Author Topic: PENGAMBILAN JAWATAN KONSTABEL SUKARELAWAN SIMPANAN PDRM  (Read 7673 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Kiba

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 1958
  • my way or the highway....
PENGAMBILAN JAWATAN KONSTABEL SUKARELAWAN SIMPANAN PDRM
« on: October 16, 2012, 05:41:03 PM »



1. Jawatan Konstabel Sukarelawan Simpanan Polis Lelaki /Wanita Rujukan: KPN 140/3.
2. Elaun Penugasan - RM 6.00 Sejam.

3. Syarat Skim Perkhidmatan
3.1. Warganegara Malaysia.
3.2. Berumur tidak kurang 18 tahun dan tidak melebihi 45 tahun pada tarikh temuduga.
3.3. Kelayakan:

3.3.1 Lulus SRP/PMR.
3.3.2 Mendapat kelulusan dan kebenaran dari Ketua Jabatan/ Majikan untuk berkhidmat sebagai Sukarelawan Simpanan Polis.
3.3.3 Bersih daripada sebarang tapisan rekod keselamatan.
3.3.4 Tidak menjadi ahli anggota lain-lain badan beruniform yang boleh dikerah tenaga di dalam keadaan darurat.
3.3.5 Pengawal Keselamatan/Jaga yang bertugas dengan Kerajaan/Badan Berkanun tidak layak memohon.
3.3.6 Sila sertakan 1 salinan kad pengenalan/Sijil Kelahiran, Sijil Akademik, Sijil Berhenti Sekolah/Tamat Sekolah dan kad pengenalan ibubapa/Sijil Warganegara ibubapa.
3.3.7 Perkhidmatan Sukarelawan Simpanan Polis adalah tertakluk kepada jadual perintah/peraturan/kaedah PVR Regulations 1956, Akta Polis 1967 (Akta 344) dan Perintah Tetap Ketua Polis Negara Bahagian A 502.

4. KELAYAKAN FIZIKAL
Pemohon-pemohon hendaklah mempunyai ukuran fizikal dan pancaindera seperti berikut:-

4.1 Tinggi sekurang-kurangnya Lelaki :162 cm, Wanita : 152 cm
4.2 Berat badan sekurang-kurangnya Lelaki : 50 kg, Wanita : 48 kg
4.3 Ukuran dada 81 cm biasa, ukuran dada 86 cm tarik nafas (Lelaki sahaja);
4.4 Mempunyai penglihatan yang baik;
4.5 Pengecaman warna dan pendengaran yang tidak cacat. DAN;
4.6 Diakui sihat oleh Pegawai Perubatan Kerajaan termasuk pemeriksaan X-Ray.

5. CARA MEMOHON
Eksesais pengambilan akan dijalankan secara TEMUDUGA TERBUKA DI SELURUH NEGARA DARI 19 OKTOBER HINGGA 23 OKTOBER 2012 BERMULA JAM 7.15 PAGI HINGGA 1.00 PETANG.

Borang permohonan boleh didapati di setiap IPD berdekatan.

Senarai Pusat-pusat temuduga terbuka adalah seperti berikut:-

1. KONTINJEN KUALA LUMPUR (03-2146 0522)
- IPK Kuala Lumpur

2. KONTINJEN SELANGOR (03-5514 5222)
- IPD Shah Alam
- IPD Sepang
- IPD Gombak

3. KONTINJEN JOHOR (07-2254422)
- IPK Johor
- IPD Kluang
- IPD Muar

4. KONTINJEN PULAU PINANG (04-222 1522)
- IPD Timur Laut
- IPD Seberang Perai Selatan

5. KONTINJEN KEDAH (04-774 1222)
- IPD Kuala Muda
- IPD Langkawi
- Sekolah Latihan Polis Anak Bukit, Alor Star

6. KONTINJEN PERAK (05-2451222)   
- IPD Daerah Batu Gajah
- IPD Manjung
- IPD Perak Tengah
- IPD Tapah
- IPD Teluk Intan
- IPD Sungai Siput
- IPD Taiping
- IPD Kerian
- IPD Pengkalan Hulu

7. KONTINJEN SABAH (088-450 222)
- IPD Kota Kinabalu
- IPD Tawau
- IPD Sandakan
- IPD Keningau

8. KONTINJEN SARAWAK (082-245 522)   
- IPD Miri
- IPD Kuching
- IPD Lawas
- IPD Limbang

9. KONTINJEN PAHANG (09-590 2222)   
- IPK Pahang
- IPD Temerloh
- IPD Bentong
- IPD Pekan
- IPD Jerantut

10. KONTINJEN KELANTAN (09-7455622)
- IPK Kelantan
- IPD Machang
- IPD Kuala Krai

11. KONTINJEN NEGERI SEMBILAN (06-768 2222)   
- IPD Seremban
- IPD Kuala Pilah

12. KONTINJEN TERENGGANU (09-635 4722)   
- IPK Terengganu
- IPD Dungun
- IPD Besut
13. KONTINJEN MELAKA (06-285 4222)   
- IPD Melaka Tengah

14. KONTINJEN PERLIS (04-908 2222)
- IPD Padang Besar
- IPD Arau
- Sekolah Latihan Polis Kuala Perlis

* Sebarang kemusykilan, sila hubungi talian yang tertera di atas.

saja nak kongsi :)


"mess with the best die like the rest"

"Silat Cekak Hanafi Penang" :D

Offline Bushido666

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 49
  • Hail!!!
Re: PENGAMBILAN JAWATAN KONSTABEL SUKARELAWAN SIMPANAN PDRM
« Reply #1 on: October 16, 2012, 05:45:18 PM »
thanks for the info bro Kiba. den dah gemok, susah nak kurus dah.
tapi macam best jugak...atok den dulu polis Malaya...
Keris 110--->Belit 250r--->...still in dilema

Offline acap jcf

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 286
  • ZX150 DOWNGRADE TO 135LC ??
Re: PENGAMBILAN JAWATAN KONSTABEL SUKARELAWAN SIMPANAN PDRM
« Reply #2 on: October 16, 2012, 07:36:30 PM »
ada orang dalam ke hehe
OVERHAUL DAN UPGRADE 135LC ANDA
Harga berpatutan dan InsyaAllah puas hati

Offline Kiba

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 1958
  • my way or the highway....
Re: PENGAMBILAN JAWATAN KONSTABEL SUKARELAWAN SIMPANAN PDRM
« Reply #3 on: October 16, 2012, 08:13:02 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
ada orang dalam ke hehe
ade...dia kerja dalam opis :D
"mess with the best die like the rest"

"Silat Cekak Hanafi Penang" :D

Offline stella125

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 11
  • apo nak di kato...
Re: PENGAMBILAN JAWATAN KONSTABEL SUKARELAWAN SIMPANAN PDRM
« Reply #4 on: October 17, 2012, 07:14:24 AM »
Salam smua,

berkaca mata blh memohon ke???

Offline sangDaun

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 128
Re: PENGAMBILAN JAWATAN KONSTABEL SUKARELAWAN SIMPANAN PDRM
« Reply #5 on: October 17, 2012, 08:40:10 AM »
tinggi je xcukup 2 cm...
len sume rasanya ok...
leh dapat ke?..
 :-[
budak baru mintak tunjuk ajar...

Offline ^pomen_GTR^

  • MBC Riders
  • ***
  • Posts: 8464
  • hands-on habbits
Re: PENGAMBILAN JAWATAN KONSTABEL SUKARELAWAN SIMPANAN PDRM
« Reply #6 on: October 17, 2012, 08:52:28 AM »
dia camne jawatan ni??


dibayar bila dipanggil ke atau mmg dpt elaun bulanan bila diterima masuk???
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Kiba

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 1958
  • my way or the highway....
Re: PENGAMBILAN JAWATAN KONSTABEL SUKARELAWAN SIMPANAN PDRM
« Reply #7 on: October 17, 2012, 11:15:05 AM »
You are not allowed to view links. Register or Login
dia camne jawatan ni??


dibayar bila dipanggil ke atau mmg dpt elaun bulanan bila diterima masuk???
* Sebarang kemusykilan, sila hubungi talian yang tertera di atas.

hehe :D
"mess with the best die like the rest"

"Silat Cekak Hanafi Penang" :D

Offline Kiba

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 1958
  • my way or the highway....
Re: PENGAMBILAN JAWATAN KONSTABEL SUKARELAWAN SIMPANAN PDRM
« Reply #8 on: October 17, 2012, 11:27:34 AM »
You are not allowed to view links. Register or Login
Salam smua,

berkaca mata blh memohon ke???
macam tak lepas... tapi boleh cuba :)

...sekarang ni ada BMI test ... kalau terlebih lemak tu konpem tak lepas :P
"mess with the best die like the rest"

"Silat Cekak Hanafi Penang" :D

Offline penunggu

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 146
Re: PENGAMBILAN JAWATAN KONSTABEL SUKARELAWAN SIMPANAN PDRM
« Reply #9 on: October 23, 2012, 04:04:52 PM »
salam

dah datang dan cube,

ramai yg lebihan lemak pun selamber datang,

push up 3 kali, sit up 3 kali aje,

test mata, emm..siap koperal tuh bagi jawapan lagi, (mata dah kureng),:)
urine test dan cap jari,
interviewed by top management
and also interview by SB the final and the last.

yang penting polis nak yang ada kejap tetap dan dapat pengecualian majikan..







Offline stella125

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 11
  • apo nak di kato...
Re: PENGAMBILAN JAWATAN KONSTABEL SUKARELAWAN SIMPANAN PDRM
« Reply #10 on: October 30, 2012, 08:05:40 AM »
You are not allowed to view links. Register or Login
macam tak lepas... tapi boleh cuba :)

...sekarang ni ada BMI test ... kalau terlebih lemak tu konpem tak lepas :P

mmg konpom x lepas sbb skg nie mmg sedang mengumpul lemak..ahahahahaha..

Offline rin_gile180sp

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 656
Re: PENGAMBILAN JAWATAN KONSTABEL SUKARELAWAN SIMPANAN PDRM
« Reply #11 on: March 24, 2013, 02:04:30 AM »
Di kawasan kl/selangor ada buka lg ke jawatan PVR ni? Mcm best je, part time pn dpt duit gk ni..skang pvr sejam di bayar berapa?ada elaun2 apa lg ke? Cam aku yg dh umur 3 series ni boleh mintak lg ke

Sent from my GT-P3100 using Tapatalk 2

warcraft games:
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline rin_gile180sp

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 656
Re: PENGAMBILAN JAWATAN KONSTABEL SUKARELAWAN SIMPANAN PDRM
« Reply #12 on: March 24, 2013, 02:06:38 AM »
Maaf tak baca dr muka 1 satu td...guna tapatalk ni dia terus lompat page je...

Sent from my GT-P3100 using Tapatalk 2

warcraft games:
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline senduk

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 910
Re: PENGAMBILAN JAWATAN KONSTABEL SUKARELAWAN SIMPANAN PDRM
« Reply #13 on: March 24, 2013, 10:36:26 AM »
kena ada kerja tetap... ;D ;D
pak guard dan mak guard kerajaan tidak layak memohon... ;D ;D
hensem dan cun perlu ada hahaha....

kalau nak claim kena kerja cukup 8jam kalau tak silap...baru dapat claim rm6 sejam...
takde OT.....hahaha....bila panggil kena turun tanpa alasan sekiranya gagal pegawai memerintah leh resign kan anda...tak kira hari sabtu atau ahad atau hari perayaan...OT tetap takde ok... ;D ;D...bidang tugas terhad sikit... ;D

Offline rin_gile180sp

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 656
Re: PENGAMBILAN JAWATAN KONSTABEL SUKARELAWAN SIMPANAN PDRM
« Reply #14 on: March 29, 2013, 04:17:34 PM »
Alamak...tapi hensem tu mmg aku ada la...boleh la nnti try apply ngn member bila2..

Sent from my GT-P3100 using Tapatalk 2

warcraft games:
You are not allowed to view links. Register or Login