MBC Forum Banner

Author Topic: Yamaha Fz150i - Version 1  (Read 65974 times)

Offline mkadzmi

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 70
  • Popularity: +0/-0
  • SPOCKRET
    • View Profile
Yamaha Fz150i - Version 1
« on: 09 January , 2018, 18:21:33 PM »
Assalamualaikum,

Newbie post

========================================

Code Error Yamaha Fz150i
Kod dan Kerosakan/Gangguan Nyalaan 1 saat Nyalaan 1/2 saat

12 - Cranshaft Position Sensor 1 kali 2 kali
13 - Intake Air Pressure Sensor 1 kali 3 kali
14 - Intake Air Pressure Sensor 1 kali 4 kali
16 - Throttle Position Sensor 1 kali 6 kali
21 - Coolant Temperature Sensor 2 kali 1 kali
22 - Intake Air Temperature Sensor 2 kali 2 kali
30 - Lean Angle Cutt Off Switch (latch up detected) 3 kali 0 kali
33 - Primary Ignition Coil 3 kali 3 kali
39 - Sistem Electric Fuel Injection 3 kali 9 kali
41 - Lean Angle Sensor 4 kali 1 kali
44 - Proses pembacaan atau penulisan pd EPROM 4 kali 4 kali
46 - Aliran letrik ke sistem F1 tidak normal 4 kali 6 kali
50 - Kerosakan pada Memory ECU 5 kali 0 kali

Untuk makluman, Nyalaan ni pada Lampu Enjin yang warna Oren tu..

boleh tak kita apply cara ni untuk fzi model 2016? Terima kasih tuan

meter FZ model baru dia akan tunjuk terus fault code kat digital display

boleh refer sini (dalam bahasa Indo, tapi boleh tangkap rasanya ape yang dia nak bagitau hehehe)

http://aripitstop.com/2015/06/17/lebih-pintar-speedometer-new-vixion-advance-bisa-tampilkan-kode-kerusakan-motor/
« Last Edit: 12 January , 2018, 11:02:43 AM by mkadzmi »

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 734
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #1 on: 09 January , 2018, 18:44:32 PM »
Saya menunggang FZI 150 model tahun 2016. (selepas ini dirujuk sebagai efjekai - lebih "catchy" ) menunggang setiap hari dari Seremban ke Kelana Jaya. Masih juga terdapat waktu waktu dimana motor tiba tiba mati sendiri. Puas sudah memikirkan tidak ditemui jawapan. Bagaimana pendapat tuan?
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline Encik_Kiro

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #2 on: 09 January , 2018, 18:49:10 PM »
Assalamualaikum,

Newbie post

Fuiyoooo MKA dah pakai efjek

Offline mkadzmi

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 70
  • Popularity: +0/-0
  • SPOCKRET
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #3 on: 09 January , 2018, 19:13:06 PM »
Saya menunggang FZI 150 model tahun 2016. (selepas ini dirujuk sebagai efjekai - lebih "catchy" ) menunggang setiap hari dari Seremban ke Kelana Jaya. Masih juga terdapat waktu waktu dimana motor tiba tiba mati sendiri. Puas sudah memikirkan tidak ditemui jawapan. Bagaimana pendapat tuan?

Kena tengok error code apa keluar tu

Offline mkadzmi

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 70
  • Popularity: +0/-0
  • SPOCKRET
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #4 on: 09 January , 2018, 19:13:29 PM »
Assalamualaikum,

Newbie post

Fuiyoooo MKA dah pakai efjek

Pakai ex5 lagi bang

Offline arelane

  • Old Timer MBC Rider
  • Jr. Member
  • ***
  • Posts: 59
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #5 on: 09 January , 2018, 19:47:42 PM »
Saya menunggang FZI 150 model tahun 2016. (selepas ini dirujuk sebagai efjekai - lebih "catchy" ) menunggang setiap hari dari Seremban ke Kelana Jaya. Masih juga terdapat waktu waktu dimana motor tiba tiba mati sendiri. Puas sudah memikirkan tidak ditemui jawapan. Bagaimana pendapat tuan?

 Dia nak main cak ku cak ngan abang tu....

Tiap hari ke jadi?

Ade kuar blinking kuning?

Ade tanda2 sebelum mati....
« Last Edit: 09 January , 2018, 22:56:01 PM by arelane »

Offline Shaifull yahya

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #6 on: 09 January , 2018, 21:53:09 PM »
Salam.
Fzi standet tumpang park..
Xpernah jd pula..enjin mati2.

Offline kerolhalim

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #7 on: 09 January , 2018, 23:21:11 PM »
Pergghh. Menggamit memori betul masuk balik MBC ni. Hahaha

Offline shambiskut

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #8 on: 09 January , 2018, 23:28:48 PM »
salam 1 malaysia..

nak tanya abam2.. moto saya sudah hampir 100k km mileage.. perlu buat full overhaul atau top overhaul sahaja..? moto sedap bawa lagi.. 

mohon bantuan abam2 sekalian..  :D
sungai petani - butterworth - sungai petani

Offline Amirulfitri23

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #9 on: 09 January , 2018, 23:42:43 PM »
salam 1 malaysia..

nak tanya abam2.. moto saya sudah hampir 100k km mileage.. perlu buat full overhaul atau top overhaul sahaja..? moto sedap bawa lagi.. 

mohon bantuan abam2 sekalian..  :D

Ckup skadar top overhaul kalo rod tak goyang lgi...cek klac plet skali..cuci headblok
🙄

Offline shambiskut

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #10 on: 09 January , 2018, 23:50:30 PM »
salam 1 malaysia..

nak tanya abam2.. moto saya sudah hampir 100k km mileage.. perlu buat full overhaul atau top overhaul sahaja..? moto sedap bawa lagi.. 

mohon bantuan abam2 sekalian..  :D

Ckup skadar top overhaul kalo rod tak goyang lgi...cek klac plet skali..cuci headblok

berapa anggaran kos perubatan ni..?  :-\ :-\
sungai petani - butterworth - sungai petani

Offline Amirulfitri23

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #11 on: 09 January , 2018, 23:55:05 PM »
salam 1 malaysia..

nak tanya abam2.. moto saya sudah hampir 100k km mileage.. perlu buat full overhaul atau top overhaul sahaja..? moto sedap bawa lagi.. 

mohon bantuan abam2 sekalian..  :D


Ckup skadar top overhaul kalo rod tak goyang lgi...cek klac plet skali..cuci headblok

berapa anggaran kos perubatan ni..?  :-\ :-\

Fz lama ke baru???
Mcm2 bleh buat tu...tkar valve seal,tkar ring,grindvalve,tkar coolant dll....tgk la apa kerosakan dia jgak...maybe dlm 4ratus cmtu kot kalo xde pape
« Last Edit: 09 January , 2018, 23:56:43 PM by Amirulfitri23 »
🙄

Offline Shaharul Shah MMC

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #12 on: 10 January , 2018, 08:43:07 AM »
Assalamualaikum

Tumpang lalu Shah dari Perlis.... dah pakai FZ sejak 2013 lampu Diamond... salam perkenalan semua

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 734
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #13 on: 10 January , 2018, 10:38:51 AM »
Saya menunggang FZI 150 model tahun 2016. (selepas ini dirujuk sebagai efjekai - lebih "catchy" ) menunggang setiap hari dari Seremban ke Kelana Jaya. Masih juga terdapat waktu waktu dimana motor tiba tiba mati sendiri. Puas sudah memikirkan tidak ditemui jawapan. Bagaimana pendapat tuan?

 Dia nak main cak ku cak ngan abang tu....

Tiap hari ke jadi?

Ade kuar blinking kuning?

Ade tanda2 sebelum mati....

Takda tanda pulak. Tiba tiba je loss power dan meter OFF. Kalau tengah nak memotong, takut juga dan pernah terjadi.
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 734
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Reply #14 on: 10 January , 2018, 10:41:37 AM »
Saya menunggang FZI 150 model tahun 2016. (selepas ini dirujuk sebagai efjekai - lebih "catchy" ) menunggang setiap hari dari Seremban ke Kelana Jaya. Masih juga terdapat waktu waktu dimana motor tiba tiba mati sendiri. Puas sudah memikirkan tidak ditemui jawapan. Bagaimana pendapat tuan?

Kena tengok error code apa keluar tu

Error code tu akan dipaparkan di mana tuan? Setakat ini tiada paparan di panel meter. Tiba tiba sahaja mati. Meter OFF dan kemudian akan ON balik. Bila meter ON balik, enjin yang mati tiba tiba hidup tetapi dalam keadaan yang seakan loss power.
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!