Author Topic: SUZUKI SMASH 110, PRO & REVO -- V4  (Read 28481 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline saripdoll

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 28
Re: SUZUKI SMASH 110, PRO & REVO -- V4
« Reply #280 on: April 06, 2012, 05:42:09 pm »
aku dh lenjan revo ni bulan 5 genab 2 tahun moto runner mlage dh banyak dh potong piston  bwat top, mmang buleh cecah 120kmh buleh jr saing shogun....part revo utk racingnye blok besar ade juai cam pun ader...i...dri segi top speed mmang revo lebih power kt jlan lurus dri segi handling revo agak liar nk banding ngan legenda.klu x percaya tengok mase cupprix cp115 kt sic trek lebar dn corner panjang2 .....time jalan lurus revo kt depan...cuma bila trek pendek2 dn taktikal revo mcam blum jmpa setting sesuai kot

Offline addynazri

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 35
  • Brand sama Rupa tak sama
Re: SUZUKI SMASH 110, PRO & REVO -- V4
« Reply #281 on: April 07, 2012, 11:38:47 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
aku dh lenjan revo ni bulan 5 genab 2 tahun moto runner mlage dh banyak dh potong piston  bwat top, mmang buleh cecah 120kmh buleh jr saing shogun....part revo utk racingnye blok besar ade juai cam pun ader...i...dri segi top speed mmang revo lebih power kt jlan lurus dri segi handling revo agak liar nk banding ngan legenda.klu x percaya tengok mase cupprix cp115 kt sic trek lebar dn corner panjang2 .....time jalan lurus revo kt depan...cuma bila trek pendek2 dn taktikal revo mcam blum jmpa setting sesuai kot

ya betul..banyak geng aku jenis men lap..niee kalo banding ngan moto lain kalo jalan lurus..makan asap gerenti blakang suzuki..kalo trek pendek..tuee depend dengan rider jer...

motor suzuki...saya mesti piley

kristar110 >> Suzuki Axelo R125 >> Iswara

Offline Lingo

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 84
  • lingo = login (xde idea) nama sebenar adalah Wan
Re: SUZUKI SMASH 110, PRO & REVO -- V4
« Reply #282 on: April 08, 2012, 04:26:51 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
aku dh lenjan revo ni bulan 5 genab 2 tahun moto runner mlage dh banyak dh potong piston  bwat top, mmang buleh cecah 120kmh buleh jr saing shogun....part revo utk racingnye blok besar ade juai cam pun ader...i...dri segi top speed mmang revo lebih power kt jlan lurus dri segi handling revo agak liar nk banding ngan legenda.klu x percaya tengok mase cupprix cp115 kt sic trek lebar dn corner panjang2 .....time jalan lurus revo kt depan...cuma bila trek pendek2 dn taktikal revo mcam blum jmpa setting sesuai kot
kat mane nk dapat blok piston cam. berapa kos ye nk bikin? aku dah tension dengan revo aku ni, dah tak sesedap dulu. sekarang ni nak naik bukit pun tak berapa larat.. pikap dah tak sepower dulu. ingat nak order set valve racing dengan bro bfw, tp takut takde hasil sebab mungkin motor problem lain.. pening betul r.. aku bukan nak laju, nak sedap bawak je. ce komen sikit.. :'(

Offline wan_447

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 24
  • the best guidebook in the world...
Re: SUZUKI SMASH 110, PRO & REVO -- V4
« Reply #283 on: April 09, 2012, 08:19:17 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
wah CI BI AR tu heee...RG mcm besa, dah sarung box Givi 33ltr pon cecah 150kmj bdn pacak, xsabau nak gi KL 11 Apr nih solo ride hee :D


Wah, tuan Syam nk turun KL la....hehe...
saya budak baru belajar....

Offline speedrider

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 272
    • Speedrider Networks
Re: SUZUKI SMASH 110, PRO & REVO -- V4
« Reply #284 on: April 09, 2012, 11:10:29 am »
Salam, absorber smash panjang berapa MM ya?
nak tukar absorber.

baru selesai tukar Auto Clutch smash buat kali yang ketika sepanjang meter pusing habis + 16,550KM
sperti biasa, auto clutch barai. hahahaha
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline BFW4200

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1201
  • You don't know me.. but I'll let you be the judge!
Re: SUZUKI SMASH 110, PRO & REVO -- V4
« Reply #285 on: April 09, 2012, 11:26:46 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
Salam, absorber smash panjang berapa MM ya?
nak tukar absorber.

baru selesai tukar Auto Clutch smash buat kali yang ketika sepanjang meter pusing habis + 16,550KM
sperti biasa, auto clutch barai. hahahaha

brapa rm auto klac?
Do U Suzy? BACK TO BASICS...

Offline speedrider

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 272
    • Speedrider Networks
Re: SUZUKI SMASH 110, PRO & REVO -- V4
« Reply #286 on: April 09, 2012, 11:31:18 am »
beli lokal. Kedai charge RM90++ (2 tahun lepas RM70++)

Tanya kat Suzuki Parts Perai, RM175.00. terus beli lokal. Hahahhaha  :laugh:
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline lampu_bulat

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 3
Re: SUZUKI SMASH 110, PRO & REVO -- V4
« Reply #287 on: April 09, 2012, 04:39:02 pm »
saya kena rm105 untuk autoclutch saja. brand TAA..made in japan katanyer..

tapi rasa baik amek ori jer..baru jer tukar, simptom2 autoclutch tak free dah muncul kembali..kadang rasa sakit hati jer..duit dh kencang kuar repair, tapi masalah sama kembali juger.. >:(

Offline speedrider

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 272
    • Speedrider Networks
Re: SUZUKI SMASH 110, PRO & REVO -- V4
« Reply #288 on: April 09, 2012, 04:53:23 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
saya kena rm105 untuk autoclutch saja. brand TAA..made in japan katanyer..

tapi rasa baik amek ori jer..baru jer tukar, simptom2 autoclutch tak free dah muncul kembali..kadang rasa sakit hati jer..duit dh kencang kuar repair, tapi masalah sama kembali juger.. >:(

sama la pakai TAA.
Bro, pakai ori pun sama jugak. Dulu yang first sekali rosak, auto clutch ori, kan ada tiga batang holder kat situ, patah dua. Autoclutch Ori.

Autoclutch tak free tu memang problem smash, ada 3 solution:

1. Lever gear (bukan yang luar) kat kulit enjin sebelah kanan, sebelah dalam tu, ada macam bentuk bintang tu. Spring tu, panjangkan terus ke batang lever. Original spring sangkut dalam lubang kan? Modi tarik spring tu bagi habis.
2. Dekat autoclutch tu, ada gasket 3 lubang yang masuk kat dalam autoclutch tu kan? benda tu yang selalyu haus. Mintak pomen modi bagi benda gasket tu lekat kuat sikit kat autoclutch. Sama modi yang buat kat EX5.
3. Tukar spring clutch pakai 125Z punya, tapi potong 1 layer coil. Kalau letak seketu, spring tu panjang sangat.
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline lampu_bulat

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 3
Re: SUZUKI SMASH 110, PRO & REVO -- V4
« Reply #289 on: April 09, 2012, 08:09:57 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
sama la pakai TAA.
Bro, pakai ori pun sama jugak. Dulu yang first sekali rosak, auto clutch ori, kan ada tiga batang holder kat situ, patah dua. Autoclutch Ori.

Autoclutch tak free tu memang problem smash, ada 3 solution:

1. Lever gear (bukan yang luar) kat kulit enjin sebelah kanan, sebelah dalam tu, ada macam bentuk bintang tu. Spring tu, panjangkan terus ke batang lever. Original spring sangkut dalam lubang kan? Modi tarik spring tu bagi habis.
2. Dekat autoclutch tu, ada gasket 3 lubang yang masuk kat dalam autoclutch tu kan? benda tu yang selalyu haus. Mintak pomen modi bagi benda gasket tu lekat kuat sikit kat autoclutch. Sama modi yang buat kat EX5.
3. Tukar spring clutch pakai 125Z punya, tapi potong 1 layer coil. Kalau letak seketu, spring tu panjang sangat.
oh camtu..maknanya kena buat salah satu dari cara di atas atau kena buat ketiga2nya sekali? bro pernah buat yang mana satu? tadi ada pegi balik kat tempat pomen yang tukar klac tu. dia pun suspect pasal spring juga, cuma dia kena tanya supplier dulu samada spring tu ada stok ke tak.
kadang2 rasa fedup juga sampai kadang2 terpikir nak gi trade in jer moto ni..tapi taperlah, bagi can sekali lagi..kalo tak boleh gak, rasanya buhbye lah smashku..  :(

Offline speedrider

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 272
    • Speedrider Networks
Re: SUZUKI SMASH 110, PRO & REVO -- V4
« Reply #290 on: April 09, 2012, 08:32:15 pm »
1. Untuk masalah gear jumping (gear 3 jump ke gear 2 atau gear 4 jump ke N)
2. Baru buat
3. Baru buat


problem autoclutch ni aku rasa common untuk kebanyakan moto. Yg ketara dgr kat Kriss ngan ex5.
Aku pun tensen sampai terpikir nak jual, tapi memikirkan wear and tear benda tu untuk 99,999 + 16,550 km dan 8 tahun aku lanyak full throttle, aku tak jadi amik moto lain
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline lampu_bulat

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 3
Re: SUZUKI SMASH 110, PRO & REVO -- V4
« Reply #291 on: April 09, 2012, 08:43:15 pm »
saya punyer ni bukan masalah jump gear..cuma bila gear 3 dan gear 4, bila kita brek nak brerntikan motor, motor jadi jerking jap (dulu lagi teruk, sampai mati enjin, lepas tukar autoclutch baru, sempat tahan seminggu lepas tu nak jadi balik)..pastu kadang2 bila masuk gear 3 atau gear 4, ada masanya bunyi 'krokkk' (kalo keta, mcm clutch cover dgn clutch tak free dia nyer clearence)..jadi mmg saya syak betul ini mmg masalah bersangkut paut dgn klac, bukan gear atau enjin mahupun carb.

tensen mmg tensen, asek keluar duit jer nak suh bagi elok, tapi masalah tak berkesudahan juga..kat bahagian lain motor ni mmg tip top. bawak pun selesa..tu yg best motor suzuki nihs..

Offline syam TUDM

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 382
  • pencinta jentera suzuki
Re: SUZUKI SMASH 110, PRO & REVO -- V4
« Reply #292 on: April 09, 2012, 10:05:18 pm »
bro lampu_bulat dok area mana? kalau dekat2 Jasin Melaka, otai@pomen Suzuki Assemble Bukit Bembam ble 'projekkan' smah bro..tu antara mekanik terbaik, repair n 'up grade' ikut budget kita nak bikin mcm mana ;D

Offline lampu_bulat

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 3
Re: SUZUKI SMASH 110, PRO & REVO -- V4
« Reply #293 on: April 09, 2012, 11:28:43 pm »
 :o eh cemana leh tau saya dok area jasin :o :o

tu lah..tgh dok berkira samada nak simpan atau trade in jer motor ni..amek suzi yg lain ker..msih belum buat keputusan ::)

Offline BFW4200

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1201
  • You don't know me.. but I'll let you be the judge!
Re: SUZUKI SMASH 110, PRO & REVO -- V4
« Reply #294 on: April 10, 2012, 10:13:17 am »
kalu muto aku smash pro yg kdg2 gear 1 tukar ke N tu sbb yg sama jugak ke?
Do U Suzy? BACK TO BASICS...

Offline speedrider

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 272
    • Speedrider Networks
Re: SUZUKI SMASH 110, PRO & REVO -- V4
« Reply #295 on: April 10, 2012, 02:42:31 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
kalu muto aku smash pro yg kdg2 gear 1 tukar ke N tu sbb yg sama jugak ke?

Sama. Benda yang sama. Try bukak kitab service. Tak silap aku, parts tu nama dia Gear Assembly. Aku tak ingat part number, tapi bentuk bintang.
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline saripdoll

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 28
Re: SUZUKI SMASH 110, PRO & REVO -- V4
« Reply #296 on: April 10, 2012, 05:24:47 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
kat mane nk dapat blok piston cam. berapa kos ye nk bikin? aku dah tension dengan revo aku ni, dah tak sesedap dulu. sekarang ni nak naik bukit pun tak berapa larat.. pikap dah tak sepower dulu. ingat nak order set valve racing dengan bro bfw, tp takut takde hasil sebab mungkin motor problem lain.. pening betul r.. aku bukan nak laju, nak sedap bawak je. ce komen sikit.. :'(x mahal mane pun block dlam 150 lebih kurang camp serat lebih...kt shah alam ade kdai tapi lupe name plak..

Offline lampu_bulat

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 3
Re: SUZUKI SMASH 110, PRO & REVO -- V4
« Reply #297 on: April 11, 2012, 06:41:21 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
kalau kuasa top tu rasanye REVO ngan V115 xjauh beza, tp kalau nak ikut rupa rugget dia, alang2 amik AXELO..harga ngan V115 pon xbyk beza, alang2 aaa...mcm aku ni FX110 yg power tu pak mentua dah pkai, modal ciput amik RG110 Clutch tgn rm1500 + dpt enjin DARA complete seketul..n future nak cr AXELO or V115 or REVO 2nd..utk pengetahuan, aku dah pernah beli dua kali REVO ni hehehee..next ada rezki REVO ada brake disc dlm pencarian, letak umah utk jln ptg2 ;D ;D
akhirnya,..
hari ini..
saya dah gi trade in smash biru 2005 dan amek ....




....axelo biru plak..
suzuki jugak yg berkenan di hati.. :-* ;D

Offline Mastermind256

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 43
Re: SUZUKI SMASH 110, PRO & REVO -- V4
« Reply #298 on: May 05, 2012, 02:52:54 pm »
Salam.. Sy nk tny sket la.. Knape bile sy naek moto kawan sy Honda, pulas minyak sket je die terus jalan, mcm gear die terus masuk...walaupun timing rendah dan enjin sejuk..?? Tapi motor sy Smash Revo, pulas throttle sket xjalan lg, cume timing jadi laju sket..bile pulas lebih sket lg baru masuk gear dan jalan... Sebab ape ye? Sebab clutch ke?

Offline speedrider

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 272
    • Speedrider Networks
Re: SUZUKI SMASH 110, PRO & REVO -- V4
« Reply #299 on: May 08, 2012, 09:28:13 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Salam.. Sy nk tny sket la.. Knape bile sy naek moto kawan sy Honda, pulas minyak sket je die terus jalan, mcm gear die terus masuk...walaupun timing rendah dan enjin sejuk..?? Tapi motor sy Smash Revo, pulas throttle sket xjalan lg, cume timing jadi laju sket..bile pulas lebih sket lg baru masuk gear dan jalan... Sebab ape ye? Sebab clutch ke?
ya. Check autoclutch sekali bila dah bukak tu. selalunya pasal 2 benda ni. Pakai local punya autoclutch memang delay lepas pulas throttle. Macam motor aku.. hehehe
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login