Author Topic: New Model CFMOTO 650TR -12  (Read 13365 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline unpro

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 1842
  • Mari meleper...
Re: New Model CFMOTO 650TR -12
« Reply #20 on: November 20, 2012, 09:29:50 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
ttg warranty, klu based on model2 sedia ada di M'sia nie:
ckd: 1 year limited warranty
cbu: 2 year limited warranty (klu x silaplah)

so agak2 CFMOTO nie most probably dpt 1 thn ajer kot? ada sesaper blh verify?

yang confirm, 10,000km or setahun. :D

3 bulan pakai habis dah lah warranty. Motor dah best, tapi FC menakutkan!! Tangki baru 17 liter.

Shot at 2008-12-16[/IMG]

Offline aliman

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 747
Re: New Model CFMOTO 650TR -12
« Reply #21 on: November 28, 2012, 09:50:26 am »
takkan fc mc exora, voyager tukun pon save sikit dari exora.

Offline unpro

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 1842
  • Mari meleper...
Re: New Model CFMOTO 650TR -12
« Reply #22 on: November 28, 2012, 10:34:19 am »
from facebook,

ada review dari forum australia, 3-4l per 100km

aka 25km++ per liter

review mamat kat china tu, mungkin petrol dia kena curi.

Shot at 2008-12-16[/IMG]

Offline Joem

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 18
Re: New Model CFMOTO 650TR -12
« Reply #23 on: November 29, 2012, 12:19:05 am »
Cuba kita lihat apa yang dilaporkan oleh rider 650NK Malaysia yusof3775 dalam forum CFM650NK Info Motor ini bth 19 Nov 12. Beliau isi penuh di R&R Rawang untuk Ke Cameron Highlands melalui Simpang Pulai, mula mendapat lampu minyak berkelip2 menghampiri Cameron Highlands. Kelajuan 140-160kmsj di hi-way dan mendaki pula dari Simpang Pulai ke Cameron. (Satu tunggangan yang tidak boleh dikatakan santai.) Jarak perjalanan lebih kurang 220km(menghampiri Cameron) menggunakan lebih kurang 13 litres setelah lampu mula menyala. (Lampu mula menyala mengikut manual masih ada 4 litres dalam tangki). Secara kasar beliau mendapat FC 16.9 km/lit atau 5.9 lit/100km. Tidaklah menakutkan sangat FC nya jika dibandingkan dengan bike 650cc yang lain membuat tunggangan yang serupa. Boleh jadi sedikit tinggi dari kebanyakan motor Jepun tetapi tidaklah begitu ketara sangat!

Laporan yang mendapat FC 3-4 litres/100km biasanya membuat tunggangan dalam controlled parameters dalam kelajuan malar 70-90kmsj.

Penggunaan dalam bandar, memang tinggi dan banyak ralatnya bagi semua jenis motor. Maklumlah banyak variables. Banyak traffic light, berhenti, jam, gaya tunggangan memecut  dsbnya.
« Last Edit: November 29, 2012, 12:41:43 am by Joem »

Offline nasrider

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 1944
  • Ride and feel the freedom
Re: New Model CFMOTO 650TR -12
« Reply #24 on: November 29, 2012, 01:15:36 am »

5.9 liter / 100 km = +- RM 6 utk 100 km dgn cara riding agak agresif, kira ok lah tu, lc first model tak modified pun kalau full trottle layan highway lebih kurang juga tapi top LC baru berapa CF motor ni dah berapa speednya.

FC rasanya tak perlu risau sgt skit lebih kurang je takpe, yg penting nak tau motor ni reliable dan acceptable riding utk long ride......

p/s nak tau takut fc pakailah zepyer 1100, kalau layan agresif RM 30 dapat 130 km jer, hehe.........
Penyelesaian untuk minyak rantai motorsikal anda;
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline unpro

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 1842
  • Mari meleper...
Re: New Model CFMOTO 650TR -12
« Reply #25 on: November 29, 2012, 09:14:43 am »
Jadi kesimpulannya FC dia normal sahaja dan malaysia kalah dengan laos.

Given the price range, the cruising speed, the side boxes that came with it...tergugat jiwa ni. Imagine the storage kalau kita letak kotak roti kat belakang!

Shot at 2008-12-16[/IMG]

Offline AmJJ04

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 8
Re: New Model CFMOTO 650TR -12
« Reply #26 on: December 17, 2012, 06:39:38 pm »
Saya dah call sembang dengan Mr. Edmond (Manager Tropicana MotorWorld), motor ni pakai enjin ER6/Versys, cuba chek spec nya sama kata nya. Dan pakai ECU Ducati. Kalau enjin ER6/Versys memang dah terbukti ok...entah lah tengok sapa yg dah beli nanti kita pakat2 tanya mcmana performance dia.

Offline aliman

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 747
Re: New Model CFMOTO 650TR -12
« Reply #27 on: December 17, 2012, 08:09:22 pm »
Nak jimat beli fz150 ataupon ex5 kikiki... Saya minat jugak moto ni tapi kat mana nak tengok

Offline AmJJ04

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 8
Re: New Model CFMOTO 650TR -12
« Reply #28 on: December 17, 2012, 09:34:52 pm »
Motor boleh tengok Kat Tropicana MotorWorld Seksyen 7 S.Alam, masa mula2 luncing siap boleh test ride.

Offline nasrider

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 1944
  • Ride and feel the freedom
Re: New Model CFMOTO 650TR -12
« Reply #29 on: December 17, 2012, 10:30:23 pm »

Ikut pada bentuk ikut honda ST PAN EURO memang akan mendapat sambutan bagi long distance rider......

Nak tanya skit yg pernah tengok motor ni, engin spec er6 tapi monoshock belakang center atau dok belah kanan juga macam er6 n versys.....?
Penyelesaian untuk minyak rantai motorsikal anda;
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline 2WD

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 105
Re: New Model CFMOTO 650TR -12
« Reply #30 on: December 20, 2012, 04:15:16 pm »
salam to all bikers....lama sungguh aku tak masuk forum mbc ni...tapi bila nampak cfmoto 650tr launch jer ..saja nak tgok pendapat bikers yang lain...mana tahu ada ahli dalam MBC ni ada yang dah beli...minat tgok cutting dia besar...box kiri kanan..perghh................tapi dari segi ketahanan enjin...aku rasa rakyat m'sia masih belum benar-2 yakin dengan produk dari China@Taiwan. any comment?

Offline unpro

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 1842
  • Mari meleper...
Re: New Model CFMOTO 650TR -12
« Reply #31 on: December 21, 2012, 10:54:30 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
salam to all bikers....lama sungguh aku tak masuk forum mbc ni...tapi bila nampak cfmoto 650tr launch jer ..saja nak tgok pendapat bikers yang lain...mana tahu ada ahli dalam MBC ni ada yang dah beli...minat tgok cutting dia besar...box kiri kanan..perghh................tapi dari segi ketahanan enjin...aku rasa rakyat m'sia masih belum benar-2 yakin dengan produk dari China@Taiwan. any comment?

sym Evo 250i untuk dijual, mileage baru 80,000km jew

You are not allowed to view links. Register or Login


Shot at 2008-12-16[/IMG]

Offline wajarian

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1253
Re: New Model CFMOTO 650TR -12
« Reply #32 on: December 21, 2012, 02:59:14 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Nak jimat beli fz150 ataupon ex5 kikiki... Saya minat jugak moto ni tapi kat mana nak tengok

betul ke Aliman ko minat ni cam tak caya aku :P

Offline aliman

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 747
Re: New Model CFMOTO 650TR -12
« Reply #33 on: December 27, 2012, 04:45:35 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
betul ke Aliman ko minat ni cam tak caya aku :P
kikikiki......

Offline ydf2112

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 63
  • waiDEE
Re: New Model CFMOTO 650TR -12
« Reply #34 on: December 28, 2012, 03:03:53 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
sym Evo 250i untuk dijual, mileage baru 80,000km jew

You are not allowed to view links. Register or Login

mileage baru 80,000km jew... baru 80k je??? dah byk la tu... xpenah ku memakai moto smpai 80k km...
waiDEE..................................
-92 Honda EX5-
-94 Yamaha SS110-
-00 Yamaha 125ZR-
-01 97 Aprilia RS125-
-06 Modenas Elit Sports 150-
-12 Kymco Downtown 200i-
.....................................2012
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline nasrider

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 1944
  • Ride and feel the freedom
Re: New Model CFMOTO 650TR -12
« Reply #35 on: March 13, 2013, 02:04:30 am »

Mali-mali, dah masuk market......ermmm sapa2 ada review minta komen disini, ikut pengalaman sendiri atau member2 yg dah pakai, saya belum jumpa lagi org yg dah pakai model ni......

You are not allowed to view links. Register or Login
Penyelesaian untuk minyak rantai motorsikal anda;
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline aWe89

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 181
    • my FB
Re: New Model CFMOTO 650TR -12
« Reply #36 on: April 11, 2013, 03:27:35 pm »
sape yg da pakai motor ni?? pls review sket2..
tgk iklan2 kat mudah.my da makin berkurangan..
(walaupon pengiklan tu dealer yg sama)

Offline nasrider

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 1944
  • Ride and feel the freedom
Re: New Model CFMOTO 650TR -12
« Reply #37 on: April 23, 2013, 11:10:17 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
sape yg da pakai motor ni?? pls review sket2..
tgk iklan2 kat mudah.my da makin berkurangan..
(walaupon pengiklan tu dealer yg sama)

Ermmm betul tu, kat atas jalan raya pun tak nampak lagi model TR ni, kalau tak ramai pakai mungkin risiko agak besar jika bercadang nak beli......tanya2 member kata lebih yakin beli kawasaki er n atau f sebab after sale service dan waranty bagus serta ramai yg pakai so takde risiko sngt dan banyak parts dan accessories serta resale value yg bagus, tapi bila model2 yg kurang org pakai resale value akan merudum nanti pening juga kalau nak upgred.....


Penyelesaian untuk minyak rantai motorsikal anda;
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline unpro

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 1842
  • Mari meleper...
Re: New Model CFMOTO 650TR -12
« Reply #38 on: April 24, 2013, 10:26:33 am »
Perbezaan  harga hanya 6000 dari er6n kan?

Mungkin harga CFmoto ni terlalu ambitious.

Kalau tengok magazine ni, reviewnya qualitynya cukup bagus.

You are not allowed to view links. Register or Login

harga 5000 paun sterling ~ 24k

Shot at 2008-12-16[/IMG]

Offline emyrul

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 3
Re: New Model CFMOTO 650TR -12
« Reply #39 on: June 10, 2013, 04:47:37 pm »
suka model tourer ni... rupa sperti st1300 :)

Malaysian Bikers Community (MBC)

Re: New Model CFMOTO 650TR -12
« Reply #39 on: June 10, 2013, 04:47:37 pm »