Author Topic: Terbaru, Honda EX5 110cc pengganti EX5.  (Read 22826 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline abol

  • Storm Riders
  • *****
  • Posts: 6272
    • From Bikers To Bikerz
Terbaru, Honda EX5 110cc pengganti EX5.
« on: July 25, 2013, 03:13:05 pm »

Ok rakan2 ini adalah model baru untuk motor lagenda di Malaysia EX5, motorsikal yang paling laris dan memegang rekod terbanyak di jual di Malaysia. Honda telah mengeluarkan motor penganti untuk Honda EX5. Apa yang diorang upgrade, kuasa kudanya ditingkatkan kepada 110cc dan lulus piawaian emisi euro2. Malahan penjimatan bahan api sehingga 11% berbanding model lama. EX5 110 mampu ditunggang sehingga 53.6kilometer dengan 1 liter petrol.

Saya tunggang dari Awana Hotel ke Sg. Kedondong menurun dan menaiki bukit sehingga 30 kilometer, tempat duduknya yang lebar dan rendah memang selesa. 1 lagi, penggunan tayar pun diorang upgrade kepada yang lebih lebar , tayar depan dengan saiz 70/90-17 dan belakang 80/90-17.

Pihak Honda mengakui melalui penyelidikan mereka, trend pengguna motorsikal di Malaysia agak berbeza dengan trend negara asia yang lain di mana pengguna/penunggang negara asia yang lain seperti Thailand , Indonesia, Vietnam dan Cambodia lebih meminati model skuter berbanding model CUB (Cheap Urban Bike).







Jom kita tengok apa beza yang EX5 dan EX5 110cc secara fizikal.















Dari belakang



Pandangan depan



Saya trylah naik berdua dengan Daus RR. Turun dan naik bukit...dekat2 jer, saja nak ujin keupayan EX5 110cc,
guna gear 2, untuk naik bukit secara perlahan2, masih kuat macam EX5 lama, yang selalu orang guna angkat barang, gas, jual roti tu...







Ok satu perubahan yang selalu membuat saya keiru dan tersalah tekan "Button"
motorsikal dan skuter keluaran Honda sekarang dah ubah cara letak butang signal dengan Hon, Hon sekarang dekat atas, signal pula letak kat bawah, jadi masa test ride tu, selalu tertekan Hon bila nak bagi signal.

Bab harga pula RM 3,908 untuk model penghidup tendang, RM 4,145 untuk unit  penghidup eletrik.

Sekian.









« Last Edit: July 25, 2013, 03:42:02 pm by abol »


"The Imam is a sheild from the back of which the Muslims fight and protect themselves. If the Imam commands to fear Allah and guides, his will be a big Reward, if he orders other than this he will bear the burden of it." [Muslim]?al-ummah turid Khilafah Islamiyyah?

Offline alldisc

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 747
  • 2 stroke craze - Bernafas pun keluar asap!
Re: Terbaru, Honda EX5 110cc pengganti EX5.
« Reply #1 on: July 25, 2013, 05:09:34 pm »
hidup cepai!!

eh, tapi bukan ke BSH dah cuba revive EX5 12-13 thn lepas dgn EX5 Class yang tak menjadi tu? lepas tu Class 1 pulak? apa dah jadi?? formula tak menjadi?

ni sepatutnya dinamakan EX-6. baru nampak ada kemajuan...

eh, tak boleeh. Class patut dinamakan EX-6. Wave 100 dinamakan EX-7. kali ni EX-8. amacam? ha ha ha sekadar mimpi ngeri.

sekian dari pemilik EX-5 ***** (5 star) 1991-1995 @ ~alldisc~

kasik bersihh.. yehaaa...

Offline ashes

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 174
Re: Terbaru, Honda EX5 110cc pengganti EX5.
« Reply #2 on: July 25, 2013, 05:52:25 pm »
BSH masih dgn ex5nya hehe.. sekali tgk dah mcm motor demak yg tiru honda pun ada.
masih tak guna brek disk

dr pemilik ex5 high power
Dia sudah datang..

Offline dmendjacq

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 19
  • Wear Your Helmet properly
Re: Terbaru, Honda EX5 110cc pengganti EX5.
« Reply #3 on: July 26, 2013, 10:56:24 am »
Kalau diberi pilihan...
saya sokong EX5 model lama...
AkU Yang MeNgInginkaN... POketKu Belum MenGizinkaN... :(

Offline najib1347

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 57
  • Jiwa Biar Racing Tapi Tak Racing Atas Jalan
Re: Terbaru, Honda EX5 110cc pengganti EX5.
« Reply #4 on: July 26, 2013, 12:27:54 pm »
Memang berbeza dengan cepai yang lame walaupun design still orientasi model cepai yang dulu kalau nak banding dengan cepai class & class 1 model tu honda rebadge jadi wave 100 first batch mase tahun 2003 kalau aku x silap la.. ;)

Kalau tengok design model baru ni memang nampak kemas....walaupun aku x berape berkenan lampu belakang dia, lampu model lame lagi elok rasenye......teringat ex5 lame aku yang hilang mase 2004......huhuhuhu  :'(
You are not allowed to view links. Register or Login My 19's

Offline Lancer Ex

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 89
Re: Terbaru, Honda EX5 110cc pengganti EX5.
« Reply #5 on: July 26, 2013, 03:34:25 pm »
ok x ex5 nih?sbb ayah aku nk angkt sebijik....

Offline croydon

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 122
Re: Terbaru, Honda EX5 110cc pengganti EX5.
« Reply #6 on: July 26, 2013, 03:53:47 pm »
kalu amik enjeksen honda air blade buleh ka? modipaip masuk kt EX5 110 ?
« Last Edit: July 29, 2013, 05:27:07 pm by croydon »

Offline tuanhafizan

  • MBC Support
  • *****
  • Posts: 1594
  • Must Go Faster
Re: Terbaru, Honda EX5 110cc pengganti EX5.
« Reply #7 on: July 26, 2013, 03:54:42 pm »
patutnya lagi ok lah sebab displacement naik 10cc pastu injection plak tu. mesti lagi jimat minyak. yang pastinya lepas ni jadi rare lah ex5 model lama, yang ori japan bertambah tambah mahal la kot. yang kaki modi takkan nak pakai model injection ni.

I ride to better understand myself, my machine, the lands in which I ride, and to seek out and know other bikers like m

Offline abol

  • Storm Riders
  • *****
  • Posts: 6272
    • From Bikers To Bikerz
Re: Terbaru, Honda EX5 110cc pengganti EX5.
« Reply #8 on: July 26, 2013, 06:04:26 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
patutnya lagi ok lah sebab displacement naik 10cc pastu injection plak tu. mesti lagi jimat minyak. yang pastinya lepas ni jadi rare lah ex5 model lama, yang ori japan bertambah tambah mahal la kot. yang kaki modi takkan nak pakai model injection ni.
yg kat malaysia ni guna kaburator tuan...lain2 negara Efi.
"The Imam is a sheild from the back of which the Muslims fight and protect themselves. If the Imam commands to fear Allah and guides, his will be a big Reward, if he orders other than this he will bear the burden of it." [Muslim]?al-ummah turid Khilafah Islamiyyah?

Offline The_Stroke

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 1685
Re: Terbaru, Honda EX5 110cc pengganti EX5.
« Reply #9 on: July 27, 2013, 08:02:30 am »
Enjin 110cc baru ni bg aku adlh enjin sperti yg diharapkan sebagai honda... Yg mengecewakan aku dan family adlh honda wave125cc model pertama dulu..ade 3...tiga2 jahanam overhoul di usia muda...tp yg baru mcm takde masalah...aku rasa 125cc versi wave x sampai future ni ok...

Ex5110 ni dah dlm kategeri enjin era baru dr start wave110rs/dash enjin yg dah boleh menang dlm perlumbaan cub prix...enjin ni jugak nanti kalau 2014 start injection yg akan diguna pakai..

Aku belek2 kat kedai...bg aku ex5110 ni akan menyambung kelarisan ex5100....kurang lawa pon lampu belakang...tp stail masih nampak retro...tp yg paling tak cun tetap wave110 yg baru tu...seram je aku tfk bentuk dia tp rege mmg murah...wave110 rs stop..aku rasa nak beri laluan kpd wave dash110..sbb replacement wave dash110 nanti pon akan berbentuk cub yg racy...mgkin dash yg lama akan maintain jual kot...

Offline hailiss8384

  • Licensed Seller
  • **
  • Posts: 319
  • lawati: http://kanopikanvasrack.blogspot.com/
Re: Terbaru, Honda EX5 110cc pengganti EX5.
« Reply #10 on: July 27, 2013, 10:07:12 pm »
Baguslah ada pilihan baru.
PROMOSI 2012 UNIFI TERHANGAT!!Nak register UNIFI VIP5/Streamyx COMBO?Tiada line telefon rumah lg?sila pm/call 013-5013966!!!Free Call dAri tel rumah ke tel rumah yg lain! Jimat RM163. Kanopi Kanvas.

Offline ah beng kapcai

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 11
  • i am a easy rider...speed kills
Re: Terbaru, Honda EX5 110cc pengganti EX5.
« Reply #11 on: July 28, 2013, 10:51:38 am »
i ingat nak amek ini kuda la....skang i punyer cepai japan dah masuk 16 tahun dah.....sudah barai a itu jantung, kena oberhol....tapi blom pergi lagi, ini cepai sangat leng la...macam lengloy.....

saper mau pakat amek skali dgn saya???
be proud of your ride..

Offline saripdoll

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 28
Re: Terbaru, Honda EX5 110cc pengganti EX5.
« Reply #12 on: July 28, 2013, 09:26:03 pm »
 No ejeksen ??? Y????


Offline kisame

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 301
  • XJ6 Naked - idaman
Re: Terbaru, Honda EX5 110cc pengganti EX5.
« Reply #13 on: July 29, 2013, 09:04:51 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
No ejeksen ??? Y????

std la tu kat sini.. mana2 model kapcai semua carb je..
jimat kos.. kecuali modenas baru tu.. EFI.. hehehe..
Do you know why people cheat and lie? Because they know it's easier to get forgiveness than permission.

Offline tuanhafizan

  • MBC Support
  • *****
  • Posts: 1594
  • Must Go Faster
Re: Terbaru, Honda EX5 110cc pengganti EX5.
« Reply #14 on: July 29, 2013, 09:26:43 am »
kalo tak silap, siam dah pakai wave injection bertahun dah.

I ride to better understand myself, my machine, the lands in which I ride, and to seek out and know other bikers like m

Offline faris938

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 2
Re: Terbaru, Honda EX5 110cc pengganti EX5.
« Reply #15 on: July 29, 2013, 09:42:33 am »
EX5 110CC dgn modenas efi118 mana lg ok?

Offline abol

  • Storm Riders
  • *****
  • Posts: 6272
    • From Bikers To Bikerz
Re: Terbaru, Honda EX5 110cc pengganti EX5.
« Reply #16 on: July 30, 2013, 04:51:12 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
EX5 110CC dgn modenas efi118 mana lg ok?
alamak... dah test  2-2, jauh berkampung ler Honda 110 ni kena. Apa yang penting Harga beza dalam 800-1000.00 kalau rasa boleh terima perbezaan harga memang bukan Honda pilihan tuan.

EX110cc ni memang dibuat berdasarkan ciri2 ex5100, Jimat dan tahan lasak.
Cuma lepas pakai EX110cc mungkin dah tak boleh macam ni jer

;D Practice makes perfect.
"The Imam is a sheild from the back of which the Muslims fight and protect themselves. If the Imam commands to fear Allah and guides, his will be a big Reward, if he orders other than this he will bear the burden of it." [Muslim]?al-ummah turid Khilafah Islamiyyah?

Offline ^ONE^

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 144
Re: Terbaru, Honda EX5 110cc pengganti EX5.
« Reply #17 on: August 01, 2013, 09:07:57 am »
Abol......test ride review utk airblade xde ke? ...........
Kejayaan Manusia Hanya Dalam Mentaati Perintah Allah s.w.t mengikuti cara Rasulullah s.a.w.

Offline abol

  • Storm Riders
  • *****
  • Posts: 6272
    • From Bikers To Bikerz
Re: Terbaru, Honda EX5 110cc pengganti EX5.
« Reply #18 on: August 03, 2013, 03:09:29 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Abol......test ride review utk airblade xde ke? ...........
ada, overall airblade very good scooter, cuma price dia tak padan dengan cc...7.7k  OTR dah 8K.
"The Imam is a sheild from the back of which the Muslims fight and protect themselves. If the Imam commands to fear Allah and guides, his will be a big Reward, if he orders other than this he will bear the burden of it." [Muslim]?al-ummah turid Khilafah Islamiyyah?

Offline AFI

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 38
Re: Terbaru, Honda EX5 110cc pengganti EX5.
« Reply #19 on: August 04, 2013, 11:29:42 pm »
Makin byk pilihan...walaupun ex5 baru ni tak boleh diklasifikasikan secara automatik sebagai kenderaan yang enjinnya tahan lasak dan coversetnya tak berbunyi kerana ianya buatan Honda jenama Jepun macam ex5 high power yg mmg telah diakui oleh kebanyakkan pemiliknya...kalau pasal sparepart byk tu aku setuju...hon diletakkan di atas button signal krn negara spt vietnam, thailand, cambodia dan indonesia jalannya sesak terutamanya di vietnam yg tiada traffic light...kalau nak keluar simpang, hon kena bunyikan, signal tu mcm aksesori je...

Malaysian Bikers Community (MBC)

Re: Terbaru, Honda EX5 110cc pengganti EX5.
« Reply #19 on: August 04, 2013, 11:29:42 pm »