Author Topic: zzr250 vs zx250  (Read 5898 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline omarnene

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 26
zzr250 vs zx250
« on: April 25, 2009, 01:08:00 am »
salam,sy omar.sy seorang beginner yg baru je register web ni.tujuan saya buat topic ni khas utk compair kan 2 motor ni sbb sbnr nye saya nak beli motor,pilihan yg saya ada antara dua ni je.

so kepada saya yg pakar dan mahu memberi nasihat,sila bagitau saya mcm mana smuaa aspect yg kena kite pentingkan

1)maintainance
-apa pro's and cons (kebaikan dan keburukan)
-brape ringgit skali service bulanan
-brape ringgit top overhaul
-susah atau senang nak carik sparepart
-brape ringgit harga barang2 yg slalu rosak dlm antara 2 motor ni
-apa risiko yg slalu rosak utk motor ni

2)riding
-top speed brape yg anda blh capai
-speed apa yg selesa dibawa utk kegunaan long distance
-keselesaan utk riding

DIINGATKAN TOLONG JANGAN SPAM DALAM TOPIK SAYA NI,BUKAN SBB APA,TAPI SBB SPAMMER YG HANYA REPLY TOPIC NI DGN GELAK ATAU MEMBERI AYAT AYAT YG TAK MASUK AKAL BUKAN SAJA MEMBUANG RUANG TAPI MENYUSAHKAN UTK ORG ORG BARU YG NAK CARI INFO.JADI TOLONG MAINTAIN TOPIK SAYA BERSIH DAH SUCI,KEPADA SESIAPA YG NAK BERI PENDAPAT/NASIHAT SILA BERI JGN AYAT YG PENUH DAN TEPAT UTK KURANGKAN KEKELIRUAN.

KEPADA ZZRIAN DAN ZXRIAN INI BUKAN TOPIC UTK MULAKAN PERCIKAN UNTUK MENUNJUK ATAU BERGADO,HANYA BERKONGSI
ILMU.AMIN.


DAN TERIMA KASIH KEPADA SESIAPA YG MULAKAN TOPIC ZXR DAN ZZR DALAM COLUM INFO MOTOR,BANYAK MEMBANTU SAYA TAPI APA YG DAPAT SAYA LIHAT TOPIC ITU MAKIN MENJADI KEPADA TOPIC TEKNIKAL KEPADA PENUNGGANG MOTOR.KEPADA SAYA ORG YG BARU NAK MULA,BANYAK KELIRU PULA.MAAF KALAU TOPIK INI TIDAK PATUT DIWUJUDKAN.

KEPADA OTAI OTAI AMAT DIALUKAN MEMBERI NASIHAT,KEPADA SAPA YG PERNAH ADA MOTOR NI SMUA SANGAT DIALU ALUKAN

KALAU KEPADA RIDER YG LAGI BAIK HATI BOLEH LAH BERI SAYA EMAIL SAMAADA MSN MESSENGER ATAU YAHOO MESSENGER



Offline KamenRiderZX

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 326
  • FXR ku xlaju..
Re: zzr250 vs zx250
« Reply #1 on: April 25, 2009, 01:29:55 am »
zzr
-top speed around 180++km/h
-rupa agak biasa
-enjin inline 2 8valve
-lebih kepada sport touring bike
-ade dua ekzos
-harga around 6k-8k

zxr
-top speed leh jejak 210++km/h
-rupa sportbike
-enjin inline 4 16valve
-kacak sket
-satu je ekzos
-harga around 9k-14k

dari segi maintenance diyakini yg zxr lebih berbanding zzr
kalo enjin prob tmbh2 ni motor da lame kalo rosak zxr lagi bnyk duit nak kene kuar banding zzr
You are not allowed to view links. Register or Login

bagi sesiapa yang mahu buat pinjaman,tidak kira kakitanagan kerajaan atau swasta hubungi saya di 012 2795340
sms anda akan dilayan.terima kasih

Offline omarnene

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 26
Re: zzr250 vs zx250
« Reply #2 on: April 25, 2009, 08:37:58 am »
trima kasih brader kamenriderzx utk jawapan yg simple and cleaan.kirenye if motor rosak zxr lagi mahal lah dari segi kos pembaikian die?sbb piston lagi byk smua kan?

Offline KawiSaibot

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 647
  • Oggy and The Cockroaches
Re: zzr250 vs zx250
« Reply #3 on: April 25, 2009, 09:19:56 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
trima kasih brader kamenriderzx utk jawapan yg simple and cleaan.kirenye if motor rosak zxr lagi mahal lah dari segi kos pembaikian die?sbb piston lagi byk smua kan?
Itu satu, valve dia pun kena selalu jaga juga memandangkan motor ni high revving.


Offline omarnene

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 26
Re: zzr250 vs zx250
« Reply #4 on: April 25, 2009, 10:51:35 am »
maaf bang apa maksud high revving tu?tapi dari segi maintainace mcm minyak itam,clucth pad,

dan satu lagi soaalan tambahan kepada pengguna 2-2 motor ni,apa kerosakan umum yg terjadi.mcm zzr byk saya baca die overheated,semput dan sbgainya.

Offline KawiSaibot

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 647
  • Oggy and The Cockroaches
Re: zzr250 vs zx250
« Reply #5 on: April 25, 2009, 10:59:38 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
maaf bang apa maksud high revving tu?tapi dari segi maintainace mcm minyak itam,clucth pad,

dan satu lagi soaalan tambahan kepada pengguna 2-2 motor ni,apa kerosakan umum yg terjadi.mcm zzr byk saya baca die overheated,semput dan sbgainya.
Motor ni maksimum horsepower dia pada 16,000 rpm dan max torque 24.5 Nm pada 11,500 rpm.

Redline dia 18,000 rpm.So, kira rev(putaran enjin) tinggilah motor ni.

Selain tu, takde masalah lain rasanye jika dijaga dengan betul.

Ni saya quote dari Cyprid Dark.(dia owner ZXR250) :)

Quote
kalau complete 16 btg+shim+spring dkt2 RM1600 kalau tak silap saya...

ZX2 ni pun clutch plate dia cepat gak "sagat"...maklum laa high revving sgt....minyak itam kalo tak berkualiti,tak buat penukaran on time mmg costly laa.....dlm 500-600 kalo tak silap full set plate(tak tambah workmanship lagi...)

Kalo jenis buat moto weekend ok laa kot....

& lagi tayar belakang susah nak cari yg mid compound nii.....last time pakai Metzeler (Lupa plak apa model..sportstech M1)
150/18 mid compoun dlm RM500(rega dulu skarang tak tau pasal pakai Battlax size 140/18 mid compound....murah skit dlm RM350 kot last 2 years sampai laa ni tak abis lagi)

Cara nak bawak motor ni ada cara juga, macam gear-gear awal jangan pulas tinggi sangat.

« Last Edit: April 25, 2009, 11:03:05 am by KawiSaibot »

Offline omarnene

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 26
Re: zzr250 vs zx250
« Reply #6 on: April 25, 2009, 11:12:24 am »
oh mcmtu ok,faham lah saya sikit.tp apa peluang kerosakkan yg melibatkan Rm ribu ribu.sebab kate org kalo die nak bawak motor besar kite kena ada duit jg.sy ni student cadang mmg nak angkat zxr tp if beli terus takde backup money.tp kalo saya beli zzr ada lagi duit lebih utk kalo terjadi rosak atau apa apa.

Offline KawiSaibot

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 647
  • Oggy and The Cockroaches
Re: zzr250 vs zx250
« Reply #7 on: April 25, 2009, 11:16:11 am »
Ambik ZZR pun ok juga, berpatutan harganye.

Maintenence pun lagi kurang dari ZXR.

Kalau nak beli, atleast mesti ada backup. :)

Offline omarnene

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 26
Re: zzr250 vs zx250
« Reply #8 on: April 25, 2009, 11:20:01 am »
apa contoh kerosakkan major yg akan cost beribu ribu eh bang?

Offline mzaimi25

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 876
Re: zzr250 vs zx250
« Reply #9 on: April 25, 2009, 11:27:03 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
apa contoh kerosakkan major yg akan cost beribu ribu eh bang?

rajin jage minyak itam je bang,,kekadang yang makan beribu2 ni sbb kite x jage minyak itam,,nanti mcm2 jem,,bearing crankshaft la,,byk effect,,klo jage minyak itam insyaallah selamat
0176080721

Offline alldisc

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 745
  • 2 stroke craze - Bernafas pun keluar asap!
Re: zzr250 vs zx250
« Reply #10 on: April 25, 2009, 11:32:17 am »
salam.

konsep motor ZX dan ZZ berbeza mengikut definasi kawasaki

ZX = supersports

ZZ = sports touring

oleh kerana itu terdapat perbezaan antara ZZR250 dan ZXR250 antaranya dari riding position, power delivery, kestabilan membelok dan sistem brek. walau dari segi kapasiti sama, tetapi ZXR mempunyai extra 2 silinder. dan saiz setiap piston pun berbeza.

bagi ZZR = 250cc dibahagi 2 silinder = purata setiap silinder berkapasiti 125cc

bagi ZXR = 250cc dibahagi 4 silinder = purata setiap silinder berkapasiti 62cc; lebih kecil dari Honda C70.
tetapi bila piston kecil, maka rintangan putaran enjin rendah maka ia mampu berputar pada rpm jauh lebih tinggi dari norma.

kelemahan ialah enjin 4 silinder lebih berat dari enjin 2 silinder. dan andainya anda berpeluang utk melihat betapa kecilnya injap dan spring injap ZXR250, dan berapa bilangannya pula andai kata kena overhaul maka anda mungkin akan berfikir 8 kali sama ada hendak membeli sebuah motor berusia 8-10 thn atau tidak.

nevertheless, its a very very good bike as an entry level beginner. sblm kita berhijrah ke kategori 600-750 dan lebih besar.

pilihan saya

1. ZZR250 - maintenance lebih rendah. budget antara RM5,500-7,000

2. ZXR250 - more fun to ride. budget antara RM9,000-12,000

ingin saya cadangkan ninja 250 yg baru pada harga sekitar 18-19K. enjin serupa ZZR250. lebih belanja tetapi apa yg kita dapat ialah ketenangan jiwa.
« Last Edit: April 25, 2009, 11:36:27 am by alldisc »

kasik bersihh.. yehaaa...

Offline omarnene

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 26
Re: zzr250 vs zx250
« Reply #11 on: April 25, 2009, 11:37:07 am »
trima kasih alldisc utk penerangan yg padat.kalo saya beli zzr blh ke saya tuka body die jadi ke single seater n maybe tuka tuka body-kit tail light die?

Offline Radzigemas

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 70
Re: zzr250 vs zx250
« Reply #12 on: April 25, 2009, 12:48:50 pm »
rasanya zzr lagi ok...bunyi memang out le...tapi jimat minyak...maintanen murah berbanding zxr...

Offline omarnene

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 26
Re: zzr250 vs zx250
« Reply #13 on: April 25, 2009, 01:11:58 pm »
radzigemas haha bg laah jawapan pjg skit.output bunyi blh buat nanti kat tmpt aku byk gile tabung tabung ekzos die jual nak bt bnyi motor mcm lori pun blh hahaha.

Offline rPiz

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1148
Re: zzr250 vs zx250
« Reply #14 on: April 25, 2009, 03:10:38 pm »
aq xpernah pki zx, sekadr ddk2 atas tu pernah ler...
zz...
posisi menunggang selesa...
full tank 250km++
top speed 150km/j je aq pernah wat sbb hati xcukup kering  ;D
bunyi?
You are not allowed to view links. Register or Login
hehehe...
You are not allowed to view links. Register or Login
trima kasih alldisc utk penerangan yg padat.kalo saya beli zzr blh ke saya tuka body die jadi ke single seater n maybe tuka tuka body-kit tail light die?
You are not allowed to view links. Register or Login
my piece of advise?
moto nie jgn la wat cam inline4...
jahanam   <--- base dr pengalaman..

blok wave125 nak letgo~
You are not allowed to view links. Register or Login
kasut nak letgo~
You are not allowed to view links. Register or Login.

Offline omarnene

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 26
Re: zzr250 vs zx250
« Reply #15 on: April 25, 2009, 06:37:31 pm »
thank bro ada sesapa owner or ex owner yg nak bg nasihat lagi kat aku.

Offline kotarosan

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 318
Re: zzr250 vs zx250
« Reply #16 on: April 25, 2009, 08:33:43 pm »
bro alldisc memang otai

Offline omarnene

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 26
Re: zzr250 vs zx250
« Reply #17 on: April 26, 2009, 01:38:57 am »
maaf bro kotarosan tlg jgn spam dlm topic saya.share info saja,kalau admire die maybe blh private msg die.maintain this topic clean pls.

Offline aHLengChai

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 6285
  • BeLajaRLah menGHormaTi oRg anDai maHu d HormaTi~
Re: zzr250 vs zx250
« Reply #18 on: April 26, 2009, 12:26:31 pm »
zx2 ni..problem dia valve..mmg penyakit dia yg anda tak bole lari + starter dia..slalu prob,ni antara komen2 kwn2 aku yg pakai zx2..

dr segi pawer delivery..zx2 lebe pikap dr zzr..tp kalu top speed,takjauh beza pun between zx2 & zzr..

yg membuatkan zx2 rasa laju cuz dr inline4 dia plus 16v huhu,mmg gemersik,tp 4me la..better amb zzr..

lg lasak & last longer..sesuai tuk student yg slalu bergerak.. :angel:
You are not allowed to view links. Register or Login

You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Radzigemas

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 70
Re: zzr250 vs zx250
« Reply #19 on: April 26, 2009, 03:29:55 pm »
tukar camna tabung pun..bunyi memang out...better gun yang standart...nama pun 2 inline...kecuai guna tabung buluh...kompom meletup2..pom..pom... ;D

Malaysian Bikers Community (MBC)

Re: zzr250 vs zx250
« Reply #19 on: April 26, 2009, 03:29:55 pm »