MBC Forum Banner

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - KawiSaibot

Pages: [1] 2
1
Forum bagi aku terbaik dari segi perbincangan ilmiah atau teknikal......kurang merapu...

Media sosial aku tengok dok reply merepek2 pun ada, yang tanya merapu2 pun ada....tu belum bahan membahan lagi.....

2
Errr....nak bagi cadangan taktau camner....huhu

Faktor media sosial facebook agak payah sikit generasi baru nak join forum...

Ataupun iklan@share forum mbc kat mana2 group ker...... :-\


3
Suzuki / Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
« on: 19 September , 2019, 17:38:12 PM »
<br /><br />

Salam semua, newbie sini baru beli fx125....mohon tunjuk ajar semua yer.... :)
tu dia...sifu fx dah mai dah...cuna juga kaler hijau nih...fx ni enjin sama ke dengan fxr boss?
Haha....baru nak berjinak ngan dohc oil cooled ni....



Head blok sama tak silap, blok fx leh buh slip lain, fxr buleh rebore.....gearbox pun leh salin fxr gak....ni kena otai2 explain.... :D


alalaa...boss pun boleh explain ....saya je yang tak tau pasal enjin ni...hihi...tapi betulke kalau saya cakap ada teknologi Suzuki ni yang mendahului pesaingnya...masa fxr kuar..teknologi DOHC dah ada ke untuk model lain yang bawah 150cc?
Bro otai lg kot....haha....sy jer nubis baru nak pakai motor ni....hehe

Tau sikit2 motor ni dulu dok baca thread fx dulu...

Buleh kata tech motor ni agak advance masa dier kluaq dulu, tahun 1998 era two stroke tak silap, rxz, tzm, rg110, sstwo....

Timing agak tak kena, 4 stroke ngan DOHC shim dan bucket pulak tu, time tu mostly kapcai 4 stroke masih lg SOHC ngan rocker arm....

4
Suzuki / Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
« on: 12 September , 2019, 17:29:33 PM »
<br /><br />

Salam semua, newbie sini baru beli fx125....mohon tunjuk ajar semua yer.... :)
tu dia...sifu fx dah mai dah...cuna juga kaler hijau nih...fx ni enjin sama ke dengan fxr boss?
Haha....baru nak berjinak ngan dohc oil cooled ni....



Head blok sama tak silap, blok fx leh buh slip lain, fxr buleh rebore.....gearbox pun leh salin fxr gak....ni kena otai2 explain.... :D

5
Suzuki / Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
« on: 11 September , 2019, 13:41:48 PM »
<br /><br />

Salam semua, newbie sini baru beli fx125....mohon tunjuk ajar semua yer.... :)

6
Quote
Kadang aku terfikir kenapa racing motor ni di panggil motor sport. Betul ada physical activity. tapi sebab syokkan layan the speed maybe. Tapi camana nak kekalkan fitness? apa yang korang buat eh untuk kekal fit untuk ride? fit untuk ride ni camana eh pada korang?
Betul, kalau badan tak maintain fit memang buleh terasa fatigue bila ride......tambah lagi nak layan koner.....buleh pancit oooo.....

7
General Discussion / Re: Assalamualaikum, nak tanya sikit pasal LC 135
« on: 03 March , 2019, 22:16:50 PM »
Motor baru ada warranty lagi tu....cher try bawak pi check kat yamaha centre....

8
Yamaha / Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« on: 03 March , 2019, 00:16:47 AM »
Hi geng , Salam perkenalan. Saya pakai FZ 150i Tahun 2014. Milleage day sampai 75k. Baru balik ride jauh sejauh 1200km. Minyak dah Kering separuh jalan. Dah tambah EO tapi still bunyi dah kasar. Bunyi clattering . Bunyi macam tappet. Buka enjin piston Dan blok calar. Buat top overhaul tukar block n piston set. Hantar 11 pagi siap pukul 5 petang
Hi geng...wow..cepat juga ye.
Saya punye bearing kat crankshaft pecah dlm 3-4 biji. Hihi. Siap dalam 2 hari la.
Sampai pecah bearing crank....huhu....kena oberhol tu....

9
Sembang Apa saja / Re: Kamera aksi murah
« on: 03 March , 2019, 00:14:21 AM »
Setakat ni alternatif kepada gopro aku suggest SJCAM.....not bad....

Eken H8r (igt2 lupa model) aku baru try.....video ok....cuma kualiti waterproof casing out....sampai berwap dalam tu....hampeh

Low light pulak teruk gak....haha

Tapi padan ngan rege dier....murah...

Apa2 pun sjcam the best....

Kalau berwap tu maksudnya tak waterproof la ye?
Tak berani nak konfirm, masa mula2 beli dulu test dalam hujan, ok, tapi tak check detail dalam casing tu lepas ride.....

Wap tu masa ride pagi, mgkin pertukaran cuaca sejuk@lembap ke panas.....entah ler....

10
Honda / Re: HONDA WAVE 100 - Version 1
« on: 02 March , 2019, 18:09:56 PM »
Salam geng, nak tanya, wave100r enjin sama ngan ex5?

11
Yamaha / Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« on: 02 March , 2019, 18:08:55 PM »
Agaknya berapa hari siap eh?
Hi geng , Salam perkenalan. Saya pakai FZ 150i Tahun 2014. Milleage day sampai 75k. Baru balik ride jauh sejauh 1200km. Minyak dah Kering separuh jalan. Dah tambah EO tapi still bunyi dah kasar. Bunyi clattering . Bunyi macam tappet. Buka enjin piston Dan blok calar. Buat top overhaul tukar block n piston set. Hantar 11 pagi siap pukul 5 petang
Ikut kedai gak....dalam dua hari atau 3 hari...

Tapi kalau hantar awal pagi, petang dah boleh siap.....

12
Yamaha / Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« on: 22 February , 2019, 07:33:16 AM »
Geng, kalau enjin sudah "makan minyak hitam", apa kesannya eh?
 Bole citer sikit?

kena rajin check level minyak hitam, kurang kang top-up sikit..
motor pun akan rasa mendap sikit dari kebiasaan nya
adakan keadaan ini biasa bagi sesebuah motorsikal? Apa sebabnya eh? Mileage motor saya baru 75k KM.Saya tak pernah kena lak moto sebelum ini.
Piston ring maybe, tapi alang dah 75k top oberhol terus.....

Fz2014 mmg penyakit dier, yang latest 2016 keatas tak sure dah settle isu ni.....ramai kena.....better tukar ring yg elok....eg:brand RIK...

Kena pantau kerap eo, lagi2 yang kerap long distance....kena top up eo kalu kurang.......
ok boss. tq boss. semalam dah start dengar bunyi kasar pulak dari enjin. adoiii...
Huhu....mileage 75k dah kira tinggi tuuu......better buat top oberhol.....

Grind valve, adjust tappet (skru tappet better tukar, check rocker arm roller, check rumah rocker arm), oil seal valve, piston ring, check blok ada calar, check con rod....

uisk...macam komplikated je bbunyinya...aduh...saya ingat kan 75k tu normal jer
Haha....tak2...pomen bukak nanti tau mana nak kena tukar......tapi kalau enjin standard patut takdak banyak part nak kena tukar....

Kalau enjin modi memang yer kena check betul2 area head tu.....

13
Yamaha / Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« on: 21 February , 2019, 13:45:55 PM »
Geng, kalau enjin sudah "makan minyak hitam", apa kesannya eh?
 Bole citer sikit?

kena rajin check level minyak hitam, kurang kang top-up sikit..
motor pun akan rasa mendap sikit dari kebiasaan nya
adakan keadaan ini biasa bagi sesebuah motorsikal? Apa sebabnya eh? Mileage motor saya baru 75k KM.Saya tak pernah kena lak moto sebelum ini.
Piston ring maybe, tapi alang dah 75k top oberhol terus.....

Fz2014 mmg penyakit dier, yang latest 2016 keatas tak sure dah settle isu ni.....ramai kena.....better tukar ring yg elok....eg:brand RIK...

Kena pantau kerap eo, lagi2 yang kerap long distance....kena top up eo kalu kurang.......
ok boss. tq boss. semalam dah start dengar bunyi kasar pulak dari enjin. adoiii...
Huhu....mileage 75k dah kira tinggi tuuu......better buat top oberhol.....

Grind valve, adjust tappet (skru tappet better tukar, check rocker arm roller, check rumah rocker arm), oil seal valve, piston ring, check blok ada calar, check con rod....

14
Sembang Apa saja / Re: Kamera aksi murah
« on: 20 February , 2019, 22:52:08 PM »
Setakat ni alternatif kepada gopro aku suggest SJCAM.....not bad....

Eken H8r (igt2 lupa model) aku baru try.....video ok....cuma kualiti waterproof casing out....sampai berwap dalam tu....hampeh

Low light pulak teruk gak....haha

Tapi padan ngan rege dier....murah...

Apa2 pun sjcam the best....


15
Yamaha / Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« on: 20 February , 2019, 22:47:36 PM »
Geng, kalau enjin sudah "makan minyak hitam", apa kesannya eh?
 Bole citer sikit?

kena rajin check level minyak hitam, kurang kang top-up sikit..
motor pun akan rasa mendap sikit dari kebiasaan nya
adakan keadaan ini biasa bagi sesebuah motorsikal? Apa sebabnya eh? Mileage motor saya baru 75k KM.Saya tak pernah kena lak moto sebelum ini.
Piston ring maybe, tapi alang dah 75k top oberhol terus.....

Fz2014 mmg penyakit dier, yang latest 2016 keatas tak sure dah settle isu ni.....ramai kena.....better tukar ring yg elok....eg:brand RIK...

Kena pantau kerap eo, lagi2 yang kerap long distance....kena top up eo kalu kurang.......


Pages: [1] 2