MBC Forum Banner

Author Topic: Yamaha Fz150i - Version 1  (Read 52829 times)

Offline Shaharul Shah MMC

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #15 on: 10 January , 2018, 11:48:32 AM »
Saya menunggang FZI 150 model tahun 2016. (selepas ini dirujuk sebagai efjekai - lebih "catchy" ) menunggang setiap hari dari Seremban ke Kelana Jaya. Masih juga terdapat waktu waktu dimana motor tiba tiba mati sendiri. Puas sudah memikirkan tidak ditemui jawapan. Bagaimana pendapat tuan?

Kena tengok error code apa keluar tu

Error code tu akan dipaparkan di mana tuan? Setakat ini tiada paparan di panel meter. Tiba tiba sahaja mati. Meter OFF dan kemudian akan ON balik. Bila meter ON balik, enjin yang mati tiba tiba hidup tetapi dalam keadaan yang seakan loss power.

Code Error Yamaha Fz150i
Kod dan Kerosakan/Gangguan Nyalaan 1 saat Nyalaan 1/2 saat

12 - Cranshaft Position Sensor 1 kali 2 kali
13 - Intake Air Pressure Sensor 1 kali 3 kali
14 - Intake Air Pressure Sensor 1 kali 4 kali
16 - Throttle Position Sensor 1 kali 6 kali
21 - Coolant Temperature Sensor 2 kali 1 kali
22 - Intake Air Temperature Sensor 2 kali 2 kali
30 - Lean Angle Cutt Off Switch (latch up detected) 3 kali 0 kali
33 - Primary Ignition Coil 3 kali 3 kali
39 - Sistem Electric Fuel Injection 3 kali 9 kali
41 - Lean Angle Sensor 4 kali 1 kali
44 - Proses pembacaan atau penulisan pd EPROM 4 kali 4 kali
46 - Aliran letrik ke sistem F1 tidak normal 4 kali 6 kali
50 - Kerosakan pada Memory ECU 5 kali 0 kali

Untuk makluman, Nyalaan ni pada Lampu Enjin yang warna Oren tu..

Offline Amirulfitri23

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #16 on: 10 January , 2018, 12:00:22 PM »
Mungkin kunci problem...fz baru ade penyakit cmni
🙄

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 713
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #17 on: 10 January , 2018, 12:28:19 PM »
Saya menunggang FZI 150 model tahun 2016. (selepas ini dirujuk sebagai efjekai - lebih "catchy" ) menunggang setiap hari dari Seremban ke Kelana Jaya. Masih juga terdapat waktu waktu dimana motor tiba tiba mati sendiri. Puas sudah memikirkan tidak ditemui jawapan. Bagaimana pendapat tuan?

Kena tengok error code apa keluar tu

Saya tak tau nak tengok kat mana error code tu tuan . Kat mana ye? :'(

Error code tu akan dipaparkan di mana tuan? Setakat ini tiada paparan di panel meter. Tiba tiba sahaja mati. Meter OFF dan kemudian akan ON balik. Bila meter ON balik, enjin yang mati tiba tiba hidup tetapi dalam keadaan yang seakan loss power.

Code Error Yamaha Fz150i
Kod dan Kerosakan/Gangguan Nyalaan 1 saat Nyalaan 1/2 saat

12 - Cranshaft Position Sensor 1 kali 2 kali
13 - Intake Air Pressure Sensor 1 kali 3 kali
14 - Intake Air Pressure Sensor 1 kali 4 kali
16 - Throttle Position Sensor 1 kali 6 kali
21 - Coolant Temperature Sensor 2 kali 1 kali
22 - Intake Air Temperature Sensor 2 kali 2 kali
30 - Lean Angle Cutt Off Switch (latch up detected) 3 kali 0 kali
33 - Primary Ignition Coil 3 kali 3 kali
39 - Sistem Electric Fuel Injection 3 kali 9 kali
41 - Lean Angle Sensor 4 kali 1 kali
44 - Proses pembacaan atau penulisan pd EPROM 4 kali 4 kali
46 - Aliran letrik ke sistem F1 tidak normal 4 kali 6 kali
50 - Kerosakan pada Memory ECU 5 kali 0 kali

Untuk makluman, Nyalaan ni pada Lampu Enjin yang warna Oren tu..
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline mkadzmi

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 70
  • Popularity: +0/-0
  • SPOCKRET
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #18 on: 10 January , 2018, 13:35:26 PM »
Saya menunggang FZI 150 model tahun 2016. (selepas ini dirujuk sebagai efjekai - lebih "catchy" ) menunggang setiap hari dari Seremban ke Kelana Jaya. Masih juga terdapat waktu waktu dimana motor tiba tiba mati sendiri. Puas sudah memikirkan tidak ditemui jawapan. Bagaimana pendapat tuan?

Kena tengok error code apa keluar tu

Error code tu akan dipaparkan di mana tuan? Setakat ini tiada paparan di panel meter. Tiba tiba sahaja mati. Meter OFF dan kemudian akan ON balik. Bila meter ON balik, enjin yang mati tiba tiba hidup tetapi dalam keadaan yang seakan loss power.

Code Error Yamaha Fz150i
Kod dan Kerosakan/Gangguan Nyalaan 1 saat Nyalaan 1/2 saat

12 - Cranshaft Position Sensor 1 kali 2 kali
13 - Intake Air Pressure Sensor 1 kali 3 kali
14 - Intake Air Pressure Sensor 1 kali 4 kali
16 - Throttle Position Sensor 1 kali 6 kali
21 - Coolant Temperature Sensor 2 kali 1 kali
22 - Intake Air Temperature Sensor 2 kali 2 kali
30 - Lean Angle Cutt Off Switch (latch up detected) 3 kali 0 kali
33 - Primary Ignition Coil 3 kali 3 kali
39 - Sistem Electric Fuel Injection 3 kali 9 kali
41 - Lean Angle Sensor 4 kali 1 kali
44 - Proses pembacaan atau penulisan pd EPROM 4 kali 4 kali
46 - Aliran letrik ke sistem F1 tidak normal 4 kali 6 kali
50 - Kerosakan pada Memory ECU 5 kali 0 kali

Untuk makluman, Nyalaan ni pada Lampu Enjin yang warna Oren tu..

pinjam ye bang...nak letak kat 1st posting untuk rujukan

Offline Shaharul Shah MMC

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #19 on: 10 January , 2018, 16:26:23 PM »
Saya menunggang FZI 150 model tahun 2016. (selepas ini dirujuk sebagai efjekai - lebih "catchy" ) menunggang setiap hari dari Seremban ke Kelana Jaya. Masih juga terdapat waktu waktu dimana motor tiba tiba mati sendiri. Puas sudah memikirkan tidak ditemui jawapan. Bagaimana pendapat tuan?

Kena tengok error code apa keluar tu

Error code tu akan dipaparkan di mana tuan? Setakat ini tiada paparan di panel meter. Tiba tiba sahaja mati. Meter OFF dan kemudian akan ON balik. Bila meter ON balik, enjin yang mati tiba tiba hidup tetapi dalam keadaan yang seakan loss power.

Code Error Yamaha Fz150i
Kod dan Kerosakan/Gangguan Nyalaan 1 saat Nyalaan 1/2 saat

12 - Cranshaft Position Sensor 1 kali 2 kali
13 - Intake Air Pressure Sensor 1 kali 3 kali
14 - Intake Air Pressure Sensor 1 kali 4 kali
16 - Throttle Position Sensor 1 kali 6 kali
21 - Coolant Temperature Sensor 2 kali 1 kali
22 - Intake Air Temperature Sensor 2 kali 2 kali
30 - Lean Angle Cutt Off Switch (latch up detected) 3 kali 0 kali
33 - Primary Ignition Coil 3 kali 3 kali
39 - Sistem Electric Fuel Injection 3 kali 9 kali
41 - Lean Angle Sensor 4 kali 1 kali
44 - Proses pembacaan atau penulisan pd EPROM 4 kali 4 kali
46 - Aliran letrik ke sistem F1 tidak normal 4 kali 6 kali
50 - Kerosakan pada Memory ECU 5 kali 0 kali

Untuk makluman, Nyalaan ni pada Lampu Enjin yang warna Oren tu..

pinjam ye bang...nak letak kat 1st posting untuk rujukan

Sila kan untuk rujukan kita bersama... saya pun pernah jadi dulu error code no 46. Awalnya tak tahu apa yg tak kena tercari jugak apa punca. Lepas cal member baru depa ingatkan lihat error code macam tu lah jadi saya tengok berapa kali lampu oren tu kelip baru dapat kesan...

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 713
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #20 on: 10 January , 2018, 17:01:47 PM »
Saya menunggang FZI 150 model tahun 2016. (selepas ini dirujuk sebagai efjekai - lebih "catchy" ) menunggang setiap hari dari Seremban ke Kelana Jaya. Masih juga terdapat waktu waktu dimana motor tiba tiba mati sendiri. Puas sudah memikirkan tidak ditemui jawapan. Bagaimana pendapat tuan?

Kena tengok error code apa keluar tu

Error code tu akan dipaparkan di mana tuan? Setakat ini tiada paparan di panel meter. Tiba tiba sahaja mati. Meter OFF dan kemudian akan ON balik. Bila meter ON balik, enjin yang mati tiba tiba hidup tetapi dalam keadaan yang seakan loss power.

Code Error Yamaha Fz150i
Kod dan Kerosakan/Gangguan Nyalaan 1 saat Nyalaan 1/2 saat

12 - Cranshaft Position Sensor 1 kali 2 kali
13 - Intake Air Pressure Sensor 1 kali 3 kali
14 - Intake Air Pressure Sensor 1 kali 4 kali
16 - Throttle Position Sensor 1 kali 6 kali
21 - Coolant Temperature Sensor 2 kali 1 kali
22 - Intake Air Temperature Sensor 2 kali 2 kali
30 - Lean Angle Cutt Off Switch (latch up detected) 3 kali 0 kali
33 - Primary Ignition Coil 3 kali 3 kali
39 - Sistem Electric Fuel Injection 3 kali 9 kali
41 - Lean Angle Sensor 4 kali 1 kali
44 - Proses pembacaan atau penulisan pd EPROM 4 kali 4 kali
46 - Aliran letrik ke sistem F1 tidak normal 4 kali 6 kali
50 - Kerosakan pada Memory ECU 5 kali 0 kali

Untuk makluman, Nyalaan ni pada Lampu Enjin yang warna Oren tu..

pinjam ye bang...nak letak kat 1st posting untuk rujukan

Sila kan untuk rujukan kita bersama... saya pun pernah jadi dulu error code no 46. Awalnya tak tahu apa yg tak kena tercari jugak apa punca. Lepas cal member baru depa ingatkan lihat error code macam tu lah jadi saya tengok berapa kali lampu oren tu kelip baru dapat kesan...

camana nak tengok error tu? bole bagi pencerahan tuan?
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline Shaharul Shah MMC

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #21 on: 10 January , 2018, 17:32:02 PM »
camana nak tengok error tu? bole bagi pencerahan tuan?
[/quote]

Jika FZ lama tuan boleh lihat di meter belah kanan ada lampu akan menyala warna oren jika alami teknikal problem. Macam saya haritu, saya off enjin lepas tu on semula suis sahaja (jangan hidupkan enjin) dan kira berapa kali kelipan lampu warna oren tu.. awalnya kelipan agak lambat kemudian cepat... jadi kira berapa kali lambat dan cepat tu kemudian kita tengok carta error code baru tau apa punca kerosakan.. Carta error code tu tuan boleh save terus dalam henset untuk mudahkan semakan jika ada teknikal problem.. Sebab error code tu berdasarkan berapa kali kelipan lampu oren kemudian baru tau punca kerosakan
« Last Edit: 10 January , 2018, 17:34:27 PM by Shaharul Shah MMC »

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 713
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #22 on: 10 January , 2018, 17:36:39 PM »
camana nak tengok error tu? bole bagi pencerahan tuan?

Jika FZ lama tuan boleh lihat di meter belah kanan ada lampu akan menyala warna oren jika alami teknikal problem. Macam saya haritu, saya off enjin lepas tu on semula suis sahaja (jangan hidupkan enjin) dan kira berapa kali kelipan lampu warna oren tu.. awalnya kelipan agak lambat kemudian cepat... jadi kira berapa kali lambat dan cepat tu kemudian kita tengok carta error code baru tau apa punca kerosakan.. Carta error code tu tuan boleh save terus dalam henset untuk mudahkan semakan jika ada teknikal problem.. Sebab error code tu berdasarkan berapa kali kelipan lampu oren kemudian baru tau punca kerosakan
[/quote]
boleh tak kita apply cara ni untuk fzi model 2016? Terima kasih tuan
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline Shaharul Shah MMC

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #23 on: 11 January , 2018, 14:19:58 PM »
camana nak tengok error tu? bole bagi pencerahan tuan?

Jika FZ lama tuan boleh lihat di meter belah kanan ada lampu akan menyala warna oren jika alami teknikal problem. Macam saya haritu, saya off enjin lepas tu on semula suis sahaja (jangan hidupkan enjin) dan kira berapa kali kelipan lampu warna oren tu.. awalnya kelipan agak lambat kemudian cepat... jadi kira berapa kali lambat dan cepat tu kemudian kita tengok carta error code baru tau apa punca kerosakan.. Carta error code tu tuan boleh save terus dalam henset untuk mudahkan semakan jika ada teknikal problem.. Sebab error code tu berdasarkan berapa kali kelipan lampu oren kemudian baru tau punca kerosakan
boleh tak kita apply cara ni untuk fzi model 2016? Terima kasih tuan
[/quote]

FZ model baru tak pasti tuan... mungkin sama cuma meter ja berlainan.. Kita tunggu kut ada yg lebih xpert jawabkan

Offline rihuhs

  • Newbie
  • *
  • Posts: 26
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #24 on: 11 January , 2018, 15:51:13 PM »
boleh tak kita apply cara ni untuk fzi model 2016? Terima kasih tuan

meter FZ model baru dia akan tunjuk terus fault code kat digital display

boleh refer sini (dalam bahasa Indo, tapi boleh tangkap rasanya ape yang dia nak bagitau hehehe)

http://aripitstop.com/2015/06/17/lebih-pintar-speedometer-new-vixion-advance-bisa-tampilkan-kode-kerusakan-motor/

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 713
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #25 on: 11 January , 2018, 16:10:17 PM »
boleh tak kita apply cara ni untuk fzi model 2016? Terima kasih tuan

meter FZ model baru dia akan tunjuk terus fault code kat digital display

boleh refer sini (dalam bahasa Indo, tapi boleh tangkap rasanya ape yang dia nak bagitau hehehe)

http://aripitstop.com/2015/06/17/lebih-pintar-speedometer-new-vixion-advance-bisa-tampilkan-kode-kerusakan-motor/

terima kasih tuan. Tapi tak pernah keluar error code pula. Pening jugak. Fuel Injector bermasalahke? Atau apa ek?
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline rihuhs

  • Newbie
  • *
  • Posts: 26
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #26 on: 11 January , 2018, 16:19:51 PM »
terima kasih tuan. Tapi tak pernah keluar error code pula. Pening jugak. Fuel Injector bermasalahke? Atau apa ek?

mungkin boleh cuba check plug & plug cap. macam ade kes member haritu bila check mcm ade selaput (mungkin sebab oxidation) kat dalam contact point dia

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 713
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #27 on: 11 January , 2018, 16:30:46 PM »
terima kasih tuan. Tapi tak pernah keluar error code pula. Pening jugak. Fuel Injector bermasalahke? Atau apa ek?

mungkin boleh cuba check plug & plug cap. macam ade kes member haritu bila check mcm ade selaput (mungkin sebab oxidation) kat dalam contact point dia

Tuan rihuhs, check PM.. ;D
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline rihuhs

  • Newbie
  • *
  • Posts: 26
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #28 on: 11 January , 2018, 16:52:59 PM »
Tuan rihuhs, check PM.. ;D

dah check. macam kosong je  ;D ;D

Offline adali

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #29 on: 11 January , 2018, 17:12:38 PM »
Tumpang lalu abang-abang kawasan. ;D