Author Topic: 2011 Aprilia RS4  (Read 16860 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline isketambolaus

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 115
2011 Aprilia RS4
« on: November 02, 2010, 11:00:17 pm »
2011 Aprilia RS4 ? The 125cc Four-Stroke Comes to America...

dengo kabornye akan ganti RS125..ye ke tak tau la...model ni pon ntah akan masuk ke Malaysia ke tak..kalau masuk, memang gempak la..sebijik mcm rsv4

nk tgk gambo, klik bawah..sori..aku masih tak reti2 nak upload gambo...hehehe
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login



American youths can rejoice to the news that the 2011 Aprilia RS4 will be coming to the United States for 2011. The four-stroke 125cc beginner bike may only have 15hp, but it has been done-up to look like the RSV4, and that?s what matters right? Replacing the RS125, the RS4 is supposedly just a Derbi in sheep?s clothing, but considering both brands come from the Piaggio mother ship, we fail to see why that would be an issue to a 16-year-old who has somehow managed to convince his/her parents to buy them a motorcycle. The liquid-cooled, four-valve, DOHC motor comes with electric fuel-injection, and is mated to a six-speed gearbox. Weight is 264 lbs with a full 3.8 gallon tank of gas. Technical Specifications after the jump.

2011 Aprilia RS4 Technical Specifications:

Engine type: Four stroke liquid cooled single cylinder with electronic injection and 4 valves. Euro 3 homologated
Bore and stroke: 58 X 47 mm
Engine capacity: 124.8 cc
Timing system: Double overhead camshaft ? DOHC
Compression ratio: 12.5 ? 0.5:1
ECU: Magneti Marelli MIU G3 32 MM DIAM.
Ignition: Electronic with CDI capacity discharge
Starting: Electric
Alternator: 13V ? 235W
Lubrication: Wet sump

Gearbox: 6 speed.
1st 11/33 (0.33) 2nd 15/30 (0.50) 3rd 18/27 (0.67) 4th 20/24 (0.83) 5th 25/27 (0.92) 6th 23/22 (1.05)
Primary drive Gears: 73/24 (3.04)
Final drive Chain: 49/14 (3.50)
Clutch: Multiple discs, in oil bath

Frame: Aluminum perimeter frame
Front suspension: 41 mm upside down fork, wheel excursion 110 mm
Rear suspension: Asymmetric swingarm with monoshock, wheel travel 130 mm
Brakes: Front: 300 mm stainless steel disc with radial 4 piston caliper; Rear: 218 mm stainless steel disc and caliper with single 25 mm piston
Wheel rims: light alloy with 6 split spokes, with sealing profile for tubeless tyres; Front: 2.75 x 17″; Rear: 3.50 x 17″
Tyres: Front: 110/80 ? 17″, rear: 130/70 ? 17″

Max. Length: 1953 mm
Max width: 740 mm
Max height at top fairing: 1,138 mm
Saddle height: 820 mm
Wheelbase: 1,350 mm
Fuel tank capacity: 14.5 liters (including 3.5 liter reserve)

Source: Aprilia


WE"RE NOT JUST BIKERS , WE"RE BROTHER

Offline isketambolaus

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 115
Re: 2011 Aprilia RS4
« Reply #1 on: November 02, 2010, 11:14:10 pm »


« Last Edit: November 02, 2010, 11:32:02 pm by isketambolaus »
WE"RE NOT JUST BIKERS , WE"RE BROTHER

Offline paklong

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 158
Re: 2011 Aprilia RS4
« Reply #2 on: November 02, 2010, 11:15:37 pm »
huh..cantiknye motor ni...kalau x sebab single disc depan tu...komfem dah ingat ini RSV4..kalau masuk sini pun maybe lambat lagi, lepas 2 3 tahun.Harga pun komfem la mcm rs125 tu walaupun dia 4 stroke

Offline isketambolaus

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 115
Re: 2011 Aprilia RS4
« Reply #3 on: November 02, 2010, 11:18:51 pm »
boole gak akhirnya bubuh gambo...

kalu masuk sini, betambah sengit la antara cbr baru, zx2 dgn model ni..harap2  ada la kompeni bawa masuk
WE"RE NOT JUST BIKERS , WE"RE BROTHER

Offline alexz

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 47
Re: 2011 Aprilia RS4
« Reply #4 on: November 03, 2010, 08:59:01 am »
Lawa giler moto ni. Harap2 la pengedar baru aprilia kat malaysia (NAZA) buat CKD moto ni...

Moto ni sebenarnya Derbi yang ditukar kulitnya


Offline paklong

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 158
Re: 2011 Aprilia RS4
« Reply #5 on: November 03, 2010, 09:11:13 am »
nak di CKD kan tu macam payah..tak pernah lagi Aprillia ada CKD..kalau import masuk CBU tu tak mustahil..

Offline alexz

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 47
Re: 2011 Aprilia RS4
« Reply #6 on: November 03, 2010, 09:17:19 am »
NAZA mana ada benda mustahil... Tengok kereta KIA dahla.

Please NAZA, CKD this bike!

Offline apy

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1407
  • DoNt L3t Ur LiFE B4sE oN Fe4R
Re: 2011 Aprilia RS4
« Reply #7 on: November 04, 2010, 01:24:29 pm »
lagi cun yg versi ori nya (DERBI)
You are not allowed to view links. Register or Login]

Offline Jaybond

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 182
Re: 2011 Aprilia RS4
« Reply #8 on: November 09, 2010, 11:53:30 am »
Kalo tk silap masa Naza sign agreement/MOU dgn Piaggio Group dulu, ada jugak terkandung possibility utk wt CKD. Katalah Naza plan nk wt CKD moto ni, first sales volume kena tinggi dn dri segi pricing mesti kena murah dari Kawa Ninja 250R (tk sure possible atau tk?). Lagipun kalo motor lg mahal dri Kawa Ninja 250R tp cc kecik dn kurang power, mesti la susah nk dpt customer kn? Lagi2 pengguna kawasan Asean yg lebih mementingkan harga. Tp design luaran mmg mantap dn superb. Mini Aprilia RSV-4 Superbike.
Kalo Naza boleh CKD motor ni (walaupun aku rasa bukan mudah nk convince Piaggio), pastu price pn bagus, tk mustahil motor ni bole meletop di pasaran junior sportbike 150cc, bukan shj kt Malaysia malah rantau ini, yg selama ni hanya dihidangkan dgn motor yg tersangatlah hampas specnya! Time tu barulah Honda dan Yamaha terbukak & terbeliak biji mata!!

Offline anasRXZ133

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 457
  • I love The Smell Of 2-Stoke Smoke In The Morning
Re: 2011 Aprilia RS4
« Reply #9 on: November 09, 2010, 12:09:42 pm »
ney kolo msok market msia mau dekat 20k


Offline ragers

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 774
Re: 2011 Aprilia RS4
« Reply #10 on: November 09, 2010, 01:05:44 pm »
susah naza nak CKD motot nih.. buyer mesti pikir 8 kali nak beli moto nih.. lebih2 lagi sebab regulation moto 3 skang yang dah dibuat 4 stroke single. mesti lpas ni yamaha n suzuki manufacture 250cc single mcm honda CBR250. so gerenti aprilia xleh carik makan. kalau dia stick dgn 2 stroke rasanya still ok lagi.

naza pun skarang dah ada moto 4 stroke 125 cc singlenya sdiri iaitu megelli.,. hehehe... mcm mana tah jualan moto tu nanti.. bentuk dah mcm kymco dah. penah market kat malaysia satu ketika dulu.

just my 1 cent..

Offline Jaybond

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 182
Re: 2011 Aprilia RS4
« Reply #11 on: November 09, 2010, 04:48:38 pm »
Tp bro 2 stroke dh nk smpai ke penghujungnya dlm dunia pemotoran sekarang sbb emission regulation yg dh makin tegas, rasenye Aprilia tk mungkin akan wt sportbike 2 stroke lg. Tp baguslah kalo pengeluar Jepun akan buat semula sportbike 4-stroke class junior 250cc mcm awal tahun 90-an dulu. Aprilia pn kalo nk upgrade motor ni dari 150cc ke 250cc pun anytime je, tkdehal bg diorang.

Offline ragers

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 774
Re: 2011 Aprilia RS4
« Reply #12 on: November 10, 2010, 01:53:11 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Tp bro 2 stroke dh nk smpai ke penghujungnya dlm dunia pemotoran sekarang sbb emission regulation yg dh makin tegas, rasenye Aprilia tk mungkin akan wt sportbike 2 stroke lg. Tp baguslah kalo pengeluar Jepun akan buat semula sportbike 4-stroke class junior 250cc mcm awal tahun 90-an dulu. Aprilia pn kalo nk upgrade motor ni dari 150cc ke 250cc pun anytime je, tkdehal bg diorang.

emm btol gak tu. tapi andaian liar aku je tu... kalau 2  storke memang still ada market la kot. kalau 125cc 4 stroke ni kurang sket. lebih2 lagi kalau anak2 muda dah tau 125Z pun boleh cicirkan RS4 ni.. hehe.. habis la kredibiliti aprilia.. hahhaa. sayang plak bile fikir zaman 2 stroke dah nak abis nih.

tapi moto ni memang di target utk european nyer youth yang baru nak bejinak2 dgn superbike & baru dapat lesen.


Offline kotarosan

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 318
Re: 2011 Aprilia RS4
« Reply #13 on: November 11, 2010, 02:40:51 pm »
posting ditarik balik utk menjaga hati pemilik tupaijek dan ar lek jek
« Last Edit: November 16, 2010, 03:23:18 am by kotarosan »

Offline nismo89

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 99
  • If better can be achived,good is not enough
Re: 2011 Aprilia RS4
« Reply #14 on: November 11, 2010, 06:58:57 pm »
hahahaha...rileks ja nak banned 125 n RXZ...marah plak satgi HLY.. ;D.....zaman 2 stroke dah tamat.....go for 4 stroke....lepas ni kot2 ada motor hybrid plak...mcm2 blh jadi...ada duit,semua jadi....
"Ilmu bilamalin kalsajarahtibissamarin"...a.k.a "Ilmu tanpa amal seperti pokok tidak berbuah"

Offline destroyer

  • Lesen L
  • Posts: 1
Re: 2011 Aprilia RS4
« Reply #15 on: December 12, 2010, 09:41:26 pm »
better dorg bwat model yang sama tp 250. bru market sikit dkat asia.

Offline rin_gile180sp

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 656
Re: 2011 Aprilia RS4
« Reply #16 on: March 06, 2011, 12:36:36 am »
Moto ni dah masuk kt malaysia baru je masuk...boleh tgk kt showroom naza dia baru bwk masuk...kt dlm bike trader naza jual 27k
warcraft games:
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline The_Stroke

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 1685
Re: 2011 Aprilia RS4
« Reply #17 on: March 06, 2011, 10:37:40 pm »
27K mahalnyer...

tp aku yakin versi 250 single akan keluar...yg itu sesuai la market kat sini...walau RM27K...

takkan nak biar honda sorang2 racing moto3...rugi besar la aprilia takde pengganti RS125...

kalau bajaj ambik alih aprillia dah tentu ade versi 200cc..hehehehhe....

Offline Cyprid_Dark

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1217
  • Space Exploration fans AKA DR Apollo'
Re: 2011 Aprilia RS4
« Reply #18 on: March 27, 2011, 04:25:59 am »
fuuhh cunn nya....biar tak laju mcm abg besar nya(RSV4) tapi gayo manntooop!! ;D
Using freedom & democracy to destroy freedom & democracy itself.Thats how the theologian, & fundamentalist mind are so bad,their follower are blinded by the ruling of the barbaric ancient....

Offline syakir9w2syc

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 55
  • SPM oi..
Re: 2011 Aprilia RS4
« Reply #19 on: April 22, 2011, 03:08:01 pm »
cuuuun  ;D ;D ;D

27k ? same je la mcm aprilia rs125 2 stroke versi 2011.

tak percaya ?  ;D

You are not allowed to view links. Register or Login
« Last Edit: April 22, 2011, 03:13:54 pm by syakir9w2syc »
Wave Dash 110 (2011-2012) --> Belang R150 (2012-?)

Malaysian Bikers Community (MBC)

Re: 2011 Aprilia RS4
« Reply #19 on: April 22, 2011, 03:08:01 pm »