Author Topic: PROTON OWNER'S CLUB V5  (Read 16024 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline siput_terbo

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1056
  • MBCian since 2003
Re: PROTON OWNER'S CLUB V5
« Reply #40 on: September 23, 2010, 05:19:16 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
bro..dalam production mitsubishi memang takde mivec 1.8....
mivec cuma ada 1.6 (4piston),dgn 2.0 (v6)...
(*mivec turbo kat enjin evo baru..evo8 keatas kalo xsilap)
-yang banyak mivec 1.8 org buat tu diorang sarung head mivec kat block 4g93...

enjin mivec 1.8 terbalik (utk body waja) mmg ada.
lancer hatchback kt jepun de pakai.
kalo utk body wira mmg tkde.  ;)
You are not allowed to view links. Register or Login
rempit wannabe ni huru hara, perasan bagos, nak moto laju je tapi x cube nak ambik ilmu 2. yg dorang tahu, eh motor ko d

Offline khairul7

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 21
Re: PROTON OWNER'S CLUB V5
« Reply #41 on: September 23, 2010, 05:24:25 PM »
wahhh....dasat gak pomen ni... turun naik enjin buat sendiri je...

kat mana lokasi kejadian ni???

Offline ^pomen_GTR^

  • MBC Riders
  • ***
  • Posts: 8470
  • hands-on habbits
Re: PROTON OWNER'S CLUB V5
« Reply #42 on: September 23, 2010, 06:40:47 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
electric impact wrench...brand makita...harga berapa tu???? ingat nak beli gak ler.....

3rat lebih gak bapak aku ckp..(dia yg beli)  ;D

You are not allowed to view links. Register or Login
wah pomen buat restore keta ka....bestnya  ;D
You are not allowed to view links. Register or Login
dasat gak pomen boleh ren naik enjin sendiri..
p/s:sabtu aku p tgk bpart dgn full bucket..

ada anak gajah buleh le buat.....itupun bukan full buat sorang2...bapak aku pn tolong gak....kao tak camne nak ejas bg masuk mointing....huhuhuhu....

bucket aku g carik sendiri sbb urgent...bodypart tu aku tunggu ko....  ;)



*ezal...tu sipot tebo bgtaw ada head mivec 1.8 mounting terbalik....buleh la jawabnyer tuh....tp wiring+ecu+sensor ape sume kene tukar....senang citer mcm dah masuk enjin complete wiring dah....baik sarung halfcut tros...  ;D ;D ;D

*kerol....buat kat kampung(umah bapak aku)......minggu ni balik kasi setelkan benda kecik2...pastu buleh test drive dah.....nak pasang bucket seat nak pasang bucket seat...adoi....lagi 2 minggu ada rally ni...mintak2 sempat la prepare semua benda...
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline ~maxXximus~

  • MBC Support
  • *****
  • Posts: 8041
  • Malaysian Bikers Community
Re: PROTON OWNER'S CLUB V5
« Reply #43 on: September 23, 2010, 08:04:39 PM »
terima kasih en.oren di atas roti telur ... jimat aku dinner smlm ...  ;D ;D terima kasih juga kpd alim selaku assistant ...  :angel:
"˙˙˙ sǝop ƃuıpǝǝds uǝɥʍ ʎɹɐuoıʇɐʇs ǝɯoɔǝq ʎluǝppns ʇnq 'sllıʞ ɹǝʌǝu pǝǝds" : ɹǝqɯǝɯǝɹ
: : : ı ʇ ɐ ɥ ı p ɔ ɥ o p ı u ı ʞ : : :

Offline ^pomen_GTR^

  • MBC Riders
  • ***
  • Posts: 8470
  • hands-on habbits
Re: PROTON OWNER'S CLUB V5
« Reply #44 on: September 23, 2010, 10:33:28 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
terima kasih en.oren di atas roti telur ... jimat aku dinner smlm ...  ;D ;D terima kasih juga kpd alim selaku assistant ...  :angel:

ciss lepakin tak ajak...

baru balik dari menyambar kerusibakul sparco siam satu kali.... ;D ;D ;D

tp bkn nak pakai kat yg emas...nak pakai kat yang ijau....
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline ~maxXximus~

  • MBC Support
  • *****
  • Posts: 8041
  • Malaysian Bikers Community
Re: PROTON OWNER'S CLUB V5
« Reply #45 on: September 24, 2010, 12:32:58 AM »
You are not allowed to view links. Register or Login
ciss lepakin tak ajak...

baru balik dari menyambar kerusibakul sparco siam satu kali.... ;D ;D ;D

tp bkn nak pakai kat yg emas...nak pakai kat yang ijau....

haha ... dtg pun planning tergempar ... tiba2 aje ...  :D

- kerusibakul sparco siam ? ape lagi .. marilah gambar nya ... nak tgk juga ...  ;D
"˙˙˙ sǝop ƃuıpǝǝds uǝɥʍ ʎɹɐuoıʇɐʇs ǝɯoɔǝq ʎluǝppns ʇnq 'sllıʞ ɹǝʌǝu pǝǝds" : ɹǝqɯǝɯǝɹ
: : : ı ʇ ɐ ɥ ı p ɔ ɥ o p ı u ı ʞ : : :

Offline quthrunnada

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 276
  • DUTA-Doa-Usaha-Tawakal
Re: PROTON OWNER'S CLUB V5
« Reply #46 on: September 24, 2010, 01:54:58 AM »
cis alim dgn mie lepak sesama tak ajak..
Life must goes on

Offline Lipan_angkasa

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 556
  • ::continue my quest::
Re: PROTON OWNER'S CLUB V5
« Reply #47 on: September 24, 2010, 02:52:11 AM »
Salam hari raya sumer....
nak tanya la....lepas wat top overhaul ni aku perasan temperture kereta aku ni salu lebih stgh...nak 3/4 takuk
ermm sebelum ni nak cecah stgh pun dia segan...adakah ini normal?
adakah ini petanda nak kene rabak poket lagi?
kalau rabak...apa patut yang aku ganti?
radiator?waterpump?arghh....kusut selepas raya
kalau oberheat nanti b/down kat memana pulak
tensen le pulak :'(
"My advice to you is get married: if you find a good wife you'll be happy; if not, you'll become a philosopher."
- Socrates (470-399 B.C.) -

Offline BFW4200

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1201
  • You don't know me.. but I'll let you be the judge!
Re: PROTON OWNER'S CLUB V5
« Reply #48 on: September 24, 2010, 09:00:37 AM »
You are not allowed to view links. Register or Login
Salam hari raya sumer....
nak tanya la....lepas wat top overhaul ni aku perasan temperture kereta aku ni salu lebih stgh...nak 3/4 takuk
ermm sebelum ni nak cecah stgh pun dia segan...adakah ini normal?
adakah ini petanda nak kene rabak poket lagi?
kalau rabak...apa patut yang aku ganti?
radiator?waterpump?arghh....kusut selepas raya
kalau oberheat nanti b/down kat memana pulak
tensen le pulak :'(

sensor temp rusak kut.. cuba off ekon masa drive.. temp ada naik x?

Offline orangezone_1402

  • MBC Riders
  • ***
  • Posts: 594
  • renjong
Re: PROTON OWNER'S CLUB V5
« Reply #49 on: September 24, 2010, 09:05:04 AM »
You are not allowed to view links. Register or Login
cis alim dgn mie lepak sesama tak ajak..
hehe
lepak tegempar je..sambil tu dok psg side miror maximmus ni
x buat open house ke?  ;D

Offline aLiM

  • MBC Support
  • *****
  • Posts: 807
  • gaGah b3RaNi t3T@pi p3m@Lu
Re: PROTON OWNER'S CLUB V5
« Reply #50 on: September 24, 2010, 04:06:23 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
cis alim dgn mie lepak sesama tak ajak..
ko pon diam je mat..aku msg kat treath pcb ko pon senyap je..
tau la dh dpt dics depan..hehehe
kalau ko jd swap rim ngan aku kn tunggu tgh  bulan depan..kete aku xde masuk bengkel wat top overhaul sbb head bengkok..

You are not allowed to view links. Register or Login
hehe
lepak tegempar je..sambil tu dok psg side miror maximmus ni
x buat open house ke?  ;D

aku saje je mlm tu kebusanan sbb tu aku g umah oren skali beraye..pastu max plak samp.... ;D ;D
tAkk@N meLaYu HiLaNg d'DuNiA
UiTM hak melayu & bumiputera

Offline orangezone_1402

  • MBC Riders
  • ***
  • Posts: 594
  • renjong
Re: PROTON OWNER'S CLUB V5
« Reply #51 on: September 24, 2010, 04:16:53 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
ko pon diam je mat..aku msg kat treath pcb ko pon senyap je..
tau la dh dpt dics depan..hehehe
kalau ko jd swap rim ngan aku kn tunggu tgh  bulan depan..kete aku xde masuk bengkel wat top overhaul sbb head bengkok..

aku saje je mlm tu kebusanan sbb tu aku g umah oren skali beraye..pastu max plak samp.... ;D ;D
haha
pentipu..masuk sr16 neo lagi mau kata overhaul..haha
enji powerrrot la pasni..

Offline quthrunnada

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 276
  • DUTA-Doa-Usaha-Tawakal
Re: PROTON OWNER'S CLUB V5
« Reply #52 on: September 24, 2010, 05:03:22 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
ko pon diam je mat..aku msg kat treath pcb ko pon senyap je..
tau la dh dpt dics depan..hehehe
kalau ko jd swap rim ngan aku kn tunggu tgh  bulan depan..kete aku xde masuk bengkel wat top overhaul sbb head bengkok..


internet problem kat umah dgn kat opis..
sebab bil tak bayar hahahh
sportrim bini aku xmo sebab masa aku beli rim advan rr ni pun ada share duit dia sikit..
dia nak sportrim yang ada piece piece jugak mcm advan super 2 pis..
adoyai...tinggi pulak taste bini aku nih...
Life must goes on

Offline Lipan_angkasa

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 556
  • ::continue my quest::
Re: PROTON OWNER'S CLUB V5
« Reply #53 on: September 24, 2010, 09:55:57 PM »
taste bini memang mantobb ;D
"My advice to you is get married: if you find a good wife you'll be happy; if not, you'll become a philosopher."
- Socrates (470-399 B.C.) -

Offline mahaguru

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 1989
Re: PROTON OWNER'S CLUB V5
« Reply #54 on: September 24, 2010, 10:28:29 PM »
petang tadi pergi servis air cond
hasil pemeriksaan,
cooling coil aku rosak - bocor



lepas tu dia suggest aku tukar valve dekat cooling coil tu
dengan tabung warna hitam(apa entah nama dia)

cooling coil rm170
valve rm45
tabung rm30
isi gas/tambah minyak rm20
upah rm65
total rm330

kini air cond knight dah kembali dingin
born to LEAD
live to RIDE

Offline hokkageke4

  • MBC Riders
  • ***
  • Posts: 1099
  • ngeeeee~~~~~~
Re: PROTON OWNER'S CLUB V5
« Reply #55 on: September 25, 2010, 10:47:09 AM »
Sama cam kes aku la...cooling da berusia 15 tahun...haha
Skali bukak...Macam-macam Adaaaa....
Skang da seronok la sejuk... :laugh:
" Kalau...kurang pedas tambah lada..kurang AJAR kena BELAJAR ..kurang rasa tambah perisa..."

Offline wavers

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1216
  • == wilcha with yellow rim ==
Re: PROTON OWNER'S CLUB V5
« Reply #56 on: September 25, 2010, 09:12:04 PM »
salam...saya ingin mendapatkan khidmat pakar wiring kreta...ade prob wiring..
pada sesiapa yg tau/kenal sila beri phone nmber ek...thanks..

*kalau boleh area klang/shah alam/ptrajaya/puchong/cyberjaya shja.. ;)
~NuBis SepAnJanG HaYaT~

--Retired--

Offline BFW4200

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1201
  • You don't know me.. but I'll let you be the judge!
Re: PROTON OWNER'S CLUB V5
« Reply #57 on: September 25, 2010, 09:21:26 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
salam...saya ingin mendapatkan khidmat pakar wiring kreta...ade prob wiring..
pada sesiapa yg tau/kenal sila beri phone nmber ek...thanks..

*kalau boleh area klang/shah alam/ptrajaya/puchong/cyberjaya shja.. ;)


nie dia... di copy dr SIC..

Quote
Salam sempena tahun 2009 ni perkhidmatan Bad telah dinaik taraf sempena menuju alaf baru.

Antara servis yang ditawarkan beliau:

1. Pemasangan Dashboard C12 mmc kat Saga Iswara (pastikan barang complete dengan kunci stering sub ado untuk mempercepatkan pemasangan)
2. Servis keto korang, tukar minyak hitam ke overhoul ke apa2 la
3. Tukar enjin
4. Pemasangan Diskbrek dll.

Sempena tahun 2009 ni jugak Bad telah bekerja sama dengan Pizam salah sorang kenalan dari Shah Alam yg boleh dikatakan pakar dalam wiring.

1. Pemasangan Dashboard C12, wiring sampai complete tak kira la meter digital ke tak.
2. Pemasangan meter digital dari keta lain tapi mod masuk dashboard Saga Iswara.
3. Repair apa sahaja barang yang berbentuk litar (circuit based) termasuk membaik pulih meter digital yang rosak, motor wiper blakang honda etc..,
4. Wiring digital ekon kat dashboard standard saga iswara @ c12.
5. Khidmat wiring bila dah pasang enjin turbo (upgrade).
6. Dan apo2 lah janji hal wiring.

Lokasi ada 2 korang boleh pilih.

1. Kampung Dato Abu Bakar Baginda, Bangi - Kontek Bad @ Jacky @ Tengku Badry di talian 019 2029 503 (berhampiran MPI, Uniten, PERMATA, Maybank Training Centre)

2. Shah Alam Seksyen 8 - Kontek Pizam 013 246 3565 (Seksyen 8 Shah Alam)


Gambar2 perkhidmatan diorang akan menyusul bila aku free. Saudara Pizam walaupun namanya belum diperkenalkan hari ni dalam SIC tapi ada beberapa rakan SIC telah mendapatkan perkhidmatan beliau.

Antaranya:

-Ganesh (beli meter digital supra ada problem wiring myk tak naik, dah disetel Pizam)
-Rakan cikile4 (pasang dashboard MMC)
-Den sendiri cam biasa hehehhe repair lampu lip lap CARROZERIA kejap idup kejap tak (setel dah)
-Zulltell wiring radio semula, mod console radio kat Bad.

dan ramai lagi la dah datang kat bad. Cerita lebih sini nampak cam nak promote sgt kawan2, apa kata korang teraiii dulu sendiri servis mereka berdua ni. Tak puas hati komplen kat aku leh aku potong sket elaun ngan kastemer wacko.gif wacko.gif wacko.gif

Next customer boykia ada projek sket ngan dashboard dia.

Mereka sudah mendapatkan perkhidmatan bumiputera yang memuaskan. Anda bilo lagiiii??? Pilih lah lokasi mana yang korang senang sama ada Bangi @ Shah Alam. Sedikit peringatan buat pelanggan yang ingin mencuba perkhidmatan diorang, pastikan call diorang (takmo sms la diorang tu byk kojo) set appointment la kalau nak hantar keta, buat keja @ nak tinggalkan keto. Deal lah bila nak siap make sure bila hantar keta utk pasang dashboard kalau nak cepat barang complete tak kira apa jugak jenis modified janji barang complete bila korang bagi.

Sekian selamat mencuba perkhidmatan diorang ni.

Offline wng

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 288
  • slow sudah....
Re: PROTON OWNER'S CLUB V5
« Reply #58 on: September 26, 2010, 02:06:35 AM »
kat mane letaknya ECU kereta waja???
Fun=seronok=alpa=lalai=bahaya
Serious dijalan raya...
bukan tempat nak sambil lewa(bermain)....

Offline Lipan_angkasa

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 556
  • ::continue my quest::
Re: PROTON OWNER'S CLUB V5
« Reply #59 on: September 26, 2010, 02:39:12 AM »
You are not allowed to view links. Register or Login
kat mane letaknya ECU kereta waja???

ECU? computer box tu ke?
 ???
"My advice to you is get married: if you find a good wife you'll be happy; if not, you'll become a philosopher."
- Socrates (470-399 B.C.) -