Malaysian Bikers Community

Sembang Kedai Kopi => Sembang Apa saja => Topic started by: Ahmadghaib on 05 July , 2018, 20:46:27 PM

Title: Kamera aksi murah
Post by: Ahmadghaib on 05 July , 2018, 20:46:27 PM
Assalamualaikum...jom share ilmu korang tentang kamera aksi ni...berminat pula nk pakai...buat ikat dekat moto atau pergi bercuti...sekarang ni berlambak sgt di pasaran...go pro,sony,tom2 bandit dan sebangsawan dgnnya pon boleh kongsi kalau ada pengguna...buat masa ni yg aku tau...sjcam & eken kamera murah yg senang didapati di malaysia ni...sparepart pon senang dpt...ok...kita kongsi ye ilmu...(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180705/69c39fa86eeb2d4ae5828966a5ffa1b5.jpg)

Sent from my vivo V3 using Tapatalk

Title: Re: Kamera aksi murah
Post by: pirateofyoursoul on 07 July , 2018, 16:10:43 PM
Saya takda ilmu pasal ni tuan. Errr..ni kamera yang pasang kat helmet tu ke masa kita ride? Then camana nak lekatkan kat helmet? Ada tapak ke?
Title: Re: Kamera aksi murah
Post by: Ahmadghaib on 12 July , 2018, 02:52:13 AM
Betol la tu...nak letak fon besar sgt..dia klo beli set siap tapak n double tape..hmmm..kita tggu je la otai2 motovlog klo sudi berkongsi

Sent from my vivo V3 using Tapatalk

Title: Re: Kamera aksi murah
Post by: one0202 on 16 July , 2018, 14:18:55 PM
sy pakai model EKEN H6s. gambar memang terbaik. malam pon kira ok. cuma angle tak cukup wide kalau nak compare dengan gopro.....
Title: Re: Kamera aksi murah
Post by: pirateofyoursoul on 16 July , 2018, 14:47:25 PM
sy pakai model EKEN H6s. gambar memang terbaik. malam pon kira ok. cuma angle tak cukup wide kalau nak compare dengan gopro.....

boleh belanja gambar sekeping 2 kat sini camana nak fit kat helmet tu?
Title: Re: Kamera aksi murah
Post by: 1010101 on 18 July , 2018, 09:29:27 AM
tgh riki2 bajet action cam, HK9R, gambar cantik cuma xda stabilizer ja

* elok gak sapa2 dah ada action cam tu buat guide mcm cara setup action cam kat moto ka kat rider ka, equipment yg diperlukan, calibration ngan audio recording etc
Title: Re: Kamera aksi murah
Post by: pirateofyoursoul on 18 July , 2018, 09:31:59 AM
Kamera ni kena pasanag kat motor ke atau kat helmet ya? saya ni memang tak tau pasal ni tapi minat.
Title: Re: Kamera aksi murah
Post by: one0202 on 24 August , 2018, 12:21:28 PM
<br />(https://thumb.ibb.co/jctBxe/20180824_121519.jpg) (https://ibb.co/jctBxe)<br />

<br />(https://thumb.ibb.co/cQHMxe/20180824_121513.jpg) (https://ibb.co/cQHMxe)<br />

ni setup sy kat helmet..... lekat pakai 3M double sided tape jek.
Title: Re: Kamera aksi murah
Post by: pirateofyoursoul on 27 August , 2018, 11:46:44 AM
tak jatuh ke boss?
Title: Re: Kamera aksi murah
Post by: one0202 on 27 August , 2018, 16:46:26 PM
tak jatuh ke boss?

tak jatuh. 3M double sided tu pon agak kuat jugak. action cam tu ringan je... insyaallah tak jatuh.....
Title: Re: Kamera aksi murah
Post by: aHLengChai on 30 August , 2018, 15:25:14 PM
dia apa2 kamera ni ok je.. cuma yela kalau dh murah tu mmg kualiti lens dia ade kureng sikit la.. iso dia semua..

cuma yg perlu skg ni .. pastikan FPS (frame persecond) dia tinggi.. at least 60.. jangan beli kalau 30.. tu zmn tok kadok dah tu..

kalau 60.. mode 480/720 pun dah cantik.. tak perlu 1080..
Title: Re: Kamera aksi murah
Post by: pirateofyoursoul on 01 September , 2018, 10:47:53 AM
dia apa2 kamera ni ok je.. cuma yela kalau dh murah tu mmg kualiti lens dia ade kureng sikit la.. iso dia semua..

cuma yg perlu skg ni .. pastikan FPS (frame persecond) dia tinggi.. at least 60.. jangan beli kalau 30.. tu zmn tok kadok dah tu..

kalau 60.. mode 480/720 pun dah cantik.. tak perlu 1080..
Terima kasih bossku
Title: Re: Kamera aksi murah
Post by: one0202 on 12 September , 2018, 08:27:57 AM
tgh riki2 bajet action cam, HK9R, gambar cantik cuma xda stabilizer ja

* elok gak sapa2 dah ada action cam tu buat guide mcm cara setup action cam kat moto ka kat rider ka, equipment yg diperlukan, calibration ngan audio recording etc

itu la, nak tau gak sapa2 yang tahu macam mana nak buat audio recording pakai action cam ni. internal Mic sound tak berapa cun. action cam Eken ni takde port utk external mic macam gopro hero 4.
Title: Re: Kamera aksi murah
Post by: meor on 11 February , 2019, 21:12:58 PM
tgh memikir samada GoPro atau DJI Osmo Pocket.

Kalau GoPro combine dgn Gimbal mcm mana ye.
Title: Re: Kamera aksi murah
Post by: pirateofyoursoul on 12 February , 2019, 12:42:02 PM
tgh memikir samada GoPro atau DJI Osmo Pocket.

Kalau GoPro combine dgn Gimbal mcm mana ye.

dulu pernah dapat Gimbal. Tapi sebab tak tau guna, jusal murah murah je. rasanya macam boleh combine.
Title: Re: Kamera aksi murah
Post by: meor on 13 February , 2019, 11:54:57 AM
melepas
Title: Re: Kamera aksi murah
Post by: KawiSaibot on 20 February , 2019, 22:52:08 PM
Setakat ni alternatif kepada gopro aku suggest SJCAM.....not bad....

Eken H8r (igt2 lupa model) aku baru try.....video ok....cuma kualiti waterproof casing out....sampai berwap dalam tu....hampeh

Low light pulak teruk gak....haha

Tapi padan ngan rege dier....murah...

Apa2 pun sjcam the best....

Title: Re: Kamera aksi murah
Post by: pirateofyoursoul on 21 February , 2019, 09:48:28 AM
Setakat ni alternatif kepada gopro aku suggest SJCAM.....not bad....

Eken H8r (igt2 lupa model) aku baru try.....video ok....cuma kualiti waterproof casing out....sampai berwap dalam tu....hampeh

Low light pulak teruk gak....haha

Tapi padan ngan rege dier....murah...

Apa2 pun sjcam the best....

Kalau berwap tu maksudnya tak waterproof la ye?
Title: Re: Kamera aksi murah
Post by: KawiSaibot on 03 March , 2019, 00:14:21 AM
Setakat ni alternatif kepada gopro aku suggest SJCAM.....not bad....

Eken H8r (igt2 lupa model) aku baru try.....video ok....cuma kualiti waterproof casing out....sampai berwap dalam tu....hampeh

Low light pulak teruk gak....haha

Tapi padan ngan rege dier....murah...

Apa2 pun sjcam the best....

Kalau berwap tu maksudnya tak waterproof la ye?
Tak berani nak konfirm, masa mula2 beli dulu test dalam hujan, ok, tapi tak check detail dalam casing tu lepas ride.....

Wap tu masa ride pagi, mgkin pertukaran cuaca sejuk@lembap ke panas.....entah ler....
Title: Re: Kamera aksi murah
Post by: Jo on 27 June , 2019, 12:00:48 PM

katne nak cari SJCAm ni...kedai fizikal...cheq x pandai lazada, shopee2 nih...xde kad kredit,debit...duit buh bawah bantal
Title: Re: Kamera aksi murah
Post by: RiduanFixxer on 25 March , 2020, 12:48:14 PM
Setakat ni alternatif kepada gopro aku suggest SJCAM.....not bad....

Eken H8r (igt2 lupa model) aku baru try.....video ok....cuma kualiti waterproof casing out....sampai berwap dalam tu....hampeh

Low light pulak teruk gak....haha

Tapi padan ngan rege dier....murah...

Apa2 pun sjcam the best....

yang ni saya setuju..
memang action kamera eken dgn sjcam ni kira middle class la dari segi harga dan kualiti..
nak yang baik cari go pro atau dji osmo ke hapa benda tu..
tapi harga 1k ke atas plak... aduusss.... jenuh nak kumpul modal..
yang paling suka action camera high end ni blh record 360' view...
feature tu yang best masa nak layan koner... kikikikiki
Title: Re: Kamera aksi murah
Post by: RiduanFixxer on 25 March , 2020, 13:06:55 PM
<br />(https://i.ibb.co/FDgDXfn/31118145-1747702598585584-709584178951040970-n.jpg) (https://ibb.co/FDgDXfn)<br />
ni contoh saya pasang kat big bike..
kat kapcai modi guna bracket gps holder..
tapi gagal.. sebab vibrate jadi video bergoyang... aduussss
<br />(https://i.ibb.co/dMwc1BB/46850294-2037998606222647-7317686414735310848-n.jpg) (https://ibb.co/dMwc1BB)<br />
Title: Re: Kamera aksi murah
Post by: pirateofyoursoul on 01 April , 2020, 12:28:49 PM
<br />(https://i.ibb.co/FDgDXfn/31118145-1747702598585584-709584178951040970-n.jpg) (https://ibb.co/FDgDXfn)<br />
ni contoh saya pasang kat big bike..
kat kapcai modi guna bracket gps holder..
tapi gagal.. sebab vibrate jadi video bergoyang... aduussss
<br />(https://i.ibb.co/dMwc1BB/46850294-2037998606222647-7317686414735310848-n.jpg) (https://ibb.co/dMwc1BB)<br />

wow...bro pandai pasang sendiri ok lah....saya punye limitation sebab dah tak kuat lepas accident ni...nak juga satu hari ada modal pasang ni
Title: Re: Kamera aksi murah
Post by: RiduanFixxer on 02 April , 2020, 23:15:21 PM
sebab dah ada bracket dia tuan.. sebab tu senang diy..
boleh la ni.. cuma bracket gps holder tu kena adjust sebab vibrate kuat sangat..
atau kena tukar bracket action camera jgk la ni..