MBC Forum Banner

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - KawiSaibot

Pages: [1] 2
1
General Discussion / Re: Assalamualaikum, nak tanya sikit pasal LC 135
« on: 03 March , 2019, 22:16:50 PM »
Motor baru ada warranty lagi tu....cher try bawak pi check kat yamaha centre....

2
Yamaha / Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« on: 03 March , 2019, 00:16:47 AM »
Hi geng , Salam perkenalan. Saya pakai FZ 150i Tahun 2014. Milleage day sampai 75k. Baru balik ride jauh sejauh 1200km. Minyak dah Kering separuh jalan. Dah tambah EO tapi still bunyi dah kasar. Bunyi clattering . Bunyi macam tappet. Buka enjin piston Dan blok calar. Buat top overhaul tukar block n piston set. Hantar 11 pagi siap pukul 5 petang
Hi geng...wow..cepat juga ye.
Saya punye bearing kat crankshaft pecah dlm 3-4 biji. Hihi. Siap dalam 2 hari la.
Sampai pecah bearing crank....huhu....kena oberhol tu....

3
Sembang Apa saja / Re: Kamera aksi murah
« on: 03 March , 2019, 00:14:21 AM »
Setakat ni alternatif kepada gopro aku suggest SJCAM.....not bad....

Eken H8r (igt2 lupa model) aku baru try.....video ok....cuma kualiti waterproof casing out....sampai berwap dalam tu....hampeh

Low light pulak teruk gak....haha

Tapi padan ngan rege dier....murah...

Apa2 pun sjcam the best....

Kalau berwap tu maksudnya tak waterproof la ye?
Tak berani nak konfirm, masa mula2 beli dulu test dalam hujan, ok, tapi tak check detail dalam casing tu lepas ride.....

Wap tu masa ride pagi, mgkin pertukaran cuaca sejuk@lembap ke panas.....entah ler....

4
Honda / Re: HONDA WAVE 100 - Version 1
« on: 02 March , 2019, 18:09:56 PM »
Salam geng, nak tanya, wave100r enjin sama ngan ex5?

5
Yamaha / Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« on: 02 March , 2019, 18:08:55 PM »
Agaknya berapa hari siap eh?
Hi geng , Salam perkenalan. Saya pakai FZ 150i Tahun 2014. Milleage day sampai 75k. Baru balik ride jauh sejauh 1200km. Minyak dah Kering separuh jalan. Dah tambah EO tapi still bunyi dah kasar. Bunyi clattering . Bunyi macam tappet. Buka enjin piston Dan blok calar. Buat top overhaul tukar block n piston set. Hantar 11 pagi siap pukul 5 petang
Ikut kedai gak....dalam dua hari atau 3 hari...

Tapi kalau hantar awal pagi, petang dah boleh siap.....

6
Yamaha / Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« on: 22 February , 2019, 07:33:16 AM »
Geng, kalau enjin sudah "makan minyak hitam", apa kesannya eh?
 Bole citer sikit?

kena rajin check level minyak hitam, kurang kang top-up sikit..
motor pun akan rasa mendap sikit dari kebiasaan nya
adakan keadaan ini biasa bagi sesebuah motorsikal? Apa sebabnya eh? Mileage motor saya baru 75k KM.Saya tak pernah kena lak moto sebelum ini.
Piston ring maybe, tapi alang dah 75k top oberhol terus.....

Fz2014 mmg penyakit dier, yang latest 2016 keatas tak sure dah settle isu ni.....ramai kena.....better tukar ring yg elok....eg:brand RIK...

Kena pantau kerap eo, lagi2 yang kerap long distance....kena top up eo kalu kurang.......
ok boss. tq boss. semalam dah start dengar bunyi kasar pulak dari enjin. adoiii...
Huhu....mileage 75k dah kira tinggi tuuu......better buat top oberhol.....

Grind valve, adjust tappet (skru tappet better tukar, check rocker arm roller, check rumah rocker arm), oil seal valve, piston ring, check blok ada calar, check con rod....

uisk...macam komplikated je bbunyinya...aduh...saya ingat kan 75k tu normal jer
Haha....tak2...pomen bukak nanti tau mana nak kena tukar......tapi kalau enjin standard patut takdak banyak part nak kena tukar....

Kalau enjin modi memang yer kena check betul2 area head tu.....

7
Yamaha / Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« on: 21 February , 2019, 13:45:55 PM »
Geng, kalau enjin sudah "makan minyak hitam", apa kesannya eh?
 Bole citer sikit?

kena rajin check level minyak hitam, kurang kang top-up sikit..
motor pun akan rasa mendap sikit dari kebiasaan nya
adakan keadaan ini biasa bagi sesebuah motorsikal? Apa sebabnya eh? Mileage motor saya baru 75k KM.Saya tak pernah kena lak moto sebelum ini.
Piston ring maybe, tapi alang dah 75k top oberhol terus.....

Fz2014 mmg penyakit dier, yang latest 2016 keatas tak sure dah settle isu ni.....ramai kena.....better tukar ring yg elok....eg:brand RIK...

Kena pantau kerap eo, lagi2 yang kerap long distance....kena top up eo kalu kurang.......
ok boss. tq boss. semalam dah start dengar bunyi kasar pulak dari enjin. adoiii...
Huhu....mileage 75k dah kira tinggi tuuu......better buat top oberhol.....

Grind valve, adjust tappet (skru tappet better tukar, check rocker arm roller, check rumah rocker arm), oil seal valve, piston ring, check blok ada calar, check con rod....

8
Sembang Apa saja / Re: Kamera aksi murah
« on: 20 February , 2019, 22:52:08 PM »
Setakat ni alternatif kepada gopro aku suggest SJCAM.....not bad....

Eken H8r (igt2 lupa model) aku baru try.....video ok....cuma kualiti waterproof casing out....sampai berwap dalam tu....hampeh

Low light pulak teruk gak....haha

Tapi padan ngan rege dier....murah...

Apa2 pun sjcam the best....


9
Yamaha / Re: Yamaha Fz150i - Version 1
« on: 20 February , 2019, 22:47:36 PM »
Geng, kalau enjin sudah "makan minyak hitam", apa kesannya eh?
 Bole citer sikit?

kena rajin check level minyak hitam, kurang kang top-up sikit..
motor pun akan rasa mendap sikit dari kebiasaan nya
adakan keadaan ini biasa bagi sesebuah motorsikal? Apa sebabnya eh? Mileage motor saya baru 75k KM.Saya tak pernah kena lak moto sebelum ini.
Piston ring maybe, tapi alang dah 75k top oberhol terus.....

Fz2014 mmg penyakit dier, yang latest 2016 keatas tak sure dah settle isu ni.....ramai kena.....better tukar ring yg elok....eg:brand RIK...

Kena pantau kerap eo, lagi2 yang kerap long distance....kena top up eo kalu kurang.......


10
Yamaha / Re: Yamaha R15 V3
« on: 01 February , 2019, 07:46:31 AM »
Owhhh....sensor kat spoket kot.....

Ingat sama mcm fz2014 onwards....

Atau saiz spoket effect reading?.....huhu

11
Yamaha / Re: Yamaha R15 V3
« on: 23 January , 2019, 18:21:58 PM »
User r15 v3 kuning disini...

Mileage dah 4500km++....

Setakat ni problem ada bunyi kreok3 dekat monoshock, suspect area bushing....

Nak claim kat yamaha tak dapat, sebab depa nak check buku servis tu....

First servis kat kedai lain, servis kedua buat sendiri......

 :-[ :-[ :-[

Sekarang takdak dah bunyi tu, harap elok ler.....

Overall memang best.....VVA, slipper clutch memang terasa, buleh drop gear mcm moto3....haha
alamak...kena servis kat kedai ejen Yamaha je kan? VVA tu apa ek?
Yep...better motor baru servis kat yamaha center senang.....kot dalam warranty nak claim senang....huhu

Vva - valve variable actuation . Profile intake cam bertukar masa rpm 7500 ke atas. Rasa macam ala2 vtec la dia punya pergi  :D

Satu lagi yang best pasal motor ni, meter memang berat. Ralat tak sampai 10kmh. Ni kalau spoket standard la . Speedometer kat spoket .
Yep, lebih kurang mcm vtec, tp yang ni camshaft dier ada 3 lobe....satu exhaust, dua intake...

Lobe intake pertama ntuk low speed (aka low cam), bila atas around 7k rpm akan ada solenoid(ecu hantar signal)berfungsi tolak pin ke lobe kedua(aka high cam)...

tp lepas tukar spoket depan.. hehehe..
Lengchai....tak silap sensor kat gearbox....

12
Yamaha / Re: Yamaha R15 V3
« on: 22 January , 2019, 23:11:17 PM »
User r15 v3 kuning disini...

Mileage dah 4500km++....

Setakat ni problem ada bunyi kreok3 dekat monoshock, suspect area bushing....

Nak claim kat yamaha tak dapat, sebab depa nak check buku servis tu....

First servis kat kedai lain, servis kedua buat sendiri......

 :-[ :-[ :-[

Sekarang takdak dah bunyi tu, harap elok ler.....

Overall memang best.....VVA, slipper clutch memang terasa, buleh drop gear mcm moto3....haha

13
Modenas / Demak / Re: Kriss 100,110,120 SG
« on: 22 January , 2019, 23:07:26 PM »
Geng...ada tak service manual ct110 atau kriss120..?

Jenuh cari kat google....

Aku nyer EFI118 pening tgk part2 enjin dalam.....huhu  :-[
Enlogam ada kot...
Owhhh....thanks bro.

Setakat ni yang tau, camshaft efi118 sama ngan ct110, blok sama ngan kriss120.....

Cuma tuning injection yang pening, sistem dari company Synerject.....

Nak kena tanya modenas depa ada tak software@tools ntuk diagnostic@tuning....

14
Modenas / Demak / Re: Kriss 100,110,120 SG
« on: 10 January , 2019, 15:40:09 PM »
Geng...ada tak service manual ct110 atau kriss120..?

Jenuh cari kat google....

Aku nyer EFI118 pening tgk part2 enjin dalam.....huhu  :-[

15
Yamaha / Re: Yamaha Yz-F R25
« on: 12 September , 2018, 14:26:43 PM »
Baru2 ni kecoh pasal kes valve sopek......tengok kat facebook makin banyak pulak user yang kena.....ada yg dah buat valve clearance pun masih kena jugak.....

Adakah kualiti material valve?

Cara bawak melenjan?

Pages: [1] 2