MBC Forum Banner

Author Topic: Yamaha Fz150i - Version 1  (Read 65621 times)

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 734
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #75 on: 19 February , 2019, 09:16:09 AM »
Geng, kalau enjin sudah "makan minyak hitam", apa kesannya eh?
 Bole citer sikit?

kena rajin check level minyak hitam, kurang kang top-up sikit..
motor pun akan rasa mendap sikit dari kebiasaan nya
adakan keadaan ini biasa bagi sesebuah motorsikal? Apa sebabnya eh? Mileage motor saya baru 75k KM.Saya tak pernah kena lak moto sebelum ini.
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline KawiSaibot

  • Newbie
  • *
  • Posts: 23
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #76 on: 20 February , 2019, 22:47:36 PM »
Geng, kalau enjin sudah "makan minyak hitam", apa kesannya eh?
 Bole citer sikit?

kena rajin check level minyak hitam, kurang kang top-up sikit..
motor pun akan rasa mendap sikit dari kebiasaan nya
adakan keadaan ini biasa bagi sesebuah motorsikal? Apa sebabnya eh? Mileage motor saya baru 75k KM.Saya tak pernah kena lak moto sebelum ini.
Piston ring maybe, tapi alang dah 75k top oberhol terus.....

Fz2014 mmg penyakit dier, yang latest 2016 keatas tak sure dah settle isu ni.....ramai kena.....better tukar ring yg elok....eg:brand RIK...

Kena pantau kerap eo, lagi2 yang kerap long distance....kena top up eo kalu kurang.......


Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 734
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #77 on: 21 February , 2019, 09:50:20 AM »
Geng, kalau enjin sudah "makan minyak hitam", apa kesannya eh?
 Bole citer sikit?

kena rajin check level minyak hitam, kurang kang top-up sikit..
motor pun akan rasa mendap sikit dari kebiasaan nya
adakan keadaan ini biasa bagi sesebuah motorsikal? Apa sebabnya eh? Mileage motor saya baru 75k KM.Saya tak pernah kena lak moto sebelum ini.
Piston ring maybe, tapi alang dah 75k top oberhol terus.....

Fz2014 mmg penyakit dier, yang latest 2016 keatas tak sure dah settle isu ni.....ramai kena.....better tukar ring yg elok....eg:brand RIK...

Kena pantau kerap eo, lagi2 yang kerap long distance....kena top up eo kalu kurang.......
ok boss. tq boss. semalam dah start dengar bunyi kasar pulak dari enjin. adoiii...
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline KawiSaibot

  • Newbie
  • *
  • Posts: 23
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #78 on: 21 February , 2019, 13:45:55 PM »
Geng, kalau enjin sudah "makan minyak hitam", apa kesannya eh?
 Bole citer sikit?

kena rajin check level minyak hitam, kurang kang top-up sikit..
motor pun akan rasa mendap sikit dari kebiasaan nya
adakan keadaan ini biasa bagi sesebuah motorsikal? Apa sebabnya eh? Mileage motor saya baru 75k KM.Saya tak pernah kena lak moto sebelum ini.
Piston ring maybe, tapi alang dah 75k top oberhol terus.....

Fz2014 mmg penyakit dier, yang latest 2016 keatas tak sure dah settle isu ni.....ramai kena.....better tukar ring yg elok....eg:brand RIK...

Kena pantau kerap eo, lagi2 yang kerap long distance....kena top up eo kalu kurang.......
ok boss. tq boss. semalam dah start dengar bunyi kasar pulak dari enjin. adoiii...
Huhu....mileage 75k dah kira tinggi tuuu......better buat top oberhol.....

Grind valve, adjust tappet (skru tappet better tukar, check rocker arm roller, check rumah rocker arm), oil seal valve, piston ring, check blok ada calar, check con rod....

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 734
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #79 on: 21 February , 2019, 15:24:28 PM »
Geng, kalau enjin sudah "makan minyak hitam", apa kesannya eh?
 Bole citer sikit?

kena rajin check level minyak hitam, kurang kang top-up sikit..
motor pun akan rasa mendap sikit dari kebiasaan nya
adakan keadaan ini biasa bagi sesebuah motorsikal? Apa sebabnya eh? Mileage motor saya baru 75k KM.Saya tak pernah kena lak moto sebelum ini.
Piston ring maybe, tapi alang dah 75k top oberhol terus.....

Fz2014 mmg penyakit dier, yang latest 2016 keatas tak sure dah settle isu ni.....ramai kena.....better tukar ring yg elok....eg:brand RIK...

Kena pantau kerap eo, lagi2 yang kerap long distance....kena top up eo kalu kurang.......
ok boss. tq boss. semalam dah start dengar bunyi kasar pulak dari enjin. adoiii...
Huhu....mileage 75k dah kira tinggi tuuu......better buat top oberhol.....

Grind valve, adjust tappet (skru tappet better tukar, check rocker arm roller, check rumah rocker arm), oil seal valve, piston ring, check blok ada calar, check con rod....

uisk...macam komplikated je bbunyinya...aduh...saya ingat kan 75k tu normal jer
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline KawiSaibot

  • Newbie
  • *
  • Posts: 23
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #80 on: 22 February , 2019, 07:33:16 AM »
Geng, kalau enjin sudah "makan minyak hitam", apa kesannya eh?
 Bole citer sikit?

kena rajin check level minyak hitam, kurang kang top-up sikit..
motor pun akan rasa mendap sikit dari kebiasaan nya
adakan keadaan ini biasa bagi sesebuah motorsikal? Apa sebabnya eh? Mileage motor saya baru 75k KM.Saya tak pernah kena lak moto sebelum ini.
Piston ring maybe, tapi alang dah 75k top oberhol terus.....

Fz2014 mmg penyakit dier, yang latest 2016 keatas tak sure dah settle isu ni.....ramai kena.....better tukar ring yg elok....eg:brand RIK...

Kena pantau kerap eo, lagi2 yang kerap long distance....kena top up eo kalu kurang.......
ok boss. tq boss. semalam dah start dengar bunyi kasar pulak dari enjin. adoiii...
Huhu....mileage 75k dah kira tinggi tuuu......better buat top oberhol.....

Grind valve, adjust tappet (skru tappet better tukar, check rocker arm roller, check rumah rocker arm), oil seal valve, piston ring, check blok ada calar, check con rod....

uisk...macam komplikated je bbunyinya...aduh...saya ingat kan 75k tu normal jer
Haha....tak2...pomen bukak nanti tau mana nak kena tukar......tapi kalau enjin standard patut takdak banyak part nak kena tukar....

Kalau enjin modi memang yer kena check betul2 area head tu.....

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 734
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #81 on: 24 February , 2019, 20:52:29 PM »
Agaknya berapa hari siap eh?
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline Kalai

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #82 on: 02 March , 2019, 16:44:28 PM »
Hi geng , Salam perkenalan. Saya pakai FZ 150i Tahun 2014. Milleage day sampai 75k. Baru balik ride jauh sejauh 1200km. Minyak dah Kering separuh jalan. Dah tambah EO tapi still bunyi dah kasar. Bunyi clattering . Bunyi macam tappet. Buka enjin piston Dan blok calar. Buat top overhaul tukar block n piston set. Hantar 11 pagi siap pukul 5 petang

Offline KawiSaibot

  • Newbie
  • *
  • Posts: 23
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #83 on: 02 March , 2019, 18:08:55 PM »
Agaknya berapa hari siap eh?
Hi geng , Salam perkenalan. Saya pakai FZ 150i Tahun 2014. Milleage day sampai 75k. Baru balik ride jauh sejauh 1200km. Minyak dah Kering separuh jalan. Dah tambah EO tapi still bunyi dah kasar. Bunyi clattering . Bunyi macam tappet. Buka enjin piston Dan blok calar. Buat top overhaul tukar block n piston set. Hantar 11 pagi siap pukul 5 petang
Ikut kedai gak....dalam dua hari atau 3 hari...

Tapi kalau hantar awal pagi, petang dah boleh siap.....

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 734
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #84 on: 02 March , 2019, 21:00:55 PM »
Hi geng , Salam perkenalan. Saya pakai FZ 150i Tahun 2014. Milleage day sampai 75k. Baru balik ride jauh sejauh 1200km. Minyak dah Kering separuh jalan. Dah tambah EO tapi still bunyi dah kasar. Bunyi clattering . Bunyi macam tappet. Buka enjin piston Dan blok calar. Buat top overhaul tukar block n piston set. Hantar 11 pagi siap pukul 5 petang
Hi geng...wow..cepat juga ye.
Saya punye bearing kat crankshaft pecah dlm 3-4 biji. Hihi. Siap dalam 2 hari la.
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline KawiSaibot

  • Newbie
  • *
  • Posts: 23
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #85 on: 03 March , 2019, 00:16:47 AM »
Hi geng , Salam perkenalan. Saya pakai FZ 150i Tahun 2014. Milleage day sampai 75k. Baru balik ride jauh sejauh 1200km. Minyak dah Kering separuh jalan. Dah tambah EO tapi still bunyi dah kasar. Bunyi clattering . Bunyi macam tappet. Buka enjin piston Dan blok calar. Buat top overhaul tukar block n piston set. Hantar 11 pagi siap pukul 5 petang
Hi geng...wow..cepat juga ye.
Saya punye bearing kat crankshaft pecah dlm 3-4 biji. Hihi. Siap dalam 2 hari la.
Sampai pecah bearing crank....huhu....kena oberhol tu....

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 734
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #86 on: 03 March , 2019, 00:20:22 AM »
Hi geng , Salam perkenalan. Saya pakai FZ 150i Tahun 2014. Milleage day sampai 75k. Baru balik ride jauh sejauh 1200km. Minyak dah Kering separuh jalan. Dah tambah EO tapi still bunyi dah kasar. Bunyi clattering . Bunyi macam tappet. Buka enjin piston Dan blok calar. Buat top overhaul tukar block n piston set. Hantar 11 pagi siap pukul 5 petang
Hi geng...wow..cepat juga ye.
Saya punye bearing kat crankshaft pecah dlm 3-4 biji. Hihi. Siap dalam 2 hari la.
Sampai pecah bearing crank....huhu....kena oberhol tu....

Tu pasal ler. Bunyi pun da macam bunyi traktor. Kikiki.
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline Ash7

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #87 on: 08 March , 2019, 12:29:36 PM »
Dah tukar ke kunci tu? Saya rasa tak perlu. Berapa satu set  tu?
sory da lame x on9 haha...so far masalah da settle.. mmg tukar satu set kunci..sy pakai kunci local je brand apido..harga 1/3 dari ori..ori rm300 xsilap..upah tukar rm20 je..da pakai 4 bulan so far xde masalah..kunci lame mcm wiring dlm nye x touch..pelik gak..padahal motor tahun 2016..mileage 10k je baru haha
« Last Edit: 08 March , 2019, 12:32:05 PM by Ash7 »

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 734
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #88 on: 08 March , 2019, 16:26:44 PM »
Dah tukar ke kunci tu? Saya rasa tak perlu. Berapa satu set  tu?
sory da lame x on9 haha...so far masalah da settle.. mmg tukar satu set kunci..sy pakai kunci local je brand apido..harga 1/3 dari ori..ori rm300 xsilap..upah tukar rm20 je..da pakai 4 bulan so far xde masalah..kunci lame mcm wiring dlm nye x touch..pelik gak..padahal motor tahun 2016..mileage 10k je baru haha

bro, kunci tu beli kat mana? tukar kunci tu tak kena wiring ke?
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline Ash7

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #89 on: 12 March , 2019, 20:32:37 PM »
Dah tukar ke kunci tu? Saya rasa tak perlu. Berapa satu set  tu?
sory da lame x on9 haha...so far masalah da settle.. mmg tukar satu set kunci..sy pakai kunci local je brand apido..harga 1/3 dari ori..ori rm300 xsilap..upah tukar rm20 je..da pakai 4 bulan so far xde masalah..kunci lame mcm wiring dlm nye x touch..pelik gak..padahal motor tahun 2016..mileage 10k je baru haha

bro, kunci tu beli kat mana? tukar kunci tu tak kena wiring ke?

Bli dgn org dlm FB je..search nme samsul angah..cod kt batu caves..tp org len pn de jual gak..dlm rm130..xyah tuka wiring..buka socket kunci lame..masuk socket kunci baru..settle..