Author Topic: MODENAS Kriss All Type - Version 76 (1st time Zaihan buat rumah baru)  (Read 40265 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline torrenter31

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 380
  • JKK 6*8*
Re: MODENAS Kriss All Type - Version 76 (1st time Zaihan buat rumah baru)
« Reply #120 on: May 17, 2012, 10:20:47 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
la...kriss100 ke..kriss 100 aku tak tau pape... :D
tunggu geng2 kriss100 lain...tapi depa la ni dah tak mau lepak MBC dah boh...depa join FB je...
lupe asal usul...hahahahaha


mcm aku dulu 1 wyr kat coil coil mgnet tu putus...bateri tak caj...lame2 moto semput2..sbb kriss2 kena direct dari bateri..
kalau bateri tak caj moto semput... :D


aku rasa problem aku sama dgn ko..moto aku skrg ni pun semput..tapi masa low throttle je..ko punye dlu mcm mne plak?
wayar tu klau putus bley sambung mcm tu je ke?

Offline aradia13

  • Lesen L
  • Posts: 1
Re: MODENAS Kriss All Type - Version 76 (1st time Zaihan buat rumah baru)
« Reply #121 on: May 17, 2012, 11:20:42 pm »
Salam otai2 Kriss 110...aku budak baru sini...nak tanya..bateri moto aku asyik kong je..pasang baru pas2-3 bln kong...mcm tak cas je..nak wat cm na ek...

Offline arsz2814

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 31
  • Alhamdulillah...
Re: MODENAS Kriss All Type - Version 76 (1st time Zaihan buat rumah baru)
« Reply #122 on: May 18, 2012, 11:40:01 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
Salam otai2 Kriss 110...aku budak baru sini...nak tanya..bateri moto aku asyik kong je..pasang baru pas2-3 bln kong...mcm tak cas je..nak wat cm na ek...

Topup ler air bateri . . .  :D
I wish to wish the wish you wish to wish, but if you wish the wish the witch wishes, I won't wish the wish you wish to wish.

Offline torrenter31

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 380
  • JKK 6*8*
Re: MODENAS Kriss All Type - Version 76 (1st time Zaihan buat rumah baru)
« Reply #123 on: May 18, 2012, 12:34:27 pm »
problem settle..
battery kong rupanyer  :D
« Last Edit: May 18, 2012, 07:23:01 pm by torrenter31 »

Offline saya taktau apa

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
Re: MODENAS Kriss All Type - Version 76 (1st time Zaihan buat rumah baru)
« Reply #124 on: May 19, 2012, 10:58:45 pm »
noob nk tnye skit aa..  blok kriss leh rebore sampai bpe max? n cam ape yg ok2 n tak gile kuase sgt? shark ok tak?

Offline yak94

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 35
Re: MODENAS Kriss All Type - Version 76 (1st time Zaihan buat rumah baru)
« Reply #125 on: May 26, 2012, 04:01:59 pm »
salam kalau hantar kedai soh tukar klass plate, spring klass dan skali grandvalve agak2 berape kosnye?? sekali dengan upah....

Offline matt2789

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 123
  • x pyh selaju r1, asal kuasa setimpal cc
Re: MODENAS Kriss All Type - Version 76 (1st time Zaihan buat rumah baru)
« Reply #126 on: June 06, 2012, 04:09:49 pm »
tolonglh aku wahai geng modenas sekalian.. aku baru beli moto kriss mr1 2 minggu lepas. Msh pantang lg.. mslh aku sekarang aku nak hilangkan gegaran side mirror aku tu.. asal naik 40km/j je mmg bergegar satu dunia.. imej yg terpantul kat cermin tu menyakitkan mata.. dh beli handle balancer racing boy tapi x dpt pasang.. rugi.. 3 jenis side mirror dh tukar sama juga.. Ada idea kah geng2 modenas yg budiman sekalian? sblm ini aku pakai kriss 110 1st model, 2nd hand xda balancer pn ok je.. xda gegar pn.. BTW, pujian utk modenas psl model korang mmg tip top.

Offline Shahrizal

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 6
Re: MODENAS Kriss All Type - Version 76 (1st time Zaihan buat rumah baru)
« Reply #127 on: June 06, 2012, 08:16:02 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login

molek dah tu boh senang idup....senang idup la orang suke...ko tak suke leh sedekah enjin ko tu kat aku..hehehe


Moto kriss ku buat hal lagi
Setelah bercuti 2 minggu
Dengan skali start tanpa pulasthrotle
ENJIN Terus hidup...... Risau aku,setting tinggi sgt ke moto ni...

P/s Wave RS aku cuti dua hari dah kena tarik choke..ape hal...
Asal Boleh Jalan

Offline keropoklekor007

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 355
  • Infinite. 1st universe .2nd human stupidity
Re: MODENAS Kriss All Type - Version 76 (1st time Zaihan buat rumah baru)
« Reply #128 on: June 08, 2012, 04:28:09 am »
salam. orang baru kat sini . hik3.

nak bertnya kalau motor bila enjin panas payah nak idup sebab apa ye?
bile enjin sejuk syok je hidup tendang sekali on..

tapi bila datang saka masalah tu , tendang la 1000x mmng taknak hidup nak tnggu enjin sejuk.

adakah coil? cdi ? spark plug ?
bukan semua orang fikir mcam kamu fikir,so fikir2kan lah.
sape nak Swallow pro RACER SP , 2nd. sye ade nak letgo.. condisi 90%. murah2 je.. pm sy.

Offline kriss6559

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 371
  • Oyen Yuki Kembang
Re: MODENAS Kriss All Type - Version 76 (1st time Zaihan buat rumah baru)
« Reply #129 on: June 08, 2012, 06:27:32 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
Moto kriss ku buat hal lagi
Setelah bercuti 2 minggu
Dengan skali start tanpa pulasthrotle
ENJIN Terus hidup...... Risau aku,setting tinggi sgt ke moto ni...

P/s Wave RS aku cuti dua hari dah kena tarik choke..ape hal...
ok la tu....jgn risau..tak suke enjin sng idop tu boleh sedekah part by part kat aku... :icon_bounce:

You are not allowed to view links. Register or Login
salam. orang baru kat sini . hik3.

nak bertnya kalau motor bila enjin panas payah nak idup sebab apa ye?
bile enjin sejuk syok je hidup tendang sekali on..

tapi bila datang saka masalah tu , tendang la 1000x mmng taknak hidup nak tnggu enjin sejuk.

adakah coil? cdi ? spark plug ?
oh.....ini masalah.....enjin.... :afro: huhuhuhu....

enjin stended ku semput-semputan...

Offline addynazri

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 35
  • Brand sama Rupa tak sama
Re: MODENAS Kriss All Type - Version 76 (1st time Zaihan buat rumah baru)
« Reply #130 on: June 08, 2012, 08:02:32 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
salam. orang baru kat sini . hik3.

nak bertnya kalau motor bila enjin panas payah nak idup sebab apa ye?
bile enjin sejuk syok je hidup tendang sekali on..

tapi bila datang saka masalah tu , tendang la 1000x mmng taknak hidup nak tnggu enjin sejuk.

adakah coil? cdi ? spark plug ?
nie masalah CDI niee..aku pernah kene..enjen sejuk...gerenti 1 kick kalo nak start enjen...kalo enjen panas...memang payah pun nak hidup..bro ko tukar jer CDI dier..gerenti okay..kalo masalah Coil engine niee...lain sikit..panas ke sejuk ke memang tak nak hidup...masalah plugsama gak memang tak nak hidup..kalo plug biasa leh tahan sampai 4 tahun...yg harga dalam rm5.40 yang biasa tuee...jadi kesimpulan dier aku syak CDI..heheheh

kristar110 >> Suzuki Axelo R125 >> Iswara

Offline NightKiDz

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 28
Re: MODENAS Kriss All Type - Version 76 (1st time Zaihan buat rumah baru)
« Reply #131 on: June 13, 2012, 01:51:48 am »
kriss aku 110.. dah tukar carb..

nak tanya asal aku hentam 80+ start gegar? dekat tempat letak kaki.. cam OSIM URUT kaki plak .. atau masa tarik gear lama sgt..

kwn aku cakap cover set.. cover set aku rasa tak ada kaitan ngan tempat gegaran dekat kaki..

pastu satu lagi , motor kriss nih boleh bawak braper lame? aku rasa nak bawak naik cameron dari ipoh haha..

harga cover set 120 brape? kedai aku cari ckp RM160(110), nak convert 120..
 spray rim braper plak? nak survey harga
« Last Edit: June 13, 2012, 03:22:15 am by NightKiDz »

Offline moto1

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 166
Re: MODENAS Kriss All Type - Version 76 (1st time Zaihan buat rumah baru)
« Reply #132 on: June 13, 2012, 12:31:23 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
kriss aku 110.. dah tukar carb..

nak tanya asal aku hentam 80+ start gegar? dekat tempat letak kaki.. cam OSIM URUT kaki plak .. atau masa tarik gear lama sgt..

kwn aku cakap cover set.. cover set aku rasa tak ada kaitan ngan tempat gegaran dekat kaki..

pastu satu lagi , motor kriss nih boleh bawak braper lame? aku rasa nak bawak naik cameron dari ipoh haha..

harga cover set 120 brape? kedai aku cari ckp RM160(110), nak convert 120..
 spray rim braper plak? nak survey harga

Salam,

Ni takut dia punya bearing dan shaft dah haus atau kalau nasib baik ada skrew longgar kat mounting enjin.

Offline NightKiDz

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 28
Re: MODENAS Kriss All Type - Version 76 (1st time Zaihan buat rumah baru)
« Reply #133 on: June 14, 2012, 03:05:50 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
Salam,

Ni takut dia punya bearing dan shaft dah haus atau kalau nasib baik ada skrew longgar kat mounting enjin.

bearing dan shaft tu kat ne? i noob in this..
cost braper kalo nak repair ni..
skrew longgar kalao cabut cam ner? biasa i suka hentam 80-100.. nanti apa apa terjadi nahas aku..

ada org kriss 110 convert 120? aku tnya kedai dia ckp rm 190 skali head n tail lamp..
pastu spray rim + cover rm60..
coverset tu spray baru lawa ke? warna apa cun?

Offline boost

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
Re: MODENAS Kriss All Type - Version 76 (1st time Zaihan buat rumah baru)
« Reply #134 on: June 14, 2012, 09:59:13 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
kriss aku 110.. dah tukar carb..

nak tanya asal aku hentam 80+ start gegar? dekat tempat letak kaki.. cam OSIM URUT kaki plak .. atau masa tarik gear lama sgt..

kwn aku cakap cover set.. cover set aku rasa tak ada kaitan ngan tempat gegaran dekat kaki..

pastu satu lagi , motor kriss nih boleh bawak braper lame? aku rasa nak bawak naik cameron dari ipoh haha..

harga cover set 120 brape? kedai aku cari ckp RM160(110), nak convert 120..
 spray rim braper plak? nak survey harga

aku pernah naik kriss dari gambang kuantan sampai kl, berhenti semata isi minyak je. sampai tol gombak trus tangkap jem panas. ileks isap rokok sebatang 2 pastu jalan balik. pastu trus lemau enjin tu

Offline febreze2xxx

  • Lesen L
  • Posts: 1
Re: MODENAS Kriss All Type - Version 76 (1st time Zaihan buat rumah baru)
« Reply #135 on: June 14, 2012, 11:28:56 pm »
Salam

Sekarang ni tengah pakai kristar tahun 2005

Tapi motor ni tengah uzur tapi tak tahu masalahnye. Tiga minggu lepas baru masuk bengkel pasal bila nak perembat mcm semput lepas tu dengar bunyi letup2 kalau bawak slow ok je. So pomen tukar coil (Dua - dua sekali fuel & ignition coil) service exzoz, tukar plug, tukar auto klac, Bersihkan kotak angin dan cuci karburetor.

Sekarang ni keluar lak cerita baru. Enjin mcm nak mati bile bawak slow atau tukar gear tapi bile perembat mcm sihat. Pergi bawak bengkel kate api tak kuat coil rosak. Tapi coil baru je tukar.  :BangHead:

Sekarang ni nak mintak tolong guru sekalian membantu budak yg baru nak belajar ni. Tak tau nak repair ape lagi kat cik kristar ni lagi. Takut kene tipu memanjang ni.  :cry:
« Last Edit: June 14, 2012, 11:30:54 pm by febreze2xxx »

Offline NightKiDz

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 28
Re: MODENAS Kriss All Type - Version 76 (1st time Zaihan buat rumah baru)
« Reply #136 on: June 16, 2012, 02:47:58 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
Salam,

Ni takut dia punya bearing dan shaft dah haus atau kalau nasib baik ada skrew longgar kat mounting enjin.

screw mana yg longgar kat mouting engine? leh jelas skit?
kwn aku ckp camshaft tu kalau haus pun tak per..

You are not allowed to view links. Register or Login
aku pernah naik kriss dari gambang kuantan sampai kl, berhenti semata isi minyak je. sampai tol gombak trus tangkap jem panas. ileks isap rokok sebatang 2 pastu jalan balik. pastu trus lemau enjin tu

org gambang ke? haha aku dr kuantan.. gambang gi kl braper lame? 2jam ++? haha

Offline agbi72

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 93
Re: MODENAS Kriss All Type - Version 76 (1st time Zaihan buat rumah baru)
« Reply #137 on: June 20, 2012, 11:45:49 pm »
Nak tanya abang abang otai kriss ni . Kalau dengan rm500 , apa yang boleh saya buat nak kasi laju sikit saya punya kriss 120 ni ?

Offline matt2789

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 123
  • x pyh selaju r1, asal kuasa setimpal cc
Re: MODENAS Kriss All Type - Version 76 (1st time Zaihan buat rumah baru)
« Reply #138 on: June 21, 2012, 10:58:41 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
Nak tanya abang abang otai kriss ni . Kalau dengan rm500 , apa yang boleh saya buat nak kasi laju sikit saya punya kriss 120 ni ?
err.... big bore blok n cdi racing kot...

Offline skullmetalz

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 473
  • 34 & 24
Re: MODENAS Kriss All Type - Version 76 (1st time Zaihan buat rumah baru)
« Reply #139 on: June 22, 2012, 06:54:06 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Salam

Sekarang ni tengah pakai kristar tahun 2005

Tapi motor ni tengah uzur tapi tak tahu masalahnye. Tiga minggu lepas baru masuk bengkel pasal bila nak perembat mcm semput lepas tu dengar bunyi letup2 kalau bawak slow ok je. So pomen tukar coil (Dua - dua sekali fuel & ignition coil) service exzoz, tukar plug, tukar auto klac, Bersihkan kotak angin dan cuci karburetor.

Sekarang ni keluar lak cerita baru. Enjin mcm nak mati bile bawak slow atau tukar gear tapi bile perembat mcm sihat. Pergi bawak bengkel kate api tak kuat coil rosak. Tapi coil baru je tukar.  :BangHead:

Sekarang ni nak mintak tolong guru sekalian membantu budak yg baru nak belajar ni. Tak tau nak repair ape lagi kat cik kristar ni lagi. Takut kene tipu memanjang ni.  :cry:

fuel & ignition coil amik ori modenas....
rectifire tukau, amik yg ori gak...
batteri caj, klo x leh caj, bli batteri baru...
 :angel: :angel: :angel:

"Wait 'til you see God-then brake!" - Kevin Schwantz

Malaysian Bikers Community (MBC)

Re: MODENAS Kriss All Type - Version 76 (1st time Zaihan buat rumah baru)
« Reply #139 on: June 22, 2012, 06:54:06 pm »