Malaysian Bikers Community

Maklumat Teknikal dan Pengetahuan Am Tentang Motorsikal / Aksesori Motorsikal dan Penunggang => Jentera Jepun - Japanese Bike => Suzuki => Topic started by: mkadzmi on 09 January , 2018, 18:19:17 PM

Title: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: mkadzmi on 09 January , 2018, 18:19:17 PM
Assalamualaikum,

Marilah kembali meriahkan mbc

(https://scontent.fkul14-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/1013663_10202132215440709_1543650252_n.jpg?oh=c1d67c4ab1bbfe3a6e3a7c70871674a5&oe=5AEA2198)

(https://scontent.fkul14-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/1001271_10201316182680400_1557205022_n.jpg?oh=e69bfcd5e6ed0b3886b13ce3217953cd&oe=5AEA2B63)

(https://scontent.fkul14-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/1000017_10201317731959131_618845432_n.jpg?oh=a10ccbfdbe77165336b2cb4dce048540&oe=5AEB115F)
Title: Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: fiq apro on 09 January , 2018, 18:51:25 PM
Sproket de x bang
Title: Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: kroren2 on 09 January , 2018, 19:01:38 PM
Moto dah xde boleh joint lagi tak?
Title: Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: RiduanFixxer on 09 January , 2018, 19:38:38 PM
Fuuuhh...dapat jugak jejak tapak kat sini..dulu mampu tengok je thread fx125 dgn thread fxr150
Title: Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: Cahaya Jauh ke Timur on 09 January , 2018, 20:23:17 PM
Fuuuhh...dapat jugak jejak tapak kat sini..dulu mampu tengok je thread fx125 dgn thread fxr150

bukak thread baru fxr la cg hahaha ;D
Title: Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: hafiz zhj standard on 09 January , 2018, 20:27:39 PM
hai sy newbie.
Title: Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: Encik Best on 09 January , 2018, 20:30:14 PM
Fuuuhh...dapat jugak jejak tapak kat sini..dulu mampu tengok je thread fx125 dgn thread fxr150

bukak thread baru fxr la cg hahaha ;D


Thread baru dah buka.. Jom!
Title: Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: RiduanFixxer on 09 January , 2018, 20:40:28 PM
Fuuuhh...dapat jugak jejak tapak kat sini..dulu mampu tengok je thread fx125 dgn thread fxr150

bukak thread baru fxr la cg hahaha ;D

Den bukan otai..dpt follow thread pun okay dah faris...hehehehe
Title: Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: amadz on 09 January , 2018, 22:54:11 PM
lama tak nampak thread fx125..  :D
salam perkenalan kengkawan semua..
Title: Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: dR DiR on 09 January , 2018, 23:53:05 PM
Salam kenal.. Moto masih bernyawa... 😊 👍
Dir.. Sungkai - Ipoh
Title: Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: fardy on 10 January , 2018, 00:46:38 AM
Lampu belakang dah luruh.takde jual moto ni
Title: Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: mkadzmi on 10 January , 2018, 01:43:05 AM
Lampu belakang dah luruh.takde jual moto ni

Motor reput biasalah hahaha
Title: Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: ragers on 10 January , 2018, 07:34:04 AM
Fx moto tukun.. ada org pakai lagi ke?
Title: Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: saiful7168 on 10 January , 2018, 08:31:41 AM
Fx moto tukun.. ada org pakai lagi ke?

Tahu le da pakai Y15 sekarang...

Lampu belakang dah luruh.takde jual moto ni

Ni lagi sorang nk tertukar da ke Y15. Hahaha. lampu blkg nye hal terus nk jual motor.
Title: Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: khuzairin on 10 January , 2018, 10:54:52 AM
Salam perkenalan dari saya nubis kubis motor karat.
Title: Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: fardy on 10 January , 2018, 12:51:29 PM
bersabarlah moto tukun

Fx moto tukun.. ada org pakai lagi ke?

Tahu le da pakai Y15 sekarang...

Lampu belakang dah luruh.takde jual moto ni

Ni lagi sorang nk tertukar da ke Y15. Hahaha. lampu blkg nye hal terus nk jual motor.

moto masih hidup
Title: Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: mkadzmi on 10 January , 2018, 13:36:53 PM
(https://scontent.fkul14-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/12360008_10206920596147234_7217661896044059130_n.jpg?oh=9cb366977ffbb5df5b6c1db62b1829c9&oe=5AEA822B)
Title: Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: emanweirdodo on 10 January , 2018, 14:20:36 PM
(https://scontent.fkul14-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/12360008_10206920596147234_7217661896044059130_n.jpg?oh=9cb366977ffbb5df5b6c1db62b1829c9&oe=5AEA822B)

hai sifu
Title: Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: mkadzmi on 10 January , 2018, 14:22:03 PM
(https://scontent.fkul14-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/12360008_10206920596147234_7217661896044059130_n.jpg?oh=9cb366977ffbb5df5b6c1db62b1829c9&oe=5AEA822B)

hai sifu

hai meon...awek aku mana?
Title: Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: emanweirdodo on 10 January , 2018, 14:25:24 PM
(https://scontent.fkul14-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/12360008_10206920596147234_7217661896044059130_n.jpg?oh=9cb366977ffbb5df5b6c1db62b1829c9&oe=5AEA822B)

hai sifu

hai meon...awek aku mana?

jap xbuat lg malam kang la
Title: Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: ragers on 11 January , 2018, 14:35:07 PM
Fx moto tukun.. ada org pakai lagi ke?

Tahu le da pakai Y15 sekarang...

Lampu belakang dah luruh.takde jual moto ni

Ni lagi sorang nk tertukar da ke Y15. Hahaha. lampu blkg nye hal terus nk jual motor.

alamak abam.. hahha
Title: Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: musbiaggi on 11 January , 2018, 20:57:52 PM
Muto gapo fx nih..best ke
Title: Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: w!$mil@k on 18 January , 2018, 03:10:04 AM
(https://scontent.fkul14-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/12360008_10206920596147234_7217661896044059130_n.jpg?oh=9cb366977ffbb5df5b6c1db62b1829c9&oe=5AEA822B)

hai sifu

hai selamat berkenalan
hai meon...awek aku mana?

jap xbuat lg malam kang la
Title: Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: SofiYusof on 12 April , 2018, 14:29:59 PM
teringin betul nak pakai motor ni dulu.
minat dengan design nye.
sekarang dah guna honda future.
Title: Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: enlogam on 07 September , 2018, 16:15:35 PM
teringin betul nak pakai motor ni dulu.
minat dengan design nye.
sekarang dah guna honda future.

jual honda future .. beli fx bang
hastag minat mengatasi segalanya hehehee
lariiiiiii
Title: Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: KawiSaibot on 11 September , 2019, 13:41:48 PM
<br />(https://i.ibb.co/T4BFjsN/69557737-1577948875663759-4473705452399493120-o-1.jpg) (https://ibb.co/T4BFjsN)<br />

Salam semua, newbie sini baru beli fx125....mohon tunjuk ajar semua yer.... :)
Title: Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: pirateofyoursoul on 11 September , 2019, 16:05:33 PM
<br />(https://i.ibb.co/T4BFjsN/69557737-1577948875663759-4473705452399493120-o-1.jpg) (https://ibb.co/T4BFjsN)<br />

Salam semua, newbie sini baru beli fx125....mohon tunjuk ajar semua yer.... :)
tu dia...sifu fx dah mai dah...cuna juga kaler hijau nih...fx ni enjin sama ke dengan fxr boss?
Title: Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: KawiSaibot on 12 September , 2019, 17:29:33 PM
<br />(https://i.ibb.co/T4BFjsN/69557737-1577948875663759-4473705452399493120-o-1.jpg) (https://ibb.co/T4BFjsN)<br />

Salam semua, newbie sini baru beli fx125....mohon tunjuk ajar semua yer.... :)
tu dia...sifu fx dah mai dah...cuna juga kaler hijau nih...fx ni enjin sama ke dengan fxr boss?
Haha....baru nak berjinak ngan dohc oil cooled ni....



Head blok sama tak silap, blok fx leh buh slip lain, fxr buleh rebore.....gearbox pun leh salin fxr gak....ni kena otai2 explain.... :D
Title: Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: pirateofyoursoul on 15 September , 2019, 07:26:05 AM
<br />(https://i.ibb.co/T4BFjsN/69557737-1577948875663759-4473705452399493120-o-1.jpg) (https://ibb.co/T4BFjsN)<br />

Salam semua, newbie sini baru beli fx125....mohon tunjuk ajar semua yer.... :)
tu dia...sifu fx dah mai dah...cuna juga kaler hijau nih...fx ni enjin sama ke dengan fxr boss?
Haha....baru nak berjinak ngan dohc oil cooled ni....



Head blok sama tak silap, blok fx leh buh slip lain, fxr buleh rebore.....gearbox pun leh salin fxr gak....ni kena otai2 explain.... :D


alalaa...boss pun boleh explain ....saya je yang tak tau pasal enjin ni...hihi...tapi betulke kalau saya cakap ada teknologi Suzuki ni yang mendahului pesaingnya...masa fxr kuar..teknologi DOHC dah ada ke untuk model lain yang bawah 150cc?
Title: Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: KawiSaibot on 19 September , 2019, 17:38:12 PM
<br />(https://i.ibb.co/T4BFjsN/69557737-1577948875663759-4473705452399493120-o-1.jpg) (https://ibb.co/T4BFjsN)<br />

Salam semua, newbie sini baru beli fx125....mohon tunjuk ajar semua yer.... :)
tu dia...sifu fx dah mai dah...cuna juga kaler hijau nih...fx ni enjin sama ke dengan fxr boss?
Haha....baru nak berjinak ngan dohc oil cooled ni....



Head blok sama tak silap, blok fx leh buh slip lain, fxr buleh rebore.....gearbox pun leh salin fxr gak....ni kena otai2 explain.... :D


alalaa...boss pun boleh explain ....saya je yang tak tau pasal enjin ni...hihi...tapi betulke kalau saya cakap ada teknologi Suzuki ni yang mendahului pesaingnya...masa fxr kuar..teknologi DOHC dah ada ke untuk model lain yang bawah 150cc?
Bro otai lg kot....haha....sy jer nubis baru nak pakai motor ni....hehe

Tau sikit2 motor ni dulu dok baca thread fx dulu...

Buleh kata tech motor ni agak advance masa dier kluaq dulu, tahun 1998 era two stroke tak silap, rxz, tzm, rg110, sstwo....

Timing agak tak kena, 4 stroke ngan DOHC shim dan bucket pulak tu, time tu mostly kapcai 4 stroke masih lg SOHC ngan rocker arm....
Title: Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: pirateofyoursoul on 20 September , 2019, 16:13:19 PM
haha...
rocker arm tu saya tau tulis je
hihi
mana ada otai ke apa ke...tapi Suzuki ni memang mendahului masa teknologi dia
Title: Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: RiduanFixxer on 25 March , 2020, 12:45:26 PM
uihh.. dah lama tak masuk thread fx125 ni..
boring kena PKP tinggal jejak la sikit..
teringin nak pakai sejak 2010..
2016 baru dapat merasa..
boleh la buat pergi balik kerja fx125 reput ni..
standard modi je dah cukup..
tak laju sangat.. tak slow sangat
Title: Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: RiduanFixxer on 25 March , 2020, 13:12:23 PM
<br />(https://i.ibb.co/R7NYKfQ/81752292-2770373616318472-3983860755798687744-n.jpg) (https://ibb.co/R7NYKfQ)<br />

dulu tak hensem coverset hijau kusam...
tak laju plak tu..
ni dah hensem sikit..
payung photoshoot sawah padi sagil ayer hitam
Title: Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: RiduanFixxer on 25 March , 2020, 13:22:34 PM
hasil save web page masa zaman mbc dahulu..
 kasi pembakar semangat sikit musim PKP ni..

kredit kepada owner asal sifu alldisc

FX125 fokus ke arah keseronokan menunggang.

1. chassis twin tube - tegap dan stabil waktu cornering. tidak meliuk mcm underbone

2. monoshock - stabil waktu cornering

3. full clutch - kalau tanak main klac, beli FX110. atau bermacam jenis lain kapcai tanpa klac.

4. sistem enjin DOHC - ambik wira sbg perbandingan. enjin 4G93 yang serupa. wira 1.8 SOHC 116bhp. wira 1.8 DOHC 133bhp.

5. sistem 4 valve - pernafasan lebih baik ketika putaran enjin tinggi. jadi high revs enjin tidak semput.

6. gearbox 5 speed - tiada kapcai 4 stroke lain dgn 5 gear.

7. sistem oil cooler - menggunakan minyak enjin sahaja utk menyejukkan enjin dari dalam. tidak perlu jaga paras coolant, tak perlu risau radiator karat, tak perlu risau kipas rosak, tak perlu tengok meter temperature selalu ketika menunggang.

8. karburetor variable venturi - nak rasa bezanya? bandingkan proton saga magma dengan proton saga megavalve. model megavalve menggunakan sistem karburetor serupa. perbezaan jauh dari segi pecutan dan ekonomi.

9. bacaan meter yang lebih tepat - suzuki tak tipu wa cakap lu.

10. prestasi tinggi - top speed dlm bentuk standard antara 140-150kmh. cuma setting sprocket saja.

11. ekonomikal - 1 liter petrol utk perjalanan 40-45km (cruise 90-100kmh). full tank? kira sendiri.

12. ketahanan terbukti - bergaul dgn member FX125 dan lihat motor2 yg dah berusia 10 tahun. sbg perbandingan, nak jumpa yamaha 125Z  dan yamaha SRE/SRX thn 98/99 adalah lagi susah. padahal sama usia 10 tahun. lari masih kencang, problem rendah.

13. spare part bukan satu masalah. cuma nak cari barang tiruan susah. jadi harga parts tidak semurah brand lain yg byk barangan tiruan. tp tentang tayar, tiub, mentol, bateri, spark plug, rantai, minyak enjin semua murah macam motor lain. angin tayar pun free jugak!!

14. design yang lain dari lain. siapa yang mulakan konsep design begini?? suzuki. tahun?? 11 tahun dulu iaitu 1998.

15. risau kena curi? tidak dengan suzuki. heh heh... tiada kuasa ghaib, cuma kuasa kuda aje ada.

16. putaran enjin yang tinggi melebihi 10,000rpm. sbg perbandingan
a-honda civic type r dengan enjin i-VTEC 8,400rpm.
b- kawasaki ZXR250 4 cyl 16V 16,000rpm
c- yamaha LC135 4 valve 8,500rpm

kalau kita nak memecut dalam gear, apa yg main peranan penting? max rpm. kalau max rpm rendah kena tukar gear cepat dan hilang masa serta momentum.

Alldisc, anda telah memberi komen yang sangat tepat!
Ni yang buat aku makin sayang dengan Fx125 akun nih.
Title: Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: pirateofyoursoul on 01 April , 2020, 12:37:42 PM
<br />(https://i.ibb.co/R7NYKfQ/81752292-2770373616318472-3983860755798687744-n.jpg) (https://ibb.co/R7NYKfQ)<br />

dulu tak hensem coverset hijau kusam...
tak laju plak tu..
ni dah hensem sikit..
payung photoshoot sawah padi sagil ayer hitam

ridwan, sawah sagil ayer hitam ni kat mana?macam best je...moto tu memang lengen la. sekarang ni saya JARANG nampak moto ni kat atas jalan lagi. ke mana ye?
Title: Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: RiduanFixxer on 02 April , 2020, 23:13:48 PM
<br />(https://i.ibb.co/R7NYKfQ/81752292-2770373616318472-3983860755798687744-n.jpg) (https://ibb.co/R7NYKfQ)<br />

dulu tak hensem coverset hijau kusam...
tak laju plak tu..
ni dah hensem sikit..
payung photoshoot sawah padi sagil ayer hitam

ridwan, sawah sagil ayer hitam ni kat mana?macam best je...moto tu memang lengen la. sekarang ni saya JARANG nampak moto ni kat atas jalan lagi. ke mana ye?

kat pekan ayer hitam, kluang tuan.. simpang belok ke kanan lepas balai bomba ayer hitam, kluang.. sekarang market naik tuan fx125 reput ni.. harga mencanak2.. sebab ada viral kat fb modi tapau r25..
Title: Re: Suzuki Fx125 - Version 1 - Motor Reput
Post by: pirateofyoursoul on 03 April , 2020, 23:28:31 PM
Suzuki ni teknogi motor yang dikeluarkan kadang mendahului zamannya. kan?