Author Topic: Kawasaki ER6F dan ER6N Version 11  (Read 28247 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline arRaubi

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 13
Re: Kawasaki ER6F dan ER6N Version 11
« Reply #180 on: July 16, 2011, 09:50:33 am »
Buat yg meminati er6f putih 2nd hand, Sahabat saya Syeid Mokhtar (mantan imam Msjd Bukit Antarabangsa KL) dah luahkan niatnya untuk mencari owner baru sbb motor er6f 2010, 5800km dgn hantaran RM30k shj, dia kata under use & konsider nak ambil SYM200 . Apa2 hal hubungi 019 2685194 & bukan saya. (maaf MOD sekiranya melanggar etika MBC)

Offline kerengge_merah

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 2
Re: Kawasaki ER6F dan ER6N Version 11
« Reply #181 on: July 16, 2011, 08:11:23 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
salam bro semua...

tmpg lalu n tmpg tanye... kat area lembah klang ni, ade tak mana2 kedai yg bg loan dari kedai diorg sendiri utk er6f ni? pastu bape minimum dp yg kedai tu nak? saya plan nak trade in klx150 n upgrade ke er6f. so far dah survery kedai2 kat kapar, diorg boleh trade in tp loan kene ambik dgn bank atau credit company. harap jasa baik bro2 yg tau utk share kat sini. terima kasih in advance.
kat melaka....tapi lupe ape nama kedainya..
kedai tu ade 3-4 tingkat kalu x silap.. sumernye motor...
Juru Lensa naik moto besau...

Offline ad_ek

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 103
  • Speed Junkie
Re: Kawasaki ER6F dan ER6N Version 11
« Reply #182 on: July 16, 2011, 10:25:38 pm »
Just an update,

today i serviced the bike at You are not allowed to view links. Register or Login whole shop full of kawa's!! going to be kawa dealer soon.

he serviced my bike using ELF X Tech 10w-50 fully syn...engine sounds so smooth and bike feels great....

the other day i commented bout the steering being very hard, just want to share with the bros here, if you face the same difficulty, please check your air pressure, might not be enough air. When i collected the bike, the tire looked fine, so i never suspected it to be the problem, but this is my 1st big bike so i thought its normal.

Luckily the guy at motormatic so helpful, i thought normal so i never say anything, he own self go and test and then came back pump air, then tell me, 'kawan, u bawak motor tak berat meh? lepas ini u bawak motor mesti banyak shiok dan senang'

Offline omario

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
  • luv my life...enjoy the ride...
Re: Kawasaki ER6F dan ER6N Version 11
« Reply #183 on: July 18, 2011, 09:44:43 am »
salam n gd morning semua....
tayar depan aku dh makan sebelah,boleh rekomen tayar ape n brape harga....
tp masalah ni memang dh lame kn...ape solution dia ye selain dari 3-4 bulan sekali kene tukar tayar.....

Offline ShamZX11

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 737
  • Life begins at 280km/h
    • 01SAMFIBER
Re: Kawasaki ER6F dan ER6N Version 11
« Reply #184 on: July 18, 2011, 10:57:29 am »
Swap hose brek kiri ke kanan (vise versa). Atau modify hose sama panjang dan sambung dari tengah sebagaimana kebanyakan big bike. Er6 punya hose brake setup ke kanan, lagi satu hose melintang dari kanan ke kiri. Setup yg terbaik adalah selari, dapat tekanan yg sama.
No h/p dah tukar kepada 01SAMFIBER = 0172634237.
IF SPEED KILLS, I'M A DEAD MAN.

Lawati blog saya di You are not allowed to view links. Register or Login

Offline omario

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
  • luv my life...enjoy the ride...
Re: Kawasaki ER6F dan ER6N Version 11
« Reply #185 on: July 18, 2011, 11:03:22 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
Swap hose brek kiri ke kanan (vise versa). Atau modify hose sama panjang dan sambung dari tengah sebagaimana kebanyakan big bike. Er6 punya hose brake setup ke kanan, lagi satu hose melintang dari kanan ke kiri. Setup yg terbaik adalah selari, dapat tekanan yg sama.

ooooo....brek ye puncanye...ingatkan sebab mono tu sebelah kanan je....

Offline zurzur

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 143
Re: Kawasaki ER6F dan ER6N Version 11
« Reply #186 on: July 18, 2011, 11:34:27 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
Buat yg meminati er6f putih 2nd hand, Sahabat saya Syeid Mokhtar (mantan imam Msjd Bukit Antarabangsa KL) dah luahkan niatnya untuk mencari owner baru sbb motor er6f 2010, 5800km dgn hantaran RM30k shj, dia kata under use & konsider nak ambil SYM200 . Apa2 hal hubungi 019 2685194 & bukan saya. (maaf MOD sekiranya melanggar etika MBC)

tukar pakai gan sym evo nak ke?

Offline frankiefoo

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 7
  • i ada buat custom sticker untuk motor u
Re: Kawasaki ER6F dan ER6N Version 11
« Reply #187 on: July 18, 2011, 03:12:28 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Just an update,

today i serviced the bike at You are not allowed to view links. Register or Login whole shop full of kawa's!! going to be kawa dealer soon.

he serviced my bike using ELF X Tech 10w-50 fully syn...engine sounds so smooth and bike feels great....

the other day i commented bout the steering being very hard, just want to share with the bros here, if you face the same difficulty, please check your air pressure, might not be enough air. When i collected the bike, the tire looked fine, so i never suspected it to be the problem, but this is my 1st big bike so i thought its normal.

Luckily the guy at motormatic so helpful, i thought normal so i never say anything, he own self go and test and then came back pump air, then tell me, 'kawan, u bawak motor tak berat meh? lepas ini u bawak motor mesti banyak shiok dan senang'
Thank for sharing. Tapi kalu I pump angin at petrol station macam Mana nak buat pasal rim dis lebar
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline andrewhtf

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 264
  • The Green in memory : 15.01.2007 - 15.11.2009
Re: Kawasaki ER6F dan ER6N Version 11
« Reply #188 on: July 18, 2011, 03:19:11 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Thank for sharing. Tapi kalu I pump angin at petrol station macam Mana nak buat pasal rim dis lebar
tukar L valve

Selamat tinggal Kriss 110 & ZZR 250.
Kembali merempitrumput dengan CT 110 & Versys CKD

Offline ShamZX11

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 737
  • Life begins at 280km/h
    • 01SAMFIBER
Re: Kawasaki ER6F dan ER6N Version 11
« Reply #189 on: July 19, 2011, 09:04:34 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
ooooo....brek ye puncanye...ingatkan sebab mono tu sebelah kanan je....


Yang paling penting, selalu check tekanan angin tayar. Kalau tak rajin check, gi pam tayar bila rasa semacam jer masa ambik korner. Er6 ni sensitif sket bab2 tayar ni. Dulu ZZR1100 lanyak jer sampai tayar nampak benang. Benang takpe, sampai nampak dawai pun pernah  ;D
No h/p dah tukar kepada 01SAMFIBER = 0172634237.
IF SPEED KILLS, I'M A DEAD MAN.

Lawati blog saya di You are not allowed to view links. Register or Login

Offline wattaddos95

  • Lesen L
  • Posts: 1
Re: Kawasaki ER6F dan ER6N Version 11
« Reply #190 on: July 19, 2011, 03:24:19 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Yang paling penting, selalu check tekanan angin tayar. Kalau tak rajin check, gi pam tayar bila rasa semacam jer masa ambik korner. Er6 ni sensitif sket bab2 tayar ni. Dulu ZZR1100 lanyak jer sampai tayar nampak benang. Benang takpe, sampai nampak dawai pun pernah  ;D

Bahaya tu bang....naik moto ..tayar smpio nmpk besi.... ::)

Offline ShamZX11

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 737
  • Life begins at 280km/h
    • 01SAMFIBER
Re: Kawasaki ER6F dan ER6N Version 11
« Reply #191 on: July 19, 2011, 04:46:21 pm »
Itu sebab buat burnout sebelum tukar tayar  ;D ;D ;D
No h/p dah tukar kepada 01SAMFIBER = 0172634237.
IF SPEED KILLS, I'M A DEAD MAN.

Lawati blog saya di You are not allowed to view links. Register or Login

Offline ad_ek

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 103
  • Speed Junkie
Re: Kawasaki ER6F dan ER6N Version 11
« Reply #192 on: July 19, 2011, 05:36:32 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Itu sebab buat burnout sebelum tukar tayar  ;D ;D ;D

 :o :o :o hahahaha...cool...gotta keep taht in mind next time b4 i change tires.

Offline Jame

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 89
  • RSSR - Ride safe, safe ride
    • TнеSιɢнBояеɗ
Re: Kawasaki ER6F dan ER6N Version 11
« Reply #193 on: July 19, 2011, 06:28:23 pm »
Yes do burn-outs before you change tires, then you can have premature wear on your chain/sprockets and maybe add a little engine damage while doing it. Not saying you can't, just saying what potential issues you might bring for yourself doing it. Your bike, your choice. :) Have fun!

Offline ShamZX11

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 737
  • Life begins at 280km/h
    • 01SAMFIBER
Re: Kawasaki ER6F dan ER6N Version 11
« Reply #194 on: July 20, 2011, 07:55:36 am »
 ;D ;D ;D Buat kat ZZR1100, kat ER6 tak pernah buat lagi. ZZR1100 pakai rantai 530, ER6 pakai rantai 520 mcm ZZR250. Mungkin ada efek sket. Enjin damage ni subjektif. Org yg tak pernah buat burnout pun enjin kaput. Tgk la dia punya maintenance schedule camner. 
No h/p dah tukar kepada 01SAMFIBER = 0172634237.
IF SPEED KILLS, I'M A DEAD MAN.

Lawati blog saya di You are not allowed to view links. Register or Login

Offline ad_ek

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 103
  • Speed Junkie
Re: Kawasaki ER6F dan ER6N Version 11
« Reply #195 on: July 20, 2011, 11:31:38 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
Yes do burn-outs before you change tires, then you can have premature wear on your chain/sprockets and maybe add a little engine damage while doing it. Not saying you can't, just saying what potential issues you might bring for yourself doing it. Your bike, your choice. :) Have fun!

 :o :o  :o

i take that back than...no burnouts for me...will continue doing in my car  :P

Offline andrewhtf

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 264
  • The Green in memory : 15.01.2007 - 15.11.2009
Re: Kawasaki ER6F dan ER6N Version 11
« Reply #196 on: July 20, 2011, 01:25:02 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login

Carik kat utube, burnout fail. Kesian derang...
Selamat tinggal Kriss 110 & ZZR 250.
Kembali merempitrumput dengan CT 110 & Versys CKD

Offline kiri

  • Lesen L
  • Posts: 1
Re: Kawasaki ER6F dan ER6N Version 11
« Reply #197 on: July 20, 2011, 09:26:07 pm »
Salam semua....sudah satu tahun pakai er6f..so far xda problem...sangat2 puas hati...mileage baru masuk 11k KM..tgk consider samada nak sambung servis kat kawa atau kedai biasa...kalo xnak risiko rasa elok kat kedai authorised kawa jer kan? one more thing, salam perkenalan pada semua...forum ni dan sampai version 11..mula2 dulu aku baca siap dari version 1 baru la berani nak bersuara..hehehe...sebab kadang2 soalan yang ditanya dah pernah ditanya oleh bikers2 lain dalam forum2 terdahulu..tp kalo malas nak baca tread yang sampai 20 tu tanya jer la...aku sure ada yang sudi nak jawap...

~adios~

Offline sweeseng85

  • Lesen L
  • Posts: 1
Re: Kawasaki ER6F dan ER6N Version 11
« Reply #198 on: July 21, 2011, 12:29:04 am »
Finally ...later afternoon can collect my NEw Bike...

yahoo....ER6....

Offline kamenriderW

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 27
Re: Kawasaki ER6F dan ER6N Version 11
« Reply #199 on: July 21, 2011, 07:41:09 am »
congrat BRO!!

Malaysian Bikers Community (MBC)

Re: Kawasaki ER6F dan ER6N Version 11
« Reply #199 on: July 21, 2011, 07:41:09 am »