Malaysian Bikers Community

Maklumat Teknikal dan Pengetahuan Am Tentang Motorsikal / Aksesori Motorsikal dan Penunggang => Bengkel Motor => Topic started by: pirateofyoursoul on 05 February , 2018, 21:58:47 PM

Title: Minyak enjin::Ada tak yang gunakan minyak enjin RedLine?
Post by: pirateofyoursoul on 05 February , 2018, 21:58:47 PM
Geng, ada tak yang guna kan minyak enjin RedLine? Beli kat mana?
Title: Re: Minyak enjin::Ada tak yabg gunakan minyak enjin RedLine?
Post by: ^pomen_GTR^ on 07 March , 2018, 17:45:34 PM
Geng, ada tak yang guna kan minyak enjin RedLine? Beli kat mana?

sunway.. works engineering...


tapi mostly minyak kereta lah....mmg tiptop kualiti...


cuma untuk motor xpasti
Title: Re: Minyak enjin::Ada tak yabg gunakan minyak enjin RedLine?
Post by: pirateofyoursoul on 08 March , 2018, 09:57:46 AM
Saya masih lagi dalam peringkat test minyak hitam nih. Saya ada bertanya RedLIne menerusi email dan saya diberitahu boileh cover up to 20 000 kilometer. Masih ada 4000kilometer untuk saya tukar minyak. Apa yang perlu kita lihat samaada kesan penggunaan minyak hitam ini ya?Ada tips?
Title: Re: Minyak enjin::Ada tak yang gunakan minyak enjin RedLine?
Post by: -mamodd- on 15 March , 2018, 16:35:59 PM
salam dr newbie mbc dulukala..hehe.. alang2 cite pasal minyak enjin, nak bertanye la. kenapa sight glass dan besi dalam tu boleh jd kotor ek? dh masuk engine flush pn masih x hilang. selama ni pakai silkolene 15-50. cuma kali ni je tukar petronas f700. geram lak nengok org lain punye elok je bersih. masuk ni dh 2x tukar minyak hitam sejak kotoran tu muncul..

<br />(https://thumb.ibb.co/cMHh7x/IMG_20180309_195701_1520650128608.jpg) (https://ibb.co/cMHh7x)<br /><br />free picture hosting sites (https://imgbb.com/)<br />
Title: Re: Minyak enjin::Ada tak yang gunakan minyak enjin RedLine?
Post by: pirateofyoursoul on 15 March , 2018, 21:00:11 PM
salam dr newbie mbc dulukala..hehe.. alang2 cite pasal minyak enjin, nak bertanye la. kenapa sight glass dan besi dalam tu boleh jd kotor ek? dh masuk engine flush pn masih x hilang. selama ni pakai silkolene 15-50. cuma kali ni je tukar petronas f700. geram lak nengok org lain punye elok je bersih. masuk ni dh 2x tukar minyak hitam sejak kotoran tu muncul..

<br />(https://thumb.ibb.co/cMHh7x/IMG_20180309_195701_1520650128608.jpg) (https://ibb.co/cMHh7x)<br /><br />free picture hosting sites (https://imgbb.com/)<br />

Saya pun tak terfikir pasal ni tuan. Kita tunggu la kalau ada sifu yang sudi tunjuk ajar.
Title: Re: Minyak enjin::Ada tak yang gunakan minyak enjin RedLine?
Post by: -mamodd- on 22 March , 2018, 16:02:05 PM
salam dr newbie mbc dulukala..hehe.. alang2 cite pasal minyak enjin, nak bertanye la. kenapa sight glass dan besi dalam tu boleh jd kotor ek? dh masuk engine flush pn masih x hilang. selama ni pakai silkolene 15-50. cuma kali ni je tukar petronas f700. geram lak nengok org lain punye elok je bersih. masuk ni dh 2x tukar minyak hitam sejak kotoran tu muncul..

<br />(https://thumb.ibb.co/cMHh7x/IMG_20180309_195701_1520650128608.jpg) (https://ibb.co/cMHh7x)<br /><br />free picture hosting sites (https://imgbb.com/)<br />

Saya pun tak terfikir pasal ni tuan. Kita tunggu la kalau ada sifu yang sudi tunjuk ajar.

xpe2.. mekaseh bang. wait n see katenye..hehe
Title: Re: Minyak enjin::Ada tak yang gunakan minyak enjin RedLine?
Post by: Abol on 23 July , 2018, 20:47:05 PM
salam dr newbie mbc dulukala..hehe.. alang2 cite pasal minyak enjin, nak bertanye la. kenapa sight glass dan besi dalam tu boleh jd kotor ek? dh masuk engine flush pn masih x hilang. selama ni pakai silkolene 15-50. cuma kali ni je tukar petronas f700. geram lak nengok org lain punye elok je bersih. masuk ni dh 2x tukar minyak hitam sejak kotoran tu muncul..

<br />(https://thumb.ibb.co/cMHh7x/IMG_20180309_195701_1520650128608.jpg) (https://ibb.co/cMHh7x)<br /><br />free picture hosting sites (https://imgbb.com/)<br />
kaca ni kalau nak bersihakan time bukak mangkuk tu...bersihkan dengan cotton Butt tu....insyallah bersih macam beli mula2 beli dulu.
Title: Re: Minyak enjin::Ada tak yang gunakan minyak enjin RedLine?
Post by: aHLengChai on 26 June , 2019, 16:45:33 PM
ada juga yg komplen pasal isu petronas F7 ni.. seram2 juga nk beli dgn pricetag dia skang ni ade seller jual semurah rm18 je.. sedangkan ori
Title: Re: Minyak enjin::Ada tak yang gunakan minyak enjin RedLine?
Post by: pirateofyoursoul on 07 July , 2019, 00:57:43 AM
ada juga yg komplen pasal isu petronas F7 ni.. seram2 juga nk beli dgn pricetag dia skang ni ade seller jual semurah rm18 je.. sedangkan ori
apa isu dengan F7 tu bang? mungkin saya terlepas pandang...
Title: Re: Minyak enjin::Ada tak yang gunakan minyak enjin RedLine?
Post by: aHLengChai on 15 July , 2019, 08:21:43 AM
bila pakai F7 abis enjin jd kaler kuning cmtu.. berselut abis semua..