Author Topic: Kawasaki Mengganas!!! Z250 akn tiba...  (Read 78357 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Online ali_setan

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 24
Re: Kawasaki Mengganas!!! Z250 akn tiba...
« Reply #180 on: March 18, 2013, 09:27:13 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
news from insider - kawasaki dah bawak masuk 1 unit, ada kat kawasaki glenmarie tu. letak dalam bilik, not accesible to outsiders. for marketing and type approval purposes.

z250 mmg akan dijual di malaysia, tapi paling awal selepas bulan 4. kawasaki nak tengok iklim politik dan cuba adapt pada perubahan jika ada dgn memberikan harga yg terbaik. pada masa skrg.. harga dianggarkan antara 23-25K.. agak tidak logik sbb lagi mahal dari 250r. tapi ini petunjuk awal, hanya anggaran. mana tahu leh dapat 16K macam zaman ZZR250 dan ZXR250 ke......

buatnya PR menang,cukai motorsikal diturunkan mau lagi murah...mintak2 la lambat sikit bagi bonus wa masuk dulu (insyaallah kalau dapat) boleh buat dp moto z250 ni...nak angkat z800 cam lagi jauh je :)

Offline traplimit

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 62
  • Hidup HANYA SEKALI, Biarlah BERBAKTI...
Re: Kawasaki Mengganas!!! Z250 akn tiba...
« Reply #181 on: March 18, 2013, 09:41:07 am »
sabar..sabar..sabar menanti... 8)
PANDANG YG SATU PADA YG RAMAI. PANDANG YG RAMAI PADA YG SATU.

Offline jepakazoid

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 42
Re: Kawasaki Mengganas!!! Z250 akn tiba...
« Reply #182 on: March 18, 2013, 11:35:14 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
buatnya PR menang,cukai motorsikal diturunkan mau lagi murah...mintak2 la lambat sikit bagi bonus wa masuk dulu (insyaallah kalau dapat) boleh buat dp moto z250 ni...nak angkat z800 cam lagi jauh je :)

Setakat ni belom ada ahli politik mana2 memperjuangkan nasib rakyat membeli sportsbike / superbike dengan kadar tax yang tinggi. Kalau ada memang mungkin diorang akan dapat sokongan bikers2.

Online ali_setan

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 24
Re: Kawasaki Mengganas!!! Z250 akn tiba...
« Reply #183 on: March 18, 2013, 02:01:28 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Setakat ni belom ada ahli politik mana2 memperjuangkan nasib rakyat membeli sportsbike / superbike dengan kadar tax yang tinggi. Kalau ada memang mungkin diorang akan dapat sokongan bikers2.

kalau dorang kata harga cukai kenderaan termasuk motorsikal ade peluang la :D

Offline alldisc

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 744
  • 2 stroke craze - Bernafas pun keluar asap!
Re: Kawasaki Mengganas!!! Z250 akn tiba...
« Reply #184 on: March 18, 2013, 02:48:12 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
LIKE 100x, bro alldisc.. Nak tanya otai2 kawa semua.. Nak meet profile sesebuah motor, walaupun berenjin serupa, tuning akan berbeza ikut preference motor tu kan? Adakah bermakna tuning Ninja 250 vs. Z250 berbeza? Contoh lain, Versys vs. ER6? XJ6 vs. Diversion?

ingat lagi Eliminator 250? enjin sama dgn ZZR250 kan? tapi setting lain.. sbb cruiser tak main top speed, so tune utk tork kuat supaya tak perlu tukar gear kerap.

bab setting ni mcm2 cara boleh dibuat, termasuk ignition timing, saiz carb termasuk MJ/PJ, ekzos dan juga gearbox ratio (sama ada pada primary final tak pun secondary final ratio (spoket rantai)

tapi saya agak saja sbb saya keja cuci keta... budak polish tu yg beritahu saya.

kasik bersihh.. yehaaa...

Offline oldwave

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 166
  • laju-laju nak ke mana?
Re: Kawasaki Mengganas!!! Z250 akn tiba...
« Reply #185 on: March 18, 2013, 10:34:11 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
ingat lagi Eliminator 250? enjin sama dgn ZZR250 kan? tapi setting lain.. sbb cruiser tak main top speed, so tune utk tork kuat supaya tak perlu tukar gear kerap.

bab setting ni mcm2 cara boleh dibuat, termasuk ignition timing, saiz carb termasuk MJ/PJ, ekzos dan juga gearbox ratio (sama ada pada primary final tak pun secondary final ratio (spoket rantai)

tapi saya agak saja sbb saya keja cuci keta... budak polish tu yg beritahu saya.

Ooo, maknanya setup kilang sure lain sebab 1 street n naked + 1 lg sport n full-faired.. Ok paham, tq abam alldisc.. Saya spesis pakai moto dari mula beli sampai jual balik rupa tu jugak.. Takde extreme mods, cosmetic je lah sikit2.. Just skrg both ninja n z250 injection dah kan, MJ/PJ carb semua dah takde la kan..
wave100 (2003) -> wave125 (2006) -> gt128 (2009) -> fz150i (2012) -> ?? (201x)

Offline Auskywalker

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 195
  • "with U..., WE ride...,"
Re: Kawasaki Mengganas!!! Z250 akn tiba...
« Reply #186 on: March 19, 2013, 11:11:39 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
Ooo, maknanya setup kilang sure lain sebab 1 street n naked + 1 lg sport n full-faired.. Ok paham, tq abam alldisc.. Saya spesis pakai moto dari mula beli sampai jual balik rupa tu jugak.. Takde extreme mods, cosmetic je lah sikit2.. Just skrg both ninja n z250 injection dah kan, MJ/PJ carb semua dah takde la kan..


so, mybe dier set kt unit komputer dier la kot ek??


cggih tol skrg nih...

xde la lgi tune2 sndri mcm zaman pakaic70 dlu...huhuhuh

tune angin katanye dulu2....kekeke

:)  -The CBRian's-  :)
FOOT DETOX FOR SALE

Plz PM or Contact 012-2409287 for more detail
[/b]

Offline MohdAzlin72

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 92
Re: Kawasaki Mengganas!!! Z250 akn tiba...
« Reply #187 on: March 20, 2013, 09:28:09 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
Ooo, maknanya setup kilang sure lain sebab 1 street n naked + 1 lg sport n full-faired.. Ok paham, tq abam alldisc.. Saya spesis pakai moto dari mula beli sampai jual balik rupa tu jugak.. Takde extreme mods, cosmetic je lah sikit2.. Just skrg both ninja n z250 injection dah kan, MJ/PJ carb semua dah takde la kan..
[/quote

ZZR dan Eliminator mempunyai spec sama kecuali ratio gigi gear sahaja..dan karburetor jetting.
kalau nk kasi eliminator sama laju dgn ZZR , tukar je apa yg ptt...hehe..

Offline alldisc

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 744
  • 2 stroke craze - Bernafas pun keluar asap!
Re: Kawasaki Mengganas!!! Z250 akn tiba...
« Reply #188 on: March 21, 2013, 04:01:37 pm »
tambahan info dari kawa insider.

besar kemungkinan launch z250 pada bulan 6.

harga masih tak berani sebut, tapi bawah 30K... maybe lebih mahal dari ninja2.. atas sebab2 tersendiri. 25K? 28K?? anda teka sendiri.

selain dari menanti selesai PRU, kawasaki juga mendapat berita suzuki akan launch 250 juga.. (GSXR??) dalam masa terdekat, dan depa target jual pada masa hampir serentak supaya impaknya sama suzuki dan kawasaki rasa sendiri.
harga tak ungkin rendah sangat, kerana kawasaki menekankan kualiti yang lebih baik dari sym T2, nimota ck9, mugeli dan hyosung/naza blade.

dan kawasaki pun sedikit pun tak gentar dgn CBR250 yang berada dlm kelas berlainan... dan kuasa/top speed berlainan. saya alldisc melaporkan dari glenmarie.

kasik bersihh.. yehaaa...

Offline Arya

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 99
Re: Kawasaki Mengganas!!! Z250 akn tiba...
« Reply #189 on: March 21, 2013, 04:08:41 pm »
suzuki inazuma 250 kah? awwwyeahhh!!!
Modenas Kristar --> Honda Wave 100R (dh xde kne curik) --> Proton Saga BLM (M) + Suzuki Smash V115 SCD
Pengedar Petro Canada HDEO Duron + Valvoline (Kelantan). Hubungi 013-674 1828 utk urusan COD

Online ali_setan

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 24
Re: Kawasaki Mengganas!!! Z250 akn tiba...
« Reply #190 on: March 21, 2013, 05:05:48 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
tambahan info dari kawa insider.

besar kemungkinan launch z250 pada bulan 6.

harga masih tak berani sebut, tapi bawah 30K... maybe lebih mahal dari ninja2.. atas sebab2 tersendiri. 25K? 28K?? anda teka sendiri.

selain dari menanti selesai PRU, kawasaki juga mendapat berita suzuki akan launch 250 juga.. (GSXR??) dalam masa terdekat, dan depa target jual pada masa hampir serentak supaya impaknya sama suzuki dan kawasaki rasa sendiri.
harga tak ungkin rendah sangat, kerana kawasaki menekankan kualiti yang lebih baik dari sym T2, nimota ck9, mugeli dan hyosung/naza blade.

dan kawasaki pun sedikit pun tak gentar dgn CBR250 yang berada dlm kelas berlainan... dan kuasa/top speed berlainan. saya alldisc melaporkan dari glenmarie.

fuhhhh...bulan 6 plak...tapi lagi mahal dari ninja?aduyai...jgn lagi mahal banyak sudah...kalau sikit ok lagi....kena tunggu suzuki 250 plak...tgk mana lagi best :D

Offline oldwave

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 166
  • laju-laju nak ke mana?
Re: Kawasaki Mengganas!!! Z250 akn tiba...
« Reply #191 on: March 21, 2013, 11:16:30 pm »
Huh suzuki 250? Sure Inazuma nih, adik bongsu B-King.. Sesuai lah nak bersaing dgn Z250.. Tahniah Lion, baru lah meriah industri.. Dah lama sgt Kawa dgn monopoli motor besarnya, Hong Leong dgn monopoli moped n skuternya, NAZA dgn monopoli AP nya, Boon Siew dgn mimpi2nya.. Ape daa aku merepek nih..
wave100 (2003) -> wave125 (2006) -> gt128 (2009) -> fz150i (2012) -> ?? (201x)

Offline Auskywalker

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 195
  • "with U..., WE ride...,"
Re: Kawasaki Mengganas!!! Z250 akn tiba...
« Reply #192 on: March 22, 2013, 09:16:41 am »
perrrhhh


suzuki pn nk msuk line gak....


bertambah2 la pilihan...

mkin pening la bakal2 buyer....kekeke ;D

:)  -The CBRian's-  :)
FOOT DETOX FOR SALE

Plz PM or Contact 012-2409287 for more detail
[/b]

Offline alldisc

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 744
  • 2 stroke craze - Bernafas pun keluar asap!
Re: Kawasaki Mengganas!!! Z250 akn tiba...
« Reply #193 on: March 22, 2013, 10:12:34 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
fuhhhh...bulan 6 plak...tapi lagi mahal dari ninja?aduyai...jgn lagi mahal banyak sudah...kalau sikit ok lagi....kena tunggu suzuki 250 plak...tgk mana lagi best :D

bulan 6 tak jauh de... skrg dah nak mausk april. bab harga tu.. ninja 250 2103 pun skrg dah 22,500....

You are not allowed to view links. Register or Login
suzuki inazuma 250 kah? awwwyeahhh!!!

aku tak tahu which model, sbb tak pasti dgn rumours yg ada. terkejut juga bila suzuki decide nak ceburkan diri dgn 250 sedangkan 150 4 stroke tak berani masuk balik...

kasik bersihh.. yehaaa...

Offline Blackburn

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 394
Re: Kawasaki Mengganas!!! Z250 akn tiba...
« Reply #194 on: March 22, 2013, 11:07:28 am »
Yoshimura-tuned Gsxr250  ;D ;D

Offline traplimit

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 62
  • Hidup HANYA SEKALI, Biarlah BERBAKTI...
Re: Kawasaki Mengganas!!! Z250 akn tiba...
« Reply #195 on: March 22, 2013, 03:24:00 pm »
Bulan 6...
eemmm betul laaa seperti info dari GH Motor (Kuching) kata "2nd Half 2013' masuk Malaysia model ni...
Tapi yg tak sedap dengar tu ttg HARGA... eemmm...
adakah berbaloi tunggu ni....atau pinang semula Ninja heheee...
PANDANG YG SATU PADA YG RAMAI. PANDANG YG RAMAI PADA YG SATU.

Offline Auskywalker

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 195
  • "with U..., WE ride...,"
Re: Kawasaki Mengganas!!! Z250 akn tiba...
« Reply #196 on: March 22, 2013, 03:58:28 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Bulan 6...
eemmm betul laaa seperti info dari GH Motor (Kuching) kata "2nd Half 2013' masuk Malaysia model ni...
Tapi yg tak sedap dengar tu ttg HARGA... eemmm...
adakah berbaloi tunggu ni....atau pinang semula Ninja heheee...


lau pyh sgt adik dier nk msuk, pinang la si abg "ngah" Z nih......


huhu

:)  -The CBRian's-  :)
FOOT DETOX FOR SALE

Plz PM or Contact 012-2409287 for more detail
[/b]

Offline traplimit

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 62
  • Hidup HANYA SEKALI, Biarlah BERBAKTI...
Re: Kawasaki Mengganas!!! Z250 akn tiba...
« Reply #197 on: March 22, 2013, 04:16:00 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login

lau pyh sgt adik dier nk msuk, pinang la si abg "ngah" Z nih......


huhu

hahahahaaa... tang abg 'ngah' tu minta maap laa tak tercapai dek tabung buluh yg saya ada hahahahaaaa...
PANDANG YG SATU PADA YG RAMAI. PANDANG YG RAMAI PADA YG SATU.

Offline casterside

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 67
Re: Kawasaki Mengganas!!! Z250 akn tiba...
« Reply #198 on: March 25, 2013, 09:51:26 am »
sblm ni terdgr jgk cerita cerihik suzuki GW250 nak masuk market tanah melayu..tapi pah ceroh..kali nie kalu betul nk masuk bagus jgk btambah meriah la..kawa dah ada 250r n z250..honda dah ada cbr250..sym pun dah ada..moto2 china pn dah ada kategori 250 nie.. kalu la yamaha nak bwk masuk yzf 250 r4 tuu fuhhh lupakan yg lain la..

Offline petai_manis

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 16
  • DOHC ku...
Re: Kawasaki Mengganas!!! Z250 akn tiba...
« Reply #199 on: March 25, 2013, 09:40:44 pm »
Pernah jgak trbace suzuki inazuma 250 dy pnye specs..tp agk mgecewakn la enjin dy..enjin dy hanya 2 line sohc aja...knapa tidak enjin dohc..ah..pingsan!