Author Topic: Gaming PC - Apa spec terbaik?  (Read 22057 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline soundsyst64

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 36
    • Lowyat.net
Re: Gaming PC - Apa spec terbaik?
« Reply #60 on: January 01, 2011, 03:42:46 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
Jangan lupe upgrade skrin monitor anda  ;)


ada beza CRT punyer performance dengan LCD ....

ape yang aku boleh terangkan...bezanya walaupon spec pc high..bile main di monitor CRT,dia akan ada lagging...

kalo main di LCD,lagging akan kurang lah...kalo high spec pc gaming rase xder lagging2 nih.. ;)

crt ada flickering. tengok lama2 boleh penatkan mata anda. In fact, crt is really bulky.
I have high spec pc, able to play games at high setting with no lag on crt and LCD. it depends on your game settings. :)
Rides
Suzuki RC80 -> Modenas Kriss 1 2001

Offline aquos

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 166
  • Caroline Wozniacki
Re: Gaming PC - Apa spec terbaik?
« Reply #61 on: January 03, 2011, 02:46:46 AM »
You are not allowed to view links. Register or Login
crt ada flickering. tengok lama2 boleh penatkan mata anda. In fact, crt is really bulky.
I have high spec pc, able to play games at high setting with no lag on crt and LCD. it depends on your game settings. :)

flicker ni mcm mana ye?

Offline soundsyst64

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 36
    • Lowyat.net
Re: Gaming PC - Apa spec terbaik?
« Reply #62 on: January 03, 2011, 04:53:55 AM »
Ambil gambar and point the lens to your CRT TV/monitor. the image will show a big line across your crt tv/monitor. that's flickering.

You are not allowed to view links. Register or Login
Flicker is a visible fading[clarification needed] between cycles displayed on video displays, especially the refresh interval on cathode ray tube (CRT) based computer screens. Flicker occurs on CRTs when they are driven at a low refresh rate, allowing the brightness to drop for time intervals sufficiently long to be noticed by a human eye. For most devices, the screen's phosphors quickly lose their excitation between sweeps of the electron gun, and the afterglow is unable to fill such gaps. A similar effect occurs in PDPs during their refresh cycles.

For example, if a Cathode Ray Tube computer monitor's vertical refresh rate is set to 60 Hz, most monitors will produce a visible "flickering" effect, unless they use phosphor with long afterglow. Most people find that refresh rates of 70?90 Hz and above enable flicker-free viewing on CRTs. Use of refresh rates above 120 Hz is uncommon, as they provide little noticeable flicker reduction and limit available resolution.

Since the shutters used in liquid crystal displays for each pixel stay at a steady opacity, they do not flicker, even when the image is refreshed. The backlights of such displays typically operate in the range of 150?250 Hz.
Rides
Suzuki RC80 -> Modenas Kriss 1 2001

Offline gnola

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 53
Re: Gaming PC - Apa spec terbaik?
« Reply #63 on: January 27, 2011, 10:06:59 PM »
nak tanya...spec MOBO nie P5G41C-M LX...
berapa max RAM boleh letak?

Offline openg cepai

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 160
Re: Gaming PC - Apa spec terbaik?
« Reply #64 on: January 28, 2011, 12:54:24 AM »
You are not allowed to view links. Register or Login
nak tanya...spec MOBO nie P5G41C-M LX...
berapa max RAM boleh letak?

try check kat link ni..
You are not allowed to view links. Register or Login
  Burn Rubber Not Your Soul 
Mencari blok 2nd ORI Yamaha SS110, kalau ada sila PM saya
No. Tpon: 0176810615

Offline Anep_PD

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 79
  • Mentari Ufuk Timur
Re: Gaming PC - Apa spec terbaik?
« Reply #65 on: January 30, 2011, 11:27:06 AM »
salam semua.,nak tanye lah.,berbaloi tak kalau aku beli desktop ni dengan harga rm2900





Processor : Intel Core i3 530 S1156 2.93Ghz QDI4.8G 4M chache
Motherboard : GIGABYTE H55M-S2 | IH55 | D3-SGL
Graphic Card : GIGABYTE HD5670 1GB D5 with HDMI golden plated support full HD resolution and Screen Cooling
DDR3RAM : 4GBDDR3 CORSAIR PC1333 D3 GAMING
HardDrive : 1TERABYTES SAMSUNG 32M 7200 RPM
Casing : COOLER MASTER USP 100
Power Supply : COOLER MASTER 460W EXTREME POWER
LED Monitor : 20"inchi LED ACER with HDMI

Free :

KEYBOARD : RAZER KEYBOARD ARCTOSA GAMING
MOUSE : RAZER MOUSE NAGA GAMER
MOUSE PAD : GAMING SURFACES SPHEX

Including :
Windows 7 Ultimates
Avira Premium
Adobe Photoshop
Microsoft Office 2010

Games : The SIMS 3 , Left For Dead2 , ProEvolutionSoccer,Warcraft,COD,StarCraft2 etc
Hilang Gelap,Terbitlah Terang

Offline r1nk

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 47
  • " There's nothing wrong with being a Crow "
Re: Gaming PC - Apa spec terbaik?
« Reply #66 on: January 30, 2011, 12:42:21 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
salam semua.,nak tanye lah.,berbaloi tak kalau aku beli desktop ni dengan harga rm2900





Processor : Intel Core i3 530 S1156 2.93Ghz QDI4.8G 4M chache
Motherboard : GIGABYTE H55M-S2 | IH55 | D3-SGL
Graphic Card : GIGABYTE HD5670 1GB D5 with HDMI golden plated support full HD resolution and Screen Cooling
DDR3RAM : 4GBDDR3 CORSAIR PC1333 D3 GAMING
HardDrive : 1TERABYTES SAMSUNG 32M 7200 RPM
Casing : COOLER MASTER USP 100
Power Supply : COOLER MASTER 460W EXTREME POWER
LED Monitor : 20"inchi LED ACER with HDMI

Free :

KEYBOARD : RAZER KEYBOARD ARCTOSA GAMING
MOUSE : RAZER MOUSE NAGA GAMER
MOUSE PAD : GAMING SURFACES SPHEX

Including :
Windows 7 Ultimates
Avira Premium
Adobe Photoshop
Microsoft Office 2010

Games : The SIMS 3 , Left For Dead2 , ProEvolutionSoccer,Warcraft,COD,StarCraft2 etc
Emm mcm berbaloi jaa.. Dkat mna dpat tawaran nii??

Offline zaihany88

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 713
  • Syg kriss Kuat2..;D
Re: Gaming PC - Apa spec terbaik?
« Reply #67 on: January 30, 2011, 03:09:29 PM »
RM2900 siap OS original,Software ori mcm murah.....

Offline selipars

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 160
  • Umat Islam itu Bersaudara
Re: Gaming PC - Apa spec terbaik?
« Reply #68 on: January 30, 2011, 04:43:03 PM »
Setakat ni PC aku ok la untuk maen game...baru je selesai proses upgarde dari Intel Dual Core kepada AMD..

spec pc aku sekarang

CPU: AMD Phenom II X4 955 BE 3.2G (baru)
RAM: Kingston Value RAM 2G 1333.....(dalam perhatian untuk diupgrade) (baru)
MOBO: MSI 790FX 70D(baru)
Graphic: Sapphire 5850 1G Vapor X(baru)
HSF: Cooler Master Hyper 212
PSU: Thermaltake touhpower 750w
Sc: Creative Xtreme Gamers
HD: WD 500G & WD 1 Tera
Monitor: LG LCD widescreen 19'
Keyboard: Logitech G1 gaming keyboard
Mouse: Razer krait (pow kawan aku 3 hari pakai jual kat aku rm30)
Mousepad : Razer Goliathus

TERENGGANU DARUL IMAN

Offline r1nk

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 47
  • " There's nothing wrong with being a Crow "
Re: Gaming PC - Apa spec terbaik?
« Reply #69 on: January 30, 2011, 06:30:22 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
Setakat ni PC aku ok la untuk maen game...baru je selesai proses upgarde dari Intel Dual Core kepada AMD..

spec pc aku sekarang

CPU: AMD Phenom II X4 955 BE 3.2G (baru)
RAM: Kingston Value RAM 2G 1333.....(dalam perhatian untuk diupgrade) (baru)
MOBO: MSI 790FX 70D(baru)
Graphic: Sapphire 5850 1G Vapor X(baru)
HSF: Cooler Master Hyper 212
PSU: Thermaltake touhpower 750w
Sc: Creative Xtreme Gamers
HD: WD 500G & WD 1 Tera
Monitor: LG LCD widescreen 19'
Keyboard: Logitech G1 gaming keyboard
Mouse: Razer krait (pow kawan aku 3 hari pakai jual kat aku rm30)
Mousepad : Razer Goliathus


perrgghh siap gaming gear lgi tu.. bila la aku nk mrasa gaming rig nii.. skang ni dok guna comp berusia 6 thun lmanya.. Hnya mampu maen cs 1.6 jaa.. Tu pon kdg2 laggg..=,=

Offline apiz_legend

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 495
  • This Is BANANA!
Re: Gaming PC - Apa spec terbaik?
« Reply #70 on: January 30, 2011, 09:19:22 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
Emm mcm berbaloi jaa.. Dkat mna dpat tawaran nii??

Processor : Intel Core i3 530 S1156 2.93Ghz QDI4.8G 4M chache
Motherboard : GIGABYTE H55M-S2 | IH55 | D3-SGL
Graphic Card : GIGABYTE HD5670 1GB D5 with HDMI golden plated support full HD resolution and Screen Cooling
DDR3RAM : 4GBDDR3 CORSAIR PC1333 D3 GAMING
HardDrive : 1TERABYTES SAMSUNG 32M 7200 RPM
Casing : COOLER MASTER USP 100
Power Supply : COOLER MASTER 460W EXTREME POWER
LED Monitor : 20"inchi LED ACER with HDMI

Aku nmpak macam mahal je..maybe platform intel kot. Dengan harga tu, ada beberapa part aku xprefer utk gaming especially grafik kad tu. Monitor dh ok 20", kalo nak maximize kebanyakkn game, at least kena pakai HD5770, nk power lagi bole pakai GTX460, power supply bole up ke 550W real power. Seriusly, gaming gear je nmpk mahal, siap bagi free tu..aku rasa dia dh include dengan total harga, tu harga mencanak tu ;D  Prosesor pun dia bg line intel paling koman ;D bagi aku, total suma ni xpatut lebih dari rm2000 je

Offline r1nk

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 47
  • " There's nothing wrong with being a Crow "
Re: Gaming PC - Apa spec terbaik?
« Reply #71 on: January 30, 2011, 09:49:36 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
Processor : Intel Core i3 530 S1156 2.93Ghz QDI4.8G 4M chache
Motherboard : GIGABYTE H55M-S2 | IH55 | D3-SGL
Graphic Card : GIGABYTE HD5670 1GB D5 with HDMI golden plated support full HD resolution and Screen Cooling
DDR3RAM : 4GBDDR3 CORSAIR PC1333 D3 GAMING
HardDrive : 1TERABYTES SAMSUNG 32M 7200 RPM
Casing : COOLER MASTER USP 100
Power Supply : COOLER MASTER 460W EXTREME POWER
LED Monitor : 20"inchi LED ACER with HDMI

Aku nmpak macam mahal je..maybe platform intel kot. Dengan harga tu, ada beberapa part aku xprefer utk gaming especially grafik kad tu. Monitor dh ok 20", kalo nak maximize kebanyakkn game, at least kena pakai HD5770, nk power lagi bole pakai GTX460, power supply bole up ke 550W real power. Seriusly, gaming gear je nmpk mahal, siap bagi free tu..aku rasa dia dh include dengan total harga, tu harga mencanak tu ;D  Prosesor pun dia bg line intel paling koman ;D bagi aku, total suma ni xpatut lebih dari rm2000 je
hahaha tu aa psal.. gaming gear pnya psal tu yg hrga smpai rm2900 tuu.. Tp lps tu dia ada kasi free game lgi.. Ori ke tak huh..

Offline apiz_legend

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 495
  • This Is BANANA!
Re: Gaming PC - Apa spec terbaik?
« Reply #72 on: January 30, 2011, 09:55:16 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
hahaha tu aa psal.. gaming gear pnya psal tu yg hrga smpai rm2900 tuu.. Tp lps tu dia ada kasi free game lgi.. Ori ke tak huh..

Kalo suma game free dia bagi ori, aku caya la harga sampai gitu

Offline r1nk

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 47
  • " There's nothing wrong with being a Crow "
Re: Gaming PC - Apa spec terbaik?
« Reply #73 on: January 30, 2011, 09:57:42 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
Kalo suma game free dia bagi ori, aku caya la harga sampai gitu
comp hg smpai bleyh men cod warfare 2 lgi tuu, apa spec dia eek.. Share sket.. Gtau hrga total skali..:P

Offline apiz_legend

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 495
  • This Is BANANA!
Re: Gaming PC - Apa spec terbaik?
« Reply #74 on: January 30, 2011, 10:15:18 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
comp hg smpai bleyh men cod warfare 2 lgi tuu, apa spec dia eek.. Share sket.. Gtau hrga total skali..:P

Pc aku cap ayam je. CoD Black Ops lagi heavy grafik dia ;D Ni spec:

Processor     : AMD Phenom II 945 3.0Ghz, dilebihjamkan kepada 3.69Ghz  ;D
Motherboard : GIGABYTE MA78GM US2H
Graphic Card : Sapphire HD4850 512Mb, dilebihjamkan jugak  ;D
RAM            : Corsair XMS2 4Gb (2x2Gb) DDR2 1066
Hard Drive    : 500Gb (Window Se7en), 750Gb + 1.5Tb
Casing         : Cap ayam je, xde brand  ;D ;D
Power Supply : Xigmatek NRP 500W real power
LED Monitor : 20" Samsung

Harga total suma beli Rm1600++, dh pakai 1 tahun lebih  ;) Setakat ni suma game dapat main max setting, xde lag ;)

Offline man_sate

  • Licensed Seller
  • *
  • Posts: 178
Re: Gaming PC - Apa spec terbaik?
« Reply #75 on: January 30, 2011, 10:51:18 PM »
salam...nak tumpang sekaki... ;D ;D ;D...kalau bajet rm2000...pe yang bole dapat?tok gaming....casing cpu bese2 je la...... ;D ;D ;D ;D

Offline apiz_legend

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 495
  • This Is BANANA!
Re: Gaming PC - Apa spec terbaik?
« Reply #76 on: January 30, 2011, 11:14:17 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
salam...nak tumpang sekaki... ;D ;D ;D...kalau bajet rm2000...pe yang bole dapat?tok gaming....casing cpu bese2 je la...... ;D ;D ;D ;D

Bole, knp xtumpang dua-dua kaki? ;D

Kalo rm2000, bole dapat macam pc aku tu. Cuma beza, pakai 2Gb @ 4Gb DDR3..ikut nak ram banyak mana, grafik kad bole pakai HD5770. Yang lain bole pakai macam spec pc aku..harga lingkungan <Rm2000

Offline selipars

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 160
  • Umat Islam itu Bersaudara
Re: Gaming PC - Apa spec terbaik?
« Reply #77 on: January 31, 2011, 02:37:22 AM »
You are not allowed to view links. Register or Login
salam...nak tumpang sekaki... ;D ;D ;D...kalau bajet rm2000...pe yang bole dapat?tok gaming....casing cpu bese2 je la...... ;D ;D ;D ;D

kalau rm2000

CPU: AMD Phenom II X 955 BE 3.2 RM460
RAM : Value Ram kingston ke ape ke 2G rm70....RM140 (mane2 kedai kat lowyat)
Mobo: Msi 870A G54 RM320 (lowyat.net-yoongkeen)
Psu: CM Real Power Pro 550W  RM150   (lowyat.net-BuckRoger)
GC: Saphire 5870 vapor x RM600/ Msi 5770 RM 500 (lowyat.net-yoongkeen)
Mouse/keyboard : RM60
Casing: 50-100
Monitor LCD "350

total RM2080

tapi kalau nak murah la better pergi satu kedai...contoh macam kawan kau buat pi cycom dan beli semua barang  disitu leh save dalam RM100
TERENGGANU DARUL IMAN

Offline man_sate

  • Licensed Seller
  • *
  • Posts: 178
Re: Gaming PC - Apa spec terbaik?
« Reply #78 on: February 01, 2011, 11:48:14 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
Bole, knp xtumpang dua-dua kaki? ;D

Kalo rm2000, bole dapat macam pc aku tu. Cuma beza, pakai 2Gb @ 4Gb DDR3..ikut nak ram banyak mana, grafik kad bole pakai HD5770. Yang lain bole pakai macam spec pc aku..harga lingkungan <Rm2000
You are not allowed to view links. Register or Login
Processor : Intel Core i3 530 S1156 2.93Ghz QDI4.8G 4M chache
Motherboard : GIGABYTE H55M-S2 | IH55 | D3-SGL
Graphic Card : GIGABYTE HD5670 1GB D5 with HDMI golden plated support full HD resolution and Screen Cooling
DDR3RAM : 4GBDDR3 CORSAIR PC1333 D3 GAMING
HardDrive : 1TERABYTES SAMSUNG 32M 7200 RPM
Casing : COOLER MASTER USP 100
Power Supply : COOLER MASTER 460W EXTREME POWER
LED Monitor : 20"inchi LED ACER with HDMI

Aku nmpak macam mahal je..maybe platform intel kot. Dengan harga tu, ada beberapa part aku xprefer utk gaming especially grafik kad tu. Monitor dh ok 20", kalo nak maximize kebanyakkn game, at least kena pakai HD5770, nk power lagi bole pakai GTX460, power supply bole up ke 550W real power. Seriusly, gaming gear je nmpk mahal, siap bagi free tu..aku rasa dia dh include dengan total harga, tu harga mencanak tu ;D  Prosesor pun dia bg line intel paling koman ;D bagi aku, total suma ni xpatut lebih dari rm2000 je

 ;D ;D ;D ;D ;D
camtu tumpang 2 2 kaki la.... ;D ;D ;D ;D
spec ko yg atas ni ke?????

You are not allowed to view links. Register or Login
kalau rm2000

CPU: AMD Phenom II X 955 BE 3.2 RM460
RAM : Value Ram kingston ke ape ke 2G rm70....RM140 (mane2 kedai kat lowyat)
Mobo: Msi 870A G54 RM320 (lowyat.net-yoongkeen)
Psu: CM Real Power Pro 550W  RM150   (lowyat.net-BuckRoger)
GC: Saphire 5870 vapor x RM600/ Msi 5770 RM 500 (lowyat.net-yoongkeen)
Mouse/keyboard : RM60
Casing: 50-100
Monitor LCD "350

total RM2080

tapi kalau nak murah la better pergi satu kedai...contoh macam kawan kau buat pi cycom dan beli semua barang  disitu leh save dalam RM100

ooooo.....macam tu ey.....siap pasang sekali ey????rm2080 tu harge cpu je ey....tak masok skrin.....

Offline apiz_legend

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 495
  • This Is BANANA!
Re: Gaming PC - Apa spec terbaik?
« Reply #79 on: February 01, 2011, 11:55:01 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
;D ;D ;D ;D ;D
camtu tumpang 2 2 kaki la.... ;D ;D ;D ;D
spec ko yg atas ni ke?????

spec pc aku yg nie :

You are not allowed to view links. Register or Login
Pc aku cap ayam je. CoD Black Ops lagi heavy grafik dia ;D Ni spec:

Processor     : AMD Phenom II 945 3.0Ghz, dilebihjamkan kepada 3.69Ghz  ;D
Motherboard : GIGABYTE MA78GM US2H
Graphic Card : Sapphire HD4850 512Mb, dilebihjamkan jugak  ;D
RAM            : Corsair XMS2 4Gb (2x2Gb) DDR2 1066
Hard Drive    : 500Gb (Window Se7en), 750Gb + 1.5Tb
Casing         : Cap ayam je, xde brand  ;D ;D
Power Supply : Xigmatek NRP 500W real power
LED Monitor : 20" Samsung

Harga total suma beli Rm1600++, dh pakai 1 tahun lebih  ;) Setakat ni suma game dapat main max setting, xde lag ;)

You are not allowed to view links. Register or Login

ooooo.....macam tu ey.....siap pasang sekali ey????rm2080 tu harge cpu je ey....tak masok skrin.....


Untuk spec nie. kat bawah skali kn dh tulis LCD Rm350++..kalo nk skrin besar lagi, kena tambah duit la