Author Topic: Sukatan Minyak 2T utk Suzuki RGV 120cc?  (Read 2659 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline rijal1991

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 54
  • Teringin nak join korang. :(
    • DescentRO
Sukatan Minyak 2T utk Suzuki RGV 120cc?
« on: October 06, 2010, 07:19:24 am »
assalamualaikum warga MBC, saya ingin menanya tentang sukatan minyak 2T untuk motor Suzuki RGV 120 saya baru beli kemarin ni, maklumlah saya tak pernah guna motor yang 2 stroke guna 2T...

saya mahu tanya kepada siapa yang pernah guna motor jenis ni sudikanlah tolong saya untuk sukatan minyak 2T..

sebab saya tak pandai..macam mana nak tahu jika minyak 2T sudah habis? adakah ia akan menyala lampu kat meter? atau kita boleh memeriksa ia kat mana2?

pertolongan anda semua amat saya hargai..sekian terima kasih..

P/S: saya memohon maaf jika saya buka terlalu banyak thread pertanyaan..


Salam, saya orang baru..sila tunjuk ajar..

Offline NYAMUK

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2900
  • seOTAI2 mana pun kita, mati kena tanam jugak...
Re: Sukatan Minyak 2T utk Suzuki RGV 120cc?
« Reply #1 on: October 06, 2010, 08:44:15 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
assalamualaikum warga MBC, saya ingin menanya tentang sukatan minyak 2T untuk motor Suzuki RGV 120 saya baru beli kemarin ni, maklumlah saya tak pernah guna motor yang 2 stroke guna 2T...

saya mahu tanya kepada siapa yang pernah guna motor jenis ni sudikanlah tolong saya untuk sukatan minyak 2T..

sebab saya tak pandai..macam mana nak tahu jika minyak 2T sudah habis? adakah ia akan menyala lampu kat meter? atau kita boleh memeriksa ia kat mana2?

pertolongan anda semua amat saya hargai..sekian terima kasih..

P/S: saya memohon maaf jika saya buka terlalu banyak thread pertanyaan..

salam bro,

kalau 2t ni, boleh check kat tank 2t bawah seat moto.. x silap tank kaler putih, penutup hitam. lupa dah sbb dah lama jual rgv aku.
indicator 2t aku x pasti pulak ada ke x kat meter. sukatan bergantung pada owner, tp klu nak play safe, better bukak kasi lebih sikit utk elakkan jam.
benda ni boleh ejas kat pump 2t, rasanya sebelah kiri moto sblh atas kulit enjin. kalau x tau, better cari pomen suruh set. kalau nak senang, tgk asap je. kalau asap ada, ok la tu. kalau asap banyak, bemakna 2t bukak besar, takut plug basah sgt, moto x leh hidup pulak..

kalau boleh, pastikan kerap top up 2t. kiranya, kalau bukak penutup tank 2t tu n nampak minyak dalam tu, kiranya 2t banyak lagi la..  ;)

Offline rijal1991

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 54
  • Teringin nak join korang. :(
    • DescentRO
Re: Sukatan Minyak 2T utk Suzuki RGV 120cc?
« Reply #2 on: October 06, 2010, 02:07:15 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
salam bro,

kalau 2t ni, boleh check kat tank 2t bawah seat moto.. x silap tank kaler putih, penutup hitam. lupa dah sbb dah lama jual rgv aku.
indicator 2t aku x pasti pulak ada ke x kat meter. sukatan bergantung pada owner, tp klu nak play safe, better bukak kasi lebih sikit utk elakkan jam.
benda ni boleh ejas kat pump 2t, rasanya sebelah kiri moto sblh atas kulit enjin. kalau x tau, better cari pomen suruh set. kalau nak senang, tgk asap je. kalau asap ada, ok la tu. kalau asap banyak, bemakna 2t bukak besar, takut plug basah sgt, moto x leh hidup pulak..

kalau boleh, pastikan kerap top up 2t. kiranya, kalau bukak penutup tank 2t tu n nampak minyak dalam tu, kiranya 2t banyak lagi la..  ;)
tapi check tdi, minyak 2T memang tak nampak pun, tapi kalau nak bagi nampak minyak 2T tu, isi 1 liter rasanya baru nampak.. :))

dok biasa guna enjin 2T ni kat mesin rumput je, setiap full tank mesin rumput 1 tudung 2T.. :))
Salam, saya orang baru..sila tunjuk ajar..

Offline NYAMUK

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2900
  • seOTAI2 mana pun kita, mati kena tanam jugak...
Re: Sukatan Minyak 2T utk Suzuki RGV 120cc?
« Reply #3 on: October 06, 2010, 02:11:25 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
tapi check tdi, minyak 2T memang tak nampak pun, tapi kalau nak bagi nampak minyak 2T tu, isi 1 liter rasanya baru nampak.. :))

dok biasa guna enjin 2T ni kat mesin rumput je, setiap full tank mesin rumput 1 tudung 2T.. :))

boleh jugak isi mcm mesin rumput. satu tank petrol taruh la 2-3 cap 2t.. ini backup je kot tiba2 dalam tank 2t abis.
aku dulu praktikkan pakai dawai utk check level 2t. spare dawai dlm 30 cm, celup la dlm tank 2.. mcm ko check eo kereta..  ;D

Offline rijal1991

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 54
  • Teringin nak join korang. :(
    • DescentRO
Re: Sukatan Minyak 2T utk Suzuki RGV 120cc?
« Reply #4 on: October 06, 2010, 02:16:54 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
boleh jugak isi mcm mesin rumput. satu tank petrol taruh la 2-3 cap 2t.. ini backup je kot tiba2 dalam tank 2t abis.
aku dulu praktikkan pakai dawai utk check level 2t. spare dawai dlm 30 cm, celup la dlm tank 2.. mcm ko check eo kereta..  ;D
guna dawai? :D
kurang jelas kot nanti warna minyak tu...
dah la bau mcm minyak wangi..
kau sapu kt rambut pun cun..
Salam, saya orang baru..sila tunjuk ajar..

Offline rijal1991

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 54
  • Teringin nak join korang. :(
    • DescentRO
Re: Sukatan Minyak 2T utk Suzuki RGV 120cc?
« Reply #5 on: October 06, 2010, 03:06:29 pm »
satu lagi nak tanya, macam mana nak tau sama ada minyak hitam ada ke tak?
sebab taktau nak cek kat mana..
Salam, saya orang baru..sila tunjuk ajar..

Offline rijal1991

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 54
  • Teringin nak join korang. :(
    • DescentRO
Re: Sukatan Minyak 2T utk Suzuki RGV 120cc?
« Reply #6 on: October 08, 2010, 12:41:59 pm »
minyak hitam saya dah tau nak check kat mana, ialah buka screw size 10 tu, kalau keluar minyak kiranya ada lagi minyak hitam..cuma 2T je saya tak tahu sukatan dia..
Salam, saya orang baru..sila tunjuk ajar..

Offline Lingo

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 84
  • lingo = login (xde idea) nama sebenar adalah Wan
Re: Sukatan Minyak 2T utk Suzuki RGV 120cc?
« Reply #7 on: October 08, 2010, 12:59:13 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
minyak hitam saya dah tau nak check kat mana, ialah buka screw size 10 tu, kalau keluar minyak kiranya ada lagi minyak hitam..cuma 2T je saya tak tahu sukatan dia..
uish..klu dah bukak skru tu, abis la minyak itam kuar.. nape tak check kat penutup kat kulit enjin je? bukan ade batang besi yang untuk check aras minyak ke? xtau la kalau rgv takde bnde tu...

Offline tangkis5

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 77
Re: Sukatan Minyak 2T utk Suzuki RGV 120cc?
« Reply #8 on: October 08, 2010, 01:09:04 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
salam bro,

kalau 2t ni, boleh check kat tank 2t bawah seat moto.. x silap tank kaler putih, penutup hitam. lupa dah sbb dah lama jual rgv aku.
indicator 2t aku x pasti pulak ada ke x kat meter. sukatan bergantung pada owner, tp klu nak play safe, better bukak kasi lebih sikit utk elakkan jam.
benda ni boleh ejas kat pump 2t, rasanya sebelah kiri moto sblh atas kulit enjin. kalau x tau, better cari pomen suruh set. kalau nak senang, tgk asap je. kalau asap ada, ok la tu. kalau asap banyak, bemakna 2t bukak besar, takut plug basah sgt, moto x leh hidup pulak..

kalau boleh, pastikan kerap top up 2t. kiranya, kalau bukak penutup tank 2t tu n nampak minyak dalam tu, kiranya 2t banyak lagi la..  ;)

meh aku tambah sikit ajinomoto.... ;D ;D ;D ;D
pam 2T tu memang blh adjust, d ad kt sblh kiri casing enjin..
nk elak jem, setting ikut saiz piston dgn blok..
kalau minyak 2T dh nak hbis, memang lampu kt panel meter akan berkelip macam lampu ultraman hehhehehe..
kt sblh kanan sekali.. mentol tu dwifunction utk signal dgn alarm minyak 2T dh nak habis..

rgv ni tank 2T ni senget.. 2 yg x blh nampak dsar..
so solutionya kau check guna straw..
kalau straw masukn je dlm tank 2T tu.. walaupun d bengkok, tpi boleh lihat dgn jelas aras 2T..

Kalau takut motor jem tanpa adjust pam 2T, buat je 2T bancuh dlam tank petrol..
agak2 1 liter dlm 2 botol penutup botol 2T..
jdi kalau isi petrol 3 liter, dlm 6 pnutup botol 2T...

ZUKI86

  • Guest
Re: Sukatan Minyak 2T utk Suzuki RGV 120cc?
« Reply #9 on: October 09, 2010, 02:32:21 am »
Petrol 5.5 liter,2t 80 ml....tempat tuning 2t dekat sebelah spoket depan rg....untuk tune 2t....pusing ikut arah jam less 2t....pusing arah lawan jam more 2t.....klu nak dapat tune 2t yg sesuai reed kat plug....tapi bila dah dapat tuning 2t yg sesuai carb hendahlah di tuning semula....di sarankan jika tidak berapa mahir tentang tuning 2t sila rujuk pada bengkel yg arif tentang tuning 2t....sekian(wah....macam otai jer....padahal aku sendiri pun x pandai tuning....hahahaha....)

Offline tangkis5

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 77
Re: Sukatan Minyak 2T utk Suzuki RGV 120cc?
« Reply #10 on: October 09, 2010, 03:15:15 am »
ceeiiitt.. x otai konon...

Offline pirelli

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1177
  • argon
Re: Sukatan Minyak 2T utk Suzuki RGV 120cc?
« Reply #11 on: October 09, 2010, 09:54:13 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
uish..klu dah bukak skru tu, abis la minyak itam kuar.. nape tak check kat penutup kat kulit enjin je? bukan ade batang besi yang untuk check aras minyak ke? xtau la kalau rgv takde bnde tu...

kat sebelah tepi cover enjin kanan ada skru kecik tuk cek aras minyak hitam.. kalau bukak pun dia kuar sikit jer.. saya rasa bro maksudkan skru dibawah enjin..

rgv memang xder batang tuk cek paras minyak hitam.. 4 stroke jer yg ada..
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline cekcomi

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 3
Re: Sukatan Minyak 2T utk Suzuki RGV 120cc?
« Reply #12 on: October 10, 2010, 02:01:02 am »
kalau susah sangat atau malas nak check senang je care nye....balik keje ko isi tank 2t ko tu sampai penuh(buat bende same pada keesokkan harinya smpi ko bosan) dan pasal minyak hitam tiap-tiap bulan ko tukar kan senang x yah nak check....aku pun tiap2 bulan tukar minyak hitam...minyak hitam mahal lak tu...:D

Offline rijal1991

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 54
  • Teringin nak join korang. :(
    • DescentRO
Re: Sukatan Minyak 2T utk Suzuki RGV 120cc?
« Reply #13 on: October 11, 2010, 01:08:10 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
uish..klu dah bukak skru tu, abis la minyak itam kuar.. nape tak check kat penutup kat kulit enjin je? bukan ade batang besi yang untuk check aras minyak ke? xtau la kalau rgv takde bnde tu...
sebenarnya skrew size 10 tu, memang utk check minyak hitam..bukan skrew yg kat bawah dekat enjin tu..kalau buka yg tu mau kotor tangan.. :D
tapi motor 2T ni minyak enjin dia jernih sentiasa...
Salam, saya orang baru..sila tunjuk ajar..

Offline rijal1991

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 54
  • Teringin nak join korang. :(
    • DescentRO
Re: Sukatan Minyak 2T utk Suzuki RGV 120cc?
« Reply #14 on: October 11, 2010, 01:10:59 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
meh aku tambah sikit ajinomoto.... ;D ;D ;D ;D
pam 2T tu memang blh adjust, d ad kt sblh kiri casing enjin..
nk elak jem, setting ikut saiz piston dgn blok..
kalau minyak 2T dh nak hbis, memang lampu kt panel meter akan berkelip macam lampu ultraman hehhehehe..
kt sblh kanan sekali.. mentol tu dwifunction utk signal dgn alarm minyak 2T dh nak habis..

rgv ni tank 2T ni senget.. 2 yg x blh nampak dsar..
so solutionya kau check guna straw..
kalau straw masukn je dlm tank 2T tu.. walaupun d bengkok, tpi boleh lihat dgn jelas aras 2T..

Kalau takut motor jem tanpa adjust pam 2T, buat je 2T bancuh dlam tank petrol..
agak2 1 liter dlm 2 botol penutup botol 2T..
jdi kalau isi petrol 3 liter, dlm 6 pnutup botol 2T...
owh macam tu...tapi signal pun berkelip2 kat situ gak...  ;D
Salam, saya orang baru..sila tunjuk ajar..

Offline tangkis5

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 77
Re: Sukatan Minyak 2T utk Suzuki RGV 120cc?
« Reply #15 on: October 11, 2010, 08:15:34 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
owh macam tu...tapi signal pun berkelip2 kat situ gak...  ;D

haah aku dah mention sebelum ni..
mentol tu dwifunction..
d berkelip utk amaran minyak 2T dah nak habis dgn signal..
dan lampu 2 pun hidup juga time kita on kan kunci..
tapi kau jgn risau la beb..
kebanyakan motor 2T suzuki ni pam 2T dia direct pum terus ke kebuk pembakaran..
jadi kebarangkalian nak jem susah la..
xmacam motor 2T brand lain..pam 2T dorang ke carb dulu baru masuk kebuk pembakaran..
sebab tu kebanyakan motor brand lain bila jem kebanyakannya melekat bagaikan cicak... ;D ;D ;D

Offline rijal1991

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 54
  • Teringin nak join korang. :(
    • DescentRO
Re: Sukatan Minyak 2T utk Suzuki RGV 120cc?
« Reply #16 on: October 11, 2010, 09:48:28 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
haah aku dah mention sebelum ni..
mentol tu dwifunction..
d berkelip utk amaran minyak 2T dah nak habis dgn signal..
dan lampu 2 pun hidup juga time kita on kan kunci..
tapi kau jgn risau la beb..
kebanyakan motor 2T suzuki ni pam 2T dia direct pum terus ke kebuk pembakaran..
jadi kebarangkalian nak jem susah la..
xmacam motor 2T brand lain..pam 2T dorang ke carb dulu baru masuk kebuk pembakaran..
sebab tu kebanyakan motor brand lain bila jem kebanyakannya melekat bagaikan cicak... ;D ;D ;D
owh..motor 2 stroke ni memang sempoi la..
mcm 4 stroke aku pakai dulu simple je..
Salam, saya orang baru..sila tunjuk ajar..

Offline tangkis5

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 77
Re: Sukatan Minyak 2T utk Suzuki RGV 120cc?
« Reply #17 on: October 11, 2010, 10:08:40 pm »
tahu pun..
xbanyak beza pun 2T ni 4T ni...
2T ni yg penting selalu check minyak 2T dengan 
kalau nak merembat motor  full throttle tu jangan lebih dari 3kilo.. ;D ;D ;D ;D

Offline pirelli

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1177
  • argon
Re: Sukatan Minyak 2T utk Suzuki RGV 120cc?
« Reply #18 on: October 11, 2010, 10:47:45 pm »
ada sebab lampu 2t tu dwi function dengan signal..
ader la motor jammed x isi 2t sebab lampu x nyala.. mana tahu terbakar ker mentol tu..
bila wat camtu rider sentiasa alert.. kalau bg signal lampu dwi x nyala.. tau la dah terbakar mentol tu
ataupun mentol signal..
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline tangkis5

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 77
Re: Sukatan Minyak 2T utk Suzuki RGV 120cc?
« Reply #19 on: October 11, 2010, 10:55:49 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
ada sebab lampu 2t tu dwi function dengan signal..
ader la motor jammed x isi 2t sebab lampu x nyala.. mana tahu terbakar ker mentol tu..
bila wat camtu rider sentiasa alert.. kalau bg signal lampu dwi x nyala.. tau la dah terbakar mentol tu
ataupun mentol signal..

yup.. pirelli dah tambah ajinomoto tu..
dah lengkap la ilmu jaga minyak 2T utk rgv ni...

Malaysian Bikers Community (MBC)

Re: Sukatan Minyak 2T utk Suzuki RGV 120cc?
« Reply #19 on: October 11, 2010, 10:55:49 pm »