MBC Forum Banner

Author Topic: Motor 250 CC. Mana yang ok utk dipertimbangkan?  (Read 543 times)

Offline hanajazz

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Motor 250 CC. Mana yang ok utk dipertimbangkan?
« on: 10 February , 2020, 14:48:57 PM »
Salam Sejahtera,

Nak tanya pendapat korang.
Saya tengah mempertimbangkan motor 250cc sebagai permulaan. Sebab sekarang ride Nmaxx.
Memandangkan ada minat utk motor clutch. Saya ingat nak beli motor 250cc sebagai beginner. Nmaxx saya maintain lah.
Tapi banyak sangat pilihan jadi saya pun nak cuba dapatkan pendapat rakan rakan dalam ni. Mana yang onz utk range 250cc.
Ingat nak CBR 250R 2020. Kedai kata malaysia tak masuk plak. So ada lagi yang ok tak?

Cadang nak beli tahun depan. tapi yela. kita CCTV dlu la kan. So takdela menyesal lepas beli.
Mohon share pendapat please. thanks

Offline Abdullah

  • Old Timer MBC Rider
  • Newbie
  • ***
  • Posts: 11
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Motor 250 CC. Mana yang ok utk dipertimbangkan?
« Reply #1 on: 26 August , 2020, 09:17:00 AM »
Jika saya , saya pilih motor dari jenama Terkenal ,Yamaha, honda, kawa ke sebab
1. mudah dapat sparepart (kawa mahal dengarnya cylinder rod pun rm2k & xde parts OEM)
2. kepakaran ramai
3. harga jualan balik tak turun mendadak

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 734
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Motor 250 CC. Mana yang ok utk dipertimbangkan?
« Reply #2 on: 26 August , 2020, 11:42:02 AM »
kalau saya, kena ikut kesesuaian bajet dan tujuan motor ni. mungkinkah nak dual purpose atau off road? kalau takde, then ada scooter, moped, naked bike. Saya ni MINAT je dengan jenama continental ni tapi tak mampu lagi la. stick je dulu pada jenama Jepun yang lebih terbukti ketahanannya dan dari segi ekonomi.
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!