Author Topic: Absorber Pilihan Kapcai - Version 16  (Read 21028 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ise414

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1015
Absorber Pilihan Kapcai - Version 16
« on: February 20, 2011, 12:04:11 am »
Thread lepas:
Absorber pilihan V1 --> You are not allowed to view links. Register or Login
Absorber pilihan V2 --> You are not allowed to view links. Register or Login
Absorber pilihan V3 --> You are not allowed to view links. Register or Login
Absorber pilihan V4 --> You are not allowed to view links. Register or Login
Absorber pilihan V5 --> You are not allowed to view links. Register or Login
Absorber pilihan V6 --> You are not allowed to view links. Register or Login
Absorber pilihan V7 --> You are not allowed to view links. Register or Login
Absorber pilihan V8 --> You are not allowed to view links. Register or Login
Absorber pilihan V9 --> You are not allowed to view links. Register or Login
Absober pilihan V10 --> You are not allowed to view links. Register or Login
Absorber pilihan V11 --> You are not allowed to view links. Register or Login
Absorber pilihan V12 --> You are not allowed to view links. Register or Login
Absorber pilihan V13 --> You are not allowed to view links. Register or Login
Absorber pilihan V14 --> You are not allowed to view links. Register or Login
Absorber pilihan V14 -->You are not allowed to view links. Register or Login


Ruangan Pameran

NOB1                                                           MAKIDA

Harga : RM80++                                             Harga : RM80++


KYB @ KAYABA Lazer                                     RACING BOY

Harga : RM140++                                           Harga : RM150++


GaZi                                                            YAMAHA

Harga : RM330++                                           Harga : RM300++


YSS G-Series                                                 YSS Topup

Harga : RM500++                                           Harga : RM90++


Gazi Sport-E                                                 BHT

Harga : RM180++                                           Harga : RM - (tanya sarjantulang)


Monza                                                          Monza dual-spring

Harga : RM - (tanya @bert)                              Harga : RM - (tanya fozan @ myms)


Yoshi                                                           Ohlins S36E (LC)

Harga : RM - (tanya BHX_TOUHU)                     Harga : RM1231++


Yss E-Series                                                 Gazi Lite

Harga : RM260++                                             Harga : RM160++


Yss Hummer                                                  Yss ME302

Harga : RM120++                                             Harga : RM310++


Yss Fully Adjustable (Lagenda)

Harga : RM1225++



Offline ise414

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1015
Re: Absorber Pilihan Kapcai - Version 16
« Reply #1 on: February 20, 2011, 12:05:26 am »
INFO :
270mm/280mm : Yamaha Lagenda, Y110, Suzuki RC
320mm/330mm : Honda EX-5, Modenas Kriss, Yamaha RX-Z
330mm/340mm : Honda Wave100, Honda Wave125, Shogun

yg 320mm ngan 330mm tu bleh je nk masuk kt wave, tp blkg jd rendah la.kalau nk rasa mcm asal, cari la 340mm.

sape yg tau lg @ nk btulkan sila la.kongsi2 same2 member.



Dari Racing Boy

Racing Boy a.k.a. RB ade kuarkan absorber design baru.. kali ni ade saiz 275mm, 330mm ngan 340mm.. design bleh tahan.. harga aku xtau..

gambar : 280mm , 330mm , 340mm



warna baru RB : ada untuk saiz 280mm , 330mm , 340mm



bleh usha sini : You are not allowed to view links. Register or Login

Dari YSS

catalog terbaru YSS :





Sedikit Info

Offline ise414

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1015
Re: Absorber Pilihan Kapcai - Version 16
« Reply #2 on: February 20, 2011, 12:05:58 am »
Cara pemasangan dimotor wave(1st model),ex5 dan yg sewaktunya kalau rasa tk boleh masuk sebab bush atas tk cukup besar,ini cara penyelesaiannya.

ckp tiada gambar mungkin mnyusahkan @ penyiksaan.
ini gmbar bush atas dgn bush bawah.tapi bush atas aku telah gantikan,so bukan bush asal atas.itu adelah bush yg dikasi semasa pembelian.die ade kasi 2 bush free (bush lebih nipis seolah dilay dalamnya,tp dia meter luarnya sama) dalam plasik bersama sticker dan juga manual bahasa siam.mari mngenal bush atas bush bawah.



so,ini gmbar semasa pembelian.seperti kita lihat,ada beberapa barang disitu,
1- kotak abs
2- abs (2 biji)
3- 2 bush lebih percuma
4- sticker (yss dan orang kuat tu)
5- manual abs ini berbahasa siam
6- sarung abs (warna putih)
7- plastik utk manual dan bush lebih dan sticker



seperti dalam gmbar,kite dapat lihat dgn mata kasar (klu tk dpt,save gmba then pg zoom) bush atas asal yg ada pada 2 biji abs ni agak tebal yang mana sama dgn bush bawahnya (mean sama tebal atas bawah).tp mase nk sumbat abs ni,mungkin ada sesetengah motor yg akan mngalami "stuck" atau tidak boleh masuk dibahagian atas abs.hnye boleh masuk dkt tempat thread @ benang nk ikat nat tu je.lepas tu tkbleh masuk,ketuk ke,terajang ke ape ke.mmg tkbleh masuk.lepas dari thread @ benang nk ikat nat belah atas dkt body moto tu,ade mcm satu besi yg timbul.so kite kne tuka bush atas yg asal tu,kpd bush lebihan yg diberi tu.sbb bush lebihan tu die lebih nipis bush asal tu tebal.so kirenye mcm lay la dlm die tu.sbb tu nmpak nipis.tp diameter lua masih sama dgn bush asal.nk kluakan bush asal tu,pndai2 la guna kreativiti masing2 ye.bile dh tuka bush tu,then tros boleh masuk dkt besi yg timbul belah atas tu.belah bawah,die tkde besi timbul tu,itu pasal boleh tros masuk tanpa tuka bush.

saksikan pulak gmba ni.ape die besi timbul yg aku bebel tu.DAN tkde istilah dh tuka bush tu,nnti jd longga ke ape ke,sbb die mmg ngam2 utk masuk dkt besi timbul tu.tp ni moto honda cup,tp pada dasarnya,sama je honda cup ni dgn body wave125 kot,hehe.klu wave100 same. (maksud aku tempat letak abs tu sama,ada besi timbul ni).knpe pilih honda cup ? sbb sng nk bukak.haha.nk pilih ex5 pon boleh,tp rumah aku tkde ex5,ade wave125 dgn hondacup bapak aku je.

gmbar belah atas




gmbar belah bawah




*kalau tk nmpak ape yg aku tulis dalam gmbar tu,sila save dan zoom di pc @ laptop @ note book anda*

Offline ise414

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1015
Re: Absorber Pilihan Kapcai - Version 16
« Reply #3 on: February 20, 2011, 12:08:50 am »
Cara pemasangan dimotor wave100r,wave125 dan sewaktu dgnnya

You are not allowed to view links. Register or Login
DIY: mari belajar cara menukar absorber moto anda~ ;D ;D



Subject: Wave100R + YSS Top-UP 340mm

Bahan-bahan yang diperlukan:
- absorber
- screwdriver
- spanar saiz 12 & 14


i) tanggalkan pemegang belakang: tanggalkan skru yang ada dengan spanar saiz 12




ii) buka coverset belakang: guna screwdriver untuk menanggalkan 4 biji skru (2 kiri + 2 kanan)



*simpan setempat skru-skru dan coverset yang telah ditanggalkan untuk mengelakkan kejadian kekurangan skru dan juga supaya tidak menghalang laluan. ;)




iii) tanggalkan skru absorber: guna spanar saiz 14 (skru atas dan bawah, kedua2 belah absorber), dan tanggalkan absorber sebelah kiri dahulu...




iv) sengetkan moto anda: sengetkan ke kiri sedikit motor anda untuk memudahkan absorber sebelah kanan ditanggalkan ;)



maka jadilah wave100 monoshock ;D ;D ;D ;D




v) pasang absorber baru: mula dari absorber kanan, meggunakan kaedah pada langkah (iv) tadi, dan ketatkan kesemua skru absorber.. pasangkan kembali coverset dan pemegang belakang anda.




siap~!!! ;D ;D ;D ;D




Offline ise414

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1015
Re: Absorber Pilihan Kapcai - Version 16
« Reply #4 on: February 20, 2011, 12:12:11 am »
Tolong chamie jap..nanti next version ko buat balik k :D

Offline azyune

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 623
  • saranghae ~♥
    • Azy Autolite & Accs
Re: Absorber Pilihan Kapcai - Version 16
« Reply #5 on: February 20, 2011, 12:39:04 am »
marking skit..untuk pedoman di hari mendatang  ;D
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline automalaya

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2785
  • "WE'RE NOT JUST BIKERS, WE'RE BROTHERS." ^_^
Re: Absorber Pilihan Kapcai - Version 16
« Reply #6 on: February 20, 2011, 01:06:30 am »
park sedass... ;D ;D
Berminat dengan PERODUA BARU? Mari kita bincangkan.. Sila klik sini --> You are not allowed to view links. Register or Login
Fan Page FB --> You are not allowed to view links. Register or Login Atau hubungi saya secara terus di talian 017 - 680 8983

Offline hafizumi

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 7737
Re: Absorber Pilihan Kapcai - Version 16
« Reply #7 on: February 20, 2011, 01:20:13 am »
cam nk jual aje yss topup aku ni..  ;D

Offline PiJaQ

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 548
  • pengecat bintang
Re: Absorber Pilihan Kapcai - Version 16
« Reply #8 on: February 20, 2011, 03:33:54 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
cam nk jual aje yss topup aku ni..  ;D
habih semua dia nak juai... lepas ni layan yss g-series la cumi ::)
PiJaQ - PiKaT

Offline ashralph7

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 186
  • jangan pandang belakang
Re: Absorber Pilihan Kapcai - Version 16
« Reply #9 on: February 20, 2011, 08:48:49 am »
gazi lite park!
[WTS]=rim lidi ori wave 100 R (dpn je tgl), blok n cam TCB (baru run 200km), ekzos ori wave 100 R br pki sbln

Offline hafizumi

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 7737
Re: Absorber Pilihan Kapcai - Version 16
« Reply #10 on: February 20, 2011, 10:04:27 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
habih semua dia nak juai... lepas ni layan yss g-series la cumi ::)

nk sarung abs stendet kuning aku blk..  ;D

You are not allowed to view links. Register or Login

jual 30hinggit aku orang 1st akan beli hehehe

30hegget murah sgt..  ::) abs luaran mmg dh karat2 ckit
tp leaking x de walau pon dh sethn lebih guna..
prestasi x menghampakn lg..  ;D
tunggu la nnt aku cabut dl abs ni..  ;D

Offline Ochoi

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1158
Re: Absorber Pilihan Kapcai - Version 16
« Reply #11 on: February 20, 2011, 10:16:21 am »
parking dulu dengan abs std wave..
tq bro ise tolong buka rumah baru
SPAREPART 2ND UNTUK DIJUAL
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Ochoi

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1158
Re: Absorber Pilihan Kapcai - Version 16
« Reply #12 on: February 20, 2011, 12:17:40 pm »
kyb laser aku tgk di sentul harga Rm 75 sepasang..

agak2 ori x/?
SPAREPART 2ND UNTUK DIJUAL
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Legendary_MAF14

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 1561
Re: Absorber Pilihan Kapcai - Version 16
« Reply #13 on: February 20, 2011, 05:52:17 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
gazi lite park!

G@Zi Sport E park...  ;D

Offline hafizumi

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 7737
Re: Absorber Pilihan Kapcai - Version 16
« Reply #14 on: February 20, 2011, 06:05:42 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
G@Zi Sport E park...  ;D

G@Zi Sport E untuk dijual park..  ;D

Offline PiJaQ

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 548
  • pengecat bintang
Re: Absorber Pilihan Kapcai - Version 16
« Reply #15 on: February 20, 2011, 07:02:25 pm »
apakah perbezaan yss topap ngan e-series? agagagagaga
PiJaQ - PiKaT

Offline Ochoi

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1158
Re: Absorber Pilihan Kapcai - Version 16
« Reply #16 on: February 20, 2011, 07:10:26 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
apakah perbezaan yss topap ngan e-series? agagagagaga
harga??
gagagaggaga
cabot!!!!
SPAREPART 2ND UNTUK DIJUAL
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline ashralph7

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 186
  • jangan pandang belakang
Re: Absorber Pilihan Kapcai - Version 16
« Reply #17 on: February 20, 2011, 08:46:39 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
G@Zi Sport E untuk dijual park..  ;D
best x gazi sport E? pki gazi lite ni lembut je..huhu..nk try hummer plk heheh..
[WTS]=rim lidi ori wave 100 R (dpn je tgl), blok n cam TCB (baru run 200km), ekzos ori wave 100 R br pki sbln

Offline waf3ng

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2406
  • ~YAsuMAzuHAki~
Re: Absorber Pilihan Kapcai - Version 16
« Reply #18 on: February 20, 2011, 08:48:10 pm »
yss top up tumpang belajar... ::) ::) ::)

ingat nak tukar kepada yss e series plak...top up xbest... =p
tapi ongkos nyer la pulak kn...
hehehehe...
Click di sini --->> You are not allowed to view links. Register or Login

Offline hafizumi

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 7737
Re: Absorber Pilihan Kapcai - Version 16
« Reply #19 on: February 20, 2011, 09:04:22 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
yss top up tumpang belajar... ::) ::) ::)

ingat nak tukar kepada yss e series plak...top up xbest... =p
tapi ongkos nyer la pulak kn...
hehehehe...

topup x best? biar betik..
kalo camtu e-series pon x best..
yss fully adjustable lg best.. ::) ::) ::)