Author Topic: Nombor Plat Motor Lama Nak Dipindahkan ke Motor Baru..Boleh ke??  (Read 1561 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline lixxev

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 22
  • WTS : FZ150
Nombor Plat Motor Lama Nak Dipindahkan ke Motor Baru..Boleh ke??
« on: November 17, 2010, 09:36:32 pm »
Salam MBCian,

Aku cdg nak angkat motor baru dlm minggu dpn...skrg ni aku plan nak pkai nombor plat motor lama aku kat motor baru tu...

1) Boleh ke aku nak pindahkan nombor plat motor lama (reg atas nama aku) ke motor yg baru nak beli??
Motor lama tu dh trsadai kat rumah sbb dh rosak dan dh 2thn tak renew road tax (sng cerita mmg dah xboleh pakai...dah scrap)

2) Kalau boleh, kos nak pindahkan nombor plat tu mahal ke? Lg mahal ke lg murah aku dpt beli motor baru tu....?

3) Kalau boleh, apa dokumen2 yg perlu ada & cmna cara nak pindahkan nombor plat tu..? Kdai boleh buat ke??

Terima kasih  ;D





You are not allowed to view links. Register or Login

Offline tahawk

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 547
  • Aku adalah aku.. Dan slalu akan begitu..
    • Nak beli Broadband??
Re: Nombor Plat Motor Lama Nak Dipindahkan ke Motor Baru..Boleh ke??
« Reply #1 on: November 17, 2010, 10:52:36 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Salam MBCian,

Aku cdg nak angkat motor baru dlm minggu dpn...skrg ni aku plan nak pkai nombor plat motor lama aku kat motor baru tu...

1) Boleh ke aku nak pindahkan nombor plat motor lama (reg atas nama aku) ke motor yg baru nak beli??
Motor lama tu dh trsadai kat rumah sbb dh rosak dan dh 2thn tak renew road tax (sng cerita mmg dah xboleh pakai...dah scrap)

2) Kalau boleh, kos nak pindahkan nombor plat tu mahal ke? Lg mahal ke lg murah aku dpt beli motor baru tu....?

3) Kalau boleh, apa dokumen2 yg perlu ada & cmna cara nak pindahkan nombor plat tu..? Kdai boleh buat ke??

Terima kasih  ;D





proses ni di namakan interchange.. bleh jew buat.. yg perlu ada mcm kat list bawa ni..

1. kenderaan lama tu mesti sama nama owner dia ngan yg baru nak beli tu..
2. kenderaan lama tu mesti bawa ke puspakom.. no enjin dan chasis mesti sama mcm dalam geran kenderaan..
3. klu x silap, kenderaan lama & owner mesti bebas dari blacklist JPJ n Traffic.. (yg ni aku x pasti..)
4. bayaran biasanya rm20(xpasti jika sama d tmpat anda dan ini utk motor sahaja) bagi ujian d PUSPAKOM..
5. bayaran biasanya rm60(xpasti jika sama d tmpat anda dan ini utk motor sahaja) bagi pendaftaran sekaligus interchange d pejabat JPJ..

cuma d sini aku x berapa pasti samada kenderaan yg dah hampir nak scrap or dah x diguna pakai akan lulus dalam pemeriksaan tersebut.. coz no register yg sepatutny d gunakan kat kenderaan baru tu akan d letakkan kat kenderaan lama.. harap dapat membantu ko bro..

Die n cry.. Always belong togather.. Pandu laju dan slamat..

You are not allowed to view links. Register or Login llll You are not allowed to view links. Register or Login

Offline lixxev

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 22
  • WTS : FZ150
Re: Nombor Plat Motor Lama Nak Dipindahkan ke Motor Baru..Boleh ke??
« Reply #2 on: November 18, 2010, 08:55:20 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
cuma d sini aku x berapa pasti samada kenderaan yg dah hampir nak scrap or dah x diguna pakai akan lulus dalam pemeriksaan tersebut.. coz no register yg sepatutny d gunakan kat kenderaan baru tu akan d letakkan kat kenderaan lama.. harap dapat membantu ko bro..

psl bnda ni aku dh tnye bbrape org, jwpn nye pun xpsti klu dh rosak/scrap boleh tukar ke tak...tp aku rase klu kena bwk kenderaan lama ke puspakom tu mksodnye mcm kena knderaan tu cukop sifat lg je...anyway thanks bro  ;D
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline maell

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 656
  • AhLong Bukit Beruntung
Re: Nombor Plat Motor Lama Nak Dipindahkan ke Motor Baru..Boleh ke??
« Reply #3 on: November 19, 2010, 04:06:29 pm »
rasanya...kalau moto nak lupus...lain cara kot.....samada no tu boleh ambik balik ataupun...JPJ yang ambik balik...ekekkekekekekke
no talipon : 019 - 316 3 800 ...

Offline ^ONE^

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 144
Re: Nombor Plat Motor Lama Nak Dipindahkan ke Motor Baru..Boleh ke??
« Reply #4 on: November 21, 2010, 12:08:13 am »
refer

 You are not allowed to view links. Register or Login

kalau moto dah 2 tahun road tax mati ,mmg perlu dibawa ke puspakom.

 kenderaan yg dikategori scrap tidak boleh wat interchange.

nasihat: sekiranya no tersebut special, satu atau dua angka,plus +- sume kos baikpulih dan kos interchange dan anda rasa berbaloi, teruskan la usaha anda. ;D

yg penting kenderaan no asal perlu berada dlm keadaan yang baik(well running condition) kerana kenderaan tersebut akan memiliki no pendaftaran yang baru, dan ini bermakna kenderaan tersbut layak berada atas jalanraya,.

Kejayaan Manusia Hanya Dalam Mentaati Perintah Allah s.w.t mengikuti cara Rasulullah s.a.w.

Offline lixxev

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 22
  • WTS : FZ150
Re: Nombor Plat Motor Lama Nak Dipindahkan ke Motor Baru..Boleh ke??
« Reply #5 on: November 21, 2010, 02:56:08 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
refer
 You are not allowed to view links. Register or Login
kalau moto dah 2 tahun road tax mati ,mmg perlu dibawa ke puspakom.
 kenderaan yg dikategori scrap tidak boleh wat interchange.
nasihat: sekiranya no tersebut special, satu atau dua angka,plus +- sume kos baikpulih dan kos interchange dan anda rasa berbaloi, teruskan la usaha anda. ;D
yg penting kenderaan no asal perlu berada dlm keadaan yang baik(well running condition) kerana kenderaan tersebut akan memiliki no pendaftaran yang baru, dan ini bermakna kenderaan tersbut layak berada atas jalanraya,.

dh phm skrg...Thanks bro...  ;D
You are not allowed to view links. Register or Login