Malaysian Bikers Community

Maklumat Teknikal dan Pengetahuan Am Tentang Motorsikal / Aksesori Motorsikal dan Penunggang => Jentera Jepun - Japanese Bike => Yamaha => Topic started by: arelane on 09 January , 2018, 19:51:16 PM

Title: Yamaha NVX 155 - Version 1
Post by: arelane on 09 January , 2018, 19:51:16 PM
Salam Sejahtera...

Sebagai pembuka kata kamu kongsikan cerita dengan skuter paling sporty di malaysia ini...


(https://i1.wp.com/pandulaju.com.my/wp-content/uploads/2017/07/Yamaha-Aerox-155-Versi-Movistar_PanduLaju-5.jpg?ssl=1)

SEPERTI diramalkan, Yamaha Hong Leong Motor (HLYM) secara rasmi memperkenalkan Yamaha NVX 155 ke pasaran tempatan. Model skuter yang dinanti-nanti ramai itu dijual pada harga RM10,500 dan turut menerima pengiktirafan sebagai Kenderaan Cekap Tenaga (EEV).
HARGA

    Yamaha NVX 155 - RM10,500 - (bukan movistar)

* Atas jalan termasuk GST, tanpa insurans dan cukai jalan


Pada Oktober tahun lalu(2016), Yamaha NVX 155 menggemparkan peminat tempatan dengan melakukan kemunculan sulung pada acara MotoGP. Ternyata kehadiran motosikal tersebut membuatkan ramai peminat skuter tidak senang duduk.

Di Indonesia, Yamaha NVX 155 (dikenali sebagai Aerox 155) didatangkan dalam tiga varian, Standard, Versi S dan S (paling premium). Namun, bagi pasaran Malaysia, Yamaha NVX 155 hanya didatangkan dalam satu varian saja - paling premium.

Aspek mekanikal, Yamaha NVX 155 menggunakan enjin sama seperti NMAX berkapasiti 155cc dengan teknologi Blue Core daripada enjin silinder tunggal 4-lejang. Hasilnya, skuter itu mampu menjana kuasa 14.8hp dan tork 14.4Nm bersama padanan sistem transmisi V-Belt automatik. Bagi kecekapan bahan api, Yamaha NVX 155 didatangkan dengan sistem Mula-Henti (Start-Stop).

(https://i2.wp.com/pandulaju.com.my/wp-content/uploads/2017/07/Yamaha-NVX-155-Malaysia-2017_PanduLaju-28.jpg?fit=1024%2C362&ssl=1)

Berikut spesifikasi lengkap Yamaha NVX 155 untuk pasaran Malaysia:

    Lampu depan dan belakang LED.
    Brek depan besar dengan Sistem Brek Anti-Kunci (ABS).
    Fork depan lebih besar bersaiz 26mm.
    Ruang simpanan bawah pelana bersaiz 25 liter - boleh muat dua helmet.
    Ruang simpanan mini berserta soket elektrik untuk mengecas telefon pintar.
    Skrin LCD 5.8 inci.
    Sistem kunci pintar (keyless) dengan imobiliser.
    Sistem Mula-Henti - membantu kecekapan bahan api dengan mematikan enjin secara automatik apabila motosikal berhenti.
    Pemegang belakang bersepadu - rekaan tampil lebih moden dan dinamik.
    Tayar tanpa tiub 110/80-14 (depan); 140/70-14 (belakang).
    Tempat penutup tangki minyak tertutup rapi dengan ciri keselamatan.
    Walaupun tampak lebih besar daripada NMAX, tetapi berat keseluruhan 11kg lebih ringan (berat Yamaha NVX 155 - 160kg).
    Panel digital sepenuhnya untuk paparan informasi seperti kelajuan, rpm, takat minyak dan operasi VVA.

(https://i1.wp.com/pandulaju.com.my/wp-content/uploads/2017/07/Yamaha-NVX-155-Malaysia-2017_PanduLaju-31.jpg?fit=1024%2C768&ssl=1)
(https://i1.wp.com/pandulaju.com.my/wp-content/uploads/2017/07/Yamaha-NVX-155-Malaysia-2017_PanduLaju-32.jpg?fit=1024%2C768&ssl=1)
(https://i0.wp.com/pandulaju.com.my/wp-content/uploads/2017/07/Yamaha-NVX-155-Malaysia-2017_PanduLaju-8.jpg?fit=1024%2C768&ssl=1)
(https://i2.wp.com/pandulaju.com.my/wp-content/uploads/2017/07/Yamaha-NVX-155-Malaysia-2017_PanduLaju-2.jpg?fit=1024%2C768&ssl=1)
SPESIFIKASI

ENJIN 155cc SOHC 4-lejang, penyejukan cecair, silinder tunggal
DIAMETER & LEJANG 58mm x 58.7mm
NISBAH MAMPATAN 10.5: 1
KUASA MAKSIMUM 11kW (15PS) @ 8,000rpm
TORK MAKSIMUM 13.8Nm @ 6,250rpm
SISTEM PENGHIDUP Elektrik
SISTEM MINYAK Suntikan bahan api
TRANSMISI V-belt automatik
PANJANG x LEBAR x TINGGI (mm) 1,990 x 700 x 1,125
JARAK RODA 1, 350mm
BERAT 118kg
KAPASITI TANGKI 4.6L
FREM

JENIS Underbone
SUSPENSI Teleskopik (depan); Lengan Ayun (belakang)
TAYAR 110/80-14M/C 53P (depan); 140/70-14M/C 62P (belakang)
BREK Cakera 230mm (depan); Dram 130mm (belakang)


source :
https://pandulaju.com.my/yamaha-nvx-155-kini-di-malaysia-harga-rm10500-seunit/#jp-carousel-35464 (https://pandulaju.com.my/yamaha-nvx-155-kini-di-malaysia-harga-rm10500-seunit/#jp-carousel-35464)
Title: Re: Yamaha NVX 155 - Version 1
Post by: rihuhs on 11 January , 2018, 15:53:16 PM
Salam Sejahtera...

Sebagai pembuka kata kamu kongsikan cerita dengan skuter paling sporty di malaysia ini...
mane laju kalau compare dengan Nmax? berbaloi tak trade in Nmax dengan NVX ni? ::)
Title: Re: Yamaha NVX 155 - Version 1
Post by: hokkageke4 on 11 January , 2018, 16:11:51 PM
Tgk pada rider, kalo berat seseorg raider kurang laju...kalo ringan seseorg rider laju sikit dr rider berat...kakakakakaka
Title: Re: Yamaha NVX 155 - Version 1
Post by: rihuhs on 11 January , 2018, 16:16:20 PM
Tgk pada rider, kalo berat seseorg raider kurang laju...kalo ringan seseorg rider laju sikit dr rider berat...kakakakakaka
syukuurr masih #duadigit  ;D ;D
Title: Re: Yamaha NVX 155 - Version 1
Post by: arelane on 12 January , 2018, 07:35:55 AM
Salam Sejahtera...

Sebagai pembuka kata kamu kongsikan cerita dengan skuter paling sporty di malaysia ini...
mane laju kalau compare dengan Nmax? berbaloi tak trade in Nmax dengan NVX ni? ::)

bak kata kawan saya dalam group wasap bernama Shuhir... NVX max top 129kmj lebih kurang gitu.... ;D ;D

jom la kita berNVX plak...wahahaha.... ::) ::)
Title: Re: Yamaha NVX 155 - Version 1
Post by: rihuhs on 12 January , 2018, 09:23:43 AM
bak kata kawan saya dalam group wasap bernama Shuhir... NVX max top 129kmj lebih kurang gitu.... ;D ;D

jom la kita berNVX plak...wahahaha.... ::) ::)

wakakaka

kalau NVX ni tank sama dengan Nmax, boleh jugak consider ;D ;D
Title: Re: Yamaha NVX 155 - Version 1
Post by: Sib on 22 January , 2018, 17:21:07 PM
salam semua, owner nubis melaporkan diri.

setelah 3 hari menggunakan nvx, ternyata power, pickup dan handling antara yang terbaik. namun, suspensi stok sangat sampah, sehingga mengurangkan keyakinan pada selekoh2

otai2 di sini boleh tak share seller2 accessories yang recommended?
Title: Re: Yamaha NVX 155 - Version 1
Post by: musbiaggi on 24 January , 2018, 10:51:20 AM
salam semua, owner nubis melaporkan diri.

setelah 3 hari menggunakan nvx, ternyata power, pickup dan handling antara yang terbaik. namun, suspensi stok sangat sampah, sehingga mengurangkan keyakinan pada selekoh2

otai2 di sini boleh tak share seller2 accessories yang recommended?
eksoba sama dgn nmax..mmg tak best...
Title: Re: Yamaha NVX 155 - Version 1
Post by: mkadzmi on 24 January , 2018, 11:12:30 AM
salam semua, owner nubis melaporkan diri.

setelah 3 hari menggunakan nvx, ternyata power, pickup dan handling antara yang terbaik. namun, suspensi stok sangat sampah, sehingga mengurangkan keyakinan pada selekoh2

otai2 di sini boleh tak share seller2 accessories yang recommended?
eksoba sama dgn nmax..mmg tak best...

ohlins kan ada...
Title: Re: Yamaha NVX 155 - Version 1
Post by: Sib on 24 January , 2018, 17:17:43 PM
salam semua, owner nubis melaporkan diri.

setelah 3 hari menggunakan nvx, ternyata power, pickup dan handling antara yang terbaik. namun, suspensi stok sangat sampah, sehingga mengurangkan keyakinan pada selekoh2

otai2 di sini boleh tak share seller2 accessories yang recommended?
eksoba sama dgn nmax..mmg tak best...

ohlins kan ada...

order dah bro, copy jer la buat masa ni  :P
Title: Re: Yamaha NVX 155 - Version 1
Post by: xabi14alonso on 01 March , 2018, 16:07:51 PM
Salam...tangki minyak after market yg lebih dari 4.4 liter tu ada siapa2 dah cuba?
Title: Re: Yamaha NVX 155 - Version 1
Post by: pirateofyoursoul on 02 March , 2018, 11:50:09 AM
Salam...tangki minyak after market yg lebih dari 4.4 liter tu ada siapa2 dah cuba?
brand apa tu bro? external tank eh?
Title: Re: Yamaha NVX 155 - Version 1
Post by: Sib on 14 March , 2018, 09:03:18 AM
Salam...tangki minyak after market yg lebih dari 4.4 liter tu ada siapa2 dah cuba?

wasalam

saya dah cuba, dan sekarang masuk 2 minggu guna. tank 8L material aluminium

mileage total : 288km / RM19.45 , RON97 , 7.98L

kesimpulan : terbaeeek  ;D
Title: Re: Yamaha NVX 155 - Version 1
Post by: pirateofyoursoul on 14 March , 2018, 12:49:42 PM
Salam...tangki minyak after market yg lebih dari 4.4 liter tu ada siapa2 dah cuba?

wasalam

saya dah cuba, dan sekarang masuk 2 minggu guna. tank 8L material aluminium

mileage total : 288km / RM19.45 , RON97 , 7.98L

kesimpulan : terbaeeek  ;D
wah...tuan...boleh letak gambar external tank tu?
Title: Re: Yamaha NVX 155 - Version 1
Post by: Sib on 16 March , 2018, 09:18:30 AM
Salam...tangki minyak after market yg lebih dari 4.4 liter tu ada siapa2 dah cuba?

wasalam

saya dah cuba, dan sekarang masuk 2 minggu guna. tank 8L material aluminium

mileage total : 288km / RM19.45 , RON97 , 7.98L

kesimpulan : terbaeeek  ;D
wah...tuan...boleh letak gambar external tank tu?

seller kata, kena potong sikit tapak. tapi, masa saya pasang tu, takde pulak potong bagai. elok2 muat je

cuma cover belah kanan tak dapat nak clip balik, tapi tak nampak ketara sangat la

Title: Re: Yamaha NVX 155 - Version 1
Post by: Ejad79 on 25 July , 2018, 01:56:46 AM
Takde sapa2 nak sembang lagi ke?
Title: Re: Yamaha NVX 155 - Version 1
Post by: pirateofyoursoul on 25 July , 2018, 08:52:54 AM
ada je boss...tapi saya bukan owner jentera ini la...ada masuk kan ATHena KE?
Title: Re: Yamaha NVX 155 - Version 1
Post by: onelegKH on 25 July , 2018, 17:50:29 PM
salam semua. errrrr... nak sembang apa tu
Title: Re: Yamaha NVX 155 - Version 1
Post by: Ejad79 on 25 July , 2018, 20:23:12 PM
ada je boss...tapi saya bukan owner jentera ini la...ada masuk kan ATHena KE?

hehe..moto pun blum dpt lagi ni haaa
Title: Re: Yamaha NVX 155 - Version 1
Post by: Ejad79 on 25 July , 2018, 20:24:29 PM
salam semua. errrrr... nak sembang apa tu
apa2 je..takpun kasi tepek gambar ke...modi ke..kat fb jenuh gak nk scroll
Title: Re: Yamaha NVX 155 - Version 1
Post by: pirateofyoursoul on 25 July , 2018, 20:25:55 PM
Laaa...ingat da kuar moto...tu bole refer sifu KH pasal performance parts untuk model ni ( dan banyak la model lain )
ada je boss...tapi saya bukan owner jentera ini la...ada masuk kan ATHena KE?

hehe..moto pun blum dpt lagi ni haaa

Sent from my SM-N9208 using Tapatalk

Title: Re: Yamaha NVX 155 - Version 1
Post by: onelegKH on 26 July , 2018, 16:43:49 PM
boleh tengok channel YouTube saya. banyak pasal NVX

www.youtube.com/onelegkh (http://www.youtube.com/onelegkh)
Title: Re: Yamaha NVX 155 - Version 1
Post by: pirateofyoursoul on 27 July , 2018, 09:06:49 AM
boleh tengok channel YouTube saya. banyak pasal NVX

www.youtube.com/onelegkh (http://www.youtube.com/onelegkh)

terima kasih sifu
Title: Re: Yamaha NVX 155 - Version 1
Post by: one0202 on 12 November , 2018, 10:22:54 AM
nak tanya geng group ni, kat mana kedai area KL ni ada ready stock NVX.
loan dah lulus, skrg proses nak cari moto je, kalau bole x nak tunggu lama....
kebanyakkan kedai kena tunggu 1-3bln....
x tahan nak pulas NVX nie.... hahaha