MBC Forum Banner

Author Topic: Yamaha R15 V3  (Read 12868 times)

Offline Tak Tahu

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha R15 V3
« Reply #15 on: 23 January , 2019, 09:19:00 AM »
Vva - valve variable actuation . Profile intake cam bertukar masa rpm 7500 ke atas. Rasa macam ala2 vtec la dia punya pergi  :D

Satu lagi yang best pasal motor ni, meter memang berat. Ralat tak sampai 10kmh. Ni kalau spoket standard la . Speedometer kat spoket .

Offline aHLengChai

  • Old Timer MBC Rider
  • Newbie
  • ***
  • Posts: 29
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha R15 V3
« Reply #16 on: 23 January , 2019, 11:58:23 AM »
tp lepas tukar spoket depan.. hehehe..

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 689
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Yamaha R15 V3
« Reply #17 on: 23 January , 2019, 12:35:01 PM »
Vva - valve variable actuation . Profile intake cam bertukar masa rpm 7500 ke atas. Rasa macam ala2 vtec la dia punya pergi  :D

Satu lagi yang best pasal motor ni, meter memang berat. Ralat tak sampai 10kmh. Ni kalau spoket standard la . Speedometer kat spoket .
wow...kalau la ada yg macam naked bike kan best..ke saya miss that?
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 689
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Yamaha R15 V3
« Reply #18 on: 23 January , 2019, 12:36:24 PM »
tp lepas tukar spoket depan.. hehehe..
maksudnya sifu? saya tak faham. tukar spoket ke saiz yang lebih kecil ? atau ke lebih besar?
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline KawiSaibot

  • Newbie
  • *
  • Posts: 23
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha R15 V3
« Reply #19 on: 23 January , 2019, 18:21:58 PM »
User r15 v3 kuning disini...

Mileage dah 4500km++....

Setakat ni problem ada bunyi kreok3 dekat monoshock, suspect area bushing....

Nak claim kat yamaha tak dapat, sebab depa nak check buku servis tu....

First servis kat kedai lain, servis kedua buat sendiri......

 :-[ :-[ :-[

Sekarang takdak dah bunyi tu, harap elok ler.....

Overall memang best.....VVA, slipper clutch memang terasa, buleh drop gear mcm moto3....haha
alamak...kena servis kat kedai ejen Yamaha je kan? VVA tu apa ek?
Yep...better motor baru servis kat yamaha center senang.....kot dalam warranty nak claim senang....huhu

Vva - valve variable actuation . Profile intake cam bertukar masa rpm 7500 ke atas. Rasa macam ala2 vtec la dia punya pergi  :D

Satu lagi yang best pasal motor ni, meter memang berat. Ralat tak sampai 10kmh. Ni kalau spoket standard la . Speedometer kat spoket .
Yep, lebih kurang mcm vtec, tp yang ni camshaft dier ada 3 lobe....satu exhaust, dua intake...

Lobe intake pertama ntuk low speed (aka low cam), bila atas around 7k rpm akan ada solenoid(ecu hantar signal)berfungsi tolak pin ke lobe kedua(aka high cam)...

tp lepas tukar spoket depan.. hehehe..
Lengchai....tak silap sensor kat gearbox....

Offline Tak Tahu

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha R15 V3
« Reply #20 on: 23 January , 2019, 21:10:27 PM »
Oh kat gearbox ek? Ingatkan macam belang . Huhuhi

Offline aHLengChai

  • Old Timer MBC Rider
  • Newbie
  • ***
  • Posts: 29
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha R15 V3
« Reply #21 on: 28 January , 2019, 11:32:49 AM »
tapi ade owner R15 dah tuka spoket depan lebih kecik.. dan speedo meter sudah ralat dekat 10kmh.. dari spoket asal punya reading

Offline Tak Tahu

  • Newbie
  • *
  • Posts: 7
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha R15 V3
« Reply #22 on: 28 January , 2019, 16:10:44 PM »
Hari tu ada terbaca spoket depan up 1 Mata, bacaan meter sama dengan gps

Offline KawiSaibot

  • Newbie
  • *
  • Posts: 23
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha R15 V3
« Reply #23 on: 01 February , 2019, 07:46:31 AM »
Owhhh....sensor kat spoket kot.....

Ingat sama mcm fz2014 onwards....

Atau saiz spoket effect reading?.....huhu