MBC Forum Banner

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - RiduanFixxer

Pages: [1]
1
Suzuki / Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
« on: 25 March , 2020, 13:22:34 PM »
hasil save web page masa zaman mbc dahulu..
 kasi pembakar semangat sikit musim PKP ni..

kredit kepada owner asal sifu alldisc

FX125 fokus ke arah keseronokan menunggang.

1. chassis twin tube - tegap dan stabil waktu cornering. tidak meliuk mcm underbone

2. monoshock - stabil waktu cornering

3. full clutch - kalau tanak main klac, beli FX110. atau bermacam jenis lain kapcai tanpa klac.

4. sistem enjin DOHC - ambik wira sbg perbandingan. enjin 4G93 yang serupa. wira 1.8 SOHC 116bhp. wira 1.8 DOHC 133bhp.

5. sistem 4 valve - pernafasan lebih baik ketika putaran enjin tinggi. jadi high revs enjin tidak semput.

6. gearbox 5 speed - tiada kapcai 4 stroke lain dgn 5 gear.

7. sistem oil cooler - menggunakan minyak enjin sahaja utk menyejukkan enjin dari dalam. tidak perlu jaga paras coolant, tak perlu risau radiator karat, tak perlu risau kipas rosak, tak perlu tengok meter temperature selalu ketika menunggang.

8. karburetor variable venturi - nak rasa bezanya? bandingkan proton saga magma dengan proton saga megavalve. model megavalve menggunakan sistem karburetor serupa. perbezaan jauh dari segi pecutan dan ekonomi.

9. bacaan meter yang lebih tepat - suzuki tak tipu wa cakap lu.

10. prestasi tinggi - top speed dlm bentuk standard antara 140-150kmh. cuma setting sprocket saja.

11. ekonomikal - 1 liter petrol utk perjalanan 40-45km (cruise 90-100kmh). full tank? kira sendiri.

12. ketahanan terbukti - bergaul dgn member FX125 dan lihat motor2 yg dah berusia 10 tahun. sbg perbandingan, nak jumpa yamaha 125Z  dan yamaha SRE/SRX thn 98/99 adalah lagi susah. padahal sama usia 10 tahun. lari masih kencang, problem rendah.

13. spare part bukan satu masalah. cuma nak cari barang tiruan susah. jadi harga parts tidak semurah brand lain yg byk barangan tiruan. tp tentang tayar, tiub, mentol, bateri, spark plug, rantai, minyak enjin semua murah macam motor lain. angin tayar pun free jugak!!

14. design yang lain dari lain. siapa yang mulakan konsep design begini?? suzuki. tahun?? 11 tahun dulu iaitu 1998.

15. risau kena curi? tidak dengan suzuki. heh heh... tiada kuasa ghaib, cuma kuasa kuda aje ada.

16. putaran enjin yang tinggi melebihi 10,000rpm. sbg perbandingan
a-honda civic type r dengan enjin i-VTEC 8,400rpm.
b- kawasaki ZXR250 4 cyl 16V 16,000rpm
c- yamaha LC135 4 valve 8,500rpm

kalau kita nak memecut dalam gear, apa yg main peranan penting? max rpm. kalau max rpm rendah kena tukar gear cepat dan hilang masa serta momentum.

Alldisc, anda telah memberi komen yang sangat tepat!
Ni yang buat aku makin sayang dengan Fx125 akun nih.

2
Suzuki / Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
« on: 25 March , 2020, 13:12:23 PM »
<br /><br />

dulu tak hensem coverset hijau kusam...
tak laju plak tu..
ni dah hensem sikit..
payung photoshoot sawah padi sagil ayer hitam

3
Sembang Apa saja / Re: Kamera aksi murah
« on: 25 March , 2020, 13:06:55 PM »
<br /><br />
ni contoh saya pasang kat big bike..
kat kapcai modi guna bracket gps holder..
tapi gagal.. sebab vibrate jadi video bergoyang... aduussss
<br /><br />

4
saya cadangkan otai atau ketua yang banyak geng ajak masuk sini
sebab kalau pentolnya selalu masuk sini pengikutnya akan follow jugak..
tapi mungkin tak berkesan sangat..
memang media sosial lain lebih berpengaruh...

5
Suzuki / Re: GSX650F Daily comfort with sport spirit
« on: 25 March , 2020, 12:54:54 PM »
ada lagi tuan..
musim PKP ni..
tinggal jejak sikit..
dah 2 tahun pakai big bike suzuki..
boleh la.. cuma susah tak ada geng sangat kat area johor ni...
huhuhuhu

6
Sembang Apa saja / Re: Kamera aksi murah
« on: 25 March , 2020, 12:48:14 PM »
Setakat ni alternatif kepada gopro aku suggest SJCAM.....not bad....

Eken H8r (igt2 lupa model) aku baru try.....video ok....cuma kualiti waterproof casing out....sampai berwap dalam tu....hampeh

Low light pulak teruk gak....haha

Tapi padan ngan rege dier....murah...

Apa2 pun sjcam the best....

yang ni saya setuju..
memang action kamera eken dgn sjcam ni kira middle class la dari segi harga dan kualiti..
nak yang baik cari go pro atau dji osmo ke hapa benda tu..
tapi harga 1k ke atas plak... aduusss.... jenuh nak kumpul modal..
yang paling suka action camera high end ni blh record 360' view...
feature tu yang best masa nak layan koner... kikikikiki

7
Suzuki / Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
« on: 25 March , 2020, 12:45:26 PM »
uihh.. dah lama tak masuk thread fx125 ni..
boring kena PKP tinggal jejak la sikit..
teringin nak pakai sejak 2010..
2016 baru dapat merasa..
boleh la buat pergi balik kerja fx125 reput ni..
standard modi je dah cukup..
tak laju sangat.. tak slow sangat

8
Suzuki / Re: GSX650F Daily comfort with sport spirit
« on: 28 April , 2018, 02:16:47 AM »
<br /><br />

Tuan pakai model yang mana ya?

Model gsxs750 yg tahun 2017 tu bang..maaf kalau x boleh masuk dalam group gsx650f ni..
isk...takda masalah tuan...model 2017? wow...model baru tu...tapi exactly yang mana satu eh? belanja la pic satu tuan
[/quote]
model ni je tuan..boleh la..impian dari bangku sekolah ingin memiliki sbk suzuki.. mohon tunjuk ajar tuan dan share teknik mengendalikan sbk suzuki ni..  ;D ;D ;D ;D ;D

9
Suzuki / Re: GSX650F Daily comfort with sport spirit
« on: 21 April , 2018, 01:15:07 AM »

Tuan pakai model yang mana ya?
[/quote]

Model gsxs750 yg tahun 2017 tu bang..maaf kalau x boleh masuk dalam group gsx650f ni..

10
Suzuki / Re: GSX650F Daily comfort with sport spirit
« on: 09 April , 2018, 11:50:51 AM »
Aslmkm bang.. saya baru pakai gsxs750.. boleh tak share info group wassap atau facebook untuk suzuki big bike.. sebab saya baru nak berjinak2 dgn big bike suzuki ni.. sebab nak bersedia untuk spare part dan aksesori motor big bike suzuki.. terima kasih..

11
Suzuki / Re: SUZUKI FXR 150
« on: 09 January , 2018, 20:42:02 PM »
Jom memeriahkan kembali Sportbike Suzuki 150cc

Terbaik ar nurman
Kena godak2 laptop sbb ada la sikit save info pasal fxr dgn fx125

12
Suzuki / Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
« on: 09 January , 2018, 20:40:28 PM »
Fuuuhh...dapat jugak jejak tapak kat sini..dulu mampu tengok je thread fx125 dgn thread fxr150

bukak thread baru fxr la cg hahaha ;D

Den bukan otai..dpt follow thread pun okay dah faris...hehehehe

13
Suzuki / Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
« on: 09 January , 2018, 19:38:38 PM »
Fuuuhh...dapat jugak jejak tapak kat sini..dulu mampu tengok je thread fx125 dgn thread fxr150

Pages: [1]