Malaysian Bikers Community

Maklumat Teknikal dan Pengetahuan Am Tentang Motorsikal / Aksesori Motorsikal dan Penunggang => Jentera Jepun - Japanese Bike => Yamaha => Topic started by: rihuhs on 11 January , 2018, 15:56:53 PM

Title: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: rihuhs on 11 January , 2018, 15:56:53 PM
Assalamualaikum & salam sejahtera MBCians

ade owner Nmax dalam ni? meh tukar2 cerita  ;D
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: musbiaggi on 11 January , 2018, 20:53:50 PM
Pemilik nmax melapor. Dah setahun lebih guno. So far ok. Minyak jimat, kelajuan ok cuma eksobar standat keras. Bunyi enjin kasar kalau kompare suzuki vs
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: fardy on 11 January , 2018, 23:20:06 PM
Pemilik nmax melapor. Dah setahun lebih guno. So far ok. Minyak jimat, kelajuan ok cuma eksobar standat keras. Bunyi enjin kasar kalau kompare suzuki vs
nmax dgn nvx minyak samo ke nmax jimat lagi boh?
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: rihuhs on 12 January , 2018, 00:18:06 AM
Pemilik nmax melapor. Dah setahun lebih guno. So far ok. Minyak jimat, kelajuan ok cuma eksobar standat keras. Bunyi enjin kasar kalau kompare suzuki vs
Den lepas sebulan dua guna terus tukar ke YSS DTG ;D
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: rihuhs on 12 January , 2018, 00:19:55 AM
nmax dgn nvx minyak samo ke nmax jimat lagi boh?
Lebih kurang je rasanya, tp mileage NVX per tank lg kurang sebab tank lg kecik

NVX punya tank 4.6L je, Nmax 6.6L
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: arelane on 12 January , 2018, 07:34:06 AM
nmax dgn nvx minyak samo ke nmax jimat lagi boh?
Lebih kurang je rasanya, tp mileage NVX per tank lg kurang sebab tank lg kecik

NVX punya tank 4.6L je, Nmax 6.6L

owner NVX claim full tank boleh pegi 210km... tak pernah kira la plak utk Nmax guna seminggu aritu... macam lebih kurang pun ade walau tank lebih besar.. wahaha...  ;D

Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: rihuhs on 12 January , 2018, 09:25:15 AM
owner NVX claim full tank boleh pegi 210km... tak pernah kira la plak utk Nmax guna seminggu aritu... macam lebih kurang pun ade walau tank lebih besar.. wahaha...  ;D

hahaha santai 80kmh boleh ler kot. main gitu Nmax pun boleh jejak 300km full tank sampai berkelip fuel indicator ;D
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: inspektor_sahab on 12 January , 2018, 15:31:19 PM
Saya newbie.....berapa harga NMAX OTR skrg?
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: fardy on 18 January , 2018, 11:06:41 AM

hahaha santai 80kmh boleh ler kot. main gitu Nmax pun boleh jejak 300km full tank sampai berkelip fuel indicator ;D

Dasat sampai 300km
Ada tengok kat fb 6liter 281km bawak 70-100kmj
Menarik tapi takut tak tahan naik skuter pegi keje.rasa slow huhu
Perasaan sendirii je ni haha

Nvx boleh masuk tank 8liter tapi custom yang tak best tu
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: arelane on 18 January , 2018, 11:55:45 AM

hahaha santai 80kmh boleh ler kot. main gitu Nmax pun boleh jejak 300km full tank sampai berkelip fuel indicator ;D

Dasat sampai 300km
Ada tengok kat fb 6liter 281km bawak 70-100kmj
Menarik tapi takut tak tahan naik skuter pegi keje.rasa slow huhu
Perasaan sendirii je ni haha

Nvx boleh masuk tank 8liter tapi custom yang tak best tu


Kat mana iklan tank 8liter tu bro.. boleh share.....


Boleh wat jelajah siam kurang berenti isi minyak ni...
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: fardy on 18 January , 2018, 12:44:16 PM
Kat facebook

https://www.facebook.com/groups/YAMAHANVX155MALAYSIA/permalink/967911503356080/

(https://scontent-sin6-2.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/26734010_10214749444673415_7033386518012850877_n.jpg?oh=c2dee806f700d1b047af87a1aa0323b4&oe=5AEE7A94)
(https://scontent-sin6-2.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/26731166_10203991878394779_4143468338571952521_n.jpg?oh=d6f9716e3a4e62ce69299fc38939cf81&oe=5AF05774)
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: hokkageke4 on 18 January , 2018, 16:08:23 PM

hahaha santai 80kmh boleh ler kot. main gitu Nmax pun boleh jejak 300km full tank sampai berkelip fuel indicator ;D

Dasat sampai 300km
Ada tengok kat fb 6liter 281km bawak 70-100kmj
Menarik tapi takut tak tahan naik skuter pegi keje.rasa slow huhu
Perasaan sendirii je ni haha

Nvx boleh masuk tank 8liter tapi custom yang tak best tu


Kat mana iklan tank 8liter tu bro.. boleh share.....


Boleh wat jelajah siam kurang berenti isi minyak ni...

Boleh dah ni lan...moto keluar terus tukar,selesa tu 8 liter....
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: fardy on 18 January , 2018, 17:16:14 PM

Boleh dah ni lan...moto keluar terus tukar,selesa tu 8 liter....
ko tak amik ke?
hehe
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: fardy on 18 January , 2018, 18:58:07 PM
Saya newbie.....berapa harga NMAX OTR skrg?

Kian huat padang jawa rm9600 otr
Baru tengok
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: arelane on 18 January , 2018, 19:14:03 PM

hahaha santai 80kmh boleh ler kot. main gitu Nmax pun boleh jejak 300km full tank sampai berkelip fuel indicator ;D

Dasat sampai 300km
Ada tengok kat fb 6liter 281km bawak 70-100kmj
Menarik tapi takut tak tahan naik skuter pegi keje.rasa slow huhu
Perasaan sendirii je ni haha

Nvx boleh masuk tank 8liter tapi custom yang tak best tu


Kat mana iklan tank 8liter tu bro.. boleh share.....


Boleh wat jelajah siam kurang berenti isi minyak ni...

Boleh dah ni lan...moto keluar terus tukar,selesa tu 8 liter....


Haah saba luuh giler.... Ntah dapat ke tak motornya... Hahaha
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: fardy on 21 January , 2018, 12:06:22 PM
Tayar nmax ni standard range berapa km ?
Kalau pirelli atau michelin. Tak pernah pakai skuter haha

Tengok range harga tayar 400-500 sepasang
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: pirateofyoursoul on 21 January , 2018, 16:35:14 PM
Tayar nmax ni standard range berapa km ?
Kalau pirelli atau michelin. Tak pernah pakai skuter haha

Tengok range harga tayar 400-500 sepasang

Brand apa tayar tu tuan? Size?
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: fardy on 21 January , 2018, 19:42:25 PM
Tanya kedai time survey moto haritu.tak sebut tayar apa
 ;D
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: hokkageke4 on 22 January , 2018, 14:22:45 PM
Tayar nmax ni standard range berapa km ?
Kalau pirelli atau michelin. Tak pernah pakai skuter haha

Tengok range harga tayar 400-500 sepasang

Adoi...harga tayar tak menahan skuter ni...yg biase2 je xde ke?
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: fardy on 22 January , 2018, 15:56:21 PM
ada..musbiaggi kata brand deli.hehe
Rm100+

tapi performance tak sempoi katanya
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: hokkageke4 on 23 January , 2018, 10:47:56 AM
Thread ni akan saya mergekan dengan thread lagi satu tu. Sepatutnya tak perlu buka thread lain bila da ada thread ni.
Harap maklum

Lain moto ni bang....ni NMAX...satu lagi NVX...lain...hehehehe

ni NMAX...
(https://cdn.yamaha-motor.eu/product_assets/2017/GPD155/950-75/2017-Yamaha-NMAX-155-EU-Milky-White-Studio-002.jpg)

ni NVX...
(http://www.yamaha-motor.com.my/images/motor_597815b912a26.png)
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: pirateofyoursoul on 23 January , 2018, 11:31:37 AM
owh yer ke...maaf saya ni tak perasan..ampun yer tuan tuan...macam ni la..kalau saya silap ada yang tegur untuk kebaikan
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: rihuhs on 23 January , 2018, 13:24:38 PM
Tayar nmax ni standard range berapa km ?
Kalau pirelli atau michelin. Tak pernah pakai skuter haha

Tengok range harga tayar 400-500 sepasang
Tayar stended IRC den dah guna dekat 17k km.. Ulang alik MEX hari2
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: fardy on 23 January , 2018, 13:30:02 PM
owh yer ke...maaf saya ni tak perasan..ampun yer tuan tuan...macam ni la..kalau saya silap ada yang tegur untuk kebaikan

no problem.hehe. ;D

Tayar stended IRC den dah guna dekat 17k km.. Ulang alik MEX hari2

oooo..nice
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: pirateofyoursoul on 23 January , 2018, 15:03:14 PM
Takde sapa yang nak ikut ke ride hujung minggu ni? Kalau ada boleh saya pinjam tumpang duduk skuter nih...camana nak jaga belting dan berapa ribu kilometer belting ni boleh bertahan?
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: musbiaggi on 24 January , 2018, 10:46:49 AM
saya tukar belting dalam lepas 20k milage. kondisi elok lagi. cara nak jaga belting tahan rasanya sama juga macam  pakai rantai dan gegacu, jangan acclerate mengejut. pulas throtle steady takde rentap rentap. minyak gearbox dia banyak sikit. min 3 tiub juga, saya kai minyak gear box motul, mmg ada beza sikit. minyak enjin pon guna motul utk scooter..sekian dari saya melaporkan
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: mkadzmi on 24 January , 2018, 11:14:49 AM
saya tukar belting dalam lepas 20k milage. kondisi elok lagi. cara nak jaga belting tahan rasanya sama juga macam  pakai rantai dan gegacu, jangan acclerate mengejut. pulas throtle steady takde rentap rentap. minyak gearbox dia banyak sikit. min 3 tiub juga, saya kai minyak gear box motul, mmg ada beza sikit. minyak enjin pon guna motul utk scooter..sekian dari saya melaporkan

macam tak caya ko pakai motul tok....bukan ke ko selalu pakai je sampai abis takde tukar2...
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: hokkageke4 on 24 January , 2018, 17:12:52 PM
Tayar nmax ni standard range berapa km ?
Kalau pirelli atau michelin. Tak pernah pakai skuter haha

Tengok range harga tayar 400-500 sepasang
Tayar stended IRC den dah guna dekat 17k km.. Ulang alik MEX hari2

Harga tayar irc ni bape? Kalo NVX ade ke brand IRC...dengarnya utk saiz 14 premium tayar je....huhu
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: rihuhs on 25 January , 2018, 23:40:32 PM
Harga tayar irc ni bape? Kalo NVX ade ke brand IRC...dengarnya utk saiz 14 premium tayar je....huhu

tayar stended kilang mmg IRC

mana nak beli yang sama macam OEM punya tatau la plak huhu
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: oldwave on 06 February , 2018, 13:36:53 PM

hahaha santai 80kmh boleh ler kot. main gitu Nmax pun boleh jejak 300km full tank sampai berkelip fuel indicator ;D

Dasat sampai 300km
Ada tengok kat fb 6liter 281km bawak 70-100kmj
Menarik tapi takut tak tahan naik skuter pegi keje.rasa slow huhu
Perasaan sendirii je ni haha

Nvx boleh masuk tank 8liter tapi custom yang tak best tu
Aik, bro fardy downgrade ke? Cik suzy direhatkan?
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: fardy on 06 February , 2018, 14:56:15 PM
Aik, bro fardy downgrade ke? Cik suzy direhatkan?
survey aritu bro.hehe.
Hampir nak ambik aritu.pikir punya pikir tak jadi amik nmax.huhu

2 suzy masih hidup.hari-hari banting- shah alam  ;D
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: pirateofyoursoul on 09 February , 2018, 09:50:04 AM
Senang tak pakai skuter dari segi meintainance ni....sapa yang dah ride skuter ni boleh tumpang duduk tak?  :)
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: musbiaggi on 15 February , 2018, 22:01:37 PM
Senang tak pakai skuter dari segi meintainance ni....sapa yang dah ride skuter ni boleh tumpang duduk tak?  :)

rasanyanya lagi senang..tak payah pikir nak tegang rantai, minyakkan rantai, kasut tak rosak nak sungkit2, cuba brake pad lagi cepat haus sebab tak leh main engine braking
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: megahertz on 21 February , 2018, 17:40:37 PM
Senang tak pakai skuter dari segi meintainance ni....sapa yang dah ride skuter ni boleh tumpang duduk tak?  :)

rasanyanya lagi senang..tak payah pikir nak tegang rantai, minyakkan rantai, kasut tak rosak nak sungkit2, cuba brake pad lagi cepat haus sebab tak leh main engine braking
saya dah pakai dalam 8 bulan, milage 8000KM.
guna untuk pergi balik kerja jarak dalam 30-50km sehari.
pernah ride ke bukit frazer, genting, bukit tinggi, sungkai, n. sembilan.

Maintenance :
Engine oil - 900ml, service setiap 4000km, harga dalam rm30-70 bergantung jenis brand n kepekatan.
Gear oil - 150ml, service setiap 8000km, harga dalam rm16-30 bergantun pada jenis
V-Belt - every 25,000 KM, harga v belt dalam rm70
Service CVT - every 5000-7000 recommended. harga service dalam rm25-35
Spark Plug - every 10000 KM, CPR8EA-9 ,dalam RM10-15
Tires -  front-110/70/13, rear 130/70/13, sepasang set dalam rm200-400 bergantung pada brand n jenis
brake pad - dalam RM50 sepasang
Air filter  - tukar bila perlu
Coolant
Battery

yang lain lebih kurg kapchai punya maintenance.


top speed standard boleh pergi 120km/h
kalau modi pulley( korek mangkuk) boleh dapat 140km/h

full tank isi minyak 6.6L ( tapi ada kawan pernah dapat isi sampai 7L), boleh pergi dalam 250KM setiap full tank
FC dalam 35-40km per liter bergantung cara bawak.

kalau nak try naik, boleh kita TTS , saya area shah alam.
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: pirateofyoursoul on 21 February , 2018, 18:49:49 PM
bro, jom FNF minggu ni...

http://malaysianbikers.com.my/forum/index.php/topic,114.msg1417.html#new

mana tau boleh tumpangf duduk...saya gayat sikit bawa skuter ni
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: megahertz on 22 February , 2018, 17:49:02 PM
alamak, jauhnya bang TTS.. sampai N9  ;D ;D
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: pirateofyoursoul on 26 February , 2018, 19:23:02 PM
alamak, jauhnya bang TTS.. sampai N9  ;D ;D

Jauh eh? Cuba bro cadangkan kat mana lokasi kita boleh fnf minggu ni  di thread FNF tu...ok tak?
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: Ahmadghaib on 18 June , 2018, 12:59:32 PM
Salam semua...nmax 2018 ad masuk malaysia ke...atau kaler sahaja yg masuk cni...btol ke roadtax rm30...masih merisik...dgr bwk nmax ni lebih santai dr kapchai...lenguh bwk kapchai 150...laju lebih kurang je ngan nmax ni kn kn kn
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: pirateofyoursoul on 28 June , 2018, 15:20:26 PM
Salam semua...nmax 2018 ad masuk malaysia ke...atau kaler sahaja yg masuk cni...btol ke roadtax rm30...masih merisik...dgr bwk nmax ni lebih santai dr kapchai...lenguh bwk kapchai 150...laju lebih kurang je ngan nmax ni kn kn kn
NMAX 2018 ni lain ni model lebih baru ke dari model yang ada sekarang?
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: Ahmadghaib on 12 July , 2018, 02:55:04 AM
2018 klo market indon meter dia ngan absober lain...fizikal nmpk yg tu je...dalaman xtau la...sy dah order...odw nk memakai...insyaallah

Sent from my vivo V3 using Tapatalk

Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: hanajazz on 08 August , 2018, 22:39:18 PM
Senang tak pakai skuter dari segi meintainance ni....sapa yang dah ride skuter ni boleh tumpang duduk tak?  :)

rasanyanya lagi senang..tak payah pikir nak tegang rantai, minyakkan rantai, kasut tak rosak nak sungkit2, cuba brake pad lagi cepat haus sebab tak leh main engine braking
saya dah pakai dalam 8 bulan, milage 8000KM.
guna untuk pergi balik kerja jarak dalam 30-50km sehari.
pernah ride ke bukit frazer, genting, bukit tinggi, sungkai, n. sembilan.

Maintenance :
Engine oil - 900ml, service setiap 4000km, harga dalam rm30-70 bergantung jenis brand n kepekatan.
Gear oil - 150ml, service setiap 8000km, harga dalam rm16-30 bergantun pada jenis
V-Belt - every 25,000 KM, harga v belt dalam rm70
Service CVT - every 5000-7000 recommended. harga service dalam rm25-35
Spark Plug - every 10000 KM, CPR8EA-9 ,dalam RM10-15
Tires -  front-110/70/13, rear 130/70/13, sepasang set dalam rm200-400 bergantung pada brand n jenis
brake pad - dalam RM50 sepasang
Air filter  - tukar bila perlu
Coolant
Battery

yang lain lebih kurg kapchai punya maintenance.


top speed standard boleh pergi 120km/h
kalau modi pulley( korek mangkuk) boleh dapat 140km/h

full tank isi minyak 6.6L ( tapi ada kawan pernah dapat isi sampai 7L), boleh pergi dalam 250KM setiap full tank
FC dalam 35-40km per liter bergantung cara bawak.

kalau nak try naik, boleh kita TTS , saya area shah alam.


Terima kasih aa share info ni. Amat berguna. Ada baca blog 1 brader ni . owner NMAXX. rasa okay jugak kalau uolls rajin2 baca
Link : http://sowogopakmo.blogspot.com/2017/04/servis-cvt-tukar-engine-oil-dan-gear.html
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: hanajazz on 08 August , 2018, 23:01:03 PM
Assalamualaikum & salam sejahtera MBCians

ade owner Nmax dalam ni? meh tukar2 cerita  ;D


Saya baru beli NMAXX dalam 3 minggu, millage 1200+- . So far pakai okaylah selesa. Nak kata berat sangat pun tak, since saya perempuan. Sebab beli. pergi kerja hari hari memang naik highway. Dulu pakai scooter Ego Si. Barai gakla lepas 2 tahun. Bila dapat NMAXX ni memang takdela rasa nak terbang  bila bawak kat highway. Cuma dari segi maintainance, harga boleh tahan gaklerrr huhuhu. Walaupun saya baru beli. Tapi dah tanya siap2 la harga2 mana yg patut tahu, cam CVT, minyak gear dengan minyak hitam biasa tu. pastu kalau dulu tayar scooter biasa RM90 dah lepas. kalau NMAXX ni satu tayar mas kahwin dia kalau tak salah nak dekat RM200 ke lebih. Tengok brand la. kalau sepasang tukar sakit jugak. kalau tukar belt, harga dalam RM150 . tapi bukan selalu pun.


Kira harga nak maintain NMAXX ni taklah mahal sangat. utk kualiti dan kepuasan membawak tu bagi saya berbaloi. Tanya bengkel2 rata2 review kata NMAXX tak masalah sangat. janji jaga servis CVT la penting untuk scooter . Minyak hitam dengan minyak gear tu ofcourse kena jaga jugak. ada gak yg tak biasa bawak scooter tak tahu. kalau tukar minyak hitam masa first time, minyak gear tukar sekali. kali kedua tukar minyak hitam. takyah tukar minyak gear. kali ketiga tukar minyak hitam baru tukar minyak gear lagi. kira alternate la. begitulah seterusnya.

best bawak scooter sbb takyah pikir clutch. naknye saya perempuan. memang pemalas la bab tu. hahahahahah. NMAXX ni best sbb bila bawak kat highway rasa macam bawak jetski hahahahahah. k bye


Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: hanajazz on 08 August , 2018, 23:02:30 PM
Salam semua...nmax 2018 ad masuk malaysia ke...atau kaler sahaja yg masuk cni...btol ke roadtax rm30...masih merisik...dgr bwk nmax ni lebih santai dr kapchai...lenguh bwk kapchai 150...laju lebih kurang je ngan nmax ni kn kn kn
NMAX 2018 ni lain ni model lebih baru ke dari model yang ada sekarang?

Ya. model baru. lain daripada yang ada. warna pilihan yang ada pun agak lain.
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: enlogam on 09 August , 2018, 09:18:04 AM

NMAX 2018 ni lain ni model lebih baru ke dari model yang ada sekarang?

Ya. model baru. lain daripada yang ada. warna pilihan yang ada pun agak lain.
warna 2018 yg ni kan sis ?

(https://i2.wp.com/pandulaju.com.my/wp-content/uploads/2017/11/Warna-Baharu-Yamaha-NMAX-2017_PanduLaju-1.jpg?fit=1024%2C724&ssl=1)
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: hanajazz on 09 August , 2018, 13:44:48 PM

NMAX 2018 ni lain ni model lebih baru ke dari model yang ada sekarang?

Ya. model baru. lain daripada yang ada. warna pilihan yang ada pun agak lain.
warna 2018 yg ni kan sis ?



Yes. Yang dalam poster tu. Yang biru tu lawa gila. tapi sbb masa saya beli GST 0% so kedai yang saya nak beli tu katanya dah ramai beli. sold out. so dapat beli yang hitam je T___T


tengah 0% GST ni memang berbaloi beli. Kalau tak salah dulu motor ni cash RM11k GST 6% . Baru2 ni saya beli RM8k lebih je 0% GST, bulan september owner kedai kata harga akan naik
(https://i2.wp.com/pandulaju.com.my/wp-content/uploads/2017/11/Warna-Baharu-Yamaha-NMAX-2017_PanduLaju-1.jpg?fit=1024%2C724&ssl=1)
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: enlogam on 09 August , 2018, 16:58:12 PM
warna hitam pun cun jugak .. hitam menawan gituww
black panther wakanda forever !!
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: ahoo on 09 September , 2018, 21:26:09 PM
Salam Sejahtera kepada semua pengguna Nmax dan MBCian


Saya punya Nmax dah 30 ribu km. Rasa performance ada drop sikit. Susah nak dapat 100km/h.
Pulas habis jalan datar pun dapat 105km/h. Dulu rasanya 110 km/h+

Masih standard kilang. Minyak tukar setiap 3 ribu km.
CVT baru tukar pada 25 ribu km bila icon Belt kelip2.
Buat CVT service setiap 5-6 ribu km, sebab dalam buku manual tak tulis nak inspect CVT pun.

Kepada yang tak pernah service CVT, adakah Nmax anda masih mantap?

Kalau bincang topic macam ni kat FB/Whatsapp macam2 opinion bashing.
So kita try forum yang lebih mesra pengguna pula, hahaha

Dulu motor pertama saya Honda Wave 125 pun selalu mencelah topic di kalangan MBC
Time has gone and we're back for good again here! Nice to meet you all.
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: pirateofyoursoul on 10 September , 2018, 23:56:52 PM
Salam Sejahtera kepada semua pengguna Nmax dan MBCian


Saya punya Nmax dah 30 ribu km. Rasa performance ada drop sikit. Susah nak dapat 100km/h.
Pulas habis jalan datar pun dapat 105km/h. Dulu rasanya 110 km/h+

Masih standard kilang. Minyak tukar setiap 3 ribu km.
CVT baru tukar pada 25 ribu km bila icon Belt kelip2.
Buat CVT service setiap 5-6 ribu km, sebab dalam buku manual tak tulis nak inspect CVT pun.

Kepada yang tak pernah service CVT, adakah Nmax anda masih mantap?

Kalau bincang topic macam ni kat FB/Whatsapp macam2 opinion bashing.
So kita try forum yang lebih mesra pengguna pula, hahaha

Dulu motor pertama saya Honda Wave 125 pun selalu mencelah topic di kalangan MBC
Time has gone and we're back for good again here! Nice to meet you all.
Welcome back bro...
Title: Jarak KM dari spare tank blinking sampai habis minyak.
Post by: rais on 17 October , 2018, 12:21:48 PM
Salam. Ade sesiapa tahu atau pernah cuba buat minyak Nmax habis dari start blinking? Berapa jarak KM die boleh ya dari die start blinking tu? Saya pengguna Nmax baru (newbie).  :)
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: fadly98 on 17 October , 2018, 19:45:46 PM
Salam. Ade sesiapa tahu atau pernah cuba buat minyak Nmax habis dari start blinking? Berapa jarak KM die boleh ya dari die start blinking tu? Saya pengguna Nmax baru (newbie).  :)
Blh cecah 200kmh klu speed 100km/h.

Sent from my SM-N935F using Tapatalk

Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: fadly98 on 17 October , 2018, 19:46:35 PM
Salam. Ade sesiapa tahu atau pernah cuba buat minyak Nmax habis dari start blinking? Berapa jarak KM die boleh ya dari die start blinking tu? Saya pengguna Nmax baru (newbie).  :)
Blh smp 200km klu speed dlm 100km/h.

Sent from my SM-N935F using Tapatalk

Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: pirateofyoursoul on 19 October , 2018, 08:58:51 AM
Salam. Ade sesiapa tahu atau pernah cuba buat minyak Nmax habis dari start blinking? Berapa jarak KM die boleh ya dari die start blinking tu? Saya pengguna Nmax baru (newbie).  :)
Blh smp 200km klu speed dlm 100km/h.

Sent from my SM-N935F using Tapatalk
berapa besar tangki tu? not bad la kalau boleh sampai 180 - 200 kilometer dengan speed macam tu
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: enlogam on 21 October , 2018, 09:06:21 AM
nvx ni tank 4.5L .. mmg baik sgt dah tu, bole pegi jauh  8) 8)
Title: Re: Jarak KM dari spare tank blinking sampai habis minyak.
Post by: Ronan on 01 November , 2018, 13:20:06 PM
Salam. Ade sesiapa tahu atau pernah cuba buat minyak Nmax habis dari start blinking? Berapa jarak KM die boleh ya dari die start blinking tu? Saya pengguna Nmax baru (newbie).  :)

Salam semua, saya ahli baru forum... pernah try bawak dari start blinking exit sungkai sampai exit tanjung malim dalam 40km jugak kot.
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: archer on 08 November , 2018, 10:25:34 AM
(https://thumb.ibb.co/hGe4oV/P81106-073802.jpg) (https://ibb.co/hGe4oV)

Semekom kawanČ.

Nmax baru dapat Isnin lepas. Tak sampai 50km pun lagi. Mohon tunjuk ajar dari yang dah lama guna ya.

Biasa servis CVT berapa ribu km?
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: pirateofyoursoul on 09 November , 2018, 15:05:31 PM
(https://thumb.ibb.co/hGe4oV/P81106-073802.jpg) (https://ibb.co/hGe4oV)

Semekom kawanČ.

Nmax baru dapat Isnin lepas. Tak sampai 50km pun lagi. Mohon tunjuk ajar dari yang dah lama guna ya.

Biasa servis CVT berapa ribu km?

Salam Sejahtera kepada semua pengguna Nmax dan MBCian


Saya punya Nmax dah 30 ribu km. Rasa performance ada drop sikit. Susah nak dapat 100km/h.
Pulas habis jalan datar pun dapat 105km/h. Dulu rasanya 110 km/h+

Masih standard kilang. Minyak tukar setiap 3 ribu km.
CVT baru tukar pada 25 ribu km bila icon Belt kelip2.
Buat CVT service setiap 5-6 ribu km, sebab dalam buku manual tak tulis nak inspect CVT pun.

Kepada yang tak pernah service CVT, adakah Nmax anda masih mantap?

Kalau bincang topic macam ni kat FB/Whatsapp macam2 opinion bashing.
So kita try forum yang lebih mesra pengguna pula, hahaha

Dulu motor pertama saya Honda Wave 125 pun selalu mencelah topic di kalangan MBC
Time has gone and we're back for good again here! Nice to meet you all.
- copy n paste dari bro Ahoo . boleh scroll kat atas tu bang  8)
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: hokkageke4 on 13 November , 2018, 10:54:14 AM
nvx ni tank 4.5L .. mmg baik sgt dah tu, bole pegi jauh  8) 8)

Ni NMAX la, bukan NVX...hihihi...NMAX kalo x silap tank dia 6 liter...NVX ye tank kecik, 4 liter lebih...tp ade je dah jual tank NVX size
7-8 liter...
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: oldwave on 06 February , 2019, 20:29:50 PM
(https://thumb.ibb.co/hGe4oV/P81106-073802.jpg) (https://ibb.co/hGe4oV)

Semekom kawanČ.

Nmax baru dapat Isnin lepas. Tak sampai 50km pun lagi. Mohon tunjuk ajar dari yang dah lama guna ya.

Biasa servis CVT berapa ribu km?

Pinjam motor pliiisss?
Title: Re: Yamaha NMAX 155 - Version 1
Post by: enlogam on 16 February , 2019, 08:32:09 AM
nvx ni tank 4.5L .. mmg baik sgt dah tu, bole pegi jauh  8) 8)

Ni NMAX la, bukan NVX...hihihi...NMAX kalo x silap tank dia 6 liter...NVX ye tank kecik, 4 liter lebih...tp ade je dah jual tank NVX size
7-8 liter...
ampunkan patik hehee .. tq info bang