Malaysian Bikers Community

Maklumat Teknikal dan Pengetahuan Am Tentang Motorsikal / Aksesori Motorsikal dan Penunggang => Continental Bike : Aprilia / BMW / Ducati /HARLEY DAVIDSON / KTM / Triumph / Royal Enfield => Benelli => Topic started by: 1010101 on 16 July , 2018, 11:17:23 AM

Title: Benelli TRK 502
Post by: 1010101 on 16 July , 2018, 11:17:23 AM
(https://www.riderchris.com/wp-content/uploads/2017/12/Benelli-TRK-502-motorcycle-Malaysian-Review-.jpg)

(https://www.riderchris.com/wp-content/uploads/2017/12/benelli-trk-502-review-english-engine-specs.png)

(https://www.riderchris.com/wp-content/uploads/2017/12/benelli-trk-502-review-english-chasis-specs.png)

(https://www.riderchris.com/wp-content/uploads/2017/12/benelli-trk-502-review-english-dimension-specs.png)

* Credit to Chris from https://www.riderchris.com/info/benelli-trk-502-malaysia-review/
Title: Re: Benelli TRK 502
Post by: pirateofyoursoul on 17 July , 2018, 09:22:05 AM
Tuan pakai model ini kah? Kasi review sikit tuan. Tq
Title: Re: Benelli TRK 502
Post by: 1010101 on 18 July , 2018, 09:08:21 AM
Tuan pakai model ini kah? Kasi review sikit tuan. Tq
Yup, dah lama stop riding, baru nak mula balik, full review boleh tngok Chris punya review

Kalu aku :

power just enough, x laju sgt & x slow sgt
berat yakmat tp bila dah jalan ok ja senang handle
seat selesa sbb lebar
mono kena adjust keras sket
QC kena improve lagi, ada isu yg x sepatutnya jadi depa kena amik perhatian mcm hos pasang terbalik etc
tank 20 liter, RON97 full refill ngan baki 1 bar cecah RM40, dapat la 360-370 km distance
ABS mmg cemerlang berapa kali dah berjaya elak kemalangan dek trafik yg menggila
full spec siap tong 3 biji dah, crash bar lagi, wind shield pun tinggi just nice

(https://image.ibb.co/jX6nuJ/IMG_20180718_073543_HDR.jpg)
Title: Re: Benelli TRK 502
Post by: pirateofyoursoul on 18 July , 2018, 09:21:36 AM
Tuan pakai model ini kah? Kasi review sikit tuan. Tq
Yup, dah lama stop riding, baru nak mula balik, full review boleh tngok Chris punya review

Kalu aku :

power just enough, x laju sgt & x slow sgt
berat yakmat tp bila dah jalan ok ja senang handle
seat selesa sbb lebar
mono kena adjust keras sket
QC kena improve lagi, ada isu yg x sepatutnya jadi depa kena amik perhatian mcm hos pasang terbalik etc
tank 20 liter, RON97 full refill ngan baki 1 bar cecah RM40, dapat la 360-370 km distance
ABS mmg cemerlang berapa kali dah berjaya elak kemalangan dek trafik yg menggila
full spec siap tong 3 biji dah, crash bar lagi, wind shield pun tinggi just nice

(https://image.ibb.co/jX6nuJ/IMG_20180718_073543_HDR.jpg)

nice bike tuan. 20 liter?wow...banyak tuh...kalau saya rasanya tak mampu nak bawak sebab berat..tapi seperti tuan cakap, nak naik memang berat tapi bila dah jalan sedap..rasanya seat height sesuai dengan saya..tak tinggi sangat..
Title: Re: Benelli TRK 502
Post by: 1010101 on 18 July , 2018, 09:34:58 AM
nice bike tuan. 20 liter?wow...banyak tuh...kalau saya rasanya tak mampu nak bawak sebab berat..tapi seperti tuan cakap, nak naik memang berat tapi bila dah jalan sedap..rasanya seat height sesuai dengan saya..tak tinggi sangat..
aku ni xla tinggi sangat tapi kaki cecah je walaupun menapak dedua belah, kalu menapak sebelah kaki pun moto x senget gak, masih selesa, banding ngan BMW GS800 rasanya GS lagi tinggi, banding ngan GS1200 dari segi besar x banyak beza, hampir sama
Title: Re: Benelli TRK 502
Post by: pirateofyoursoul on 18 July , 2018, 09:54:05 AM
Dry weight : 213 KG
Fuel reserve : 3 litres
mmmm...berat nih..tapi design cun.
Title: Re: Benelli TRK 502
Post by: 1010101 on 18 July , 2018, 09:59:30 AM
Dry weight : 213 KG
Fuel reserve : 3 litres
mmmm...berat nih..tapi design cun.
mmg bab berat ni salah satu point yg aku harap Benelli amik perhatian & improve untuk model2 akan datang, maybe sbb material depa kot, rata2 moto depa berat berbanding ngan moto lain, hatta level kapchai sekalipun, boleh banding spec sheet ngan moto lain kalu x caya

* 2 dapur ja mutu ni tapi bunyi sedap, maybe trademark Benelli rasanya
Title: Re: Benelli TRK 502
Post by: shairanm on 08 November , 2018, 12:32:02 PM
Assalammualaikum..& Selamat tengahari..maaf semua saya nie baru dlm forum nie..agak berminat dengan jentera trk502 nie..dari segi maintenancenya macammana ya..
Title: Re: Benelli TRK 502
Post by: pirateofyoursoul on 09 November , 2018, 11:13:26 AM
Assalammualaikum..& Selamat tengahari..maaf semua saya nie baru dlm forum nie..agak berminat dengan jentera trk502 nie..dari segi maintenancenya macammana ya..
wa'alaikumussalam....rasanya maintenance tu lebih kurang bike yang sama atau besar sikit cc nya boss. saya selalu fikir kan kos dari segi
1) Engine Oil
2) Tayar: kena tengok jenis tayar. Rata - rata mungkin dalam 15-25k milegae tengok kepada penggunaan dan brand tayar.
3) Sprocket
alah....pada saya ok je maintainance...cuma harga parts tu yang tak pasti..