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 224
Re: Kawasaki Kips/Super KIPS 150 - sprocket 19!!
« Reply #108 on: February 28, 2010, 12:25:41 PM »
kira kalau nak diikutkan, setiap level speed berbeza dari segi investment dia, kalau nak layan topspeed long distance without 2T & dalam budget RM20k ZX2 la nampaknya, tapi kalau budget kecik sket dlm RM10k but nak layan speed yg sama KRR je lah, tapi cuma yg lemah sket kena maintain 2T & takleh topspeed utk long distance, depend on your usage & khacingg..!!


yg aku nak tau FC utk ZX2 ngan KRR mane paling jimat ek? kira kalau layan topspeed utk 30km agak2 dua2 motor ni fuel consumption jatuh berapa sen per kilometer?

Offline ANF125

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 62
Re: Kawasaki Kips/Super KIPS 150 - sprocket 19!!
« Reply #109 on: February 28, 2010, 01:21:26 PM »
paling jimat ialah ninja 250R sebab dia mengunakkan kuasa efficient.pada setiap torque range.

Jangan bandingkan dengan ninja250 R fuel injection.lagi jimat.kat europe ade model ni.

pada zx2 belum review takat nih pada ninja 250 dan KR Lame saja..zx150 jimat pada 2t.




Offline KRZ

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 27
  • jangan lupa solat...
Re: Kawasaki Kips/Super KIPS 150 - sprocket 19!!
« Reply #110 on: March 01, 2010, 10:32:03 PM »
wahai bro2 & otai2 kips sekalian....dukacita aku disini nak tanya bab magnet coil,pulser and CDI KRZ....

aku dah naik tensen dah sekarang ni.... (bro alldisc sememangnya dah tau ape masalah aku!)...moto KRZ patik still lagi x dapat nak dibaiki sampai sekarang!!!dah 2 pomen check still lg x tau ape pnyakit sebenar KRZ patik ni....

kisah bermula pada 5 bulan sebelum ni semasa aku on the way nak pegi keja tetiba je KRZ kesayanganku ini mati tngah jalan...

kronologi (selepas sebulan lebih KRZ aku diperam kat rumah):

1.pomen otai 1st yang aku refer check bgtau aku magnet coil rosak. CDI dia check ok.dia suggest aku suruh tukar baru atau balut baru.aku setuju balut baru sbb pomen ni ckp kalo balut baru buleh balut tebal n tambah lg elektrikal power motor.last minute nak balut,tukang balut cakap magnet coil ok lg x rosak pun.jd x jd balut.pomen recheck balik.pastu dia try tukar pulser coil motor aku ni dgn motor KRZ customer dia yg lain...motor hidup!..jd kesimpulan dr pomen 1st ni ialah pulser yg rosak...

2.aku suruh pomen ni tukar baru pulser tu...4 bulan aku bg tempoh sruh tukar...last2 dia bgtau barang xde!

3.aku tensen punya pasal 2 minggu lepas aku ambik motor bawak pi kedai pomen otai no.2....

4.pomen otai 2nd ni check balik...semalam dia bgtau aku yg CDI problem!xde api langsung...aku suruh dia recheck balik...(pagi td aku call bro faiz_krr tnya CDI)..dia check balik pastu bgtau CDI ok pulok...pulser ok...yg bermasalah ialah magnet coil...

sekarang aku pun pening apabendalah sebenarnya masalah KRZ aku ni?!..

td aku SMS tanya bro alldisc n beliau de suggest aku sruh check balik start dr 1 step...n aku suruh pomen 2nd ni check n memng dgn tanpa ragu2 lg beliau ckap magnet coil yg rosak bertentangan dgn pendapat pomen otai 1st td yg bgtau pulser yg problem...

ikut hati mau je tukar 3 benda tu sekaligus habis cerita selesai masalah..pikir balik mau x makan pulak patik sebulan...

jd kesimpulan disini,aku nk pohon pertolongan bro2 otai semua (termasuk bro alldisc) komen sket berkenaan masalah KRZ aku ni...n aku mintak bro semua kalo buleh terang camana nak check samada CDI,magnet coil,n pulser coil ok lg atau dah rosak?...


tolong...........tolonngggglaaa......... :'(

Dilema & Misteri Penyakit KRZ ku....



diantara.....

...Pulser



CDI...



dan Magnet coil...



mana satu punca penyakitmu???
masalah yang tidak selesai akan menjadi masalah selagi tidak diselesaikan masalah itu...

Offline nytroz

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 224
Re: Kawasaki Kips/Super KIPS 150 - sprocket 19!!
« Reply #111 on: March 02, 2010, 09:34:29 AM »
hah, aku pun mempunyai masalah sama denganmu wahai KRZ....baru2 gak la jadik masalah ni, tapi citernya camni, motor tak trus mati, mula2 pagi2 ride pi keja rpm sampai 10k je dah takleh pi, fikir2 takpelah, maybe enjin tgh sejuk lg, tapi bila dah nak sampai opis enjin lagi slow, rpm leh revving sampai 6k je, tinggal dulu, then tghari start hidup mcm biase, takde sangkut2, ingat nak trus pi sentul repair, tapi ontheway tu singgah opis member yg tau2 sket la kot, dia ckp bateri kena tuka, pasal bateri dah lama tak tukar api tak cantik & dia rosakkan cdi/coil, aku pun lepas tu pelan2 bwk pi sentul, 2-3 kali gak la moto mati kat trafik light, off enjin dlm 3-4minit pastu bleh start blk, tapi enjin semput2 revving sampai 3-4k je, lepas tuka bateri enjin trus cargas.... dlm hati alhamdulillah dah ok la ni kot..... bwk2 lalu dpn opis member tau2 muto mati blk..... adoiii...

check2 godek2, member aku ckp bateri tak charging, maybe stator coil/magnet coil tu rosak, cabut coil tu bwk pi kedai, tapi org kedai bleh plak ckp coil magnet ni bg power utk lampu je, power utk enjin dari pulser tu, adoih la...mana satu rosak ni, nak tuka semua mmg 2 bulan aku makan nasik putih dgn air suam je..... huhuhu

akunye motor version ZSR kira sistem sama gak la kot dgn KRZ....cammane nak tau part yg rosak yek?

Offline alldisc

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 747
  • 2 stroke craze - Bernafas pun keluar asap!
Re: Kawasaki Kips/Super KIPS 150 - sprocket 19!!
« Reply #112 on: March 02, 2010, 10:51:48 AM »
bro KRZ, aku penah kena coil magnet rosak tahun lepas. nak komplen takleh lah sbb motor pun dah 15 tahun. redha aje.

aku harap ko faham apa yg aku maksudkan dengan check dari step 1. cthnya ...:-

check bateri.---> bateri tak ok, tukar. bateri ok, baru check komponen yang seterusnya sampai jumpa di mana aliran voltan hilang.

rujuk ke rajah. rajah simple je ni. sbb aku suker lukisan freehand.



tapi sesiapa nak gambarajah elektrikal, sila hubungi wadin (di MBC guna ID jibauq) sbb wadin ni pakar untuk model KRZ ( ada buku manual repair/servis KRZ, ada buku alat ganti KRZ, tahu banyak harga barang KRZ, tahu kat mana ada alat ganti alternatif untuk KRZ.


kasik bersihh.. yehaaa...

Offline nytroz

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 224
Re: Kawasaki Kips/Super KIPS 150 - sprocket 19!!
« Reply #113 on: March 02, 2010, 11:34:51 AM »
thanks bro, tapi nak tau, primaru coil tu kira stator/fuel coil ke? secondary coil tu pulser ke atau coil api?

ni gambarajah utk sistem KRZ, ZSR pun same gak ke?

Offline KRZ

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 27
  • jangan lupa solat...
Re: Kawasaki Kips/Super KIPS 150 - sprocket 19!!
« Reply #114 on: March 02, 2010, 11:56:50 AM »
You are not allowed to view links. Register or Login
bro KRZ, aku penah kena coil magnet rosak tahun lepas. nak komplen takleh lah sbb motor pun dah 15 tahun. redha aje.

aku harap ko faham apa yg aku maksudkan dengan check dari step 1. cthnya ...:-

check bateri.---> bateri tak ok, tukar. bateri ok, baru check komponen yang seterusnya sampai jumpa di mana aliran voltan hilang.

rujuk ke rajah. rajah simple je ni. sbb aku suker lukisan freehand.




tapi sesiapa nak gambarajah elektrikal, sila hubungi wadin (di MBC guna ID jibauq) sbb wadin ni pakar untuk model KRZ ( ada buku manual repair/servis KRZ, ada buku alat ganti KRZ, tahu banyak harga barang KRZ, tahu kat mana ada alat ganti alternatif untuk KRZ.




thanks bro...

aku dah suruh pomen 2nd tu check balik start dari 1st step sebagaimana bro cadangkan tu...& pomen 2nd ni yakin & pecaya bahawa magnet coil yg rosak...tp bila aku refer balik pomen 1st dia cakap magnet coil ok lg n pulser tu yg rosak...pomen 1st pun dah check start dari 1st step...

utk pengetahuan bro,lebih kurang dalam 1-2 bulan sebelum moto aku mati,aku tukar bateri baru dah...bateri YOKOHAMA...sekarang ni bateri pun dah 'kong' n kena charge balik sebab lama peram...

sebab tu sekarang ni aku pikir nak cuba try test tukar pulser tu dulu...(ikut 1st pomen dia dh try ngan pulser krz lain motor aku hidup)...

(bro alldisc...kalo betol magnet coil yg rosak,aku nak yg dr bangkai bro tu lah (nak mintak less lg... :-X)...tp nak tanya mana lebih baik atau tahan antara balut baru dgn tukar yg 2nd hand?...nak beli baru memang x mampu skrg ni....)


You are not allowed to view links. Register or Login
hah, aku pun mempunyai masalah sama denganmu wahai KRZ....baru2 gak la jadik masalah ni, tapi citernya camni, motor tak trus mati, mula2 pagi2 ride pi keja rpm sampai 10k je dah takleh pi, fikir2 takpelah, maybe enjin tgh sejuk lg, tapi bila dah nak sampai opis enjin lagi slow, rpm leh revving sampai 6k je, tinggal dulu, then tghari start hidup mcm biase, takde sangkut2, ingat nak trus pi sentul repair, tapi ontheway tu singgah opis member yg tau2 sket la kot, dia ckp bateri kena tuka, pasal bateri dah lama tak tukar api tak cantik & dia rosakkan cdi/coil, aku pun lepas tu pelan2 bwk pi sentul, 2-3 kali gak la moto mati kat trafik light, off enjin dlm 3-4minit pastu bleh start blk, tapi enjin semput2 revving sampai 3-4k je, lepas tuka bateri enjin trus cargas.... dlm hati alhamdulillah dah ok la ni kot..... bwk2 lalu dpn opis member tau2 muto mati blk..... adoiii...

check2 godek2, member aku ckp bateri tak charging, maybe stator coil/magnet coil tu rosak, cabut coil tu bwk pi kedai, tapi org kedai bleh plak ckp coil magnet ni bg power utk lampu je, power utk enjin dari pulser tu, adoih la...mana satu rosak ni, nak tuka semua mmg 2 bulan aku makan nasik putih dgn air suam je..... huhuhu

akunye motor version ZSR kira sistem sama gak la kot dgn KRZ....cammane nak tau part yg rosak yek?

bro nytroz.....ok lg la buleh hidup n jalan lg....KRZ aku ni langsung sayonara! :'(

sama ke ZSR dgn KRZ?x tau lah aku....mungkin sistem sama tp part berbeza...contohnya: aku de tanya pomen 1st & 2nd aku ni x buleh ke tukar pulser KRZ ni dengan pulser motor lain,diorang cakap x bleh sebab x sama!....
masalah yang tidak selesai akan menjadi masalah selagi tidak diselesaikan masalah itu...

Offline alldisc

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 747
  • 2 stroke craze - Bernafas pun keluar asap!
Re: Kawasaki Kips/Super KIPS 150 - sprocket 19!!
« Reply #115 on: March 02, 2010, 12:19:58 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
thanks bro, tapi nak tau, primaru coil tu kira stator/fuel coil ke? secondary coil tu pulser ke atau coil api?

ni gambarajah utk sistem KRZ, ZSR pun same gak ke?

bro, gambarajah tu contoh aje... bukan betul2. sekadar contoh bagaimana kita nak check sistem elektrikal.

bro KRZ,

harga coil magnet tu tetap bro. sbb aku dah kena dulu. harga baru RM830. tu pun tak tau ada stok ke tak. kalau ko tinggal dekat area lembah kelang boleh jugak aku berkejar tolong tengok kan. atau pinjam barang ke. au dulu lagi lak. beli barang pun takde gerenti motor leh hidup ke tidak.. pasrah je...

tapi stended la pomen cina... mesti hidup punya. mesti hidup laa.
bila aku tanya ada gerenti ke?
dia jawap aiyahh... mana ada gerenti ini barang. tapi mesti hidup punya lah.
seb baik motor aku hidup.

kasik bersihh.. yehaaa...

Offline kipas

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 4972
  • Cincin Rosmah RM24 Juta tuh...
    • http://www.kawasakikips.com
Re: Kawasaki Kips/Super KIPS 150 - sprocket 19!!
« Reply #116 on: March 02, 2010, 12:50:29 PM »
try tukar pulser dulu...mahal tak???pas tu kalo tak leh idop gak...try tukar magnet coil...aku tgk semacam jer magnet coil tuh...magnet coil mmg mahal...lepas tuh baru cdi...cdi pon mahal gak...

pe yg penting check bateri dulu...plug...kepala plug..cable plug...coil plug...

faiz krr lebih pakar...try tanya dier tgk...

tp berpandukan tukar pulser leh idop...try tukar bende tu dulu...kalo pomen tu main kips...tentu dier tau...hanya johari yg mengenal maniam...
percakapan dan tulisan anda mencerminkan diri anda siapakah anda sebenarnya...
jgn menukar lorong ketika kona!!!awas jaga-jaga air licik lelehan dari lori sampah..licin wooo...

Offline ANF125

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 62
Re: Kawasaki Kips/Super KIPS 150 - sprocket 19!!
« Reply #117 on: March 02, 2010, 01:11:07 PM »
ala kipas.. nak cari pomen kips terhandal mmg payah .

tapi kalau tercari,bak kata nk kuda berlari dengan mantap,kena kasi rumput,atau modal yg baik.

kipas slalu pegi kedai ahcheng ke nih..

Offline KRZ

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 27
  • jangan lupa solat...
Re: Kawasaki Kips/Super KIPS 150 - sprocket 19!!
« Reply #118 on: March 02, 2010, 01:48:27 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login

bro KRZ,

harga coil magnet tu tetap bro. sbb aku dah kena dulu. harga baru RM830. tu pun tak tau ada stok ke tak. kalau ko tinggal dekat area lembah kelang boleh jugak aku berkejar tolong tengok kan. atau pinjam barang ke. au dulu lagi lak. beli barang pun takde gerenti motor leh hidup ke tidak.. pasrah je...

tapi stended la pomen cina... mesti hidup punya. mesti hidup laa.
bila aku tanya ada gerenti ke?
dia jawap aiyahh... mana ada gerenti ini barang. tapi mesti hidup punya lah.
seb baik motor aku hidup.

thanks bro...aku setuju terima nikahnya dngan maskawin yg tersebut bro....

skrg ni aku nk try tukar pulser tu dulu...harap bro buleh percepatkan proses penghantaran & pm no bank bro supaya patik boleh bank in harganya....

yg magnet koil KIV dulu...

aku setuju dgn ayat pomen cina tu....pomen 2nd aku ni pomen cina...pomen 1st melayu...
pomen melayu bgtau aku...ayatnya lebih kurang ni: "sohih sengoti menatang posel ni punoh,mugo magnet koil jangei manda tukar mugo barei x punoh...demo cari barei sebab kawe cari xdok!"...

You are not allowed to view links. Register or Login
try tukar pulser dulu...mahal tak???pas tu kalo tak leh idop gak...try tukar magnet coil...aku tgk semacam jer magnet coil tuh...magnet coil mmg mahal...lepas tuh baru cdi...cdi pon mahal gak...

pe yg penting check bateri dulu...plug...kepala plug..cable plug...coil plug...

faiz krr lebih pakar...try tanya dier tgk...

tp berpandukan tukar pulser leh idop...try tukar bende tu dulu...kalo pomen tu main kips...tentu dier tau...hanya johari yg mengenal maniam...

thanks utk nasihat bro kipas.

pulser dah ada dgn bro alldisc...

dah tanya bro faiz krr...dia suggest try tukar pulser tu dulu....

You are not allowed to view links. Register or Login
ala kipas.. nak cari pomen kips terhandal mmg payah .

tapi kalau tercari,bak kata nk kuda berlari dengan mantap,kena kasi rumput,atau modal yg baik.

kipas slalu pegi kedai ahcheng ke nih..

bro ANF125....sebenarnya dulu motor aku ni memang di maintain (selama lebih kurang 6 tahun) n d repair oleh pomen KIPS bukan setakat KIPS tapi pomen otai KAWASAKI,YAMAHA & HONDA dari siam...beliau dulu berkhidmat di kedai pomen 2nd (pomen cina yg sekarang aku refer KRZ aku ni)....sekarang, beliau telah buka kedai repair motor sendiri, kedai motor repair motor berkuasa tinggi 250keatas shj...dah x layan KIPS,TZM maupun NSR150...takut jatuh reputasi kot kalo still lg repair motor kecik! :-[

bila aku tanya dia apa masalah KRZ aku ni...selamba je beliau bgtau yg problem tu adalah magnet coil!...
masalah yang tidak selesai akan menjadi masalah selagi tidak diselesaikan masalah itu...

Offline ANF125

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 62
Re: Kawasaki Kips/Super KIPS 150 - sprocket 19!!
« Reply #119 on: March 02, 2010, 02:52:34 PM »
bahkan pomen pun nk upgrade  utk menimba ilmu superbike.tiada batasan.


bang KRZ,cuba tgk Moto Gp winter test 2010 yamaha,petronas..logo di tepi bahu siku valentino rossi dan tailfin blakang motonya bertulis..

Semakin Di Depan..itulah kita kena ke depan.. ;D