Malaysian Bikers Community

MBC di serata Malaysia => Aktiviti Hujung Minggu => Topic started by: pirateofyoursoul on 22 January , 2018, 14:30:00 PM

Title: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: pirateofyoursoul on 22 January , 2018, 14:30:00 PM
Tarikh : 27/01/2018 Sabtu
Destinasi : Air Terjun Chamang

8:00 pagi berkumpul di BHP Gombak
8:30 tayar golek
Minum pagi dekat Bentong
Minum dalam 30minit -1 jam
Lepas tu terus ke air terjun Chamang

Minyak isi di petronas bentong sebelum simpang ke air terjun chamang.
Pukul 1 berkumpul semula di masjid negeri kat pekan bentong.

Balik selepas solat zohor.

Kasi up senarai yang nak join

1) pirateofyoursoul
2)

Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: Tarmizi86 on 22 January , 2018, 20:45:16 PM
Tarikh : 27/01/2018 Sabtu
Destinasi : Air Terjun Chamang

8:00 pagi berkumpul di BHP Gombak
8:30 tayar golek
Minum pagi dekat Bentong
Minum dalam 30minit -1 jam
Lepas tu terus ke air terjun Chamang

Minyak isi di petronas bentong sebelum simpang ke air terjun chamang.
Pukul 1 berkumpul semula di masjid negeri kat pekan bentong.

Balik selepas solat zohor.

Kasi up senarai yang nak join

1) pirateofyoursoul
2) Tarmizi86
3) Syamirzal
Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: pirateofyoursoul on 26 January , 2018, 08:55:54 AM
ada sesiapa lagi yang join ? jom...kalau ada yang nak join kasi update list ye. TQ
Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: pirateofyoursoul on 29 January , 2018, 14:52:53 PM
(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/27024239_10214008076611954_1138959660514977464_o.jpg?oh=0d94d7609bf0df9738f53ac76f00403c&oe=5B1BD17C)

Report? Malam sikit ler. Tak best pun.  8)

27-01-2018 Saturday
740am : bergerak dari Seremban ke BHP Gombak. Refuel di RNR Seremban, rm10.
855am : Tiba di BHP Gombak
920am : rolled of to Bentong.
950am: tiba di Bentong dan makan bersarapan di sebuah kedai kira kira 3 km selepas exit Bentong menghala ke pusat bandar Bentong.
1215am: Tiba di Air Terjun Chamang. Malangnya air terjun ditutup dan tiada sesiapa dibenarkan melakukan aktiviti.
So dalam lebih kurang 15 minit kemudian kami pun beredar. Dalam perjalanan ke pusat bandar, kami berhenti beberapa kali untuk mengambil gambar.
Jam 1:20pm tiba di masjid jamek bandar Bentong untuk solat Zohor dan tidur sebentar.
Jam 3:56 pm kesesakan lalu lintas dari arah Genting Sempah menuju ke KL. Sebuah lori simen terbalik dan menghalang lalulintas. Terus hingga ke Gombak untuk late lunch di Simpang Tiga, Gombak.


(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/27164899_10214008077731982_3570423393540609460_o.jpg?oh=40b8a822cdf7d5cdb31c969fd9d74934&oe=5AF081AF)

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/27173361_10214008100092541_456590661690157920_o.jpg?oh=be5c27c138f1afc94ec4edff8bc52dbc&oe=5B1A7BAF)


(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/27023684_10214008101732582_2568638737609510390_o.jpg?oh=4080e75c6e77aece4b6ab93ce9dbeaa9&oe=5B2091F0)


(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/27164894_10214008097812484_104283388580893508_o.jpg?oh=0229b97f5f62083a78f96524b31344fb&oe=5B1CB49C)


(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/27164264_10214008099892536_3000203025388635960_o.jpg?oh=87e9da49d9f3f9673c8de4fc6c5ea8a0&oe=5ADF44A3)


(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/27368952_10214008097732482_7632708491586953233_o.jpg?oh=388153ce5136d0adfa287d485ae916ed&oe=5AD9A16A)

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/27625396_10214008101772583_8403097100229847326_o.jpg?oh=baf45d708692b0c4c8b874351ea65bc3&oe=5AE436A1)


(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/27369188_10214008084212144_2369181884753659948_o.jpg?oh=cb7887b77ab29cc76cb85994cf013844&oe=5ADDB36A)


(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/27503148_10214008080732057_1367542563604839974_o.jpg?oh=e9f8552a2fecf5e7e709bad9f0112110&oe=5ADC4209)


(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/27173405_10214008093932387_477111581616917529_o.jpg?oh=bc84754c8370be76cf37bd8ce917e182&oe=5AEF90B2)

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/27356411_10214008076931962_7910476532348550279_o.jpg?oh=10a42fb15cdd99069c634fadd117496b&oe=5AD9F594)


Lori simen terbalik selepas RnR Genting Sempah hala ke KL.
Ceritanya belum berakhir!






Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: antusiang on 29 January , 2018, 18:53:44 PM
best....
kipidap.......
Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: mkadzmi on 30 January , 2018, 11:30:31 AM
best....
kipidap.......

mung kan dulu hardcore AHM...bawak lah wrk tu meh aku teman ngan wln...
Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: pirateofyoursoul on 31 January , 2018, 00:51:15 AM
Sambungan dari ride report hujung minggu saya


(https://scontent.fkul4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/27336864_10214008065731682_7078941070643812468_n.jpg?oh=5837d4b4db7aed1549b1bf3312d5e6ec&oe=5B1DEFB9)

Ada sesiapa yang ada maklumat tentang tempat ini kah? Kita bole sewa penginapan kah?

Kami singgah di Simpang Tiga , Gombak untuk makan tengahari. Late Lunch actually. Kami makan di sebuah kedai Minang. Jam 541 pm kami berhenti mengisi minyak di Shell Sg Besi sebelum meneruskan perjalanan ke selatan. Selepas singgah sebentar dirumah saya, kami meneruskan perjalanan. Sekali lagi kami berhenti mengisi minyak di Shell Senawang - sebelum tol Senawang. Jam 826PM kami berhenti sekali lagi  - Tarmizi mengisi minyak dan kami bertemu seorang sahabat saya Aedy Raof untuk bersama kami meneruskan perjalanan kami ke Muar. Beliau menjadi leader kami kerana saya kurang mahir jalan-jalan di Melaka. Kami ke kedai sahabat saya - KOBAT Kerepek di Muar dan makan di gerai bersebelahan. Tuan A Acid juga meluangkan masa untuk bersama kami pada malam itu.

(https://scontent.fkul4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/26993751_10214008086252195_3958476291346421492_n.jpg?oh=398a3b64e50a1bc138fc9301e0001064&oe=5B2036A4)

Lontong goreng menjadi mangsa belasahan kelaparan....

(https://scontent.fkul4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/27336509_10214008089772283_2328694896839109093_n.jpg?oh=b7794ed22622967d2d04d0ecd9b56d5c&oe=5B1A0ABE)

Dapat tumpang duduk pun jadi lahhh...

(https://scontent.fkul4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/27459259_10214008091332322_298818285366151738_n.jpg?oh=ea8550a2959a9612d094cd00338e1855&oe=5AE0DFC6)

Cepat sangat bung balik...

(https://scontent.fkul4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/26993564_10214008076211944_2831430603726945165_n.jpg?oh=e036f4a002616424f45e75e6e6606ae9&oe=5AE97027)

Bersama Aedy, Tuan A Acid dan Tarmizi...

Lebih kurang jam 1130 PM..kami meneruskan perjalanan ke Pt Yaani , ke kg halaman saya.
Kami tiba lebih kurang jam 1 pagi.

28012018 - sunday
Jam 315 PM Kami bergerak ke Restoran Kambing 40 Hari. Tiba kira kira jam 335pm. Ramai penunggang yeng berhenti nampaknya. Sekumpulan penunggang moped dari Kota Singa baru hendak bergerak pulang ketika saya baru hendak duduk. Sempat juga berkenalan dengan salah seorang dari mereka.

Kemudian berbual pula dengan Mr Teo dan rakan rakannya yang bekerja di Singapura. Diantaranya ada yang menunggang Yamaha TMax model terbaru yang saya kira belum pernah saya terjumpa di jalanan di Malaysia. Kami meneruskan perjalanan dan mengisi minyak di stesen Petron sebelum ke tol Yong Peng Utara, dan hujan yang tidak lebat sepanjang perjalanan kami.Kami berhenti sekali lagi di RNR Air Keroh dan bertemu dengan Aris dan sahabatnya Farid yang sedang dalam perjalanan ke Kuala Lumpur. Saya mempelawa mereka untuk menunggang bersama dan jemputan tidak ditolak. Kami berhenti di "lookout point" sebelum RNR Pdas Linggi. Kami berhenti solat di RNR Pedas Linggi. Saya dan Tarmizi ingin makan malam di Doll Tomyam di Senawang, berhampiran exit Senawang.


(https://scontent.fkul4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/27540680_10214008082892111_1020379339876041584_n.jpg?oh=78670daa5b88bea7e5e04076e3d193d7&oe=5AED4B6C)

(https://scontent.fkul4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/27067343_10214008094332397_186886655219037082_n.jpg?oh=9507db35a8045a31c3477bc62e01bdec&oe=5B1AB2FF)

Mr Faiz dari Kota Singa...

(https://scontent.fkul4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/27067594_10214008091772333_787580683569499121_n.jpg?oh=b2c0c4e7db888e796c8b2151aea0a3aa&oe=5B18C172)

Steady seh!

(https://scontent.fkul4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/27066822_10214008083212119_8321606165834422109_n.jpg?oh=eefad0094608477c7e0a8d1ee1c60e86&oe=5AE1D02D)

(https://scontent.fkul4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/27459083_10214008086772208_4015118005138259142_n.jpg?oh=3c6c3cb02b71c9df9c271ed41ecd8a1b&oe=5B187560)

(https://scontent.fkul4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/27073284_10214008082932112_6021482240153090428_n.jpg?oh=000c99ab6e912bacc75c34442ccc6d44&oe=5AEA08B1)

Penat ke faiz?

(https://scontent.fkul4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/27067437_10214008081772083_6690648348331975167_n.jpg?oh=8cb3729edee9c549f96f4b9eaa922bb9&oe=5AE3AB79)

Pemandang dari atas look out point

(https://scontent.fkul4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/26993995_10214008080412049_1365930330826716522_n.jpg?oh=4fdb4ee58122f4d4f7724866a5ca8a9a&oe=5B1CBC3A)

(https://scontent.fkul4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/27072636_10214008071931837_7807734222096778672_n.jpg?oh=80cab44041851507495f1eaf726ca7b5&oe=5B1E0835)


Salam perpisahan di RnR Pedas Linggi

(https://scontent.fkul4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/27336303_10214008072211844_7489286242915980698_n.jpg?oh=2ee56ad2def2157552c366b27cadf252&oe=5AE16CCA)

Selepas makan di Doll Tomyam, kami pun bergerak balik. Tarmizi terus ke KL manakala saya ke Seremban. Cuaca hujan renyai dan sebuah lori treler tiba tiba "skidded" . nasi baik tidak menghentam kenderaan di hadapan. saya berhenti dan bertanyakan kepada pemandu treler berkenaan sama ada beliau OK atau tidak. dan jawapannya ialah OK. Maka saya pun bergerak pulang. Saya stiba di rumah kiram kira jam 1130 PM..
Sekian untuk minggu ini.
Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: pirateofyoursoul on 05 February , 2018, 14:54:54 PM
Tarikh : 03/08/2018
Destinasi : Geliga, Kemaman
Makan mee Calong.
Route : RV #1 (8:00 am)
Petronas Prima Saujana, Kajang menghala ke Lekas

RV #2 (9:00 am)
Petronas Jalan Kuala Pilah berhampiran exit Lekas.

Tayar rolled out bergerak ke Kuala Pilah 9:15 am

Route Kuala Pilah : Muadzam - Kuantan - Beserah - Geliga.
Solat zohor di masjid geliga.
Slow and steady.
Route balik : Karak.

Riders:
Pirateofyoursoul : Yamaha FZI 150
Tarmizi : Yamaha LC 135
Pian : SuperFour Revo
Zali : SuperFour Revo
Is : Yamaha MT 09
Bung Naha : SuperFour Revo
Dari Kuantan : King Li BMW GS 800
Abang Zul Versys 650

Day trip: Keluar rumah dari Seremban jam 0830am dan tiba jam 0125am. Hujan di beberapa tempat. Keadaan jalan Muadzam - Gambang masih dalam proses pelebaran. Melalui Simpang Paloh Hinai.

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/27625306_10214076678686963_8247109148337111835_o.jpg?oh=38ed19a20c023c67073fb55833ac0323&oe=5ADFE00D)

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/27624991_10214076678766965_1534597975593746011_o.jpg?oh=f8240f9af1ba4b990faaa23f1bada830&oe=5ADB1E27)

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/27625390_10214076680927019_4133111963887653232_o.jpg?oh=f17797a667e76bcdbc39e3042b0633c9&oe=5B1FB876)

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/27709568_10214076680447007_5270862150954742284_o.jpg?oh=5483dd053438afb39da6dacd33bd5382&oe=5B1CF694)

Rider MT09 paling smart.

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/27500590_10214076678726964_6914840458665377853_o.jpg?oh=9c87816810f3e61e6b3f55778a98f2fa&oe=5AE474ED)

Terima kasih king Fazly. Bergerak ke Kemaman setelah solat Zohor di Masjid AlHidayah, Jalan Gambang.

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/27503734_10214076682167050_6291515801602408044_o.jpg?oh=147da53125629b14c6e1b9828602bd12&oe=5B145FEE)

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/27748160_10214076681047022_3825876483124499566_o.jpg?oh=5ef3bc264c9fc1e51608b38988736cb3&oe=5AD919F4)

Mee calong yang dihajatkan..Sata / keropok lekor...tak sempat nak ambil gambar...

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/27500991_10214076681607036_3969578690123294880_o.jpg?oh=81c77cc20a9f515c8e18a8a508b5ff6e&oe=5AE3630A)

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/27501049_10214076682327054_4673965346446313054_o.jpg?oh=eb4cf8f2816890934e6ac7b3530e5f42&oe=5B1E69F6)

Guilty parties! Solat di Masjid Chendor - lupa nama masjid.

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/27624605_10214076680407006_9124000525653503727_o.jpg?oh=1de49c3a60092941e248ee2d4964dbf7&oe=5ADF4740)

Ensem tak kita?  :P

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/27709602_10214076678526959_1114179763887564075_o.jpg?oh=a6da5bfa5407a94640add373f80059b6&oe=5B1A4B00)

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/27625442_10214076693967345_666584845651623659_o.jpg?oh=4c25ddab1644809b8c6419eff9bfb8b1&oe=5B10DBB7)
Berhenti berjabat tangan dengan sahabat dari Kuantan..

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/27788156_10214076696047397_7189481482500862902_o.jpg?oh=e25659d073cffb03a21a062dfc64c7cd&oe=5ADB8641)

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/27501144_10214076701287528_7853181960213366493_o.jpg?oh=2663dbefd0b7c9f9e60fc70f210d1c72&oe=5ADCDAC3)

See ya next ride!
Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: antusiang on 05 February , 2018, 22:46:57 PM
ride mee calong 3hb 8? uih, back to the future ke cane tu? haha...
mung kan dulu hardcore AHM...bawak lah wrk tu meh aku teman ngan wln...
tu dulu.....
WRK rodtek nok mapuh doh mgu depang......tgu restore dl......
Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: Abol on 07 February , 2018, 23:52:14 PM
Minggu ni jom janda baik....Semoga dapat janda yg baik2 ;D ;D ;D
Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: pirateofyoursoul on 08 February , 2018, 09:05:11 AM
Minggu ni jom janda baik....Semoga dapat janda yg baik2 ;D ;D ;D

Tuan abol kasi letak detail sikit.
Date, Waktu', tentative program  boleh ke? Macam best ni.
Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: pirateofyoursoul on 08 February , 2018, 23:18:13 PM
bagi pihak tuan Abol:
Janda Baik Rimba Raid
09/02/2018

(https://scontent.fkul4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/27654394_10214104052411289_2806580727390932160_n.jpg?oh=26de91b53796aa0d69a469b658b62ea8&oe=5B1E3DFB)


(https://scontent.fkul4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/27544903_10214104052931302_8031824370755994381_n.jpg?oh=081528c35426a7bf5140bc24f135d514&oe=5B0D4401)

Apa yang Captain Nik cakap tu bol?

(https://scontent.fkul4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/27540377_10214104053211309_7138897274390771045_n.jpg?oh=bc91119768060fd9ef14bdf377dcf610&oe=5B0E5F7E)

(https://scontent.fkul4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/27657661_10214104053451315_3347074755037263511_n.jpg?oh=7395ed04797a3073b2a577057b985e8d&oe=5AE37FF7)

(https://scontent.fkul4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/27655017_10214104053811324_4330223603737489262_n.jpg?oh=70b6d7eeec01cec6a931250661b83843&oe=5B1EB300)
efjekai boleh join Dato?

(https://scontent.fkul4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/27654374_10214104054331337_6649446903585773539_n.jpg?oh=5cd40c8bec5c4096a5b73355747962f6&oe=5ADBA196)

senyum je abol..

(https://scontent.fkul4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/27540735_10214104055491366_2470286527848073407_n.jpg?oh=400da496949bb0e5ef0d87649d2fc080&oe=5B1B3C14)

siap laaa... :P

(https://scontent.fkul4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/27655456_10214104056211384_5110133680851783230_n.jpg?oh=017d6ce348d65799e1a0a7c920786839&oe=5B146F9B)

patut la kao girang abol....

Nak ikut? Baca ni...

(https://scontent.fkul4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/27540568_10214104436540892_8982218675688088172_n.jpg?oh=dd2ef528a2872d83349c290d4ed53a55&oe=5B243987)

(https://scontent.fkul4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/27545509_10214104418780448_5992665694816573596_n.jpg?oh=7f58f4b4b2a90913b1c7a3fb22f3168b&oe=5B1A7DFF)


(https://scontent.fkul4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/27655543_10214104436140882_5483019378572945748_n.jpg?oh=563ad75275067de8239b912c928b57ba&oe=5B0EC2FE)

(https://scontent.fkul4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/27867098_10214104418260435_5757273016123179883_n.jpg?oh=e9856463d3871ee3e8400d990d2c5c73&oe=5AE031EC)


(https://scontent.fkul4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/27654470_10214104417700421_3175100066162574151_n.jpg?oh=59c9d44f7b67f1bc62b3ed9bc3a47142&oe=5B167FD4)

(https://scontent.fkul4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/27545301_10214104417180408_8566586184392925280_n.jpg?oh=addd1be988e91c256d425f66bd2b06cc&oe=5B237F9A)

Ngam...PM Abol la kalau ada soalan
Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: Tarmizi86 on 09 February , 2018, 10:02:32 AM
Assalamualaikum
Jom esok 10/2/2018 sapa2 free kita short ride ke Melaka Coconut Shake Batu Berendam dan Kari Kepala Ikan Hj Rahmah.

Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: pirateofyoursoul on 09 February , 2018, 10:09:11 AM
Assalamualaikum
Jom esok 10/2/2018 sapa2 free kita short ride ke Melaka Coconut Shake Batu Berendam dan Kari Kepala Ikan Hj Rahmah.

Aduuhhh...kari kepala ikan pulakkkk....jam berapa dan nak RV mana tuan?
Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: Tarmizi86 on 09 February , 2018, 12:52:48 PM
Short ride esok 10/2/2018 ke Melaka
Jam 8:30 pagi RV di Shell Tol Sungai Besi
Tayar golek Jam 9:30 pagi.
Yang berminat boleh letak nama:
1. Tarmizi
2. Syamirzal
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: mkadzmi on 09 February , 2018, 14:47:09 PM
Short ride esok 10/2/2018 ke Melaka
Jam 8:30 pagi RV di Shell Tol Sungai Besi
Tayar golek Jam 9:30 pagi.
Yang berminat boleh letak nama:
1. Tarmizi
2. Syamirzal
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

semoga selamat pergi n pulang...InsyaAllah kalo free next time boleh join...skang rehat jap sebab cuti raya cina kawan2 ajak ke siam
Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: pirateofyoursoul on 09 February , 2018, 14:48:48 PM
Short ride esok 10/2/2018 ke Melaka
Jam 8:30 pagi RV di Shell Tol Sungai Besi
Tayar golek Jam 9:30 pagi.
Yang berminat boleh letak nama:
1. Tarmizi
2. Syamirzal
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

semoga selamat pergi n pulang...InsyaAllah kalo free next time boleh join...skang rehat jap sebab cuti raya cina kawan2 ajak ke siam

Hati hati ke Siam. Kirim air sirap bungkus 2 ikat tepi boleh?
Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: mkadzmi on 09 February , 2018, 14:54:15 PM
Short ride esok 10/2/2018 ke Melaka
Jam 8:30 pagi RV di Shell Tol Sungai Besi
Tayar golek Jam 9:30 pagi.
Yang berminat boleh letak nama:
1. Tarmizi
2. Syamirzal
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

semoga selamat pergi n pulang...InsyaAllah kalo free next time boleh join...skang rehat jap sebab cuti raya cina kawan2 ajak ke siam

Hati hati ke Siam. Kirim air sirap bungkus 2 ikat tepi boleh?

(https://scontent.fkul8-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/12705332_10207310282729155_3029390732920369930_n.jpg?oh=4f1e25df164acabea10d9c0ec1f7d495&oe=5B26AA19)
Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: pirateofyoursoul on 09 February , 2018, 14:56:37 PM
Short ride esok 10/2/2018 ke Melaka
Jam 8:30 pagi RV di Shell Tol Sungai Besi
Tayar golek Jam 9:30 pagi.
Yang berminat boleh letak nama:
1. Tarmizi
2. Syamirzal
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

semoga selamat pergi n pulang...InsyaAllah kalo free next time boleh join...skang rehat jap sebab cuti raya cina kawan2 ajak ke siam

Hati hati ke Siam. Kirim air sirap bungkus 2 ikat tepi boleh?

(https://scontent.fkul8-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/12705332_10207310282729155_3029390732920369930_n.jpg?oh=4f1e25df164acabea10d9c0ec1f7d495&oe=5B26AA19)

 :P ;D ;D
Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: pirateofyoursoul on 04 April , 2018, 17:41:48 PM
Ride Hujung Minggu : 31/03/2018 - 02/04/2018
Hujung minggu telah tiba. Kali ini saya menyertai event yang dianjurkan oleh ANSARA - Anak Sains MARA - bekas pelajar MRSM. ANSARA menyambut ulang tahun yang ke 25 dan sambutan berkenaan diadakan di MRSM Trolak. ANSARA Bikers mengambil kesempatan ini untuk berkonvoi bersama-sama ke MRSM Trolak bagi memeriahkan sambutan berkenaan. Terima kasih diucapkan kepada Presiden ANSARA Bikers, Tuan Wan Mohamed Naziran yang bertungkus lumus bagi memastikan kelancaran projek ini.

Saya berseorangan dari Seremban menuju ke RnR Sungai Buluh dimana semua penunggang akan berhimpun dan memulakan tunggangan. Hujan mengiringi perjalanan selepas saya melewati kawasan Subang. Saya tiba di RnR Sungai Buluh sekitar jam 740 AM. Selesai mengambil tshirt yang disediakan , saya sempat bertemu dengan forumer lama MBC, tuan Ashburn dan brader PCXWarrior. Mereka juga dalam perjalanan untuk 'weekend ride' ke Bagan Datoh - Kedai Kari Manaf. Tidak sempat berbual panjang kerana saya harus meneruskan perjalanan ke Trolak dan harus tiba di destinasi sekitar jam 9, mengikut jadual. In Shaa Allah ada rezeki kita ride bersama tuan AshBurn dan tuan PCXWarrior.

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29597466_10214614400409670_5372846779068420630_n.jpg?_nc_cat=0&oh=b7d9e174f6322970edb2866b2b4a2221&oe=5B30D281)

Keterujaan untuk menunggang bersama walau sedar motorsikal saya tidaklah sebesar mesin lain semakin bertambah apabila bertemu dengan sahabat lama saudara Meor yang rupanya merupakan bekas pelajar MRSM juga. Haha!

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29790532_10214614400769679_3818086908272409716_n.jpg?_nc_cat=0&oh=79055bbf66c1068d78f04b544960ca8f&oe=5B68D466)

Namun apa yang lebih menarik perhatian saya ialah kehadiran beberapa mesin legenda yang cukup susah dilihat di era ini.

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29683403_10214614399969659_1600754137343111508_n.jpg?_nc_cat=0&oh=49f3b7f18036acff8829280b505f4178&oe=5B65AB7D)

Sekitar jam 830AM saya pun berhajat untuk meneruskan perjalanan. Ingatkan tiada yang sudi ride bersama dengan saya yang menunggang efjekai ( nama lain bagi Yamaha FZ150i saya), rupanya saudara Meor dan 2 orang yang lain ( maaf saya terlupa nama ) sudi ride bersama. " Jangan takut Han...hujan ni...saya tak bawa laju"..- Meor . Dan beliau membuktikannya. Risau juga andai beliau merasa bosan menunggang bersama efjekai. Kami berempat selamat tiba di MRSM Trolak sekitar jam 0900 AM . Dan selepas itu saya 'hilang dalam ngauman enjin mesin mesin besar yang berkumpul bagi memeriahkan sambutan.

Kami berkumpul di kawasan foodcourt berhampiran sebelum berarak bersama ANSARA Cyclist ke MRSM Trolak. Hujan telah berhenti dan suasana semakin hangat. Apabila perarakan berhenti di pintu masuk utama MRSM, saya mengambil kesempatan untuk beramah mesra bersama para penunggang. Oppss...tidak sangka terjumpa dengan sifu lama Tuan SuperYan..

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29792683_10214614400209665_2858169954835863596_n.jpg?_nc_cat=0&oh=5d90e63d92f08e314fca6a011c10fbfd&oe=5B70DCA5)

Di kawasan lapang bersebelahan foodcourt sebelum perarakan bermula. Efjekai tumpang parking sebelah ya tuan Meor.

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29793608_10214614401129688_3428518771071078440_n.jpg?_nc_cat=0&oh=aa2f2d12363134610795f7dd3ccd1762&oe=5B31BD95)

Sedang bersiap untuk memulakan perarakan ke MRSM.

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29793448_10214614401329693_1543509769226924081_n.jpg?_nc_cat=0&oh=88fafec8216ce56d2e23b492911d38ac&oe=5B2AA94F)

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29695553_10214614401769704_8518572234203865535_n.jpg?_nc_cat=0&oh=ec17188599eb88e0ba318e4549b8b14c&oe=5B32B1DF)

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29595453_10214614401969709_3135407105762887357_n.jpg?_nc_cat=0&oh=542ccb72308d86aaaec4ed00bcae331a&oe=5B72C7F8)

Rilek je brader ni...

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29594694_10214614402169714_1586113200519345771_n.jpg?_nc_cat=0&oh=1c0d063269dd572d6d308bebed0e173d&oe=5B6BD3AC)

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29595256_10214614402369719_3583946624818190697_n.jpg?_nc_cat=0&oh=51e2cde94788c378006d846eda6f1ca8&oe=5B685BE6)
Antara penunggang bekas pelajar MRSM Muar...tuan Hairul.

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/30123993_10214614402729728_2775437930897152832_n.jpg?_nc_cat=0&oh=aca786fc3624d2d79190681cc15fe0fc&oe=5B69469C)

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29790363_10214614403129738_2066704510732210048_n.jpg?_nc_cat=0&oh=1203160a3fe7ce8ba7b8fde7a349d97f&oe=5B3925DD)

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/16864809_10214614403729753_1212288456791140363_n.jpg?_nc_cat=0&oh=06c4edb3e08a7f3567bf3b4d3a3775f9&oe=5B65A7E6)
Kami je yang menunggang motor kecil.... :D

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/19146066_10214614404009760_1249709616364191876_n.jpg?_nc_cat=0&oh=8b3458ad55c887bb58dcd6f16e081da2&oe=5B6898B4)

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/18222621_10214614404329768_8560251240039905017_n.jpg?_nc_cat=0&oh=e1703f0b20e635a44cacadff6d0ee66b&oe=5B62A778)

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/19059615_10214614404569774_1127702257210794540_n.jpg?_nc_cat=0&oh=bf6b63c4f89f01cd3ef4a22b8fd8d58b&oe=5B382DDD)
Bersama dengan tuan Meor dan sifu SuperYan. Rasanya dah lebih 10 tahun borak dalam forum, ini kali pertama jumpa dengan sifu SuperYan.

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29793010_10214614409929908_6642992843323608284_n.jpg?_nc_cat=0&oh=fc49a23cdede122d1f7bb6d6620bb503&oe=5B331CAA)
Bang, efjekai ikut sekali boleh?  8)




Acara sambutan kali ini dihadiri dengan wakil wakil ANSARA dari seluruh negara. Antara intipati ucapan yang menarik perhatian dan terakam di sanubari saya ialah satu ayat - Memelihara peribadi, Memulihara pertiwi. Tampak mudah namun penuh pengertian disebaliknya. Mendengar ucapan seakan merentas masa membawa saya ke zaman persekolahan.

Selepas upacara selesai dan kebanyakan penunggang sudah pun pulang ke destinasi masing - masing, saya bersama sahabat Tuan Hairul, ingin melepak bersama dan kami ke foodcourt FELDA bersebelahan dengan MRSM. Terdahulu saya sudah berjanji untuk menyertai tuan Suzani . Beliau akan menunggang ke kampung halamnnya di Kg Gajah.Akan tetapi kerana short notice maka kami terpisah dan beliau hanya menyedari SMS kiriman saya selepas beliau tiba di rumah keluarganya di Kg Gajah. Dengan jemputan dari beliau agar saya dapat singgah di rumah keluarganya , untuk walau sekadar secawan teh tarik, saya pun meneruskan tunggangan bersendirian. Oh Ya! Tiada perancangan didalam ride saya kali ini, maka saya pun terfikir untuk ke Ipoh bagi bertemu dengan sahabat lama dan forumer yang tidak pernah bersua.

Ride kali ini adalah sesuatu yang berbeza bagi saya di mana saya hanya berseorangan, tiada rancangan yang jelas dan tiada peta didalam genggaman. Ride untuk sesat!. Cuaca yang agak mendung mengiringi perjalanan saya ke Langkap dan turunlah hujan dengan lebat. Pertama kali menyaksikan kabel elektrik berbuai selepas dentuman guruh yang amat kuat, saya pun mengambil keputusan untuk berhenti di stesen minyak BHP Kg Koh Sim.

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29790910_10214614405049786_4844374356901939035_n.jpg?_nc_cat=0&oh=4a164b1bffdcdbba7f5cd0d085f95361&oe=5B75343F)
Jarang kelihatan di Johor. Gambar diambil sekitar jam 1648.

Sekitar jam 515 pm dan cuaca pun sudah semakin reda, saya pun meneruskan tunggangan. Takut juga dengan petir dan guruh . Melalui kawasan bendang yang luas terbentang, saya pun berhenti sebentar untuk menikmati pemandangan walaupun hujan masih rintik - rintik.

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29790103_10214614405369794_3400051060085137620_n.jpg?_nc_cat=0&oh=06c13461af81ff1da049e30b3f0dcbfd&oe=5B27E82D)

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29683417_10214614405729803_2998680144422597354_n.jpg?_nc_cat=0&oh=056caf1f7e10f8bd1faa3822259c8e78&oe=5B6C18CF)

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29695396_10214614406129813_6208243500700005651_n.jpg?_nc_cat=0&oh=e1cd623d34012575473dfe3a44e46492&oe=5B3117F8)

Jam 1755 melewati kawasan Chenderong Balai apabila saya terpandang sebuah signboard.

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29792095_10214614406369819_8473524871665239756_n.jpg?_nc_cat=0&oh=7111076fae27d0189022ab3dadef4697&oe=5B6999B6)

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29694658_10214614406689827_8168996363944119494_n.jpg?_nc_cat=0&oh=ea253d56148fb0676d6f5b8e90e261d3&oe=5B6BD6DA)

Semakin menghampiri kawasan Kg Gajah, semakin banyak papan tanda yang mengundang banyak pertanyaan. Kali ini saya tidak punya kesempatan tetapi jika ada rezeki, pasti saya akan singgah menelusuri jalan kenangan ini yang mencatatkan pelbagai sejarah.

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/11209510_10214614407049836_624371907998527877_n.jpg?_nc_cat=0&oh=473c0100654e91e63ea6c93779638d43&oe=5B36CB23)

Melewati Kg Pulau Gajah ( berhampiran dengan papan tanda diatas ) membuat saya agak keliru. Mungkinkah saya sudah terlepas Kg Gajah atau bagaimana? Setelah menghubungi Tuan Suzani dan dengan arahan yang jelas, saya meneruskan perjalanan.

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29595464_10214614407809855_7778785309261034691_n.jpg?_nc_cat=0&oh=6d506d4bf63ac689fe107b00f74d9237&oe=5B337121)

Saya tiba di rumah keluarga tuan Suzani kira kira jam 1845. Hujan sudah berhenti namun kebasahan yang menimpan membuat saya sedikit menggigil. Pucuk dicita, ulam mendatang apabila dihidangkan dengan teh panas dan kuih tradisional Perak ( saya beranggapan sedemikin kerana saya tidak pernah menemuinya di tempat lain). Apa lagi...

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29597467_10214614407289842_6371222489682265055_n.jpg?_nc_cat=0&oh=8a1aeeb3777dddd922ef2ed406262e29&oe=5B6C217D)

Rehat kejap! Artikel akan bersambung!









Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: pirateofyoursoul on 04 April , 2018, 23:48:23 PM
Rumah keluarga Tuan Suzani terletak bersebelahan surau Tok Embin. Kedudukan surau yang agak dekat dengan jalan besar tetapi sedikit mengelirukan saya makanya saya terlajak hampir 1 kilometer sebelum berpatah balik dan kelihatan Tuan Suzani sudah menunggu di hadapan rumah. Ini merupakan kali kedua pertemuan kami. Akan tetapi kemesraan yang terserlah membuat saya tidak kekok atau segan sepanjang berada dirumah keluarganya. Berulang kali saya mengingatkan beliau agar tidak bersusah payah dan takut seandainya kehadiran saya akan menyusahkan keluarga beliau. Selesai solat, sekali lagi saya dijamu dengan pelbagai lauk pauk yang disediakan. Ribuan terima kasih saya ucapkan kepada Tuan Suzani dan keluarganya kerana sudi menerima kehadiran saya dan melayan dengan penuh rasa kekeluargaan. Saya pasti akan kembali lagi ke rumah jika diizinkan Allah untuk merasai lagi keenakan masakan ibu Tuan Suzani.

Jam 2200 saya memulakan perjalanan ke Ipoh. Saya diberitahu saya akan melalui Batu Gajah. Cuaca hujan dan keadaan gelap. Saya telah berhenti di stesen Shell (lupa nama tempatnya). Di sana saya bertanya kepada Zul tentang perjalanan yang akan saya tempuh. Saya diberitahu saya akan menempuh jalan yang gelap dan beliau menawarkan untuk membantu menunjukkan jalan sehingga ke satu simpang di mana kami akan berpisah. Saya mengikut nasihat beliau untuk mengikuti route ke Simpang Pulai melalui  Kellie's Castle - Taman Herba sebelum saya ke Ipoh.

Sekitar jam 0030 malam saya selamat check in di Abby Hotel. Hotel ini menyediakan kemudahan hostel serendah rm30 semalam akan tetapi untuk tidak mengganggu mereka yang terlebih dahulu check in maka saya mengambil keputusan untuk mengambil sebuah bilik dengan kadar rm70. Hotel ini menyediakan kemudahan wifi dan sarapan pagi di level rooftop.

01042018 Ahad.
Saya telah menghubungi kawan lama , Indra dan beliau mempunyai masa terluang. Beliau menjemput saya di hotel dan membawa saya ke sebuah tempat makan - Vegas di Canning Garden. Awalnya beliau ingin membawa saya ke Hollywood, tetapi keadaan yang terlalu sesak menyebabkan kami berubah fikiran.

Bertemu denganteman lama adalah suatu peluang yang tidak mahu dibazirkan. Kami berbual tentang pelbagai perkara dan beliau sempat memberitahu saya tentang projek motonya - BRAT style! Tidak sabar untuk melihat hasilnya nanti. Kami ke Masjid Negeri berhampiran dengan IPK Perak.
Kami berpisah dan akan bertemu kembali malam nanti.

Sekitar jam 2200, kami bertemu di Nasi Goreng Udang stall yang terletak berhampiran dengan ibu pejabat BSN Perak. Kegagalan saya mengenalpasti lokasi menyebabkan seorang forumer tidak dapat bertemu dengan saya. Nasi Goreng Udang? Memang berbaloi untuk harga hanya RM16 sepinggan. Kemudian kami menyambung perbualan kami di bilik hotel sehingga jam 0130.

Sebelum itu pada sebelah petang, saya memberanikan diri untuk meronda di sekitar Ipoh. Bagi saya, ada banyak jalan raya di Ipoh yang tidak mempunyai signboard ( atau adakah saya yang terlepas pandang?).Dengan itu banyak kali la saya terpaksa berhenti untuk bertanya kepada mereka yang sempat saya jumpa - walaupun dibantu oleh Google Maps.

02042018 Isnin.
Ah...masih lagi bercuti dan hari ini saya harus pulang ke Seremban. Sekali lagi sahabat saya Indra datang ke hotel . Tetapi kali ini beliau datang menunggang motorsikal. Maka kami pun menuju ke Canning Garden sekali lagi untuk ke Hollywood. Malangnya, kedai berkenaan ditutup. Sebelum itu kami ke Sungai Rokam ke gerai yang menjuual mee kari. Rezeki kami bukan disitu nampaknya apabila mee telah habis.Beliau menunggang bersama saya hingga ke Rokam dan saya meneruskan perjalanan ke Teluk Intan.

(https://scontent.fkul3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29597375_10214614375609050_8619889215506388837_n.jpg?_nc_cat=0&oh=530e42c01d95238770f75109137b36a0&oe=5B2AFF21)
Terima kasih Indra!

Saya berhenti di sebuah masjid di Kg Gunung Mesah Hilir - Masjid Ar Rahman yangh saya kira masih dalam proses pembaikan atau pembinaan. Menjadi kelaziman saya untuk mengambil sedikit masa untuk berehat / tidur sebentar selepas Zohor. Ketika hendak memulaka perjalanan kira kira jam 1430, saya disapa oleh En Syed Idris yang kebetulan berhenti untuk solat disitu.Beliau menunggang Yamaha R25.

(https://scontent.fkul3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29694883_10214614374969034_8820913957220310969_n.jpg?_nc_cat=0&oh=e8db110234ed1714f70b2ffbd0393f72&oe=5B30A3EB)



(https://scontent.fkul3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29790346_10214624231695446_8955233906610341000_n.jpg?_nc_cat=0&oh=150d679b721e09c47c0d418a04dbd562&oe=5B632F51)

Saya berhenti sekejap di Gua Tempurung.

(https://scontent.fkul3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29598361_10214614373328993_1622215478476742385_n.jpg?_nc_cat=0&oh=f6b27b872bbd46a863aad05f84a72aa5&oe=5B6EA75E)

(https://scontent.fkul3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29792038_10214614372728978_3715048044625357481_n.jpg?_nc_cat=0&oh=64d0c4dc668138e83eed57934982bfc2&oe=5B755A0B)

Ada tasik kecil di jalan masuk ke Gua Tempurung.

(https://scontent.fkul3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29793447_10214614372288967_471684829598264005_n.jpg?_nc_cat=0&oh=6ccfac8cfb260de8066b627f3a00af7f&oe=5B7366D1)

Kawasan parking yang luas.

(https://scontent.fkul3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/19060208_10214614371768954_8021127450983815924_n.jpg?_nc_cat=0&oh=0076169e769947a4b4b805f89b7ab578&oe=5B296374)

(https://scontent.fkul3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29790856_10214614372008960_2552783830220986154_n.jpg?_nc_cat=0&oh=db912991081b1f1aa27b6cb688ea0746&oe=5B6FDB83)
ada pondok mengaji di sini...

(https://scontent.fkul3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29683382_10214614371568949_5662616150375377163_n.jpg?_nc_cat=0&oh=1e7ae48c70d7f2b5de087a41c42d6cbb&oe=5B306B1F)

(https://scontent.fkul3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29598040_10214614371288942_7884311203123129511_n.jpg?_nc_cat=0&oh=5699e2b35df125bfd52223d642232213&oe=5B318126)

Tidak pasti apakah Kampung Karyawan Malim ini...

(https://scontent.fkul3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29694809_10214614371048936_4609955901345903509_n.jpg?_nc_cat=0&oh=2774ead783b4a32a489c37810138a447&oe=5B6E1235)

(https://scontent.fkul3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29683755_10214614370208915_4852724839409986769_n.jpg?_nc_cat=0&oh=559736ce1f252016b9700e6f283501ca&oe=5B2CA331)
ada litar bermain kereta kawalan jauh !Tapi macam sudah lama tidak digunakan.

(https://scontent.fkul3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29595069_10214614370008910_8557688661785873679_n.jpg?_nc_cat=0&oh=26b728dee07415b1e6f63fa46ac428a5&oe=5B692771)

mungkin boleh bertanya di sini.

(https://scontent.fkul3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29791279_10214614369768904_2354966897937418050_n.jpg?_nc_cat=0&oh=5770ffdd9143cd2c980cd8f69d752b89&oe=5B35E893)

(https://scontent.fkul3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29683182_10214614369208890_3119939001393491911_n.jpg?_nc_cat=0&oh=418939b56c77fd0a3ec4c7d24f35b25b&oe=5B2CAE33)

(https://scontent.fkul3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29595403_10214614369568899_7176604297431432356_n.jpg?_nc_cat=0&oh=ce4cff87e45795281b3967851813ecc9&oe=5B28D9E3)

(https://scontent.fkul3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29594860_10214614368968884_5489382389911488805_n.jpg?_nc_cat=0&oh=3732a89a1628410d359c0a249ce596aa&oe=5B311488)

(https://scontent.fkul3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29683809_10214614368528873_315623318772371197_n.jpg?_nc_cat=0&oh=4e0ca1808504437b6ea7aefddd447a71&oe=5B6AB06F)
Meneruskan perjalanan dan ternampak signboard ini.

Saya sempat berhenti di Balai Polis Mambang Di Awan. Bagi saya nama tempat ini unik.

(https://scontent.fkul3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29790371_10214624369658895_8766204303387961435_n.jpg?_nc_cat=0&oh=76c8c5b89a44cb942019314774fc5137&oe=5B638559)

Bagaimana tempat ini mendapat namanya sebegitu ya?

Sekitar jam 1630 saya tiba di Menara Condong, Teluk Intan. Sudah kelihatan 2 mesin legenda yang memang menarik perhatian saya. Saya pun bergerak menghampiri mesin berkenaan dan tidak disangka pemilik mesin berkenaan  - En Shahrum menegur saya.

(https://scontent.fkul3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29683814_10214614367968859_3446009901663034457_n.jpg?_nc_cat=0&oh=cec74047d56e13588bbedbe477d2bb1d&oe=5B2D7713)
Honda CBR F3 dan Kawasaki ZZR 1100 C model!

(https://scontent.fkul3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29597557_10214614367688852_6722822855562554700_n.jpg?_nc_cat=0&oh=7b060d8c5aa461e4ac1c4be15f12e63c&oe=5B755F5D)
tumpang kejap lah!

(https://scontent.fkul3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29684096_10214614367368844_8173832220476619799_n.jpg?_nc_cat=0&oh=0f1809eaf8c8e5f619f22c2094816c51&oe=5B686EC7)

(https://scontent.fkul3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29684075_10214614367088837_7888781486951712647_n.jpg?_nc_cat=0&oh=69bd073e56105915d6f91066465f5bd4&oe=5B315605)

helmet yang saya pegang tu memang rare!.

Rupanya Tuan Shahrum dan sahabatnya tuan Shahrul (maaf jika ada kesilapan ejaan) sedang dalam perjalanan pulang ke KLIA. Kami teruskan borak di sebuah kedai berhampiran sebelum saya mendapat 'keizinan' untuk ride bersama mereka. Yelah. Saya seorang. Ada kawan best juga. Dapat menumpang ride bersama dan dibelanja minum pulak ! Alhamdulillah. Terima kasih tuan tuan!

Perjalanan diteruskan menuju ke Tanjung Karang sekitar jam 1815. Keadaan jalan yang masih didalam proses pembaikan di sana sini membuat kan kami menunggang dengan lebih berhati hati. Sebelum Maghrib tiba kami berhenti di Masjid Tanjung Karang untuk menjalankan kewajipan.

Selesai solat, perut terasa lapar. Kami pun makan ala kadar di sebuah kedai berhampiran dan selepas itu kami meneruskan perjalanan ke Bestari Jaya sebelum ke Rawang.

Memang tidak merugikan! Cumanya kalau lah hari masih sinag mesti lebih best!. Saya tidak pernah melalui kawasan berkenaan dan keadaan agak gelap dan sunyi. Bila saja tiba di Bestari Jaya, keadaan jalan yang berliku memang menyajikan pengalaman ride yang sukar digambarkan dengan kata kata. Menunggang meratah selekoh diwaktu malam memerlukan tunggangan yang penuh konsentrasi kerana sedikit kesilapan pasti akan menimbulkan masalah. Terdapat sekurang kurangnya 2 selekoh berbahaya kerana terdapat lubang di tengah jalan yang membuatkan saya lebih berhati - hati. Kemi meneruskan perjalanan sehingga di RnR Subang ( yang ada go-kart tu).

(https://scontent.fkul3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/30124823_10214614366528823_5772537157182825639_n.jpg?_nc_cat=0&oh=feb0ae37caa8fa9ccdd7439c8df8739e&oe=5B6477C4)

(https://scontent.fkul3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29684242_10214614366208815_4049880481278377880_n.jpg?_nc_cat=0&oh=aef18339c987ef4d9bc8c1213ed8c880&oe=5B37D0C1)

Salam perpisahan di sini. Semoga kita bertemju dalam ride akan datang!

Saya meneruskan perjalanan ke Seremban dahulu sebelum dipotong dengan bunyi yang cukup merdu dari ngauman enjin inline 4. Saya  tiba di rumah jam 0020. Anak bungsu menyambut kepulangan saya dengan teriakan 'walid!'
Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: antusiang on 07 April , 2018, 13:49:16 PM
terbaik tuan pirate, harap ada rezeki utk join AHM kembali.....
gua tempurung, terigt MBC pnah buat ride kesana dl, bermacam ragam, moto plg kecik 100cc, plg bsr time tu xsilap 750cc, man rockstar,
Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: pirateofyoursoul on 28 April , 2018, 16:18:57 PM
takda forumer yang ride ke mana mana ke hujjung minggu nih?
Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: antusiang on 02 May , 2018, 15:18:12 PM
takda forumer yang ride ke mana mana ke hujjung minggu nih?
saya ke mersing,
sabtu bertolak dr KL, lalu k.klawang, bdr tun razak, muadzam, mersing
ahad dari mersing, kluang, ayer itam, yong peng, segamat, rompin, pilah, semenyih, kajang, kl

jentera fz150i,
so far maybe berdua, atau bertiga, tp solo dh konfem, kalau cuaca mengizinkn a....
Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: pirateofyoursoul on 13 July , 2018, 09:17:52 AM
Date: 15 Jul 18 (Ahad)
Time: 0800 hrs
Wheel roll: 0830 hrs
Rendezvous: shell tol Senawang
Name:
1) Pirate

kasi letak nama
Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: pirateofyoursoul on 16 July , 2018, 11:13:17 AM
Breakfast Ride ke D'Sawah Kuala Pilah. Tak ramai MBCian yang follow. saya berdua ja. selebihnya rakan permotoran.

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/37179113_10215404220234672_4622814248626552832_n.jpg?_nc_cat=0&oh=abae4aa25081267af7275649e01a92d3&oe=5BD38802)

Kriss yang steady follow kita ride. Rider pun MBCian juga. Dari Senawang. Sepanjang perjalanan saya sentiasa dibelakang sekali .

Lepas sarapan dalam jam 11 lebih kurang kami ke Kuala Klawang. Makan durian.

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/37179071_10215404218834637_6018029362505318400_n.jpg?_nc_cat=0&oh=a549951bc5b4a256e08935f8e2fa91c6&oe=5BCB0071)

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/37286192_10215404219114644_551987045103304704_n.jpg?_nc_cat=0&oh=9162c92666f91d0ddc887ecbe7f8e90f&oe=5BE1E717)

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/37203619_10215404219354650_1083954770898583552_n.jpg?_nc_cat=0&oh=aa6f3c44c0e2b60b68efa74fc5562e20&oe=5BE1E0B2)

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/37282256_10215404218434627_219376381040001024_n.jpg?_nc_cat=0&oh=8edf5eb9ba2013652bebfed93a82ab5a&oe=5BD0B1A4)

Ride kali ni boleh tahan ramai juga. MBC ride dengan Sejongka Bikers, Merecik Bikers (Melaka ).  Kriss pun boleh join ride dengan MBC.


Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: pirateofyoursoul on 11 August , 2018, 20:35:30 PM
Hujung minggu ni takda sapa sapa organise ride ker?
Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: pirateofyoursoul on 05 September , 2018, 23:44:11 PM
Alhamdulillah, dengan izinNya, SeJoMM biker ( Sejongka Group, Moghul Rider dan MBC )sekali lagi ingin mengadakan sessi beramah mesra dan tts istimewa bersempena dengan pembukaan 'clubhouse' dan perasmian Restoran Claypot Salai di Uptown Avenue Seremban 2.

Butiran adalah seperti berikut:
Tarikh : 09 /09/2018 AHAD
Tempat Restorean Claypot Salai, Uptown Avenue Seremban 2
Masa : 1100 am - 300PM

Makanan dan minuman PERCUMA dihidangkan sehingga jam 300PM.

Bagi mengelakkan pembaziran, saya mewakili MBC membuat senarai kehadiran bagi memudahkan pihak restoran membuat anggaran.

Event ini tidak lain hanya bertujuan untuk beramah mesra dan menguatkan tautan silaturrahimdisamping membantu mempromosi Restoran Claypot Salai. Kehadiran semua amat dihargai.

Terim kasih diucapkan kepada semua. Memandangkan event ini mempunyai ruang waktu dari jam 1100AM- 300 PM, mereka yang ingin hadir boleh lah menguruskan perjalanan mereka ke tempat event.
Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: enlogam on 06 September , 2018, 09:34:14 AM
Alhamdulillah, dengan izinNya, SeJoMM biker ( Sejongka Group, Moghul Rider dan MBC )sekali lagi ingin mengadakan sessi beramah mesra dan tts istimewa bersempena dengan pembukaan 'clubhouse' dan perasmian Restoran Claypot Salai di Uptown Avenue Seremban 2.

Butiran adalah seperti berikut:
Tarikh : 09 /09/2018 AHAD
Tempat Restorean Claypot Salai, Uptown Avenue Seremban 2
Masa : 1100 am - 300PM

Makanan dan minuman PERCUMA dihidangkan sehingga jam 300PM.

Bagi mengelakkan pembaziran, saya mewakili MBC membuat senarai kehadiran bagi memudahkan pihak restoran membuat anggaran.

Event ini tidak lain hanya bertujuan untuk beramah mesra dan menguatkan tautan silaturrahimdisamping membantu mempromosi Restoran Claypot Salai. Kehadiran semua amat dihargai.

Terim kasih diucapkan kepada semua. Memandangkan event ini mempunyai ruang waktu dari jam 1100AM- 300 PM, mereka yang ingin hadir boleh lah menguruskan perjalanan mereka ke tempat event.
woww cun ni, memang ngam sebab time musim cuti ..
tapi tak dapat follow :'( , kena balik kampung hehee
insyaAllah next ride.. amin
Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: pirateofyoursoul on 06 September , 2018, 09:46:49 AM
alamak....takpe tuan...next time..
Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: aHLengChai on 06 September , 2018, 10:23:17 AM
moto pulak rdtx mati.. batt xpired skali pakej.. tak dpt juin  :'(
Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: pirateofyoursoul on 06 September , 2018, 21:32:28 PM
moto pulak rdtx mati.. batt xpired skali pakej.. tak dpt juin  :'(
Alaaaaa....drive la...da terpaksa kannnn
Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: Patrickmip on 07 September , 2018, 02:04:24 AM
Hello
Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: pirateofyoursoul on 07 September , 2018, 17:09:54 PM
Hello
hi bro...u can always intro yourself in the english section...
Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: pirateofyoursoul on 08 October , 2018, 17:38:25 PM
Ahad 07/10/2018
Nasib baik dapat jemputan dari sifu BlackFire. So saya berdua dari Seremban menuju ke tempat RV di RNR Bukit Dukung. Arahnya ? KKIC...(bukan untuk meleper ya...nak jaloan tengok burung)..

ada la gambar sikit yang tak best...

(https://scontent.fkul2-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/43524489_10216042162062819_4830146055309885440_n.jpg?_nc_cat=111&oh=80d3493c18adc8e41d5e55b598235874&oe=5C5DB8A5)

(https://scontent.fkul2-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/43406054_10216042162342826_6992029118040637440_n.jpg?_nc_cat=100&oh=0edafe9b5ccb37ad5395a551cd20c9d9&oe=5C5CD4DE)

(https://scontent.fkul2-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/43417559_10216042163062844_5045371157184774144_n.jpg?_nc_cat=102&oh=731605048de9dd8adf63df3c1facabb2&oe=5C48B71D)

sessi taklimat sikit oleh sifu BlackFire

(https://scontent.fkul2-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/43475143_10216042163862864_6993084962735915008_n.jpg?_nc_cat=105&oh=6dbe35e109fc3181bccc19f078314418&oe=5C4BFEE2)

(https://scontent.fkul2-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/43557802_10216042163382852_2510752492996788224_n.jpg?_nc_cat=104&oh=081e429e0d29f9b2df40be3d5ef4d3f3&oe=5C60AB07)

(https://scontent.fkul2-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/43411454_10216042164222873_7493195464397815808_n.jpg?_nc_cat=106&oh=1481d1653a5c5bc873db92faf86385ab&oe=5C4CD2FB)
hj Azam dari Seremban

Kami ride bukan meleper ya. On the way balik tu  ada jumpa beberapa nama tempat yang pelik. nanti ada masa mau explore lah.
Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: enlogam on 09 October , 2018, 08:40:25 AM
terbaik semua layan KKIC, wah ada sejibik nsr repsol rim rrw tu  ;D
kami rakan2 nsr central pula ride ke Cameron Highlands Sabtu lepas 06/10/2018
saja buat fogging free kat highway kah3

Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: pirateofyoursoul on 14 April , 2019, 00:54:06 AM
Date: 13/04/2019 Sabtu
Ride ke Port Dickson
Boring. Ada pulak kawan yang offer penginapan percuma. Apa lagi. Setelah habis mesyuarat, segera hubungi kawan kawan untuk setkan tempat perjumpaan. Memang terjah je ride ni.
Perjalanan disulami dengan rintik rintik hujan. Perjalanan bermula sekitar jam 5 petang. Agak lewat kerana menunggu keadaan cuaca semain baik. Bila hujan berhenti , maka segeralah kami memulakan perjalanan. Ikut perancangan awal, kami nak ke Morib dulu untuk singgah di event RetroMania, tapi apa kan daya...
Kami tiba di homestay penginapan di Sunggala lebih kurang jam 745 malam. Bertuah juga dapat merasmikan homestay ni. Terima kasih kami ucapkan kepada pihak berkenaan kerana sudi menumpangkan homestay yang baru saja siap dikemaskan.

Kami sempat juga la berTTS dengan geng retro rider yang baru balik Morib di PD ni...let the pictures talk la!

(https://scontent.fkul3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/57325080_10217415069904657_1795591948032016384_o.jpg?_nc_cat=101&_nc_oc=AQn7SdHsH9QZAOY6wdvB9iIlJvnQffzN2u4fBb_Vk7b_SkIHkfYGKmz9DZKn7KtlVlI&_nc_ht=scontent.fkul3-1.fna&oh=4b2996dbf1fd4d8a38c32f226e8a83c2&oe=5D483EE0)

wah...sapa boleh teka model yang betul untuk moto hitam ni, admin belanja fich n chip katanya  :P. Lain macam geng retro i jaga mesin.

(https://scontent.fkul3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/57534065_10217415068704627_5321877831691534336_o.jpg?_nc_cat=108&_nc_oc=AQkr_nH6IFO0YzDTQu1_EXz-1XLPawMSDHP0uQSknFKPLuhrNnJUQIMgpfMCVSZay0o&_nc_ht=scontent.fkul3-1.fna&oh=71a921c7f1d8355201c24578678b9fa7&oe=5D4A5416)

(https://scontent.fkul3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/56940395_10217415069664651_4413626693948801024_o.jpg?_nc_cat=100&_nc_oc=AQl-kUNwZZTZzucPyXwY0Hi-Vv7D3W3v5Y93YZk2AZxOvusAt8KGNKeBZ5KDIqxBog4&_nc_ht=scontent.fkul3-1.fna&oh=620d9ac20ac364a6fff9d478bbd9323b&oe=5D387B56)

ok. Mesin ni memang rare di mata saya. Sapa bole teka model apa, saya belanja minum. Serius. boleh PM saya.

(https://scontent.fkul3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/57159913_10217415068224615_6370643501742292992_o.jpg?_nc_cat=107&_nc_oc=AQntO21AoBPtw0zRdidBZCMuXcQwZDlLtHp_FxIuk2B8S-FRA4uuvom3Qqja3O3g8s4&_nc_ht=scontent.fkul3-1.fna&oh=965389ce51a86b891d60ec1aaf3ef026&oe=5D2F9C79)

helmet ni pun legend...

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/57433570_10217415068384619_6155484319025463296_o.jpg?_nc_cat=105&_nc_oc=AQn-aHpPWxnGKd7a3zzjdiwo8L0hjAqzw0iVFg122JBawevIWlgpeg3WPv10DAJXY_E&_nc_ht=scontent.fkul13-1.fna&oh=418fdf97bdfaffef4f432f79c6638ee3&oe=5D428EA0)

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/56997525_10217415069304642_3412525557336768512_o.jpg?_nc_cat=106&_nc_oc=AQneNIEfZwy-vyIsudja5QHxppJxTOtYX0UHtiK5x_ghLgOYRIaXpyX_qXCWVMaxXIg&_nc_ht=scontent.fkul13-1.fna&oh=38591ddb5e4becddc90f3724129f57d3&oe=5D4E0756)
steady la breader ni...helmet pun rare nih...

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/57004883_10217415068024610_867043043956490240_o.jpg?_nc_cat=110&_nc_oc=AQni_w830tT2a2-aGMi7JwqYJZJk0amOqSt7tBlyBCcXm5TrIsn32Y-bGR7TDQxtAOY&_nc_ht=scontent.fkul13-1.fna&oh=a208140bdced6730ee68a33c7e02bb39&oe=5D420120)

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/57090109_10217415069464646_4395651895037788160_o.jpg?_nc_cat=107&_nc_oc=AQk0ZcjZZeNMZH-TnF1Rw1Kqif8Qy9GH8JZ2WbhG7tHemxpKH4d0c2VFBYRvHoHBF-s&_nc_ht=scontent.fkul13-1.fna&oh=df4a69c27fa0b1bb64c086b1b90f0a41&oe=5D3FF08B)

The end..

(https://scontent.fkul13-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/56718573_10217415070424670_1133406027912314880_o.jpg?_nc_cat=100&_nc_oc=AQmTOOhyaVbHbKR2Ho1QMBy5THkFmvm2rKL8MkxCOGU-5oVoVEMDNBCcVUTHriv5Yeg&_nc_ht=scontent.fkul13-1.fna&oh=c4569c519dfe5b94e6c426dc157cbced&oe=5D30547C)


Untuk yang nak ride hujung minggu ni , nak cari kawan ride bersama ke destinasi bolehg lah post kat sini..



Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: RoyalLady on 15 April , 2019, 15:00:14 PM
Kita boleh arrange another short + jimat + fun ride ke destinasi yang lain pula Tuan Tuan
Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: pirateofyoursoul on 04 May , 2019, 19:10:36 PM
geng, jom ride esok...
ride sambut Ramadhan (last call sebelum puasa )
itinerary : kl-Karak ( breakfast ) - temerloh - triang - kuala pilah ( lunch di Terachi ) - kajang - kl

distance :350 km
RV: 800AM BHP Tol Gombak
Tayar Golek : 815AM TAJAMMM

belasah je apa mesin pun, janji ride.
Bole PM atau contact saya 018 968 6070
Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: pirateofyoursoul on 21 August , 2019, 10:43:28 AM
takde sapa ada plan nak ride ke hujung minggu ni?
Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: pirateofyoursoul on 23 August , 2019, 09:51:32 AM
Ride Hujung Minggu Santai Pizza Kayu Api

Tarikh : 24/8/2019 (Sabtu)
Masa : 0800hrs
RV : BHP lepas tol Gombak

Itiknarinari

0800hrs - ketibaan ke tempat berkumpul.  Mingle + fueling up.
0815hrs - tayar golek ke Warung Janda Baik via E8.
0845hrs - Sarapan lempeng pisang, lempeng nyor dan seumpama.

1000hrs - Gerak ke Pizza Anak Dol.
Route  E8 > Route#8 Jln Benta - Lipis > Route#64 Jln Jerantut - Benta. Jalan lama melalui ladang kelapa sawit, kampung.  

Cool cruising tak payah laju.  Enjoy the persekitaran.

Pizza bukak jam 1200hrs.

1200hrs - Enjoy pizza.  Solat.  Masjid Bkt Dinding sebelah saja ngan pizza.

1400hrs - Gerak balik via Route#98 Jln Temerloh - Jerantut > E8 LPT

RIDERS
1. Lajis + billion
2. Ohm + bilion
3. Pirate
4.
5.

Jom geng!
Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: pirateofyoursoul on 25 August , 2019, 11:20:07 AM
Tarikh : 24082019
Masa : 800 AM
Semua penunggang sudah hberkumpul di BHP Gombak. Borak borak. Ramai yang belum pernah bersua muka sebelum ini. Eratkan silaturrahim. Kemudian jam 0830 kami bergerak. Kami ke Janda Baik, mencari sarapan di sana.

(https://scontent.fkul4-2.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/68924901_10217830256363447_9197088554990174208_o.jpg?_nc_cat=105&_nc_oc=AQmT5_TsMb3-IJZzR6pA3_YxUINMKDX2wp9H5cnsoR7ELZQPxo_dYF9G3e6Im5Cm3N8NotXX4UOzv2Y6QWZ4jtn0&_nc_ht=scontent.fkul4-2.fna&oh=281b1c60e78702c0a173e93a2836f1b6&oe=5DD4A96D)

Orang kuat yang menguruskan seksyen makanan, Tuan Lajis. Beliau menunggang bersama isteri. Kami sarapan di warung ini.

(https://scontent.fkul4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/69291142_10217830254003388_2848432987995897856_o.jpg?_nc_cat=102&_nc_oc=AQkcZip-qtWdxIf1jUKneJt6VMZ349utYzuJPthMyLYmprQ5aWnoZj_lpU0p1mdOvB6mQlGTmfcC0cMCToKF7RBW&_nc_ht=scontent.fkul4-1.fna&oh=e19d87bdda9352a7012f9e2401e13d85&oe=5DD12CE5)

Memang sedap!

(https://scontent.fkul4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/68812125_10218437062933844_1689180121774161920_o.jpg?_nc_cat=109&_nc_oc=AQnEFYPuTu8tK2T8_wjb59C8i8SK1f5I19zLChv4x_PeV6hbk9IAYbhwcJx-BPh8PjtFqiU91DTB9ATP5LM27Drp&_nc_ht=scontent.fkul4-1.fna&oh=7df6d847f86a93d26a9c13b9a98b7eab&oe=5E10F6A9)

Ride hujung minggu kali ini memang hanya untuk pergi makan. Disamping dapat merapatkan silaturrahim dan kenalan. Kalau dulu mungkin hanya dengar nama, baca dalam whatsapp je, sekarang dapat bertemu dan ride bersama. Kemudian kami ke Kg Baru Sang Lee. Mana tau ada rezeki beli durian.

Untuk ride kali ini, MBC merakamkan setinggi tingi penghargaan ( tapi takde plak hihi) untukTuan Lajis dan  Tuan Wan Mohd Naziran atau lebih mesra dipanggil Abe Wae kerana merancang route yang best dan mencari port makan yang menyediakan makanan yang enak.

(https://scontent.fkul4-2.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/69064417_10218437042893343_5106568106076012544_n.jpg?_nc_cat=101&_nc_oc=AQl-TKbFjZ2tAeK2cD4HZCYJdtaJTCWEGoLCXX3JC4snC4Slc2W0NBPwM6KysQf7BT72DxrIbX0cKSwqjT9PCE9v&_nc_ht=scontent.fkul4-2.fna&oh=512161f7305a72ad9e50e45bbe03a66b&oe=5E0FCCF0)

Tuan Wan Mohd Naziran a.k.a Abe Wae..

(https://scontent.fkul4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/69527057_10218437081614311_4756386481696669696_o.jpg?_nc_cat=106&_nc_oc=AQkLko8wMh4VmahSTJOxAVQ3I5jzbsX7URBrYPN_q08S6JpJqfdWH1JDv0dB5A55JK9UbaPNCymg6jOF3xIjv9mA&_nc_ht=scontent.fkul4-1.fna&oh=28c0ce5885466ff2d364ae48d97c5da7&oe=5E0B9C70)

barisan mesin yang ride hari ni. Sayang Tuan Rodee tak dapat join kami ke Jerantut atas urusan peribadi.

(https://scontent.fkul4-2.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/69473888_10218437103214851_7151176348055109632_n.jpg?_nc_cat=108&_nc_oc=AQknvN6yzLyco_dMF1Al729w7VaMiIzsFAM1uxc_JxxKFyhctKAvkBStuctUTQHFGdJsXaMT7-O1yvZbIuDbAdnZ&_nc_ht=scontent.fkul4-2.fna&oh=97096ad53c4c43483a3f44d6adec4e4b&oe=5DD33B8F)

Terima kasih Tuan Rodee...hmmm...layan Karak sebelah tangan..

Setelah singgah di Kg Baru Sang Lee, kami teruskan perjalanan ke Jerantut melalui laluan Benta - Damak - Jerantut. Memang best la. Jalan berliku pendek ' short corner' mengimbau kenangan Mae Hong Son.

Jerantut? Ada apa kat situ ? Ada kedai makan yang best ke?

Ini sebabnya.

(https://scontent.fkul4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/69325857_10218437043813366_2092784563720814592_o.jpg?_nc_cat=106&_nc_oc=AQmX7HAJbozXGGb9YH3KsvY0dSkQ2BMDeU5B9cbj01k72aCfVOVAyxj1SFfl7PmMyxPn-TRo6BZhspkm_h5cNpkS&_nc_ht=scontent.fkul4-1.fna&oh=1ae9a1f4494d3e4e5e217b946ad364f7&oe=5DD3D196)

Memang best. Lebih sedap dari pizza di tempat lain. Sejuk gebu. Panas memang gebu la!

(https://scontent.fkul4-2.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/69370398_10218437044013371_2915761496623415296_n.jpg?_nc_cat=105&_nc_oc=AQk_gBTh74Sg5K5KrF6aoeIzo11Hp5qQBIWXODXbytEGrvHg1Z1TQEyKeYkdpsfTe1iyUEaOYa1nVsqdjxiF9hll&_nc_ht=scontent.fkul4-2.fna&oh=51e778805c7334608400e9c76a1ef591&oe=5DC9E790)

(https://scontent.fkul4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/69250526_10218437043173350_1758337448951152640_n.jpg?_nc_cat=110&_nc_oc=AQl3Ckrgw5CR5TNdEMwirjKbUiIMn9voHqsq8OoB414LgB6n2dG6XVXcF_k8T0Dqj9ftQzDoUv2PUj9_xUedQjsI&_nc_ht=scontent.fkul4-1.fna&oh=7ccf2aba0022c0e2f47854a68100fd33&oe=5E095F2F)

Lady Royal Enfield rider. Orang kuat nih. Suka layan mesin yang vibrate kuat ni.

Selepas Asar, kami berpecah 2. Saya meneruskan perjalanan ke Johor ( balik kampung ) manakala main group meneruskan perjalanan ke KL.

Semuanya telah selamat tiba di destinasi . Alhamdulillah.

Yang tengah baca ni, jom le ride..cadangan sentiasa dialu alukan...







Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: pirateofyoursoul on 20 September , 2019, 10:56:09 AM
Sabtu
21/09/2019
Jom kita ronda ronda Janda Baik
RV kat BHP Gombak
jam 0815 tepat
Saya nak jalan jalan Janda Baik. Pegi kat Ruang dan satu lagi resort, tengok tengok dan nak ke Rimba Raid. Lama tak jumpa Kapten.
Kalau nak join, jom le. Saya naik efjekai je. PM dalam forum or wasap 018968 6070
Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: pirateofyoursoul on 24 October , 2019, 11:45:12 AM
takde sapa nak ride ke hujung minggu ni? :'(
Title: Re: Ride Hujung Minggu Part 1
Post by: pirateofyoursoul on 18 January , 2020, 16:19:37 PM
senyap je thread ni?