Author Topic: Kawasaki Ninja 250R (Kedai dah tutup) V22  (Read 27639 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sawn

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 318
  • Bikeless
    • apa der
Kawasaki Ninja 250R (Kedai dah tutup) V22
« on: May 11, 2011, 07:55:10 AM »
Salam,
Menyambung kesinambungan tread Ninja 250R

V20
You are not allowed to view links. Register or Login.
V21
You are not allowed to view links. Register or Login

Spec motor
Displacement:   249cc
Engine:   Four-stroke, Parallel Twin, DOHC
Maximum Power:   32.5 Bhp @ 11000 rpm
Maximum Torque:   22 Nm @ 8200 rpm
Gears:   6 Manual
Clutch:   Wet Multi-Disc, Manual
Bore:   62
Stroke:   41.2
No. of Cylinders:   2
Cylinder Configuration:   Parallel Twin
Valve Per Cylinder:   4
Engine Block Material:   Steel
Chassis Type:   Semi-double cradle, high-tensile steel
Cooling Type:   Liquid Cooling

Ninja 250r diwikipedia.
You are not allowed to view links. Register or Login

Web Kawasaki Malaysia
You are not allowed to view links. Register or Login

Kawasaki Motors (Malaysia) Sdn. Bhd.
12, Jalan Jurunilai U1/20, Seksyen U1, Hicom Glenmarie Industrial Park, Shah Alam
Selangor, 40150

Koordinat GPS Kawasaki Glemarie
buka google map paste koordinat ni - 3.091108,101.562338

Soalan-soalan Lazim
Jawapan average sahaja. Jadi sesetengah rider mungkin dapat keputusan yang berbeza. Ni kesimpulan yang aku dapat dari perbincangan dulu-dulu

Berapa top speed 250r
- Dalam 160km/j++ Max RPM 13K... mula terasa power bila RPM melepasi 8K.

Fuel consumption Ninja?
- full tank 18L
- Average mileage 325km (average riding 100-140km/j)
- Reserve tank bila lampu blinking 25km

Maintenance ninja? Harga anggaran je. Kalau nak kepastian try tanya kedai yang berdekatan.
- EO dalam 1.6L - (menurut manual dengan EO 10w-40 tukar setiap 6K  :P)
- Oil Filter - rm25++
- Spark plug 2 - CR8E or U24ESR-N - Kalau Iridium dalam RM45++ (Dengar kata sampai boleh gi 100k KM mileage.. huyooo)
- Brek pad - Original Nissin RM140. Kalau tak ori... ikut la... kalau daytona dalam RM50... ramai yang cakap saiz brek pad ni sama saiz dengan suzuki RG OEM.
- Lampu depan RM40 (memang terang  ;D)
- Rantai (o-ring) + sprocket - RM350-400

Bila nak tukar rantai?
- Pakai je sampai lebam, yakni sampai sproket haus. Kalau boleh bila tukar rantai, jangan pakai clip sebab ada kes clip tercabut. Rajin-rajin ler minyakkan rantai...Boleh la tahan lama. Check rantai tengok-tengok, kot-kot ada benda dah hilang ke tak  :P.

Modification budget
- Tukar sprocket depan 15T (standard 14T)
- Pakai hugger TZM.
- Pasang signal depan RXZ katak

Saiz Tayar dan rim?
Standard
Depan
Tire Size 110/70-17M/C 54H
Rim Size 17 x 2.75 inci
Pressure 29Psi aka 200kPa

Belakang
Tire Size 130/70-17M/C 62H
Rim Size 17 x 3.50 inci
Pressure 32Psi aka 225kPa

Berapa max lebar tayar boleh masuk? ada effect tak kalau tukar?
- Ramai setuju depan max boleh masuk 120/70, belakang 160/60  :P
- Tapi ada baiknya refer pada manufacturer tayar. Aku dah letak lebar rim, jadi boleh buat rujukkan dengan manufacturer. Jadi takde recommended setting  :angel:
- Effect?
1. Kalau kena dengan recommendation manufacturer.. motor akan jadi lebih stabil dan lebih konfident bila amik korner.
2. Kalau tak kene? Boleh overshoot, sprocket cepat haus , motor jadi berat dan hub belakang pun boleh rosak.

Ninja DC shoes Gymkana - Yawhhhhhh!!!!.. Saya suka, saya suka, saya suka.


Fiat Yamaha - Rossilution


Lagi design
You are not allowed to view links. Register or Login
« Last Edit: July 13, 2011, 04:59:16 AM by sawn »


سَيَخْرُجُ قَوْمٌ فِي آَخِرِ الزَّمَانِ أَحْدَاثُ الْأَسْنَانِ سُفَهَاءُ الْأَحْلَامِ
?Akan muncul di akhir zaman suatu kaum yang muda umurnya (para pemuda) yang bodoh akalnya.? (HR. Al-Bukhari)

Offline cikgufaizal

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 28
Re: Kawasaki Ninja 250R (Kuasa 2 Silinder) V22
« Reply #1 on: May 11, 2011, 08:15:28 AM »
ninja 250r memang mantap....

Offline Faiz wave

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 427
  • I LOVE MY BIKE!!!
Re: Kawasaki Ninja 250R (Kuasa 2 Silinder) V22
« Reply #2 on: May 11, 2011, 08:42:49 AM »
lawa ejos arrow tu..  ;D ;D

[WTS]ekzos Honda wave 100 1st model original modi to chamber by Takim.. - Call 0193537663 - faiz

Offline jhr

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 69
Re: Kawasaki Ninja 250R (Kuasa 2 Silinder) V22
« Reply #3 on: May 11, 2011, 03:54:16 PM »
Mana mau cari............ :'(
Siam mari "Plug n Play" tuuuuuuuuu...............

You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline StazOne

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
  • "In God we trust, All others bring data"
Re: Kawasaki Ninja 250R (Kuasa 2 Silinder) V22
« Reply #4 on: May 11, 2011, 04:08:09 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
Mana mau cari............ :'(
Siam mari "Plug n Play" tuuuuuuuuu...............

You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Sori soklan nubi,

Pe ni? Radiator xtra? EO cooler? Intercooler? Muahahaha!

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline ashiem

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 20
Re: Kawasaki Ninja 250R (Kuasa 2 Silinder) V22
« Reply #5 on: May 11, 2011, 04:35:10 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
lawa ejos arrow tu..  ;D ;D

kalau masuk mutur abam faiz wave ejos tuuu lagi lawa  ;D ;D ;D ;D

lame xnampak abam faiz... :D

nanti kita lepak dataran lagi yer..  ;D ;D ;D
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline warque

  • AFD2012
  • *****
  • Posts: 1232
  • NOKIA 3310 user
Re: Kawasaki Ninja 250R (Kuasa 2 Silinder) V22
« Reply #6 on: May 11, 2011, 04:36:21 PM »
repsol mencelah... ampun...
wasap : 011 2385 4070

Offline sirk

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 2
Re: Kawasaki Ninja 250R (Kuasa 2 Silinder) V22
« Reply #7 on: May 11, 2011, 05:21:06 PM »
bila dengar jawapan2 yang ada, maka lega la jua hati ambo nih.. . ingat weekend ni pegi tukar E0 dan brake pad blakang. risau gak tgk dah nampak mcm takde rupa brake pad dah huhuhu.. pas tu ingat suruh check rantai, check clutch lever, rasa macam keras jek. check air filter. tayar plak dah x bulat montok seperti awal2 dulu..makin bersegi plak tgk.

Hari tu brake fluid terlebih isi, abis dia makan cat handle bila meleleh.. so hati2 tuang brake fluid jgn terlebih sebab fluid dia menghakis.

Offline sawn

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 318
  • Bikeless
    • apa der
Re: Kawasaki Ninja 250R (Kuasa 2 Silinder) V22
« Reply #8 on: May 11, 2011, 06:00:15 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
Sori soklan nubi,

Pe ni? Radiator xtra? EO cooler? Intercooler? Muahahaha!

itu namanya oil cooler.. hehehehe... plug and play aje. Try ushar suzuki belang punya harga berapa... hehehehhe.. gue pun minat jugak.. hehehehehe.

motor besar cam ducati pun pakai 2-2 sekali oil cooler dengan radiator.
سَيَخْرُجُ قَوْمٌ فِي آَخِرِ الزَّمَانِ أَحْدَاثُ الْأَسْنَانِ سُفَهَاءُ الْأَحْلَامِ
?Akan muncul di akhir zaman suatu kaum yang muda umurnya (para pemuda) yang bodoh akalnya.? (HR. Al-Bukhari)

Offline katakmalaya

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 2
Re: Kawasaki Ninja 250R (Kuasa 2 Silinder) V22
« Reply #9 on: May 11, 2011, 06:26:20 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
Mana mau cari............ :'(
Siam mari "Plug n Play" tuuuuuuuuu...............

You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

kat mana lah nak memasangnye nih??
 :laugh: :laugh:

Offline jhr

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 69
Re: Kawasaki Ninja 250R (Kuasa 2 Silinder) V22
« Reply #10 on: May 11, 2011, 10:32:12 PM »
Dapat info average harga market info dr rumah jiran sebelah "belang"...... ;D
You are not allowed to view links. Register or Login
Agak2 ada lagi murah tak yg "after market" punyaaaaaaaa.......... ???
« Last Edit: May 11, 2011, 10:35:50 PM by jhr »

Offline sawn

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 318
  • Bikeless
    • apa der
Re: Kawasaki Ninja 250R (Kuasa 2 Silinder) V22
« Reply #11 on: May 11, 2011, 11:25:07 PM »
ni ada satu 2ndhand.

You are not allowed to view links. Register or Login
سَيَخْرُجُ قَوْمٌ فِي آَخِرِ الزَّمَانِ أَحْدَاثُ الْأَسْنَانِ سُفَهَاءُ الْأَحْلَامِ
?Akan muncul di akhir zaman suatu kaum yang muda umurnya (para pemuda) yang bodoh akalnya.? (HR. Al-Bukhari)

Offline ashraf

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1459
Re: Kawasaki Ninja 250R (Kuasa 2 Silinder) V22
« Reply #12 on: May 12, 2011, 09:50:34 AM »
tumpang bertanya signal ninja 250R pakai bulb berapa Watt yer  ;)
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline StazOne

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
  • "In God we trust, All others bring data"
Re: Kawasaki Ninja 250R (Kuasa 2 Silinder) V22
« Reply #13 on: May 12, 2011, 10:03:12 AM »
You are not allowed to view links. Register or Login
Dapat info average harga market info dr rumah jiran sebelah "belang"...... ;D
You are not allowed to view links. Register or Login
Agak2 ada lagi murah tak yg "after market" punyaaaaaaaa.......... ???

Aku rasa dalm 100 leh dapat 2nd hand punyer. Aku dulu jual myvi tebo nyer OC dalam 100 jer. Nyesal tak simpan, kalu tak boleh masuk kat ninja, hehe..

Kat NKS Sport bikers sentul ade jual kot, diorang tu slider & tail light ninja pun de 2/3 jenis. Sampai pening nak pilih mana satu nak, haha!

Quote dari thread lame, sape2 leh tolong jawab. Trimas!


You are not allowed to view links. Register or Login
Aku cari kat mudah tak dapat punnnnnnnnnnn. Kat intenet dia ada jual barang scrap???.... emmmmm macam suka kat kat usd fork plak... hehehehe


Cube try Autofizz instead of Auto fizz. check hereYou are not allowed to view links. Register or Login


You are not allowed to view links. Register or Login
bro StazOne....
Ada update tak??
ngeh3~
 ;D ;D ;D ;D


Hmm, skang ni dah tank ketiga. Mileage fuel 305km(kosongkan mase isi 3rd tank hari tu), total mileage 96+km. lampu fuel belum idup lagi, speed maintain 100-140kmh, kekadang full throttle speed dapat 160kmh, belum brani nak full throttle lame2 sebab mileage belum sampai 1k lagi. Semalam gi service kat kawa glenmarie bawak minyak & OF sendiri. So free workmanship service 1k.

Btw, nak tanye otai2 lain, berape mileage next service EO & OF lepas service 1k nih? 6k ker macam dalam manual? macam lame sangat jer antara 1k - 6k? Korang biase service tukar EO & OF setiap berapa km? Kalau aku mase pkai FZ dulu service EO & OF memang setiap 1000 km. Itu moto 1 cylinder, kalau 2 cylinder koman2 boleh sampai 2k/3k kot kalau pakai EO fully synthetic? Harap dapat share info skit, Arigato!

Skang dah tank ke-4. Tank ketiga full mileage dapat 327km. Average speed 100-140. Sesekali 150-170. Mungkin sebab enjin baru belum seasoned. Enjin yang dah seasoned leh dapat lebih mileage kot? Betul tak otai2?
« Last Edit: May 12, 2011, 10:07:24 AM by StazOne »

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline jul13

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 254
  • I found you find me...
Re: Kawasaki Ninja 250R (Kuasa 2 Silinder) V22
« Reply #14 on: May 12, 2011, 10:09:36 AM »
Salam.. Tumpang tanya ZZR250 boleh tukar tayar lagi besar tak?
Berapa maximum paling lebar boleh?
Pastue ada kesan tak kepada pemanduan?
Paling recommended tayar apa?
Terima kasih bro2 semua.. (^_^)y
♥  Women's life begins at Thirty (^_^)Y

Offline StazOne

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
  • "In God we trust, All others bring data"
Re: Kawasaki Ninja 250R (Kuasa 2 Silinder) V22
« Reply #15 on: May 12, 2011, 10:54:55 AM »
You are not allowed to view links. Register or Login
Salam.. Tumpang tanya ZZR250 boleh tukar tayar lagi besar tak?
Berapa maximum paling lebar boleh?
Pastue ada kesan tak kepada pemanduan?
Paling recommended tayar apa?
Terima kasih bro2 semua.. (^_^)y

Pasal ZZR250 aku tak tau.

Tapi kalau brand tayar yang pernah aku pakai seperti di bawah. Aturan dari yang bagus kepada yang lebih bagus e.g. 1. bagus 2. lebih bagus dan seterusnyer.

1. IRC Road Winner - Range harga = RM200-RM300.
2. Maxxis Supermaxx - Range harga = RM300-RM500.
3. Bridgestone Battlax bt060 - Range harga = RM300-RM500.  
4. Dunlop Sportmaxx - Range harga = RM400-RM700.

Dan lain2 yang aku tak pernah pakai: Otai2 yang dah pakai sila share, trimas!
1. Pirelli - Range harga = RM?
2. Matzeller - Range harga = RM?
« Last Edit: May 12, 2011, 10:59:57 AM by StazOne »

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline sawn

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 318
  • Bikeless
    • apa der
Re: Kawasaki Ninja 250R (Kuasa 2 Silinder) V22
« Reply #16 on: May 12, 2011, 02:09:35 PM »
ZZR 250 dengan ninja 250r..berkongsi saiz rim dan lebar yang sama. ZX2R belakang lebar sikit. boleh pergi sampai 150.. kesan pemanduan.. belakang lagi stabil... kalau tayar tu berat sprocket dengan hub belakang akan cepat haus.

ZZR 250... tayar stock masuk kat malaysia dalam 140.

Pirelli Sport Demon belakang 140.. tak sampai 300 masa aku tanya bulan lepas.

Aku tak pernah lagi tukar EO sampai 6k... selalu dalam 3-4k.. atau 2 bulan yang mana sampai dulu... mileage 6k dalam 2 bulan tak dapet lagi la aku.

You are not allowed to view links. Register or Login
tumpang bertanya signal ninja 250R pakai bulb berapa Watt yer  ;)

Lupa plak... 12 watt kot.. tapi yang aku tau dia panjang sikit dari standed... dan mahai sikit.
سَيَخْرُجُ قَوْمٌ فِي آَخِرِ الزَّمَانِ أَحْدَاثُ الْأَسْنَانِ سُفَهَاءُ الْأَحْلَامِ
?Akan muncul di akhir zaman suatu kaum yang muda umurnya (para pemuda) yang bodoh akalnya.? (HR. Al-Bukhari)

Offline naaim

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 71
Re: Kawasaki Ninja 250R (Kuasa 2 Silinder) V22
« Reply #17 on: May 12, 2011, 02:47:08 PM »
kuasa single slendar tompang lalu..............
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline StazOne

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
  • "In God we trust, All others bring data"
Re: Kawasaki Ninja 250R (Kuasa 2 Silinder) V22
« Reply #18 on: May 12, 2011, 03:20:23 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
ZZR 250 dengan ninja 250r..berkongsi saiz rim dan lebar yang sama. ZX2R belakang lebar sikit. boleh pergi sampai 150.. kesan pemanduan.. belakang lagi stabil... kalau tayar tu berat sprocket dengan hub belakang akan cepat haus.

ZZR 250... tayar stock masuk kat malaysia dalam 140.

Pirelli Sport Demon belakang 140.. tak sampai 300 masa aku tanya bulan lepas.

Aku tak pernah lagi tukar EO sampai 6k... selalu dalam 3-4k.. atau 2 bulan yang mana sampai dulu... mileage 6k dalam 2 bulan tak dapet lagi la aku.


Trimas bro, EO pakai brand ape? Kalau aku carry on pakai castrol power1 fully syn @ motul ester 5100 ok jer kan? Ke kene pakai EO elf specially formulated tuk kawa tuh?

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline prokutiwuti

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 93
Re: Kawasaki Ninja 250R (Kuasa 2 Silinder) V22
« Reply #19 on: May 12, 2011, 03:26:50 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
kuasa single slendar tompang lalu..............

kuasa quad silinder pun nak tompang lalu gak....hehehe... :D