Author Topic: Modenas Elegan 200 v2  (Read 30719 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline zuan

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 101
  • Banned user
Modenas Elegan 200 v2
« on: May 06, 2011, 06:50:31 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login

You are not allowed to view links. Register or Login

Uploaded with You are not allowed to view links. Register or Login

You are not allowed to view links. Register or Login

Uploaded with You are not allowed to view links. Register or Login

Joyride 200i EVO
Type : 4-Stroke , 4 valve , Single cylinder
Displacement : 175
Cooling System : liquid
Ignition System : carburetor / EFi
Transmission : CVT
Emission : euro 3
Front Suspension : telescopic fork
Rear Suspension : unit swing
Front Brake : disk 273mm
Rear Brake : disk 220mm
Front Tire : 110/90-13
Rear Tire : 130/70-12
L x W x H(mm) : 2010 x 760 x 1250
Wheelbase(mm) : 1440
Dry Weight(kg) : 155
Fuel Capacity(liter) : 8


Click! ●  You are not allowed to view links. Register or Login ● You are not allowed to view links. Register or Login ● You are not allowed to view links. Register or Login ● You are not allowed to view links. Register or Login

Offline boik_skali

  • Licensed Seller
  • *
  • Posts: 188
  • tak suke dacing g brambos ngra lain
Re: Modenas Elegan 200 v2
« Reply #1 on: May 06, 2011, 07:09:23 pm »
kone speed laju goyg tak skut ni
i loike v-twin

Offline zuan

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 101
  • Banned user
Re: Modenas Elegan 200 v2
« Reply #2 on: May 06, 2011, 07:21:46 pm »
ok jer bro takat ni xda goyang kalau goyang tu eksober tu mintak tuka dah la tu, by the way Givi Jalan Ipoh dah restock monorack utk Elegen 200, tgh hari td dia call bagi tau dan dengan sepantas kilat pergi pasang

damage RM100 + 35 (tapak) box lame tapak dah xda T_T
Click! ●  You are not allowed to view links. Register or Login ● You are not allowed to view links. Register or Login ● You are not allowed to view links. Register or Login ● You are not allowed to view links. Register or Login

Offline eshalias

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 37
Re: Modenas Elegan 200 v2
« Reply #3 on: May 06, 2011, 08:25:41 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
ok jer bro takat ni xda goyang kalau goyang tu eksober tu mintak tuka dah la tu, by the way Givi Jalan Ipoh dah restock monorack utk Elegen 200, tgh hari td dia call bagi tau dan dengan sepantas kilat pergi pasang

damage RM100 + 35 (tapak) box lame tapak dah xda T_T
aku pasang kat puchong rm 115..pasang hella horn rm100(pasang kat MMR),soket 12V..rm15(MMR),running light rm75(MMR).pas nie nak cari box 45L pulak..buat sementara waktu,pakai box 30L aje..box moto lama..

Offline eshalias

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 37
Re: Modenas Elegan 200 v2
« Reply #4 on: May 19, 2011, 07:45:06 am »
nak cari 2nd box 45L...nak beli baru tak mampu...

Offline dinbombacbr

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 51
  • masa naik moto kena hati2,ingat ALLAH selalu.
Re: Modenas Elegan 200 v2
« Reply #5 on: May 23, 2011, 10:12:34 am »
tengok dari depan ele200 cantik la tertarik dibuatnya
mencari dan menyelamat

Offline eshalias

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 37
Re: Modenas Elegan 200 v2
« Reply #6 on: May 24, 2011, 02:47:31 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
tengok dari depan ele200 cantik la tertarik dibuatnya
sambar le satu..depan lampu nampak dua,tapi nyala satu aje...satu low beam dan satu lagi high beam..wa dah 7 bulan pakai..

Offline eshalias

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 37
Re: Modenas Elegan 200 v2
« Reply #7 on: June 01, 2011, 11:57:53 am »
mana lagi geng ele200...

Offline Lester1987

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
Re: Modenas Elegan 200 v2
« Reply #8 on: June 16, 2011, 01:27:29 pm »
Salam sejahtera kalian..
Ele200 saya ni ada problem sikit. bila start jalan, dia selalu jerk la.
saya sudah bawa ke Modenas JB repair, lepas repair tak da masalah, tapi 1 minggu lepas tu, datang balik.
adakah sebab saya selalu bawa laju pastu jadi macam tu? tapi saya bawa 110-120kph saja. full boleh 140kph ni.
saya pun selalu maintain rpm saja supaya tak sentuh redline. apa hal dengan motor saya ni ha?

Offline eshalias

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 37
Re: Modenas Elegan 200 v2
« Reply #9 on: June 16, 2011, 07:14:57 pm »
dah lama ke pakai..cvt dah service ke..jerk tu masa nak gerak atau pada kelajuan 100kmh.aku dah 8 bulan pakai...dah running 18000km.

Offline luka kadarlora

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 16
  • Marhaban Ya Ramadhan
Re: Modenas Elegan 200 v2
« Reply #10 on: June 17, 2011, 03:39:16 pm »
minat gak tengok elegance 200 by modenas nih...semalam g tengok ..tanye2 cash kedai tu nak 8700. potong 300 sebab kedai baru bukak dari 9k..wadus.. ;D.. tanye yang sym.. mahal skit.. tambah 1k kot.

laa nak tanye kat otai2 elegence .. nih.. maintenance dia mahal tak.. berapa biasa kalau sekali service..minyak itam/upah/plug/air filter/oil filter..dll.. dulu ader member cakap scoot nih maintenance tinggi..vs 150 lebih kurang kancil ajer katanye lah...
« Last Edit: June 17, 2011, 03:42:23 pm by luka kadarlora »
Ya Nabi Salam Alaika...Ya Rasol Salam Alaika..

Offline eshalias

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 37
Re: Modenas Elegan 200 v2
« Reply #11 on: June 17, 2011, 07:05:38 pm »
jangan dengar cakap org..selalunya mereka yg cakap x pernah guna pun..dulu aku pakai nouvo s..pastu beli ego..dah 4 thn guna sampai sekarang..alhamdulillah, x da masalah pun..aku pakai elegan200 dah 8 bulan..maintenance mesti jaga..service ikut jadual,engine oil(rm 25-55) tukar setiap 2000km.gear oil (rm 10-15) setiap 5000km..service CVT(8000-10000km)(rm25)..belting tu bergantung cara penggunaan..ada yg 10000km dah tukar(rm95)..elok check..kalau dah retak,tukar aje..aku punya ele200 dah running 18000km..belting masih elok lagi..maklumat lanjut..layari You are not allowed to view links. Register or Login..khas utk pemilik elegan semalaysia..

Offline MisterKay

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 172
Re: Modenas Elegan 200 v2
« Reply #12 on: June 24, 2011, 10:44:26 pm »
Salamz,

Sya noob dlm mbc. Tgh carik info pasai moto. Dah x sanggup redah jem. La ni tgh pk nk amik scoot atau kapcai. Anyway, utk maklumat di sini ada info berharga utk penunggang scoot You are not allowed to view links. Register or Login sekian terima kasih
"Please do not put the blame on Proton, Proton makes 700 cars per day, that's 1 car every 98 seconds, we do not have the time to check on Proton parts."

- Syed Zainal Abidin (Proton MD)

Offline Lester1987

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
Re: Modenas Elegan 200 v2
« Reply #13 on: July 08, 2011, 04:02:45 pm »
CVT belum service, tapi dia jerk bila mau start jalan, kalau high speed tak de masalah.
ada 1 lagi problem, sebab saya pakai motor ini ulang alik Singapura setiap hari, apabila beratur kat kastam,
lepas saya pass kastam, minyak selalu tak naik, kena picit, lepas, picit lepas beberapa kali baru minyak ok.
saya ada hantar modenas service center check, mereka kata perlu check 1-2 hari, tapi saya perlu motor pergi kerje,
pastu tak repair la. harap harap masalah tak jadi serious lain kali.
minggu lepas saya pergi service ada bagi tau itu foreman masalah jerking itu, budak tu bagi tau pasal angin tak cukup,
kepala hotak dia lah angin tak cukup, lepas I ambik motor, masalah sama, saya pun sudah benggang nak hantar balik sana.

Offline mohdi

  • MBC Support
  • *****
  • Posts: 1279
Re: Modenas Elegan 200 v2
« Reply #14 on: July 08, 2011, 04:58:19 pm »
masalah jerk atau vibrate nie merupakan masalah kebanyakan scoot.. vibrate masa nak start berjalan atau kalau kita slow masa langgar bongol..
biasanya kalau servis cvt dia akan hilang.. tetapi tak lama lah nanti dia datang balik.. kadang kadang tu ramai yang tak perasaan sebab bila start jalan je terus bukak/pulas trotel, motot akan pergi dengan lajunya... yang buat kita perasaan bila kita pulas slow slow.. akan rasa vibrate itu datang.. perkara nie bila saya tanya kepada owner scoot semuanya experience benda yang sama.. jadi kadang kadang ada aje yang ignore.. selagi dia tak vibrate masa tengah kelajuan dah steady..macam 100kmj misalnya... kalau terjadi masa nie tu memang nak kena servis dah tu...

masalah minyak tak naik tu saya tak ada pengalaman lagi la...tapi kalau ikutkan masalah minyak tak naik nie mungkin jugak berkait rapat dengan airfilter.. kalau airfilter kotor sangat pun kadang kadang boleh jadi macam tu... dan satu lagi pengalaman saya tapi bukan motor scoot wire atau kabel minyak berlipat pun boleh menyumbang kepada masalah itu...
Aku kateng... 012-9466796

Offline eshalias

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 37
Re: Modenas Elegan 200 v2
« Reply #15 on: July 11, 2011, 01:15:02 pm »
untuk ele200..kalau berada dlm kesesakan..tetiba moto rasa sebu dan pulas throttle rasa tak mau pergi atau tetiba enjin mati..berhentikan moto dan buka penutup minyak utk beberapa saat..pastu tutup semula..ini adalah kerana hos minyak tersepit..ini le pengalaman aku selama 8 bulan pakai ele200.vibrate masa nak gerak tu pekara biasa bagi scooter..service CVT setiap 5000km..rm25 aje..

Offline fnd

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 23
Re: Modenas Elegan 200 v2
« Reply #16 on: July 19, 2011, 06:08:09 am »
 ;D salam semua,

bang nak tanya sket apa kelebihan ele 200 ngan sym 200?

dua dua pun berkenan...

Offline eshalias

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 37
Re: Modenas Elegan 200 v2
« Reply #17 on: July 23, 2011, 03:31:40 am »
pendapat aku le..kalau nak buat riding aje..better ambil VTS..kalau nak buat multipurpose scooter,ambil le ele200,sebab ada floorboard,memudahkan bawa barang seperti beras 10kg,tong gas,bag anak sekolah dll..ele200 pun lebih pickup dan laju dari VTS,lebih ringan dari VTS..ele200 tangki cuma 7.6L aje..VTS 12L..RM10..ele200 aku boleh gi sampai 170km...speed 110-120. ele200 aku max speed boleh habis meter(140)(standard)..kalau VTS(130 aje)...tapi ada VTS yg dah bikin boleh speed sampai 150....kalau nak laju..example..tukar Dr pulley,tukar CDI racing,skim head dan pakai polini..dll...kalau nak lagi laju...SUPERBIKE le..hehehe..scooter..enjoyride..

Offline fnd

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 23
Re: Modenas Elegan 200 v2
« Reply #18 on: July 23, 2011, 02:47:11 pm »
 ;D tq bro eshalias,

bro ada info  tak kedai mana yg ada best price n best free gift untuk cash buyer.... thnx again

Offline ideoteque

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
  • This is not my mugshot
Re: Modenas Elegan 200 v2
« Reply #19 on: July 23, 2011, 10:16:38 pm »
salam semua,

nak tumpang tanya, elegan punya storage bawah compartment besar tak? bleh letak full face? terima kasih!

Malaysian Bikers Community (MBC)

Re: Modenas Elegan 200 v2
« Reply #19 on: July 23, 2011, 10:16:38 pm »