Author Topic: nak tanya pasal Suzuki TXR 150 Panther  (Read 8143 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline rijal1991

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 54
  • Teringin nak join korang. :(
    • DescentRO
nak tanya pasal Suzuki TXR 150 Panther
« on: October 03, 2010, 02:58:12 pm »
salam, ade orang nak jual kat saya motor Suzuki TXR 150 Panther...tapi sebelum saya nak beli motor tu saya nak tanya dulu..

ok ke kalau saya pakai motor ni? minyak dia kuat kan? nak maintain dia susah tak? alat2 spare part dia senang cari tak?


Salam, saya orang baru..sila tunjuk ajar..

Offline hafiez

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 255
  • ENDAH ALAM SEKITAR....HAHAHA
    • http;www.dapatwang.com/?id=hapiez
Re: nak tanya pasal Suzuki TXR 150 Panther
« Reply #1 on: October 03, 2010, 03:02:19 pm »
buat mse ni part panther msih ade...
enjin  suzuki than bro.. ;)
SUZUKI FXR OLD TIME  BUT STILL POWER ...

Offline rijal1991

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 54
  • Teringin nak join korang. :(
    • DescentRO
Re: nak tanya pasal Suzuki TXR 150 Panther
« Reply #2 on: October 03, 2010, 03:51:18 pm »
tq bro kerana sudi reply sini..part2 motor ni mahal tak? ada sorang member nak jual kat saya harga rm1k..sbb tu saya nak angkat..
Salam, saya orang baru..sila tunjuk ajar..

Offline hafiez

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 255
  • ENDAH ALAM SEKITAR....HAHAHA
    • http;www.dapatwang.com/?id=hapiez
Re: nak tanya pasal Suzuki TXR 150 Panther
« Reply #3 on: October 03, 2010, 03:56:14 pm »
stkat ni ok lagi la...
takde mhal sgt...
klau ori suzuki bru mhal..
SUZUKI FXR OLD TIME  BUT STILL POWER ...

Offline Mathz87

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 16
  • ~kudaku lari gagah berani~
Re: nak tanya pasal Suzuki TXR 150 Panther
« Reply #4 on: October 03, 2010, 04:17:49 pm »
Panther nie ok..enjin pun tahan..laju pun laju,kalau standard maseh blh pgi sampai 160km sbb moto panther aku pun standard gaban p blh cecah 160km..minyak tu tak la kuat sangat,tp mana2 moto pun kalau tiap kali jalan bwk sampai 150km mmg la kuat makan mnyak..spare part maseh senang lagi nak carik n kalau barang lokel murah,tp kalau ori dr jepon ada mahal ckit TAPI berbaloi.. :)
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline rijal1991

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 54
  • Teringin nak join korang. :(
    • DescentRO
Re: nak tanya pasal Suzuki TXR 150 Panther
« Reply #5 on: October 03, 2010, 04:22:05 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Panther nie ok..enjin pun tahan..laju pun laju,kalau standard maseh blh pgi sampai 160km sbb moto panther aku pun standard gaban p blh cecah 160km..minyak tu tak la kuat sangat,tp mana2 moto pun kalau tiap kali jalan bwk sampai 150km mmg la kuat makan mnyak..spare part maseh senang lagi nak carik n kalau barang lokel murah,tp kalau ori dr jepon ada mahal ckit TAPI berbaloi.. :)
oh yeke..terima kasih krn sudi membalas.. nak tanya ngv tu apa? ada member sy kata suruh pakai ngv..
Salam, saya orang baru..sila tunjuk ajar..

Offline Mathz87

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 16
  • ~kudaku lari gagah berani~
Re: nak tanya pasal Suzuki TXR 150 Panther
« Reply #6 on: October 03, 2010, 04:48:33 pm »
NGV??..yg tu sejenis gas yg org pakai untuk menggantikan minyak,macam teksi pakai tu..NGV atau motosikal RGV? ???
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline rijal1991

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 54
  • Teringin nak join korang. :(
    • DescentRO
Re: nak tanya pasal Suzuki TXR 150 Panther
« Reply #7 on: October 03, 2010, 07:34:47 pm »
oh iya ke..tq ya..  ;D
saya nak tanya ni, tdi saya pergi rumah orang yg nak jual motor tu, pastu saya test motor tu nak try speed..kalau dari gear 1 hingga gear 4 saya pulas full throller mmg blh dapat speed selaju 150km/j, tapi kan bila dari gear 1 saya pulas minyak slow2 saje, sampai gear 4 , meter dalam 80km/j tu saya tukar ke gear 5, lps tu speed tak naik langsung walaupun saya pulas minyak sampai habis? dan sy tukar ke gear 6, speed turun ke 60? :(( kenapa ya? adakah itu perkara biasa? sprocket skg pakai gigi 36..ok tak sprocket ni? adakah ini sprocket lajak? terima kasih bebanyak kerana korang sudi membantu saya yang newbie nie.. :D
Salam, saya orang baru..sila tunjuk ajar..

Offline faisal_moukei

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1398
  • Sayang..! Tak Perlu Kata Apa-apa
    • Barangan ala tentera
Re: nak tanya pasal Suzuki TXR 150 Panther
« Reply #8 on: October 03, 2010, 08:30:20 pm »
WAH..! (salaam)

Org CG bukak thread kat MBC la... :D
Dah Baca Artikel ni...? >> You are not allowed to view links. Register or Login | Barangan ALA Tentera  --> You are not allowed to view links. Register or Login Lokasi : IPOH/Ulu Kinta/TgRambutan

Geng-geng HDeo MBC >> Jom Meriahkan Thread HDeo di CG >> You are not allowed to view links. Register or Login

Offline faisal_moukei

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1398
  • Sayang..! Tak Perlu Kata Apa-apa
    • Barangan ala tentera
Re: nak tanya pasal Suzuki TXR 150 Panther
« Reply #9 on: October 03, 2010, 08:37:01 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
oh iya ke..tq ya..  ;D
saya nak tanya ni, tdi saya pergi rumah orang yg nak jual motor tu, pastu saya test motor tu nak try speed..kalau dari gear 1 hingga gear 4 saya pulas full throller mmg blh dapat speed selaju 150km/j, tapi kan bila dari gear 1 saya pulas minyak slow2 saje, sampai gear 4 , meter dalam 80km/j tu saya tukar ke gear 5, lps tu speed tak naik langsung walaupun saya pulas minyak sampai habis? dan sy tukar ke gear 6, speed turun ke 60? :(( kenapa ya? adakah itu perkara biasa? sprocket skg pakai gigi 36..ok tak sprocket ni? adakah ini sprocket lajak? terima kasih bebanyak kerana korang sudi membantu saya yang newbie nie.. :D

Nak cuba jawab soklan nie,..

Maksudnya ketika masuk gear 5 ketika 80km/j tu,..
tiada daya tujahan(tolakan) enjin utk meningkatkan kelajuan.
In simple words,..
tak patut la tukar gear waktu tu,.. :D

Patut tggu kelajuan/rpm lebih tggi baru buat penukaran gear,..

Penah main Need For Speed underground/most wanted tak...
mode drag...indicator(nak tukar gear) dia RPM la kalau nak tukar gear,..
bukan bergantung kpd berapa laju....

p/s : kalau salah,betulkan.. ;)
« Last Edit: October 03, 2010, 09:31:44 pm by faisal_moukei »
Dah Baca Artikel ni...? >> You are not allowed to view links. Register or Login | Barangan ALA Tentera  --> You are not allowed to view links. Register or Login Lokasi : IPOH/Ulu Kinta/TgRambutan

Geng-geng HDeo MBC >> Jom Meriahkan Thread HDeo di CG >> You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Mathz87

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 16
  • ~kudaku lari gagah berani~
Re: nak tanya pasal Suzuki TXR 150 Panther
« Reply #10 on: October 03, 2010, 08:57:31 pm »
btol tu..kalau nak laju msti nak main dr gear 1 dulu,kalau rpm dh cun (x perlu tinggi sangat cukup2 jer) bru masuk gear..
2 stroke x sama ngan 4 stroke,klu 4 stroke dr gear 4 blh pulas throttle n tambah kelajuan,kalau 2 stroke agak payah ckit..
dulu aku pakai 125z pun cm tu jugak..juz apa yg aku tahu je la..kalau salah tolong betulkan.. :)
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline rijal1991

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 54
  • Teringin nak join korang. :(
    • DescentRO
Re: nak tanya pasal Suzuki TXR 150 Panther
« Reply #11 on: October 03, 2010, 09:05:33 pm »
owh iya ke..kena berapa RPM ? ya :D
sori la sy x pandai bab motor2 ni..sy biasa bawak moto standard je..
Salam, saya orang baru..sila tunjuk ajar..

Offline Mathz87

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 16
  • ~kudaku lari gagah berani~
Re: nak tanya pasal Suzuki TXR 150 Panther
« Reply #12 on: October 03, 2010, 09:12:10 pm »
kalau pasal RPM nie lain moto lain RPM,ikut seting moto gak..
tp time kau bawak moto kau rasa2 je kalau mcm dh cukup2 je, bleh tambah gear,macam kau bwk moto standard gak la..  :)

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline pirelli

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1178
  • argon
Re: nak tanya pasal Suzuki TXR 150 Panther
« Reply #13 on: October 03, 2010, 09:45:08 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
oh iya ke..tq ya..  ;D
saya nak tanya ni, tdi saya pergi rumah orang yg nak jual motor tu, pastu saya test motor tu nak try speed..kalau dari gear 1 hingga gear 4 saya pulas full throller mmg blh dapat speed selaju 150km/j, tapi kan bila dari gear 1 saya pulas minyak slow2 saje, sampai gear 4 , meter dalam 80km/j tu saya tukar ke gear 5, lps tu speed tak naik langsung walaupun saya pulas minyak sampai habis? dan sy tukar ke gear 6, speed turun ke 60? :(( kenapa ya? adakah itu perkara biasa? sprocket skg pakai gigi 36..ok tak sprocket ni? adakah ini sprocket lajak? terima kasih bebanyak kerana korang sudi membantu saya yang newbie nie.. :D

std panther pakai spoket 42.. bro lum biasa main gear jer lagi tu.. nanti kalau dah jd beli bro paham la..  :angel:
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline CarlyleRyder

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 326
  • Suzuki in project
Re: nak tanya pasal Suzuki TXR 150 Panther
« Reply #14 on: October 03, 2010, 11:16:44 pm »
ratio sprocket salah tu.
sbb panther x payah main mcm drag pun blh naik top speed.
ada pernah melenjan panther time dulu.
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline rijal1991

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 54
  • Teringin nak join korang. :(
    • DescentRO
Re: nak tanya pasal Suzuki TXR 150 Panther
« Reply #15 on: October 03, 2010, 11:25:08 pm »
salam, nak tanya lagi..kalau saya beli motor ni harga RM1 ribu agak berbaloi tak? abg sy cakap motor tu 2 stroke dgn radiator takde, jadi mungkin setiap perjalanan kena berhenti selalu sebab enjin mudah panas..betul ke? kepada otai2 MBC tolong jawab soalan saya ni..terima masih..
Salam, saya orang baru..sila tunjuk ajar..

Offline mat_burn

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 28
Re: nak tanya pasal Suzuki TXR 150 Panther
« Reply #16 on: October 03, 2010, 11:29:57 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
salam, nak tanya lagi..kalau saya beli motor ni harga RM1 ribu agak berbaloi tak? abg sy cakap motor tu 2 stroke dgn radiator takde, jadi mungkin setiap perjalanan kena berhenti selalu sebab enjin mudah panas..betul ke? kepada otai2 MBC tolong jawab soalan saya ni..terima masih..

set 2t cun bancuh 2t dlm tank insyallah x jem punya.. susa panther nk jem.. pasal panther gear 6 mmg selalu tbakar or dh mkn.. tp jgn isau bnda boleh repair.. duit saje ;D ;D..

Offline rijal1991

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 54
  • Teringin nak join korang. :(
    • DescentRO
Re: nak tanya pasal Suzuki TXR 150 Panther
« Reply #17 on: October 04, 2010, 12:16:16 am »
duit tu yg mnjadi mslh...  :'(
Salam, saya orang baru..sila tunjuk ajar..

Offline Mathz87

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 16
  • ~kudaku lari gagah berani~
Re: nak tanya pasal Suzuki TXR 150 Panther
« Reply #18 on: October 04, 2010, 09:48:46 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
salam, nak tanya lagi..kalau saya beli motor ni harga RM1 ribu agak berbaloi tak? abg sy cakap motor tu 2 stroke dgn radiator takde, jadi mungkin setiap perjalanan kena berhenti selalu sebab enjin mudah panas..betul ke? kepada otai2 MBC tolong jawab soalan saya ni..terima masih..

nie pndapat aku la..kalau moto tu maseh dalam keadaan yg baik,enjen masih ok mmg berbaloi kau beli..kau pun dh test drive dpt 150km/j kan..pasal enjen panas tu kalau kau bawak jaoh n pecut 150km/j berterusan selama 1 jam mmg la enjen cepat panas..nie bergantung dgn cara kau bawak moto..p kalau nak bawak laju n jaoh,bukak 2T kasi besar ckit suroh 2T masok lebih..
setiap bnda yg dibuat ada cara untuk mengatasi..hehe.. ;D
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline ginagong

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 428
  • my rider......
Re: nak tanya pasal Suzuki TXR 150 Panther
« Reply #19 on: October 04, 2010, 10:46:57 am »
Panther 1k ya?
Tahun bila? Blok ori tak? Saiz?
 
Gamma saya biasa lenjan 350 km nonstop 120kmj...brenti pun boh minyak jer...

Biasa kalau speed drop pd gear 5 n 6 ni, spoket set tak cun... Yg paling best 15-39...
Nak jimat minyak petrol / diesel hingga 50%? klik link di bawah
You are not allowed to view links. Register or Login

Malaysian Bikers Community (MBC)

Re: nak tanya pasal Suzuki TXR 150 Panther
« Reply #19 on: October 04, 2010, 10:46:57 am »