MBC Forum Banner

Author Topic: Citer pasal Moto ku::VESPA  (Read 152 times)

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 686
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Citer pasal Moto ku::VESPA
« on: 08 October , 2019, 12:15:04 PM »

Vespa Aku Pecah Kipas
Macamana lah kipas boleh pecah, tengah ride biasa nak pergi kerja dengar bunyi “dush”. Tak pula nampak apa apa, lepas beberapa kilometer engin check lite nyala.

Motor boleh jalan lagi, cuma rasa macam berat. Terus sampai RnR Dengkil, tempat port makan sebelom masuk kerja di KLIA check apa yg patut, engin bawah seat tengok tiada apa yg leak, hangus, tercabut etc.

Intai pada fan, astaga... habis semua bilah hilang. Nak balik dalam 30 km, jadi tawakal sajalah ride slow slow berhenti 3 kali bagi enjin sejuk Alhamdullilah sampai rumah... enjin berasap asap.
Lepas sejuk injin, chk tengok kipas hancur dan case keliling dia retak, jadi pegi Naza Bikers Dream di federal highway beli kipas dan casing plastik tu.

Mak oi, mahae nya kipas RM68.00 dan case plastik RM108.00, nasib baik timing sensor berdekatan tak rosak. Kalau rosak kena beli satu set dengan coil coil sekali.

Balik rumah pasang semua, test motor ok. Alhamdullilah tiada kerosakkan lain pada Vespa ni.

















credit: bro NoX
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline NoX

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Citer pasal Moto ku::VESPA
« Reply #1 on: 08 October , 2019, 14:51:30 PM »





Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 686
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Citer pasal Moto ku::VESPA
« Reply #2 on: 08 October , 2019, 16:58:27 PM »
tq bro knox kongsi info kat sini
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!