Author Topic: Projek Elektronik  (Read 12221 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline camar

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 898
  • The Only way to have a friend is to be ONE.
Re: Projek Elektronik
« Reply #40 on: November 04, 2011, 04:51:17 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
camar kwn2 ko tu bleh buat inverter x?

Yakin Boleh!

You are not allowed to view links. Register or Login
ok la tuh 4 ratus...bg kontek number...dan nak tau gak la...bape dalam tanah dier bleh detect de logam yg tertanam???

dekat 30 kaki (atau 30 meter) aku confuse nilai tu! Tapi sure bukan 3 meter.

Kalo call jgn bgtau dia Id aku dlm ni hahha.. buat gelak dia nnt..

Nombor amik kat inbox.. aku hantar!


Dapat masa dia saja2 test tepi laut.
« Last Edit: November 04, 2011, 05:03:01 pm by camar »
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
SpypeN You are not allowed to view links. Register or Login
ProjecT You are not allowed to view links. Register or Login.

Offline LChi135

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 319
  • Peace Lover
Re: Projek Elektronik
« Reply #41 on: November 04, 2011, 05:01:18 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
ohho pakai angin rupenyer...kalo dapat output 3 phase mmg boleh dikomersialkan...boleh buat duit beb...
tp kami xpkai angin tok pusing kan motor tu...kami pkai rahsia ;D :D itu lah yg kami cuba hasil kn...skang ni dalah uji kaji lagi...casing suma nk kena tempah...
kipas ko tau x kt mna kilang2 aloi yg leh terima tempahan tok buat casing kitorang nya projek...
bentuk dia lebih kurang mcm ni la...ni lukis pkai google sketch jer :D

Offline camar

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 898
  • The Only way to have a friend is to be ONE.
Re: Projek Elektronik
« Reply #42 on: November 04, 2011, 05:04:31 pm »
Yup.. akupun nak tanya kat mana kilang buat moulding..!!


Ni gambar yg org dah jumpa.. tapi proses cara manual la.. org kampong la guna apa yg ada.. Katanya da ada 'nugget'



« Last Edit: November 04, 2011, 05:17:35 pm by camar »
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
SpypeN You are not allowed to view links. Register or Login
ProjecT You are not allowed to view links. Register or Login.

Offline kipas

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 4972
  • Cincin Rosmah RM24 Juta tuh...
    • http://www.kawasakikips.com
Re: Projek Elektronik
« Reply #43 on: November 04, 2011, 05:08:37 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
tp kami xpkai angin tok pusing kan motor tu...kami pkai rahsia ;D :D itu lah yg kami cuba hasil kn...skang ni dalah uji kaji lagi...casing suma nk kena tempah...
kipas ko tau x kt mna kilang2 aloi yg leh terima tempahan tok buat casing kitorang nya projek...
bentuk dia lebih kurang mcm ni la...ni lukis pkai google sketch jer :D

ko try carik area tmpt ko yg boleh welding2 nih..ce try tanya2...lg best kalo de tmpt leh buat warung burger tuh...biasanya kat tmpt cam tuh mmg boleh buatnyer...harga tak dpt nak dipastikan...rasanya mengikut saiz...dan ketebalan...ko dok mana???
You are not allowed to view links. Register or Login
Yakin Boleh!

dekat 30 kaki (atau 30 meter) aku confuse nilai tu! Tapi sure bukan 3 meter.

Kalo call jgn bgtau dia Id aku dlm ni hahha.. buat gelak dia nnt..

Nombor amik kat inbox.. aku hantar!


Dapat masa dia saja2 test tepi laut.
k terima sudah...bleh tahan gak dalam dier...
pergh...gambar antara harta karun yg dijumpai...dahsat2...
percakapan dan tulisan anda mencerminkan diri anda siapakah anda sebenarnya...
jgn menukar lorong ketika kona!!!awas jaga-jaga air licik lelehan dari lori sampah..licin wooo...

Offline LChi135

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 319
  • Peace Lover
Re: Projek Elektronik
« Reply #44 on: November 04, 2011, 07:09:09 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Yakin Boleh!
mcm mna aku nk jumpa dia? dia ada syarikat ker mcm mna?

You are not allowed to view links. Register or Login
ko try carik area tmpt ko yg boleh welding2 nih..ce try tanya2...lg best kalo de tmpt leh buat warung burger tuh...biasanya kat tmpt cam tuh mmg boleh buatnyer...harga tak dpt nak dipastikan...rasanya mengikut saiz...dan ketebalan...ko dok mana???k
owh...tp yg burger nya tu mcm x kuat ker mcm aluminium yg bleh kemek2 ker...aku kalo bleh nk yg kuat n tahan lasak...kalo kdai2 welding ni slalu besi.ada ker yg buat aloi ni?
aku duduk puchong...

Offline kipas

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 4972
  • Cincin Rosmah RM24 Juta tuh...
    • http://www.kawasakikips.com
Re: Projek Elektronik
« Reply #45 on: November 04, 2011, 10:23:31 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
mcm mna aku nk jumpa dia? dia ada syarikat ker mcm mna?
owh...tp yg burger nya tu mcm x kuat ker mcm aluminium yg bleh kemek2 ker...aku kalo bleh nk yg kuat n tahan lasak...kalo kdai2 welding ni slalu besi.ada ker yg buat aloi ni?
aku duduk puchong...
kat puchong kan byk kilang...try la carik...taman perindustrian puchong takkan tak ada...yg penting tanya...
percakapan dan tulisan anda mencerminkan diri anda siapakah anda sebenarnya...
jgn menukar lorong ketika kona!!!awas jaga-jaga air licik lelehan dari lori sampah..licin wooo...

Offline camar

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 898
  • The Only way to have a friend is to be ONE.
Re: Projek Elektronik
« Reply #46 on: November 05, 2011, 01:10:20 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
mcm mna aku nk jumpa dia? dia ada syarikat ker mcm mna?

Dia memang la ada syarikat.. bukan peniaga haram. Ada bengkel dan pejabat. Lepas raya ni aku bgtau dia dan tunjuk drawing 'projek' ko tu.. kalo dia kata menarik.. ada harapan ko leh jumpa.. dia agak BZ.. Ini pun tadi balik Kg.. raya punya hal. BTW.. ni aku jumpa discussion dolu2.. mungkin kilang bumiputra ni wujud lagi.. try la contact..

"KILANG MEMBUAT MOULD /MOULDING/JIG"

KILANG MEMBUAT MOULD /MOULDING/JIG
Kami adalah sebuah kilang membuat mould(acuan) Plastic/Alumimium/
Rubber.
Kepada para pengurus , engineer , purchasing officer ,pengilang dan
mereka yang memerlukan atau mengunakannya boleh kami sediakan
perkhidmatan seperti.
a) Design product baru mengunakan cad cam.
(Barangan elektrik, automotive, packaging dll.)
b) Membuat mould
c) Moulding
d) Assembly
e) Jig untuk semicon industri/mnc/ glc
d) fabrikasi machine part.
Sila email saya ke You are not allowed to view links. Register or Login dan kita boleh bermula dari
sana.
Terima Kasih

(Harap ini dapat bantu ko bro..)
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
SpypeN You are not allowed to view links. Register or Login
ProjecT You are not allowed to view links. Register or Login.

Offline DoubleS

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 265
  • SP <-> ALS
Re: Projek Elektronik
« Reply #47 on: November 07, 2011, 03:07:17 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
haha ni projek LED aku buat simple je.. pakai litar belajar masa sekolah dulu :D


Best kau punya projek walaupun simple. Apa beza fungsi kedua-dua suis tu?

Offline DoubleS

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 265
  • SP <-> ALS
Re: Projek Elektronik
« Reply #48 on: November 07, 2011, 03:11:07 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Dulu-dulu rasanya ada topik ni... lama betul.. kalo tak silap DIY Elektronik.. mungkin sekitar 2004-2005.. masa tu tuk rimau HARIMAU MALAYA masih salah saorang 'mode' dan 'bijak letronik' dalam MBC.. Aku pulak tak reti apa.. pasal part langsung tak tau... tapi berpandukan diagram yg diorang bincang.. dapat jugak aku menyiapkan DIY LED Signal light...

Sampai sekarang aku masih tak pandai sangat ttg part dan cara membaca perintang dll tu.. tapi disebabkan berkawan baik dgn Sifu Letronik yg sdg mengukir nama selain drp Zull Design.. bernama Azrai.. Nkorang boleh cuba2 search MyEnik atau My Enik (tak pasti ejaannya) Bila dah berkawan tu.. lagi la aku tak usik alat2 ni.. hanya minta dia yg cipta.. boleh kata apa aje yg terlintas di kepala dia boleh buat.. Skg ni kami sdg cuba mengusahakan Mini Guitar Amp.. kalo berhasil kajian mungkin akan dipasarkan. BTW.. Bro Azrai mmg fulltime keje elektronik.. kalo minta repair satu-2 barang tu mungkin dia tak de masa sangat.. sbb dia menerima tempahan berkumpulan sesuatu 'projek'.. atau tempahan drp kilang2 tertentu dan juga kelas elektronik utk sesuatu kelab atau pertubuhan.. Semalam dia bgtau nak bukak kelas dibengkelnya.. tapi dalam jumlah terhad.. siapa berminat boleh preparelah.. sekali kelas 6 org.. info lanjut aku bgtau kalo ada 6 org berminat!

Kat bawah ni salah satu produk ciptaannya yg laris di tempah pelanggan.. MUSIM ORG MENCARI EMAS sekarang ni... Dia tunjuk kat aku salah satu penemuan pelanggan yg dpt seketul emas (belum bersih) bersaiz penumbuk baby..

ALAT PENGESAN LOGAM


Saya rasa mesti ada antara korang yg pernah masuk page pak rimau kita motobaikdiy. Dulu rajin jugak saya masuk belajar pasai elektronik. Encik Milo pun byk kasi tunjuk ajar. Dia pernah bagi satu link tempat utk kita kira berapa size perintang yg diperlukan. Kita cuma masukkan jumlah LED dan bentuk litar, series atau parallel. Tapi dah lupa link tu. Web pak rimau tu pun dah tak jumpa. Tak tau mana pi pak rimau dgn en milo la ni...

Online Man ZX

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 27
Re: Projek Elektronik
« Reply #49 on: November 17, 2011, 01:06:36 pm »
bagi yg minat PIC programming, cuba try bukak link ni:

You are not allowed to view links. Register or Login

ada cara2 camne nak buat ICD2 sendiri (clone). Yang original dari Microchip harganya aku x pasti la. tapi atas RM1K aku rasa.

aku skrg tgh buat sendiri yg PiCS (Rev C) tu.
nnt aku upload status nay (kalau ada progress la..). setakat ni aku baru siap buat blank PCB nya. guna toner transfer method.
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Kiba

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 1954
  • my way or the highway....
Re: Projek Elektronik
« Reply #50 on: November 21, 2011, 11:29:50 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
Best kau punya projek walaupun simple. Apa beza fungsi kedua-dua suis tu?
fungsi tutup je :D
"mess with the best die like the rest"

"Silat Cekak Hanafi Penang" :D

Offline kipas

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 4972
  • Cincin Rosmah RM24 Juta tuh...
    • http://www.kawasakikips.com
Re: Projek Elektronik
« Reply #51 on: November 21, 2011, 12:23:01 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Dulu-dulu rasanya ada topik ni... lama betul.. kalo tak silap DIY Elektronik.. mungkin sekitar 2004-2005.. masa tu tuk rimau HARIMAU MALAYA masih salah saorang 'mode' dan 'bijak letronik' dalam MBC.. Aku pulak tak reti apa.. pasal part langsung tak tau... tapi berpandukan diagram yg diorang bincang.. dapat jugak aku menyiapkan DIY LED Signal light...

Sampai sekarang aku masih tak pandai sangat ttg part dan cara membaca perintang dll tu.. tapi disebabkan berkawan baik dgn Sifu Letronik yg sdg mengukir nama selain drp Zull Design.. bernama Azrai.. Nkorang boleh cuba2 search MyEnik atau My Enik (tak pasti ejaannya) Bila dah berkawan tu.. lagi la aku tak usik alat2 ni.. hanya minta dia yg cipta.. boleh kata apa aje yg terlintas di kepala dia boleh buat.. Skg ni kami sdg cuba mengusahakan Mini Guitar Amp.. kalo berhasil kajian mungkin akan dipasarkan. BTW.. Bro Azrai mmg fulltime keje elektronik.. kalo minta repair satu-2 barang tu mungkin dia tak de masa sangat.. sbb dia menerima tempahan berkumpulan sesuatu 'projek'.. atau tempahan drp kilang2 tertentu dan juga kelas elektronik utk sesuatu kelab atau pertubuhan.. Semalam dia bgtau nak bukak kelas dibengkelnya.. tapi dalam jumlah terhad.. siapa berminat boleh preparelah.. sekali kelas 6 org.. info lanjut aku bgtau kalo ada 6 org berminat!

Kat bawah ni salah satu produk ciptaannya yg laris di tempah pelanggan.. MUSIM ORG MENCARI EMAS sekarang ni... Dia tunjuk kat aku salah satu penemuan pelanggan yg dpt seketul emas (belum bersih) bersaiz penumbuk baby..

ALAT PENGESAN LOGAM

best nih kalo bawak g kebun...mana tau de emas ker...perak ker...tembaga ker...besi pon jd la...hahaha...dah masuk dalam list yg akan dibeli nih...reserve satu...
percakapan dan tulisan anda mencerminkan diri anda siapakah anda sebenarnya...
jgn menukar lorong ketika kona!!!awas jaga-jaga air licik lelehan dari lori sampah..licin wooo...

Online Man ZX

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 27
Re: Projek Elektronik
« Reply #52 on: November 22, 2011, 07:33:03 am »
Ni projek ICD2 Clone aku.. tapi lom siap lagi,tgh tunggu satu IC nak order dari RS Component...

Blank PCB (Top side):


Blank PCB (Bottom side):


PCB Assembly (side view):


PCB Assembly (top view):


Harap2 ICD2 ni berfungsi.
« Last Edit: November 22, 2011, 08:00:51 am by Man ZX »
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline kipas

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 4972
  • Cincin Rosmah RM24 Juta tuh...
    • http://www.kawasakikips.com
Re: Projek Elektronik
« Reply #53 on: November 22, 2011, 10:32:47 am »
order kat farnell pon ok gak...
percakapan dan tulisan anda mencerminkan diri anda siapakah anda sebenarnya...
jgn menukar lorong ketika kona!!!awas jaga-jaga air licik lelehan dari lori sampah..licin wooo...

Offline Kiba

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 1954
  • my way or the highway....
Re: Projek Elektronik
« Reply #54 on: November 22, 2011, 10:55:19 am »
Salam.. sekarang ni ada lagi ke jual litar2 elektronik project best2... kita beli balik solder je :D

dulu aku rajin buat benda tu.. ingat nak start balik :D
"mess with the best die like the rest"

"Silat Cekak Hanafi Penang" :D

Offline kipas

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 4972
  • Cincin Rosmah RM24 Juta tuh...
    • http://www.kawasakikips.com
Re: Projek Elektronik
« Reply #55 on: November 22, 2011, 11:08:46 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
Salam.. sekarang ni ada lagi ke jual litar2 elektronik project best2... kita beli balik solder je :D

dulu aku rajin buat benda tu.. ingat nak start balik :D
jalan pasar...
percakapan dan tulisan anda mencerminkan diri anda siapakah anda sebenarnya...
jgn menukar lorong ketika kona!!!awas jaga-jaga air licik lelehan dari lori sampah..licin wooo...

Offline Kiba

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 1954
  • my way or the highway....
Re: Projek Elektronik
« Reply #56 on: November 22, 2011, 11:11:58 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
jalan pasar...
ok tenkiu bro..nanti pegi KL baru bole cari :)
"mess with the best die like the rest"

"Silat Cekak Hanafi Penang" :D

Offline kipas

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 4972
  • Cincin Rosmah RM24 Juta tuh...
    • http://www.kawasakikips.com
Re: Projek Elektronik
« Reply #57 on: November 22, 2011, 11:22:52 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
ok tenkiu bro..nanti pegi KL baru bole cari :)
welcome...
percakapan dan tulisan anda mencerminkan diri anda siapakah anda sebenarnya...
jgn menukar lorong ketika kona!!!awas jaga-jaga air licik lelehan dari lori sampah..licin wooo...

Offline inspektor_sahab

  • Licensed Seller
  • *****
  • Posts: 1548
Re: Projek Elektronik
« Reply #58 on: November 22, 2011, 12:36:08 pm »
ada kedai boleh buat kan litar kat pcb tak? kalau kita bg sample litar dlm bentuk diagram..pastu kita suh dorg buatkan litar..

pastu kat jalan pasar ada jual ke mostly caps cam Rubycon atau Nichicon dalam suma saiz kapasiti dan volt? Kalau takde terpaksa kene order melalui RS Online atau Farnell...mahal sikit...pastu dtg dlm kuantiti yg kita tak mau..

dulu ada belaja kat Giat Mara buat etching pcb board tapi dah lupa pastu maleh nak main dgn acid die..hahaha..


Offline inspektor_sahab

  • Licensed Seller
  • *****
  • Posts: 1548
Re: Projek Elektronik
« Reply #59 on: November 22, 2011, 12:46:52 pm »

1) wat pcb schematic guna eagle ....software free....
2) print guna lasejet printer kat foto paper....kertas dia mcm kertas kalendar....
3) tampal kat pcb tue...make sure permukaan pcb tue bersih...kalo bleh gosok dulu ngan kertas pasir yg paling halus....
4) lepas tampal kertas tue kat pcb ...gunakan iron baju...ko iron permukaan kertas tue...sampai kertas tue tukau warna kekuningan sket...... wat la dlm 15 minit...kasi tekan skit......biar betul2 melekat....suhu iron mesti paling panas....
5) rendamkn pcb yang ko iron td kt air sabun...tggu sampai kertas tue kembang....then ko tanggalkan kertas tue perlahan2.....pastu ko akan nampak litar pada pcb board ko....
6) dh start etching ....guna serbuk ferrite chloride...warnanya coklat....


Macam boleh cuba jer... ;D

Malaysian Bikers Community (MBC)

Re: Projek Elektronik
« Reply #59 on: November 22, 2011, 12:46:52 pm »