MBC Forum Banner

Author Topic: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput  (Read 10851 times)

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 713
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
« Reply #30 on: 20 September , 2019, 16:13:19 PM »
haha...
rocker arm tu saya tau tulis je
hihi
mana ada otai ke apa ke...tapi Suzuki ni memang mendahului masa teknologi dia
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline RiduanFixxer

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
« Reply #31 on: 25 March , 2020, 12:45:26 PM »
uihh.. dah lama tak masuk thread fx125 ni..
boring kena PKP tinggal jejak la sikit..
teringin nak pakai sejak 2010..
2016 baru dapat merasa..
boleh la buat pergi balik kerja fx125 reput ni..
standard modi je dah cukup..
tak laju sangat.. tak slow sangat

Offline RiduanFixxer

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
« Reply #32 on: 25 March , 2020, 13:12:23 PM »
<br /><br />

dulu tak hensem coverset hijau kusam...
tak laju plak tu..
ni dah hensem sikit..
payung photoshoot sawah padi sagil ayer hitam

Offline RiduanFixxer

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
« Reply #33 on: 25 March , 2020, 13:22:34 PM »
hasil save web page masa zaman mbc dahulu..
 kasi pembakar semangat sikit musim PKP ni..

kredit kepada owner asal sifu alldisc

FX125 fokus ke arah keseronokan menunggang.

1. chassis twin tube - tegap dan stabil waktu cornering. tidak meliuk mcm underbone

2. monoshock - stabil waktu cornering

3. full clutch - kalau tanak main klac, beli FX110. atau bermacam jenis lain kapcai tanpa klac.

4. sistem enjin DOHC - ambik wira sbg perbandingan. enjin 4G93 yang serupa. wira 1.8 SOHC 116bhp. wira 1.8 DOHC 133bhp.

5. sistem 4 valve - pernafasan lebih baik ketika putaran enjin tinggi. jadi high revs enjin tidak semput.

6. gearbox 5 speed - tiada kapcai 4 stroke lain dgn 5 gear.

7. sistem oil cooler - menggunakan minyak enjin sahaja utk menyejukkan enjin dari dalam. tidak perlu jaga paras coolant, tak perlu risau radiator karat, tak perlu risau kipas rosak, tak perlu tengok meter temperature selalu ketika menunggang.

8. karburetor variable venturi - nak rasa bezanya? bandingkan proton saga magma dengan proton saga megavalve. model megavalve menggunakan sistem karburetor serupa. perbezaan jauh dari segi pecutan dan ekonomi.

9. bacaan meter yang lebih tepat - suzuki tak tipu wa cakap lu.

10. prestasi tinggi - top speed dlm bentuk standard antara 140-150kmh. cuma setting sprocket saja.

11. ekonomikal - 1 liter petrol utk perjalanan 40-45km (cruise 90-100kmh). full tank? kira sendiri.

12. ketahanan terbukti - bergaul dgn member FX125 dan lihat motor2 yg dah berusia 10 tahun. sbg perbandingan, nak jumpa yamaha 125Z  dan yamaha SRE/SRX thn 98/99 adalah lagi susah. padahal sama usia 10 tahun. lari masih kencang, problem rendah.

13. spare part bukan satu masalah. cuma nak cari barang tiruan susah. jadi harga parts tidak semurah brand lain yg byk barangan tiruan. tp tentang tayar, tiub, mentol, bateri, spark plug, rantai, minyak enjin semua murah macam motor lain. angin tayar pun free jugak!!

14. design yang lain dari lain. siapa yang mulakan konsep design begini?? suzuki. tahun?? 11 tahun dulu iaitu 1998.

15. risau kena curi? tidak dengan suzuki. heh heh... tiada kuasa ghaib, cuma kuasa kuda aje ada.

16. putaran enjin yang tinggi melebihi 10,000rpm. sbg perbandingan
a-honda civic type r dengan enjin i-VTEC 8,400rpm.
b- kawasaki ZXR250 4 cyl 16V 16,000rpm
c- yamaha LC135 4 valve 8,500rpm

kalau kita nak memecut dalam gear, apa yg main peranan penting? max rpm. kalau max rpm rendah kena tukar gear cepat dan hilang masa serta momentum.

Alldisc, anda telah memberi komen yang sangat tepat!
Ni yang buat aku makin sayang dengan Fx125 akun nih.

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 713
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
« Reply #34 on: 01 April , 2020, 12:37:42 PM »
<br /><br />

dulu tak hensem coverset hijau kusam...
tak laju plak tu..
ni dah hensem sikit..
payung photoshoot sawah padi sagil ayer hitam

ridwan, sawah sagil ayer hitam ni kat mana?macam best je...moto tu memang lengen la. sekarang ni saya JARANG nampak moto ni kat atas jalan lagi. ke mana ye?
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!

Offline RiduanFixxer

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
  • Popularity: +0/-0
    • View Profile
Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
« Reply #35 on: 02 April , 2020, 23:13:48 PM »
<br /><br />

dulu tak hensem coverset hijau kusam...
tak laju plak tu..
ni dah hensem sikit..
payung photoshoot sawah padi sagil ayer hitam

ridwan, sawah sagil ayer hitam ni kat mana?macam best je...moto tu memang lengen la. sekarang ni saya JARANG nampak moto ni kat atas jalan lagi. ke mana ye?

kat pekan ayer hitam, kluang tuan.. simpang belok ke kanan lepas balai bomba ayer hitam, kluang.. sekarang market naik tuan fx125 reput ni.. harga mencanak2.. sebab ada viral kat fb modi tapau r25..

Offline pirateofyoursoul

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 713
  • Popularity: +0/-0
  • OraMinggirTabrak!
    • View Profile
Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
« Reply #36 on: 03 April , 2020, 23:28:31 PM »
Suzuki ni teknogi motor yang dikeluarkan kadang mendahului zamannya. kan?
RageAGainstTheMachine!
OraMinggirTabrak!