MBC Forum Banner

Author Topic: Sembang proton la pulak  (Read 26706 times)

Offline Zan Al Motobaik

  • Newbie
  • *
  • Posts: 13
  • Popularity: +0/-0
  • BFW4200
    • View Profile
Sembang proton la pulak
« on: 09 January , 2018, 23:02:20 PM »
Sapa sini owner proton.. x kisah la model apa pun... jom sembang sini utk info...

Den ada proton tiara dan proton Wira SE

Pada yg baru join sila nyatakan model kereta anda...
« Last Edit: 09 January , 2018, 23:20:06 PM by Zan Al Motobaik »
BFW4200
"Jadilah manusia berguna kepada manusia lain"

Offline ecto6453

  • Newbie
  • *
  • Posts: 11
  • Popularity: +0/-0
  • nek mutor usang jer...
    • View Profile
Re: Sembang proton la pulak
« Reply #1 on: 09 January , 2018, 23:07:29 PM »
yup, saya owner proton di sini.. ;D
time panas ride santai, time ujan lepak bawah jambatan sama2..apedehal 😋

Offline sarjantulang

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 60
  • Popularity: +1/-0
    • View Profile
Re: Sembang proton la pulak
« Reply #2 on: 09 January , 2018, 23:51:46 PM »
pemilik Proton Ertiga 1.4 melapor diri...
eh~

Offline seipher83

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Sembang proton la pulak
« Reply #3 on: 10 January , 2018, 00:27:00 AM »
Pemilik Preve melapur diri

Offline panda

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Sembang proton la pulak
« Reply #4 on: 10 January , 2018, 00:31:21 AM »
Pemilik Preve melapur diri

perghh
zaman pakai blade

Offline Pun_R1

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Sembang proton la pulak
« Reply #5 on: 10 January , 2018, 01:19:04 AM »
 :) :)
Preve CFE. Model lama
Mileage pon dah 100k :'(

Offline mkadzmi

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 70
  • Popularity: +0/-0
  • SPOCKRET
    • View Profile
Re: Sembang proton la pulak
« Reply #6 on: 10 January , 2018, 01:55:17 AM »
Pakai proton rexona cfe 2012. 1st batch cfe

Offline fadly98

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Sembang proton la pulak
« Reply #7 on: 10 January , 2018, 08:56:42 AM »
Pakai proton preve cfe 2012. Mileage 73000km.

Offline tomio

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Sembang proton la pulak
« Reply #8 on: 10 January , 2018, 09:24:16 AM »
Saya pengalaman dgn proton saga megavalve 1.5 manual taun 91... sampai skang kereta tu bleh guna...cuma x da aircond.... masuk taun 2018 ni ckup la 3 taun x pernah tukar myk enjin....hahhha
Proton gen.2 1.6 manual 2004 sampai 2013 ja... ok lembab xda pick up... tapi kalau pandai main myk dan clutch gear 3 pun bleh spin tayar lgi.....walaupun campro generasi pertama.... enjin x pernah buat msalah....jln jauh myk jimat....atas highway zaman tu dia digelar sebagai peluru di highway sebab mampu mencapai 210kmj hahaha...
Waja campro taun 2007 sampai 2013 auto... pun sama generasi enjin lembab termenung....sebab tu wujudnya model enjin cps bgi mengurangkan msalah lembab tu...top speed 180kmj ja pernah test...tpi best selesa bwk sebab luas la dari gen.2... 2013 sampai sekarang.. exora bold cfe premium... enjin turbo 1.6 tpi kekuatan bersamaan enjin 2.0... paling laju 195kmj...enjin ni power tpi maintainan x jaga kau mmg nangis x berlagu.... myk enjin mmg kena ikut jadual x boleh lengah mcm keta biasa2x... turbo enjin panas...myk mudh berkeladak dan enjin trsumbat maka jadilah jem piston...turbo kong... mcm2x la lagi...alhamdulilah jga elok...dia jga kita...x susah pun sebenarnya... tpi atas highway mmg kategori raja mpv laa....alphard?vellfire? Estima?wish? 1.6 ja ok....bleh kejar cucuk angin keta 2.0 3.0 hahahaha
Tapi kereta2x di atas ni semua kereta bapak aku la....hahahaa aku ada axia ja pun...ok bye

Offline sendipen

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Sembang proton la pulak
« Reply #9 on: 10 January , 2018, 11:13:44 AM »
owner gen2 1.6(a) lapor diri.
mula pakai dari 2006 hingga sekarang, masih beroperasi dgn cemerlang tanpa ada sbrg masalah yg menyakitkan hari, kecuali sekali overheat sbb radiator bocor beberapa tahun lps. selain dari tu, masalah wear n tear saja.

masuk tahun ke 12 ni terasa mcm nak tukar ambik iriz 1.6 pulak..tghari ni nak gi sebey dgn test drive sekali kalau berkelapangan.

Offline Abol

  • Administrator
  • Newbie
  • *****
  • Posts: 46
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
    • bikerzmagazine.com
Re: Sembang proton la pulak
« Reply #10 on: 10 January , 2018, 13:04:04 PM »
Pin..pin..owner Iswara Limo tua 23 tahun  pakai NGV tumpang lalu. Masih mantap. Ready to Drive to Bangkok...pin..pin..
Used ur bike ride to Jannah not Jaahanam.

Offline Zan Al Motobaik

  • Newbie
  • *
  • Posts: 13
  • Popularity: +0/-0
  • BFW4200
    • View Profile
Re: Sembang proton la pulak
« Reply #11 on: 10 January , 2018, 15:11:47 PM »
Pin..pin..owner Iswara Limo tua 23 tahun  pakai NGV tumpang lalu. Masih mantap. Ready to Drive to Bangkok...pin..pin..

tudia.. mmg rare ni... uk spec ka?
BFW4200
"Jadilah manusia berguna kepada manusia lain"

Offline sedi3

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Sembang proton la pulak
« Reply #12 on: 10 January , 2018, 16:40:02 PM »
Saga Boleh Lah Murah (BLM) aje. ;)

Offline hokkageke4

  • Newbie
  • *
  • Posts: 20
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Sembang proton la pulak
« Reply #13 on: 11 January , 2018, 16:08:33 PM »
Pin...pim... Satria 1.3 bumbung karat naik jerawat tumpang lalu....berapa kos nk bg flawless balik dr ketumbuhan jerawat? Da la nak idupkan roadtax ade 1 insurans je boleh renew,sedih betol nasib satria 22 tahun ni...hahaha

Offline rihuhs

  • Newbie
  • *
  • Posts: 26
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Sembang proton la pulak
« Reply #14 on: 11 January , 2018, 16:15:06 PM »
pemilik Proton Ertiga 1.4 melapor diri...

WOW!! :o :o :o