Author Topic: Pro&Con: Wave 125X Ultimo - Perbezaan/Kelebihan/Kekurangan v2.  (Read 16812 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline shafiqwakaka

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 30
Pro&Con: Wave 125X Ultimo - Perbezaan/Kelebihan/Kekurangan v2.
« on: January 27, 2011, 09:43:47 pm »
meh kite sembang pasal wave ultimo kite
« Last Edit: January 31, 2011, 09:04:09 am by shafiqwakaka »



Offline faisal_moukei

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1398
  • Sayang..! Tak Perlu Kata Apa-apa
    • Barangan ala tentera
Re: Pro&Con: Wave 125X Ultimo & 135LC - Perbezaan/Kelebihan/Kekurangan v2.
« Reply #1 on: January 27, 2011, 11:39:46 pm »
Salaam,...

Perlu ke ada Versi ke 2...? ? ;D
Dah Baca Artikel ni...? >> You are not allowed to view links. Register or Login | Barangan ALA Tentera  --> You are not allowed to view links. Register or Login Lokasi : IPOH/Ulu Kinta/TgRambutan

Geng-geng HDeo MBC >> Jom Meriahkan Thread HDeo di CG >> You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Ajid

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 370
  • Laju- laju pun sembunyi juga time hujan.Huhuhu..
Re: Pro&Con: Wave 125X Ultimo & 135LC - Perbezaan/Kelebihan/Kekurangan v2.
« Reply #2 on: January 28, 2011, 08:27:05 am »
Salam...

Entahlah... ;D
Rasanya macam best je discussion dorang kat thread sebelum ni..
kongsi pandangan pasal dua moto tu..
pada mulanya nak pilih mana satu, bila dah sambar, sembang2 terus sampai full page.. ;D
Hajat tuan tanah tu pun dah tcapai  beli Ultimo dia.. ;D
Kejayaan manusia hanya dlm agama, taat perintah Allah & ikut sunnah Rasulullah SAW

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline aku69

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 159
  • Muda Mudi Tak Reti Modi
Re: Pro&Con: Wave 125X Ultimo & 135LC - Perbezaan/Kelebihan/Kekurangan v2.
« Reply #3 on: January 28, 2011, 10:02:42 am »
wah. siap ada v.2
haha.
alang2 nape tak share link ke 1st thread? :p
AjiQ - WUL**** - Honda Wave 125X Ultimo - WCY14*7 - RXZ '93 - Putrajaya - KL - Selayang - Shah Alam -

Offline abern

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 74
Re: Pro&Con: Wave 125X Ultimo & 135LC - Perbezaan/Kelebihan/Kekurangan v2.
« Reply #4 on: January 28, 2011, 10:15:23 am »
tapi klau just nak discuss pasal motor g kat tread wave ngan LC jer la kot...
jadi byk tread pasal mende yang same pulak...  ;D
You are not allowed to view links. Register or Login
'Jepon dah wat elok2, hangpa dok punah wat pa..'

Offline wajahebat

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 567
  • bawak motor boring lah!
Re: Pro&Con: Wave 125X Ultimo & 135LC - Perbezaan/Kelebihan/Kekurangan v2.
« Reply #5 on: January 28, 2011, 10:57:31 am »
wav125 (Honda Bike) ketahanan enjin terbaik!! ;) namun cuma dikatakan orang ramai bahawa design honda kurang memberangsangkan..
berbanding yamaha dgn 135LC design seksinya....tetapi ketahanan enjin diakui lebih diterajui oleh Honda,dengan penjimatan minyak yg optimum
WTS - Set Rantai Spoket Dream (14-35T "428) Absorber Brand Moto-R ada Tank Gas ( Spring Coil Hitam )
Will not online for a long period (2 month)

Offline shafiqwakaka

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 30
Re: Pro&Con: Wave 125X Ultimo & 135LC - Perbezaan/Kelebihan/Kekurangan v2.
« Reply #6 on: January 28, 2011, 05:22:00 pm »
tapi aku plik la nape ultimo nie leh pergi 100kmj jer naik double ke sorang ke laju nye sama je....cdi dia cutoff sangat ker

Offline kucingligat

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 122
  • ultimo 125 <> legend 110 user.
Re: Pro&Con: Wave 125X Ultimo & 135LC - Perbezaan/Kelebihan/Kekurangan v2.
« Reply #7 on: January 28, 2011, 06:49:46 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
tapi aku plik la nape ultimo nie leh pergi 100kmj jer naik double ke sorang ke laju nye sama je....cdi dia cutoff sangat ker

aku ade terbaca kat forum len yg meter ultimo ni lagi berat 10km/j dari wave r n s..tp, aku x penah la buktikannya sendiri..
klu betul seperti yg diceritakan, top kita kat meter wave r/s kira 110km/j la..hoho..bole la sedapkan hati sket..
bangga bangga pasal top speed buat ape? bukan sbk woi!!

Offline shafiqwakaka

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 30
Re: Pro&Con: Wave 125X Ultimo & 135LC - Perbezaan/Kelebihan/Kekurangan v2.
« Reply #8 on: January 28, 2011, 07:35:48 pm »
tapi yg plik member aku yg guna wave x setting sprocket leh g 130kmj knape wave ultimo yg design sama hanya leh pergi 105kmj jer pelik la...

Offline wajahebat

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 567
  • bawak motor boring lah!
Re: Pro&Con: Wave 125X Ultimo & 135LC - Perbezaan/Kelebihan/Kekurangan v2.
« Reply #9 on: January 28, 2011, 07:38:11 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
tapi yg plik member aku yg guna wave x setting sprocket leh g 130kmj knape wave ultimo yg design sama hanya leh pergi 105kmj jer pelik la...
try maen spoket tgk cemana...spoket blakang turun satu mata...kalau x leh gak sarung blok resing je br0 ;D ;D
WTS - Set Rantai Spoket Dream (14-35T "428) Absorber Brand Moto-R ada Tank Gas ( Spring Coil Hitam )
Will not online for a long period (2 month)

Offline shafiqwakaka

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 30
Re: Pro&Con: Wave 125X Ultimo & 135LC - Perbezaan/Kelebihan/Kekurangan v2.
« Reply #10 on: January 28, 2011, 10:03:03 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
try maen spoket tgk cemana...spoket blakang turun satu mata...kalau x leh gak sarung blok resing je br0 ;D ;D

dah try 15-35 gear 3 sampai 100kmj masuk gear 4 drop 100kmj jer x nak naik dah tukar pakai 15-36 lak pon sama 100kmj je x nak pergi dah tukar pakai 14-36 try masih sama top cuma 100 gak...apa beza wave x ngan ultimo nie yer pelik la cdi cutoff low sangat ker standart setting 14-35 pon pergi 100 gak confius2

Offline wajahebat

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 567
  • bawak motor boring lah!
Re: Pro&Con: Wave 125X Ultimo & 135LC - Perbezaan/Kelebihan/Kekurangan v2.
« Reply #11 on: January 28, 2011, 10:29:58 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
dah try 15-35 gear 3 sampai 100kmj masuk gear 4 drop 100kmj jer x nak naik dah tukar pakai 15-36 lak pon sama 100kmj je x nak pergi dah tukar pakai 14-36 try masih sama top cuma 100 gak...apa beza wave x ngan ultimo nie yer pelik la cdi cutoff low sangat ker standart setting 14-35 pon pergi 100 gak confius2
hurm...aku tak arif bab mtor wave tapi nampak gayanya mcm cut-off...tapi tkkan cutoff pada 100km/s....kalo dpt tgk rpm senang ciket ???
WTS - Set Rantai Spoket Dream (14-35T "428) Absorber Brand Moto-R ada Tank Gas ( Spring Coil Hitam )
Will not online for a long period (2 month)

Offline shafiqwakaka

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 30
Re: Pro&Con: Wave 125X Ultimo & 135LC - Perbezaan/Kelebihan/Kekurangan v2.
« Reply #12 on: January 28, 2011, 10:37:15 pm »
tu la yg plik ultimo ni baru lagikan bila masuk gear 4 lemau terus x ada power gear 1,2,3 ok ada power pickup...member aku suro tgk cam dia bape degree takut sebab cam jer honda ubah skit

Offline wajahebat

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 567
  • bawak motor boring lah!
Re: Pro&Con: Wave 125X Ultimo & 135LC - Perbezaan/Kelebihan/Kekurangan v2.
« Reply #13 on: January 28, 2011, 11:08:50 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
tu la yg plik ultimo ni baru lagikan bila masuk gear 4 lemau terus x ada power gear 1,2,3 ok ada power pickup...member aku suro tgk cam dia bape degree takut sebab cam jer honda ubah skit
tak bleh gak kata gitu...kena mntak pandangan dr rider2 w125x ultimo yg lain....
WTS - Set Rantai Spoket Dream (14-35T "428) Absorber Brand Moto-R ada Tank Gas ( Spring Coil Hitam )
Will not online for a long period (2 month)

Offline kucingligat

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 122
  • ultimo 125 <> legend 110 user.
Re: Pro&Con: Wave 125X Ultimo & 135LC - Perbezaan/Kelebihan/Kekurangan v2.
« Reply #14 on: January 29, 2011, 01:32:34 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
hurm...aku tak arif bab mtor wave tapi nampak gayanya mcm cut-off...tapi tkkan cutoff pada 100km/s....kalo dpt tgk rpm senang ciket ???

max torque moto ni kat mid-range..n lg satu, klu x silap, moto ni cut-off dier kat 11k...n dlm keadaan stendet, x pernah cecah pun max rpm tu..huhu
bangga bangga pasal top speed buat ape? bukan sbk woi!!

Offline pancing

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 114
Re: Pro&Con: Wave 125X Ultimo & 135LC - Perbezaan/Kelebihan/Kekurangan v2.
« Reply #15 on: January 30, 2011, 11:15:28 am »
Masa meter tunjuk 80km/j throtle masih ada baki 2/5. Bila dah pulas baki 2/5 tu cuma boleh naik 10km/j sahaja. Patutnya boleh naik kurang-kurang pun 120 km/j...... wakaka... Ada cara?

Offline kucingligat

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 122
  • ultimo 125 <> legend 110 user.
Re: Pro&Con: Wave 125X Ultimo & 135LC - Perbezaan/Kelebihan/Kekurangan v2.
« Reply #16 on: January 30, 2011, 11:29:53 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Masa meter tunjuk 80km/j throtle masih ada baki 2/5. Bila dah pulas baki 2/5 tu cuma boleh naik 10km/j sahaja. Patutnya boleh naik kurang-kurang pun 120 km/j...... wakaka... Ada cara?

hehe..gne la gear 3 panjang2?  :)
(x pernah try, ak pki minyak mineral je.. x brani)
bangga bangga pasal top speed buat ape? bukan sbk woi!!

Offline castodian

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 220
Re: Pro&Con: Wave 125X Ultimo & 135LC - Perbezaan/Kelebihan/Kekurangan v2.
« Reply #17 on: January 31, 2011, 08:51:15 am »
huhu~
diam x diam...
ultimo aku bleh lari 110km/j...
stended...
tp berat aku 52kg je :D
tgi 158cm...
lol~ ;)

~ tinggal kenangan ~

Offline shafiqwakaka

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 30
Re: Pro&Con: Wave 125X Ultimo & 135LC - Perbezaan/Kelebihan/Kekurangan v2.
« Reply #18 on: January 31, 2011, 09:00:53 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
huhu~
diam x diam...
ultimo aku bleh lari 110km/j...
stended...
tp berat aku 52kg je :D
tgi 158cm...
lol~ ;)

110kmh ok la aku try paling kuat dia pergi 105 berat aku heavy 110kg

Offline wajahebat

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 567
  • bawak motor boring lah!
Re: Pro&Con: Wave 125X Ultimo & 135LC - Perbezaan/Kelebihan/Kekurangan v2.
« Reply #19 on: January 31, 2011, 10:02:12 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
110kmh ok la aku try paling kuat dia pergi 105 berat aku heavy 110kg
mungkin faktor berat tu main peranan ::) try naik spoket blakang satu mata
WTS - Set Rantai Spoket Dream (14-35T "428) Absorber Brand Moto-R ada Tank Gas ( Spring Coil Hitam )
Will not online for a long period (2 month)

Malaysian Bikers Community (MBC)

Re: Pro&Con: Wave 125X Ultimo & 135LC - Perbezaan/Kelebihan/Kekurangan v2.
« Reply #19 on: January 31, 2011, 10:02:12 am »