Malaysian Bikers Community

Maklumat Teknikal dan Pengetahuan Am Tentang Motorsikal / Aksesori Motorsikal dan Penunggang => Jentera Jepun - Japanese Bike => Yamaha => Topic started by: ollieace on 06 August , 2018, 12:57:02 PM

Title: Yamaha R15 V3
Post by: ollieace on 06 August , 2018, 12:57:02 PM
Topik untuk membincangkan tentang hal hal motor Yamaha R15 di sini
Title: Re: Yamaha R15 V3
Post by: pirateofyoursoul on 06 August , 2018, 15:47:25 PM
wah...dah ada yang keluar kan ke mesin ni?
Title: Re: Yamaha R15 V3
Post by: enlogam on 06 August , 2018, 16:48:52 PM
(https://i0.wp.com/redto-black.web.id/wp-content/uploads/2018/04/All-New-Yamaha-R15-2018-rtb-1.png?resize=860%2C400&ssl=1)

2018 YZF - R15 V3 Specification
Engine Type - 4 Stroke, SOHC, VVA
Displacement - 155cc
Cylinder Arrangement - Single Cylinder
Bore X Stroke - 58.0 x 58.7 mm
Compression Ratio - 11.6 : 1
Maximum Power -14.2 kW/10000rpm
Maximum Torque - 14.7 Nm/8500rpm
Starting System - Electric Starter
ignition System -TCI
Lubrication System - Wet Sump
Engine Oil Capacity - 1.05 Liters
Transmission Type - 6- Speed
Clutch Type -wet, Multiple, Assist & Slipper Clutch
Frame Type -Deltabox
Overall Length - 1990mm
Overall Width - 725mm
Overall Height00 - 1135mm
Minimum Ground Clearance - 160mm
Seat Height -830mm
Wet Weight -137kg
Fuel Tank Capacity - 11 Liters
Front Brake - Disc Brake
Rear Brake - Disc Brake
Front Suspension Type - Telescopic
Rear Suspension Type - Monocross
Front Tyre 100/80 - 17M/C 52P
Rear Tyre 140/70 - 17M/C 66S
Sumber HLY Malaysia

Generasi R-Suku
(https://ic.maxabout.us//misc/infographics//yamaha-r15-v1-vs-V2-vs-V3.jpg)
Title: Re: Yamaha R15 V3
Post by: enlogam on 06 August , 2018, 16:50:55 PM
wah...dah ada yang keluar kan ke mesin ni?
semoga bro han ambik sebijik ..
boleh la nak test ride hehee
Title: Re: Yamaha R15 V3
Post by: pirateofyoursoul on 06 August , 2018, 16:59:27 PM
wah...dah ada yang keluar kan ke mesin ni?
semoga bro han ambik sebijik ..
boleh la nak test ride hehee
Kikiki...tak la kot....kalau naked style mungkin juga..

Sent from my SM-N9208 using Tapatalk

Title: Re: Yamaha R15 V3
Post by: ollieace on 06 August , 2018, 18:31:28 PM
(https://thumb.ibb.co/mb2rae/uri_mh1533550643953.jpg) (https://ibb.co/mb2rae)
(https://thumb.ibb.co/neOm8z/R15_2018_2.jpg) (https://ibb.co/neOm8z)
(https://thumb.ibb.co/gHvYoz/R15_2018_1.jpg) (https://ibb.co/gHvYoz)
Title: Re: Yamaha R15 V3
Post by: pirateofyoursoul on 06 August , 2018, 19:11:04 PM
Kalau da ada yg kluar meh la FNF...bole tumpang duduk

Sent from my SM-N9208 using Tapatalk

Title: Re: Yamaha R15 V3
Post by: enlogam on 07 August , 2018, 08:59:26 AM
Kalau da ada yg kluar meh la FNF...bole tumpang duduk

Sent from my SM-N9208 using Tapatalk
xsilap sy ramai yg booking je skrg, dlm bln9 baru keluar kt kedai2
kot ada member2 yg dah booking, bolehlah share quotation korg hehee
Title: Re: Yamaha R15 V3
Post by: ollieace on 07 August , 2018, 10:44:57 AM
Mcm gtu la kedai ckp..skrg cuma boleh booking..final harga pun blm ada...moto bulan 9 br sampai

Sent from my ASUS_X00TD using Tapatalk

Title: Re: Yamaha R15 V3
Post by: ollieace on 07 August , 2018, 10:51:48 AM
Harga semasa pelancaran Rm11,988(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180807/56a4e2f1c7ad73ae0327147e78a611e8.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180807/85bf7d4b6196549123cdf999270375c6.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180807/bda21e16c27a2b902b203b95786b365a.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180807/689747d6449d8eb90d7e85d4a454795c.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180807/fe3156a1cffced5c68dbf208d1768a99.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180807/1849aaa40383e909c801adea3aa69352.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180807/93b3409cbbe33c1f547296f2d3d2760c.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180807/57f242b638ed51f22841853e4445e8d4.jpg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180807/d1a543acebed40d1d303673c157bfa44.jpg)

Sent from my ASUS_X00TD using Tapatalk

Title: Re: Yamaha R15 V3
Post by: pirateofyoursoul on 07 August , 2018, 10:56:20 AM
wah...teruja betul ollieAce ni....ni mesti dah booking tak sabar nak ride nih... ;D
Title: Re: Yamaha R15 V3
Post by: enlogam on 07 August , 2018, 15:51:56 PM
Sementara tak keluar lagi, boleh kita tengok perbezaan YZF-R15 V3 antara 3 negara; India, Indonesia dan Malaysia

(http://www.sagmart.com/other_images/yamaha-r15-v3.0-design.jpg)

(https://scontent.fkul8-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/38720886_2077996608890812_4960407581559357440_n.jpg?_nc_cat=0&oh=3a5ed4e50b64cab04fe1c3ea13fbffdc&oe=5BCA32FC)
Title: Re: Yamaha R15 V3
Post by: Tak Tahu on 10 January , 2019, 22:55:47 PM
Best weh. Kena dengan harga. Hahahaha .
Title: Re: Yamaha R15 V3
Post by: KawiSaibot on 22 January , 2019, 23:11:17 PM
User r15 v3 kuning disini...

Mileage dah 4500km++....

Setakat ni problem ada bunyi kreok3 dekat monoshock, suspect area bushing....

Nak claim kat yamaha tak dapat, sebab depa nak check buku servis tu....

First servis kat kedai lain, servis kedua buat sendiri......

 :-[ :-[ :-[

Sekarang takdak dah bunyi tu, harap elok ler.....

Overall memang best.....VVA, slipper clutch memang terasa, buleh drop gear mcm moto3....haha
Title: Re: Yamaha R15 V3
Post by: pirateofyoursoul on 23 January , 2019, 09:12:08 AM
User r15 v3 kuning disini...

Mileage dah 4500km++....

Setakat ni problem ada bunyi kreok3 dekat monoshock, suspect area bushing....

Nak claim kat yamaha tak dapat, sebab depa nak check buku servis tu....

First servis kat kedai lain, servis kedua buat sendiri......

 :-[ :-[ :-[

Sekarang takdak dah bunyi tu, harap elok ler.....

Overall memang best.....VVA, slipper clutch memang terasa, buleh drop gear mcm moto3....haha
alamak...kena servis kat kedai ejen Yamaha je kan? VVA tu apa ek?
Title: Re: Yamaha R15 V3
Post by: Tak Tahu on 23 January , 2019, 09:19:00 AM
Vva - valve variable actuation . Profile intake cam bertukar masa rpm 7500 ke atas. Rasa macam ala2 vtec la dia punya pergi  :D

Satu lagi yang best pasal motor ni, meter memang berat. Ralat tak sampai 10kmh. Ni kalau spoket standard la . Speedometer kat spoket .
Title: Re: Yamaha R15 V3
Post by: aHLengChai on 23 January , 2019, 11:58:23 AM
tp lepas tukar spoket depan.. hehehe..
Title: Re: Yamaha R15 V3
Post by: pirateofyoursoul on 23 January , 2019, 12:35:01 PM
Vva - valve variable actuation . Profile intake cam bertukar masa rpm 7500 ke atas. Rasa macam ala2 vtec la dia punya pergi  :D

Satu lagi yang best pasal motor ni, meter memang berat. Ralat tak sampai 10kmh. Ni kalau spoket standard la . Speedometer kat spoket .
wow...kalau la ada yg macam naked bike kan best..ke saya miss that?
Title: Re: Yamaha R15 V3
Post by: pirateofyoursoul on 23 January , 2019, 12:36:24 PM
tp lepas tukar spoket depan.. hehehe..
maksudnya sifu? saya tak faham. tukar spoket ke saiz yang lebih kecil ? atau ke lebih besar?
Title: Re: Yamaha R15 V3
Post by: KawiSaibot on 23 January , 2019, 18:21:58 PM
User r15 v3 kuning disini...

Mileage dah 4500km++....

Setakat ni problem ada bunyi kreok3 dekat monoshock, suspect area bushing....

Nak claim kat yamaha tak dapat, sebab depa nak check buku servis tu....

First servis kat kedai lain, servis kedua buat sendiri......

 :-[ :-[ :-[

Sekarang takdak dah bunyi tu, harap elok ler.....

Overall memang best.....VVA, slipper clutch memang terasa, buleh drop gear mcm moto3....haha
alamak...kena servis kat kedai ejen Yamaha je kan? VVA tu apa ek?
Yep...better motor baru servis kat yamaha center senang.....kot dalam warranty nak claim senang....huhu

Vva - valve variable actuation . Profile intake cam bertukar masa rpm 7500 ke atas. Rasa macam ala2 vtec la dia punya pergi  :D

Satu lagi yang best pasal motor ni, meter memang berat. Ralat tak sampai 10kmh. Ni kalau spoket standard la . Speedometer kat spoket .
Yep, lebih kurang mcm vtec, tp yang ni camshaft dier ada 3 lobe....satu exhaust, dua intake...

Lobe intake pertama ntuk low speed (aka low cam), bila atas around 7k rpm akan ada solenoid(ecu hantar signal)berfungsi tolak pin ke lobe kedua(aka high cam)...

tp lepas tukar spoket depan.. hehehe..
Lengchai....tak silap sensor kat gearbox....
Title: Re: Yamaha R15 V3
Post by: Tak Tahu on 23 January , 2019, 21:10:27 PM
Oh kat gearbox ek? Ingatkan macam belang . Huhuhi
Title: Re: Yamaha R15 V3
Post by: aHLengChai on 28 January , 2019, 11:32:49 AM
tapi ade owner R15 dah tuka spoket depan lebih kecik.. dan speedo meter sudah ralat dekat 10kmh.. dari spoket asal punya reading
Title: Re: Yamaha R15 V3
Post by: Tak Tahu on 28 January , 2019, 16:10:44 PM
Hari tu ada terbaca spoket depan up 1 Mata, bacaan meter sama dengan gps
Title: Re: Yamaha R15 V3
Post by: KawiSaibot on 01 February , 2019, 07:46:31 AM
Owhhh....sensor kat spoket kot.....

Ingat sama mcm fz2014 onwards....

Atau saiz spoket effect reading?.....huhu