MBC Forum Banner

Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
Ride report / Re: Ride Report :: MBC Back To Nature Kuala Mu Ride 09 Feb - 10 Feb 2019
« Last post by aku_hehe on 22 February , 2019, 11:30:28 AM »
laa... saiful tak ajak pun..  :)
2
Yamaha / Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Last post by KawiSaibot on 22 February , 2019, 07:33:16 AM »
Geng, kalau enjin sudah "makan minyak hitam", apa kesannya eh?
 Bole citer sikit?

kena rajin check level minyak hitam, kurang kang top-up sikit..
motor pun akan rasa mendap sikit dari kebiasaan nya
adakan keadaan ini biasa bagi sesebuah motorsikal? Apa sebabnya eh? Mileage motor saya baru 75k KM.Saya tak pernah kena lak moto sebelum ini.
Piston ring maybe, tapi alang dah 75k top oberhol terus.....

Fz2014 mmg penyakit dier, yang latest 2016 keatas tak sure dah settle isu ni.....ramai kena.....better tukar ring yg elok....eg:brand RIK...

Kena pantau kerap eo, lagi2 yang kerap long distance....kena top up eo kalu kurang.......
ok boss. tq boss. semalam dah start dengar bunyi kasar pulak dari enjin. adoiii...
Huhu....mileage 75k dah kira tinggi tuuu......better buat top oberhol.....

Grind valve, adjust tappet (skru tappet better tukar, check rocker arm roller, check rumah rocker arm), oil seal valve, piston ring, check blok ada calar, check con rod....

uisk...macam komplikated je bbunyinya...aduh...saya ingat kan 75k tu normal jer
Haha....tak2...pomen bukak nanti tau mana nak kena tukar......tapi kalau enjin standard patut takdak banyak part nak kena tukar....

Kalau enjin modi memang yer kena check betul2 area head tu.....
3
Honda / Re: Honda CB 400 :: Thread # V1
« Last post by Ahmad on 21 February , 2019, 20:12:55 PM »
 :)
4
Yamaha / Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Last post by pirateofyoursoul on 21 February , 2019, 15:24:28 PM »
Geng, kalau enjin sudah "makan minyak hitam", apa kesannya eh?
 Bole citer sikit?

kena rajin check level minyak hitam, kurang kang top-up sikit..
motor pun akan rasa mendap sikit dari kebiasaan nya
adakan keadaan ini biasa bagi sesebuah motorsikal? Apa sebabnya eh? Mileage motor saya baru 75k KM.Saya tak pernah kena lak moto sebelum ini.
Piston ring maybe, tapi alang dah 75k top oberhol terus.....

Fz2014 mmg penyakit dier, yang latest 2016 keatas tak sure dah settle isu ni.....ramai kena.....better tukar ring yg elok....eg:brand RIK...

Kena pantau kerap eo, lagi2 yang kerap long distance....kena top up eo kalu kurang.......
ok boss. tq boss. semalam dah start dengar bunyi kasar pulak dari enjin. adoiii...
Huhu....mileage 75k dah kira tinggi tuuu......better buat top oberhol.....

Grind valve, adjust tappet (skru tappet better tukar, check rocker arm roller, check rumah rocker arm), oil seal valve, piston ring, check blok ada calar, check con rod....

uisk...macam komplikated je bbunyinya...aduh...saya ingat kan 75k tu normal jer
5
Yamaha / Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Last post by KawiSaibot on 21 February , 2019, 13:45:55 PM »
Geng, kalau enjin sudah "makan minyak hitam", apa kesannya eh?
 Bole citer sikit?

kena rajin check level minyak hitam, kurang kang top-up sikit..
motor pun akan rasa mendap sikit dari kebiasaan nya
adakan keadaan ini biasa bagi sesebuah motorsikal? Apa sebabnya eh? Mileage motor saya baru 75k KM.Saya tak pernah kena lak moto sebelum ini.
Piston ring maybe, tapi alang dah 75k top oberhol terus.....

Fz2014 mmg penyakit dier, yang latest 2016 keatas tak sure dah settle isu ni.....ramai kena.....better tukar ring yg elok....eg:brand RIK...

Kena pantau kerap eo, lagi2 yang kerap long distance....kena top up eo kalu kurang.......
ok boss. tq boss. semalam dah start dengar bunyi kasar pulak dari enjin. adoiii...
Huhu....mileage 75k dah kira tinggi tuuu......better buat top oberhol.....

Grind valve, adjust tappet (skru tappet better tukar, check rocker arm roller, check rumah rocker arm), oil seal valve, piston ring, check blok ada calar, check con rod....
6
Honda / Re: Honda CB 400 :: Thread # V1
« Last post by xabi14alonso on 21 February , 2019, 13:17:32 PM »
 8)
7
Ride report / Re: Ride Report :: MBC Back To Nature Kuala Mu Ride 09 Feb - 10 Feb 2019
« Last post by LUNASIA on 21 February , 2019, 10:39:45 AM »
alhamdulillah ride telah berjaya dilaksanakan dan selamat semuanya..

tahniah kepada admin2 MBC dan semua peserta....

laporan dan gambar2 semua mmg sgt menarik..

in shaa Allah nak join next trip... (klu kena dgn masanya )  hehehe
Alhamdulillah...jom geng...


ke mana tu?

 :) :) :)
saya newbies... ride jauh2...kebaih punggung...
macam tak caya je newbies hihi

hehehe betul tuan... ;) ;) ;)

teringin juga nak ride sama2 dgn otai MBC...

dulu kita pernah bertemu semasa MBC  buat ride Sarawak dulu..
kita jumpa di Kuching. 
8
alhamdulillah ride telah berjaya dilaksanakan dan selamat semuanya..

tahniah kepada admin2 MBC dan semua peserta....

laporan dan gambar2 semua mmg sgt menarik..

in shaa Allah nak join next trip... (klu kena dgn masanya )  hehehe
Alhamdulillah...jom geng...


ke mana tu?

 :) :) :)
saya newbies... ride jauh2...kebaih punggung...
macam tak caya je newbies hihi
9
Suzuki / Re: Suzuki SV650/SV1000 v -Twin
« Last post by pirateofyoursoul on 21 February , 2019, 09:53:18 AM »
Salaam tuan.. baru pakai motor rare ni. Salaam kenalan 😆👍🏻
tuan, kasi belanja gambar la sekeping dua...ini jentera legend gak ni
10
Yamaha / Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« Last post by pirateofyoursoul on 21 February , 2019, 09:50:20 AM »
Geng, kalau enjin sudah "makan minyak hitam", apa kesannya eh?
 Bole citer sikit?

kena rajin check level minyak hitam, kurang kang top-up sikit..
motor pun akan rasa mendap sikit dari kebiasaan nya
adakan keadaan ini biasa bagi sesebuah motorsikal? Apa sebabnya eh? Mileage motor saya baru 75k KM.Saya tak pernah kena lak moto sebelum ini.
Piston ring maybe, tapi alang dah 75k top oberhol terus.....

Fz2014 mmg penyakit dier, yang latest 2016 keatas tak sure dah settle isu ni.....ramai kena.....better tukar ring yg elok....eg:brand RIK...

Kena pantau kerap eo, lagi2 yang kerap long distance....kena top up eo kalu kurang.......
ok boss. tq boss. semalam dah start dengar bunyi kasar pulak dari enjin. adoiii...
Pages: [1] 2 3 ... 10