MBC Forum Banner

Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
Pembuka Kata dari Forumer ::Sessi Pengenalan / Re: Salam Kenal Semula
« Last post by pirateofyoursoul on 09 October , 2019, 17:10:17 PM »
Salam tuan...maaf terlepas pandang...forumer lama mbc ni...tuan kat mana tu?
2
Pembuka Kata dari Forumer ::Sessi Pengenalan / Re: Salam Kenal - Bro NoX
« Last post by pirateofyoursoul on 09 October , 2019, 17:09:00 PM »
selamat datag kembali bro Nox...sama sama kita kembalikan mbc macam dulu
3
General Discussion / Re: Citer pasal Moto ku::VESPA
« Last post by pirateofyoursoul on 08 October , 2019, 16:58:27 PM »
tq bro knox kongsi info kat sini
4
General Discussion / Re: Citer pasal Moto ku::VESPA
« Last post by NoX on 08 October , 2019, 14:51:30 PM »




5
Triumph / TRIUMPH STREET TRIPLE RS 2020 - REKAAN LAMPU BAHARU, LEBIH BERKUASA!
« Last post by pirateofyoursoul on 08 October , 2019, 12:23:34 PM »
Generasi kedua motosikal Triumph Street Triple RS kini rasmi dilancarkan dengan beberapa perubahan yang dibawakan oleh Triumph demi memenuhi keperluan peraturan emisi yang semakin ketat.
Perubahan yang dibawakan dari segi luaran kebanyakannya bersifat kosmetik di mana lampu hadapan berkembar kini menerima rekaan baharu yang diintegrasikan dengan lampu nyalaan siang jenis LED.

Sekali imbas, seakan seperti kening pahlawan yang sedang marah menaikkan lagi kegarangan pada model Street Triple ini.



Tiada perubahan dibawakan pada casis, namun Triumph mendakwa model Street Triple RS ini merupakan model paling ringan di dalam kategorinya.

Sistem gantungan serta sistem pemberhentian motosikal ini dibawakan secara terus daripada model terdahulu, terdiri daripada fork hadapan terbalik Showa 41 mm, brek Brembo M50 empat piston dan cakera berkembar 310 mm.

Manakala di bahagian belakang pula membawakan penyerap hentak Ohlins STX40 boleh laras yang memegang kemas double-sided swingarm jenis gullwing dan sistem brek Brembo piston tunggal serta cakera 220 mm.



Nadi kuasa tiga silinder sebaris 765 pula telah ditala secukup rasa bagi menghasilkan anjakan kuasa sebanyak 9 peratus berbanding model terdahulu, memberikan angka rasmi 121 kuasa kuda dan 79 Nm daya kilas.

Peningkatan kuasa tersebut turut disumbangkan oleh talaan kepada respon pendikit, cam ekzos baharu yang direka untuk mengoptimasikan prestasi pertengahan putaran enjin, dan juga proses pembuatan yang lebih teliti terhadap komponen seperti crankshaft, klac dan pengimbang.

Penambahan pemangkin kedua kepada peredam membolehkan motosikal ini mencapai piawaian pelepasan emisi Euro 5.



Kuasa yang dihamburkan tersebut dikawal secara elektronik menerusi lima mod tunggangan yang disertakan iaitu Road, Rain, Sport, Track dan satu mod kustom yang boleh ditetapkan mengikut kehendak penunggang.

Kelima-lima mod tersebut boleh diakses menerusi skrin paparan TFT yang turut hadir dengan sambungan Bluetooth, aplikasi MyTriumph, serta boleh ditetapkan kepada kamera GoPro dengan mudah.



Setakat ini pihak Triumph masih belum mengumumkan harga jualan rasmi bagi model Street Triple RS 2020.



Kredit towww.careta.my
6
General Discussion / Citer pasal Moto ku::VESPA
« Last post by pirateofyoursoul on 08 October , 2019, 12:15:04 PM »

Vespa Aku Pecah Kipas
Macamana lah kipas boleh pecah, tengah ride biasa nak pergi kerja dengar bunyi “dush”. Tak pula nampak apa apa, lepas beberapa kilometer engin check lite nyala.

Motor boleh jalan lagi, cuma rasa macam berat. Terus sampai RnR Dengkil, tempat port makan sebelom masuk kerja di KLIA check apa yg patut, engin bawah seat tengok tiada apa yg leak, hangus, tercabut etc.

Intai pada fan, astaga... habis semua bilah hilang. Nak balik dalam 30 km, jadi tawakal sajalah ride slow slow berhenti 3 kali bagi enjin sejuk Alhamdullilah sampai rumah... enjin berasap asap.
Lepas sejuk injin, chk tengok kipas hancur dan case keliling dia retak, jadi pegi Naza Bikers Dream di federal highway beli kipas dan casing plastik tu.

Mak oi, mahae nya kipas RM68.00 dan case plastik RM108.00, nasib baik timing sensor berdekatan tak rosak. Kalau rosak kena beli satu set dengan coil coil sekali.

Balik rumah pasang semua, test motor ok. Alhamdullilah tiada kerosakkan lain pada Vespa ni.

















credit: bro NoX
7
Aktiviti MBC / Re: Proposal untuk test ride model Honda 2019
« Last post by pirateofyoursoul on 08 October , 2019, 12:06:45 PM »
Nampaknya pihak Honda belum bersedia untuk memberikan jawapan yang pasti untuk sesi test ride ini kali ini. Sedih juga sebab tak dapat test . Nak buat camana HONDA tu bukan company saya.
8
KTM / Re: Penampakan model baru KTM 390 Adventure
« Last post by MalayRider on 03 October , 2019, 13:15:20 PM »
comen laaaa..

Terutamanya jika mendapat aksesori kereta yang baik Akan membuat motorsikal lebih keren.
Aksesori motosikal disediakan untuk anda memilih dari pelbagai gaya dari jenama terkenal di seluruh dunia dan boleh dipercayai Dari pengalaman langsung saya sendiri Saya ingin mencadangkan laman [url][https://www.webike.my//url] Webike Malay, sebuah laman web yang menjual bahagian dan aksesori motosikal. Terkenal dan diimport dari Jepunใ Boleh dipercayai, 100 peratus pasti.
9
Suzuki / Re: SUZUKI BELANG 150 R V1
« Last post by pirateofyoursoul on 30 September , 2019, 09:22:30 AM »
salam semua... nubis belang melapor diri... baru pakai sebulan
wassalam geng...mana owner belang lain ni ... 8)
10
Pembuka Kata dari Forumer ::Sessi Pengenalan / Re: Salam kenal
« Last post by pirateofyoursoul on 30 September , 2019, 09:21:34 AM »
Salam kenal semua..baru join..ada ilmu, harap kongsikan..boleh belajar sama2 ✌🏻😅
salam kenal geng... 8)
ada masa kita FNF jom
Pages: [1] 2 3 ... 10