Author Topic: Yamaha EGO S  (Read 32665 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline wira1.6

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 5
Yamaha EGO S
« on: March 20, 2011, 08:41:21 pm »
Xde info ke pasal motor ni? yg mane ada pic utk design moto ni sila la letak... jom bincang sama2 ;D
« Last Edit: June 24, 2011, 11:20:04 am by SHAIFUL »



Offline mni

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 127
  • bayar tax nikmat hidup ini dgn bersolat
Re: EGO S
« Reply #1 on: March 23, 2011, 05:44:12 pm »
aduiii..kesian btul thread ni. sunyi sepi! aku ada ego s tahun 2008/2009...motor ni bini aku pnya, untuk hntr anak pgi skolah. tapi aku dah lanyak....moto ni dah panjat cameron highland 6 ke 7 kali, x ingat penang 2 kali. aku dok shah alam. slalu konvoi dgn geng2 cub....pakwe ego aku ni ksr member aku/. ats hiway mmg slalu brntap full trotle dgn ksr. top speed sama kat hiway....ego mter 130, ksr meter 110kmj je. ni gmbr2 yang aku ada







Offline teodolit

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 430
  • Si Kura-Kura
Re: EGO S
« Reply #2 on: March 27, 2011, 08:08:49 pm »
aku ada sebijik EGO 'S' ..
baru pakai setahun tapi bateri sudah kong.. apsal ek..
kegunaan harian ke kedai, pasar..
penah gak jalan jauh sampai ke melaka untuk run in..

ni motor aku ..

 :) :) :)

berapa harga bateri EGO ni ek..

ruangan iklan untuk disewa...

Offline moja88

  • Licensed Seller
  • *
  • Posts: 43
  • hidup biar berguna
Re: EGO S
« Reply #3 on: March 28, 2011, 07:55:17 pm »
minyak hitam apa yang sesuai untuk ego ni e??? minyak itam lori bole ker??? minyak gear ap ynag sesuai??? tulun2...

Offline mni

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 127
  • bayar tax nikmat hidup ini dgn bersolat
Re: EGO S
« Reply #4 on: March 29, 2011, 11:35:56 am »
minyak itam ssuai utk ego ni adalah minyk itam utk scooter la. minyk itamn scooter ni biasa nye dalam kelikatan ytang rendah, spt 10-30 , 10-40 atau 5-40. aku skrg pakai castrol power 1 scooter. nak pakai minyk itam  lori pn bole. cuma kalau yang klikatan 20-50 tu, berat sikit la enjn. tp dia x merosakkan enjn pun. minyk gear...cari je yang gear oil utk moto. yamalube pn ada, nak pakai yang mahal sikit, ambik motul la.

Offline BAEM NLC

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 146
  • Rock n Ride. :D XD
Re: EGO S
« Reply #5 on: March 30, 2011, 06:58:46 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
aku ada sebijik EGO 'S' ..
baru pakai setahun tapi bateri sudah kong.. apsal ek..
kegunaan harian ke kedai, pasar..
penah gak jalan jauh sampai ke melaka untuk run in..

ni motor aku ..

 :) :) :)

berapa harga bateri EGO ni ek..

aku beli hrga dlm rm68. sel kering punye bkn jenis sel basah. sel basah dlm rm45 mcm tu la. aku pakai nouvo lc tp bateri die same je ngan ego s.
Yamaha Nouvo Lc , Yamaha 135Lc , ................?????

Offline teodolit

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 430
  • Si Kura-Kura
Re: EGO S
« Reply #6 on: March 30, 2011, 09:52:18 pm »
baru tadi beli bateri baru brand YUASA ..
harga dia RM55.00 ..
ok la kot..
beli bakul sekali rega rm20.00..
ingat nak amik bakul plastik cap BKP tapi kaki plak xleh mencelah kat citu..
amik yg besi punya..

ruangan iklan untuk disewa...

Offline BAEM NLC

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 146
  • Rock n Ride. :D XD
Re: EGO S
« Reply #7 on: March 31, 2011, 02:44:58 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
baru tadi beli bateri baru brand YUASA ..
harga dia RM55.00 ..
ok la kot..
beli bakul sekali rega rm20.00..
ingat nak amik bakul plastik cap BKP tapi kaki plak xleh mencelah kat citu..
amik yg besi punya..

cap YUASA pun elok sangat2 dah.
Yamaha Nouvo Lc , Yamaha 135Lc , ................?????

Offline ikankoi

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 5
  • renang renang
Re: EGO S
« Reply #8 on: April 03, 2011, 07:11:16 am »

ego s 1st edition top speed...  ::)

Offline mni

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 127
  • bayar tax nikmat hidup ini dgn bersolat
Re: EGO S
« Reply #9 on: April 12, 2011, 12:21:16 pm »
berapa top speed tu? gambar kurang memuasakan la...hehe ;D. ego ni boleh dapat top speed 140 atau out meter sikit. mungkin 150...meter ego la. ralat meteer ni, kjalau pakai tyr stndd dlm 25kmj. klu dah pakai tyr gemuk..mugkin ralat 20kmj je. klu paka rim besar 16' atau 17'.... rasenye ralat 5kmj je. 

Offline apiqz{125}

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 579
  • Klik Signature sy untuk tahu cara dpt SIDE INCOME
Re: EGO S
« Reply #10 on: April 12, 2011, 04:15:55 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
berapa top speed tu? gambar kurang memuasakan la...hehe ;D. ego ni boleh dapat top speed 140 atau out meter sikit. mungkin 150...meter ego la. ralat meteer ni, kjalau pakai tyr stndd dlm 25kmj. klu dah pakai tyr gemuk..mugkin ralat 20kmj je. klu paka rim besar 16' atau 17'.... rasenye ralat 5kmj je. 
top ego std agak power walau rim kecik..
Dapat la follow 115kmh meter wave125..
Program terbaru, Hot $ Spicy lagi
Tak perlu menaja pon dapat wang > You are not allowed to view links. Register or Login

Offline ff7yta

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
Re: EGO S
« Reply #11 on: April 26, 2011, 02:06:16 am »
Siapa ada soft copy untuk service manual dan owners manual untuk EGO nih?

Offline mni

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 127
  • bayar tax nikmat hidup ini dgn bersolat
Re: EGO S
« Reply #12 on: April 26, 2011, 02:41:13 pm »
xde le...moto ego ni org hntar kdai je repair. jarang yang repair sndiri. cuba la cari kot2 ade. klu xde gak..ko prgi kdai moto..record je la apa pomen buat masa nk servis moto.

Offline mohdi

  • MBC Support
  • *****
  • Posts: 1275
Re: EGO S
« Reply #13 on: April 27, 2011, 06:58:31 am »
larat tak kalau ego nie digunakan untuk buat komuter dalam 100 km sehari berdua dengan purata berat dalam 160kg...
ada sesiapa pernah buat...

sebelum nie ego nie digunakan hanya untuk ke pasar dan hantar anak sekolah aje... tapi bila keadaan saya sekarang yang belum membolehkan untuk bawak motot lain, jadi alternativenya ialah bawak motor matic nie.. ingat nak wat berulang ge kerja pulak... tak larat weh naik keter...
Aku kateng... 012-9466796

Offline mni

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 127
  • bayar tax nikmat hidup ini dgn bersolat
Re: EGO S
« Reply #14 on: April 27, 2011, 05:07:27 pm »
160kg!!..berat tu. dah kira overload jugk tu...sbb ego ni kecik. pmndangan msti plek  ;D. boleh je aku rasa...hentam je. aku dgn wife aku..berat 125kg je....jalan2 pgi pekan ok je...pickup pun kuat je.

Offline semutbtu

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 372
Re: EGO S
« Reply #15 on: April 27, 2011, 07:35:13 pm »
hero kwn semua saya baru angkat sebuah ego s nak tanya ada kwn sini dah pakai block 58.5mm kah?
ada kah engine lebih panas?top boleh pergi berapa ? :laugh:

Offline mohdi

  • MBC Support
  • *****
  • Posts: 1275
Re: EGO S
« Reply #16 on: April 27, 2011, 11:19:52 pm »
tadi baru pasang box dan tukar belting.. he he he... kiranya hendak buat ulang alik sehingga kaki mencapai standard yang betul baru boleh guna mtot lain... agak agak dalam sebulan gitu... kelajuan hanya 80kmj... biar lambat asal selamat...
Aku kateng... 012-9466796

Offline Meiwah

  • Licensed Seller
  • ***
  • Posts: 502
  • Boboi Boy. . . . . . . Contact Me if u want ||
    • Visit my website okay!
Re: EGO S
« Reply #17 on: April 27, 2011, 11:35:51 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
aku ada sebijik EGO 'S' ..
baru pakai setahun tapi bateri sudah kong.. apsal ek..
kegunaan harian ke kedai, pasar..
penah gak jalan jauh sampai ke melaka untuk run in..

ni motor aku ..

 :) :) :)

berapa harga bateri EGO ni ek..

Yang merah menyala tuh top speed 140km/j  ;D

Yang hijau tuh berani bawak sampai 150km/j sahaja  ;D

Yang tengah2 tuh tak sempat nak test  ;D :D


kesimpulan..kene gaya dapatlah top speed kuda masing2..hehehe...

tapi kalo dok selalu full trotel minyak plak parak.. ;D :D

so rilex jer bwak..sekali sekala lenjan  :D ;D


***terima kasih tuan kerana sudi bagi bawak ..hahaa
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline mohdi

  • MBC Support
  • *****
  • Posts: 1275
Re: EGO S
« Reply #18 on: April 27, 2011, 11:45:57 pm »
dari segi laju rasanya semua motor boleh bikin supaya dapat laju... cuma dari segi ketahan engine.. berapa lama agaknya boleh maintain 150 kph tu... so ada sesiapa yang boleh provekan bahawa ego nie boleh dibawa untuk ulang alik dalam 100 km sehari tak...
Aku kateng... 012-9466796

Offline Meiwah

  • Licensed Seller
  • ***
  • Posts: 502
  • Boboi Boy. . . . . . . Contact Me if u want ||
    • Visit my website okay!
Re: EGO S
« Reply #19 on: April 27, 2011, 11:50:36 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
dari segi laju rasanya semua motor boleh bikin supaya dapat laju... cuma dari segi ketahan engine.. berapa lama agaknya boleh maintain 150 kph tu... so ada sesiapa yang boleh provekan bahawa ego nie boleh dibawa untuk ulang alik dalam 100 km sehari tak...

hari tu kebetulan saja...balik dari segamat..tu pon dpt speed macam tu sebabnye ikut angin keta..hehee..

100km sehari,agak meletihkan naik scot cc macam nih bro..50km pon saya dah letih & tak berapa selesa dengan speed maintain tak sampai 120km..jimat minyak punyer pasal..hehe

cari cc besor sikit,maybe boleh lah buat daily use 100km sehari....tapi kalo nak jugak..buat daily use 100km sehari..scot nih tak ada masalah lah..cume speed maintain tu jer problem dia.. ;)
You are not allowed to view links. Register or Login