Author Topic: Konstabel Polis (PDRM)  (Read 9477 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ezio2552

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 616
Konstabel Polis (PDRM)
« on: March 05, 2012, 12:01:00 pm »
salam, saya ada mohon konstable dan dipanggil untuk pusingan kedua iaitu ujian fizikal akhir bulan mac ni 2012,,nak tanya kalo sapa ada pengalaman dalam

hal ni? kalo berjaya terpilih boleh pilih bidang yang kita minat tak nanti? sebab saya minat bahagian teknologi maklumat/siber/multimedia...tq


PS4

Offline wsk7836

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 39
Re: Konstabel Polis (PDRM)
« Reply #1 on: March 05, 2012, 12:17:51 pm »
setahu den la..kene kerja dulu bahagian yg dia bagi..
nnti baru bole tukar..
x tahu la brapa lama...
p/s:den bukan polis :police

Offline ezio2552

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 616
Re: Konstabel Polis (PDRM)
« Reply #2 on: March 05, 2012, 12:23:54 pm »
oo sapa yg keja konstabel/atau ada sedara mara jiran tetangga ke yg keja polis minta cerita pengalaman sket..tq vm  ;D
PS4

Offline senduk

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 910
Re: Konstabel Polis (PDRM)
« Reply #3 on: March 05, 2012, 02:54:54 pm »
kira yang kau dapat ni panggilan terakhir la untuk tahun ni..sebab selepas ni dah takde ambil lagi selama 3tahun..dalam kerjaya polis yang aku tau...kita xkan boleh pilih bahagian mana kita nak duduk...yang mana ditetapkan..yang tu la kita menurut perintah..nak duk cawagan jenayah siber ke :D leh jadi white hackers..member aku duk cawangan jenayah komersil pon nasib sebab dia cina mualaf..jadi dia leh cakap cina ngan bahasa ingeris..dia pon ada niat nak duk bahagian jenayah siber...tapi kalau kau ada sijil2 yang hebat dalam bidang IT aku rasa buleh dapat..tapi kalau nak mula dari bawah dgn berbekal pengalaman dalam bidang IT tanpa bukti(sijil)..susah sebab berapa ramai lagi yang duk tunggu nak duk cawangan tu..hari2 mengadap PC kawan aku cakap.. ;D ;D..

Offline ezio2552

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 616
Re: Konstabel Polis (PDRM)
« Reply #4 on: March 05, 2012, 04:48:35 pm »
alamak sijil aku tgh amik sekarang,,skm tahap 2 sains komputer, keja aku skang pun ngadap laptop je pagi sampai petang cuma aku xde sijil IT lagi, sijil agama ada la Ilmu Wahyu tu,,tq 4 d info,,nak pk masak2 dulu, dah la aku kurus je cam xssuai lak jadi polis haha
PS4

Offline senduk

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 910
Re: Konstabel Polis (PDRM)
« Reply #5 on: March 05, 2012, 06:24:44 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
alamak sijil aku tgh amik sekarang,,skm tahap 2 sains komputer, keja aku skang pun ngadap laptop je pagi sampai petang cuma aku xde sijil IT lagi, sijil agama ada la Ilmu Wahyu tu,,tq 4 d info,,nak pk masak2 dulu, dah la aku kurus je cam xssuai lak jadi polis haha

kena ingat jugak ramai lagi org lama....takkan nak bagi kat org baru pulak...org baru kena la rasa bahagian yang lagu mencabar

Offline ezio2552

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 616
Re: Konstabel Polis (PDRM)
« Reply #6 on: March 05, 2012, 07:04:23 pm »
lagu  :laugh:
PS4

Offline wsk7836

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 39
Re: Konstabel Polis (PDRM)
« Reply #7 on: March 05, 2012, 08:37:13 pm »
PENGAMBILAN KONSTABEL (LELAKI).BERMULA PADA 4 MAC - 20 APRIL....PADA YANG BERMINAT BOLEH LAH DAPATKAN BORANG2 DI IPD2 YANG BERDEKATAN DENGAN ANDA.... SEKIAN TERIMA KASIH.

lai3 :angel:

Offline ezio2552

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 616
Re: Konstabel Polis (PDRM)
« Reply #8 on: March 05, 2012, 11:15:25 pm »
mcm xberminat la plak, saya ada lelah operate masuk kuar hospital dah 3 kali mau kena cawangan trafik mampus  ;D
PS4

Offline wsk7836

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 39
Re: Konstabel Polis (PDRM)
« Reply #9 on: March 05, 2012, 11:25:12 pm »
hehe.. :D

Offline senduk

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 910
Re: Konstabel Polis (PDRM)
« Reply #10 on: March 06, 2012, 01:47:24 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
mcm xberminat la plak, saya ada lelah operate masuk kuar hospital dah 3 kali mau kena cawangan trafik mampus  ;D

kalau lelah kompom tak dapat hehehe...sebab dia wat medical check up..kalau penah operate mesti ada parut kan... ;D ;D

Offline ezio2552

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 616
Re: Konstabel Polis (PDRM)
« Reply #11 on: March 06, 2012, 09:34:46 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
kalau lelah kompom tak dapat hehehe...sebab dia wat medical check up..kalau penah operate mesti ada parut kan... ;D ;D
ada 3 parut, 2 kat perut 1 kat siku,heheh

KELAYAKAN AKADEMIK DAN FIZIKAL UNTUK LANTIKAN KE JAWATAN KONSTABEL

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut:
(a)     warganegara Malaysia;
(b)     berumur tidak kurang dari 18 tahun dan tidak melebihi 28 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan ;
(c)    lulus Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan; ( Gaji permulaan ialah pada Gred YA1:P1T1 )
(d)    mempunyai syarat - syarat ukuran fizikal dan pancaindera seperti berikut:
(i)     tinggi sekurang - kurangnya 1.63m bagi lelaki dan 1.57m bagi wanita tanpa bersepatu;
(ii)    berat badan sekurang - kurangnya 50kg bagi lelaki dan 48kg bagi wanita;
(iii)   mempunyai ukuran dada yang biasa sekurang - kurangnya 81sm dan semasa menarik nafas 86sm ( lelaki sahaja );
(iv)    lulus dalam ujian penglihatan bagi mata kiri dan kanan yang diuji berasingan dengan ketetapan V/6/9 tanpa menggunakan cermin mata / sebarang alat bantuan;
(v)     pengecaman warna dan pendengaran yang tidak cacat; DAN
(vi)    diakui sihat oleh pegawai perubatan kerajaan termasuk pemeriksaan x-ray.
DAN
(e)    kepujian Bahasa Malaysia/ Bahasa Melayu ( termasuk lulus Ujian Lisan ) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.
f)      bagi Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia mengikut sistem terbuka mestilah mendpaat Kepujian di dalam 2 mata pelajaran termasuk Bahasa Melayu dan lulus dalam 4 mata pelajaran lain dalam satu peperiksaan atau dua peperiksaan dalam tempoh tiga tahun berturut-turut.
« Last Edit: March 06, 2012, 09:38:12 am by ezio2552 »
PS4

Offline wsk7836

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 39
Re: Konstabel Polis (PDRM)
« Reply #12 on: March 06, 2012, 10:37:33 am »
ada parut  sikit x apa kot..jgan patah sudah ;D

Offline bleedingme

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 343
  • Hardcore Rider
Re: Konstabel Polis (PDRM)
« Reply #13 on: March 06, 2012, 02:38:44 pm »
klo sapa ada degree IT apply konstabel ,

pastu agak2 dia serap x masuk inspector ...??

ehehe .. skadar pertnyaaan ~:D

Offline ezio2552

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 616
Re: Konstabel Polis (PDRM)
« Reply #14 on: March 06, 2012, 03:58:47 pm »
aku pun x igt masa apply dlu pakai spm or degree, rugi plak nak tnggu sah perkhidmatan 3 tahun,,cer citer pendapat
PS4

Offline senduk

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 910
Re: Konstabel Polis (PDRM)
« Reply #15 on: March 06, 2012, 05:29:06 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
klo sapa ada degree IT apply konstabel ,

pastu agak2 dia serap x masuk inspector ...??

ehehe .. skadar pertnyaaan ~:D

dia takde serap2....mcm member aku cakap..kena sah perkhidmatan dulu...pastu lulus undang2...dia kata nak lulus undang2 rendah pon makan bertahun..undang2 rendah ada 4..pastu kena ambik undang2 petegahan rasa nya..pastu undang2 khas...undang2 khas paling seksa dia kata..lulus semua baru leh minta nk masuk inspektor..tu pon kena tunggu sebab ramai lagi yg duk mintak...dia kata sanggup ke nak jadi rekrut 2kali..jadi rekrut konstabel pastu jadi rekrut inspektor..yg konstabel 6 bln pon teruk dah..tambah yg setahun setengah

Offline ezio2552

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 616
Re: Konstabel Polis (PDRM)
« Reply #16 on: March 06, 2012, 07:25:23 pm »
kansel la huhu mls nak keja teruk2, keja skang dah ok (x brapa ok gaji dia) baru 7 bulan keja sabar dlu
PS4

Offline senduk

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 910
Re: Konstabel Polis (PDRM)
« Reply #17 on: March 06, 2012, 08:49:05 pm »
nak jadi anggota pasukan keselamatan hati mau keras...macam azroy..tahan maki..hahahah....

Offline saffara

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 73
  • live for nothing or die for something
Re: Konstabel Polis (PDRM)
« Reply #18 on: April 11, 2012, 11:58:25 pm »
kalau ada degree, nak apply konstabel, boleh. tapi apply konstabel kena guna result SPM lah. time dah rekrut, dia akan tanya siapa ada degree atau diploma. dekat2 nak abis rekrut siapa2 yg bernasib baik kena panggil temuduga untuk masuk unit2 tertentu spt Jbtn Siasatan jenayah (JSJ), jbtn D7, jbtn forensic dll, tetapi, bila dah dipanggil temuduga, x semestinya akan terus masuk ke dalam jabatan yg kita ikut temuduga tu...

kalau ada degree, dalam masa setahun bertugas, boleh naik jadi Koperal. Kalau yg biasa, dari konstabel 3 tahun, pegi Lans Koperal 3 tahun baru naik koperal, so dgn degree boleh jimat masa utk naik pangkat. tapi kalau ada degree pun, dia xkan serap terus jadi inspektor bro, kena apply lagi kalau nak masuk inspektor, lps tu training lagi setahun.

nak jadi polis atau mana2 anggota pasukan keselamatan, yg penting hati mau kuat. kerja xtentu masa. cuti raya jangan harap. posting, kalau xde kabel, kompom kena tempat yg jauh2 punya mcm kat sabah/sarawak. kerja jadi konstabel polis ni pilihan terakhir utk org2 yg nk kerja dgn kerajaan je bro. kalau betul2 minat jadi polis, xkan jadi konstabel, mesti mintak pegawai terus, macam inspektor / ASP..

jangan pulak salah anggap, aku bukan nak mengondem sapa2 yg nk jadi polis, cuma klau nk jadi polis ni, kena berfikir banyak kali. sebab keja polis ni, masa, tenaga, waktu rehat dsb bukan lagi milik korang. time kerja, nak solat pun silap2 xdapat bro.. kalau bila2 masa diarahkan bertugas kemana-mana, dalam masa yg ditetapkan mesti dah bersiap, kalau tidak kena tindakan tatatertib. lagipun, kerja polis umpamanya kaki korang sebelah kat dalam penjara, sebelah kat luar.

bukan seindah yg korang sangka.

pikir2kan dan renung2kan.


Offline little_rommel

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 433
Re: Konstabel Polis (PDRM)
« Reply #19 on: April 12, 2012, 12:11:27 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
kalau ada degree, nak apply konstabel, boleh. tapi apply konstabel kena guna result SPM lah. time dah rekrut, dia akan tanya siapa ada degree atau diploma. dekat2 nak abis rekrut siapa2 yg bernasib baik kena panggil temuduga untuk masuk unit2 tertentu spt Jbtn Siasatan jenayah (JSJ), jbtn D7, jbtn forensic dll, tetapi, bila dah dipanggil temuduga, x semestinya akan terus masuk ke dalam jabatan yg kita ikut temuduga tu...

kalau ada degree, dalam masa setahun bertugas, boleh naik jadi Koperal. Kalau yg biasa, dari konstabel 3 tahun, pegi Lans Koperal 3 tahun baru naik koperal, so dgn degree boleh jimat masa utk naik pangkat. tapi kalau ada degree pun, dia xkan serap terus jadi inspektor bro, kena apply lagi kalau nak masuk inspektor, lps tu training lagi setahun.

nak jadi polis atau mana2 anggota pasukan keselamatan, yg penting hati mau kuat. kerja xtentu masa. cuti raya jangan harap. posting, kalau xde kabel, kompom kena tempat yg jauh2 punya mcm kat sabah/sarawak. kerja jadi konstabel polis ni pilihan terakhir utk org2 yg nk kerja dgn kerajaan je bro. kalau betul2 minat jadi polis, xkan jadi konstabel, mesti mintak pegawai terus, macam inspektor / ASP..

jangan pulak salah anggap, aku bukan nak mengondem sapa2 yg nk jadi polis, cuma klau nk jadi polis ni, kena berfikir banyak kali. sebab keja polis ni, masa, tenaga, waktu rehat dsb bukan lagi milik korang. time kerja, nak solat pun silap2 xdapat bro.. kalau bila2 masa diarahkan bertugas kemana-mana, dalam masa yg ditetapkan mesti dah bersiap, kalau tidak kena tindakan tatatertib. lagipun, kerja polis umpamanya kaki korang sebelah kat dalam penjara, sebelah kat luar.

bukan seindah yg korang sangka.

pikir2kan dan renung2kan.

maaf nak tegur, ni pd aku bohong sgt laa... bila kita pegi solat, bos takde hak nak marah walaupun keje tgh berlambak... sbb kita jalankan suruhan agama... lg2 lak jabatan kerajaan mcm polis ni, patut diaorg lg paham benda2 mcm ni sbb majoritinya org kita gak... kalo swasta tu aku tau la; ade company siap potong gaji lg bila pegi solat jumaat (biasa yg banyak buat mcm ni company caa ya nun alip)... kita org yg ade agama, sibuk mcm mana pun solat jgn tinggal... aku keje tgh berlambak pun bos paham bila aku pegi solat...

penah berlaku kat diri aku sendiri; aku nyaris kena sound sbb ingat aku masuk keje lewat lepas lunch, walhal aku pegi solat kat surau... tp bila aku bgtau aku balik drp solat kat surau; terus senyap tak de nak sound sepatah pun...

dah back to topic...
« Last Edit: April 12, 2012, 12:21:37 am by little_rommel »
When I shut my mouth and turn to walk away, it doesn't mean that you've won. It simply means your stupid ass isn't worth anymore of my time.

Malaysian Bikers Community (MBC)

Re: Konstabel Polis (PDRM)
« Reply #19 on: April 12, 2012, 12:11:27 am »